Öncelikle Merhaba..Arabistan dışarıdan bakıldığında gözümü çok korkutuyor.Fakat size kısaca bilgi vereyim.Arabistanlı bir arkadaşım var mimarlık okuyor burada.Kendisine merak ettiğim için bende sormuştum. Cidde zenginlikle göze çarpan bir yer.Riyad ve diğer yerlere nazaran daha serbest olunan bir yer.Yazları zaten bildiğiniz çöl sıcağı.Akşamları gidilebilecek avmleri olan aslında diğer yerlerine göre göz korkutmayan bir yer.Eğitim olarakta çocuğunun dil konusunda hele ki çok verim alacağı bir yer olur.Türkçe,Arapça,İngilizce Farsça öğrenebilir.Bir blokta okuduğum yazıyı buraya yapıştırıyorum.Ama bana sorarsanız,ben olsam giderdim.Çocuğum 3 dil bilen biri olabilir.Ve sadece 3 yıllık bir süreç için dışarıda kapalı gezip evde yine açılabilirdim.Bence fırsat geçmişken tepmeyin,gidin,sadece bir kadın olarak sizi zorlayabilir şartları.Geleceğe yönelik düşünüp gitmelisiniz.
Cidde çok güzel bir şehirdir, gündüzleri hava çok sıcak olduğundan şehir gece yaşar, ışıl ışıldır, fakat gezilebilecek sadece alışveriş merkezleri vardır. En belli başlı çarşısı Souk ismini verdikleri, içinde Al Mahmal Center'ın da olduğu geniş alandır. Ayakkabıdan tutun da elektronik eşyaya kadar aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Sakın pazarlık yapmadan almayın, kazıklanırsınız. 2) Elektronik eşya ziyadesiyle ucuzdur, fakat hac zamanı gittiyseniz hacıların dağılmasını bekleyin, hemen almayın, fiyatları ikiye katlıyorlar ama Türkiye'ye nazaran yine ucuz diye balıklama atlayan çok oluyor. 3) Cidde'ye giderseniz Le Meridien otelinde kalın, pahalıdır ama konforludur. Ucuz otellere gitmemeye çalışın, bitlenebilirsiniz. 4) Eğer sadece Mekke ve Medine şehirlerini gördüyseniz Arabistan'da zenginlik namına hiçbir şey yok demeyin. Asıl şehirler Cidde ve Riyad. 5) İçki yasak fakat kaçakçılık çok fazla, zengin Arapların ev ortamlarında kaçak olarak bulunmakta. Diğer bir yöntem ise toprak altında elma şarabı veya hurma rakısı yapmak. 6) Rüşvetin her yerde alası var, sadece siz teklif etmeyin ama isteyen olursa da reddetmeyin, işiniz hallolmaz. 7) Sanıldığı gibi hayat kadını yok değil, belirli bir sokakta polisle anlaşmalı kadınlar duruyormuş ve evet çarşaflılarmış. 8) Ezan okunduğu an dükkanlar namaz kılınıp bitene dek kapatılırlar, alışveriş yapıyorsanız ona göre ayarlayın. 9) Erkeklerin kızları tavlama tekniği: konuşmak yasak olduğu için, arabayla alışveriş merkezinin önünde durup beğendikleri bir kız önlerinden geçerse, müziğin sesini açmak. Kız beğenirse dönüp gülümsüyor, sonrası kolay zaten. 10) Bir kadının eşarbını başından çekmenin cezası 10 kırbaç, içindekini merak falan edip denemeyin:) 11) Sevgililer gününde kırmızı olan her şeyi alıp satmak ve özel promosyon yapmak kesinlikle yasak. 12) Restoranlar gece 12'den sonra iş yapmaya başlar, yer bulamazsınız, daha erken bir saatte gitmeye çalışın mutlaka. Tavuk severseniz Al Baik'e mutlaka gidin. Kebap yemek isterseniz biraz pahalı da olsa Türklerin çalıştırdığı Yıldızlar'ı tek geçerim. 13) Ecmel hurmasının mutlaka tadına bakın. Tadabileceğiniz en tatlı hurmadır. İlk ağacını peygamber efendimiz kendi eliyle dikmiştir, daha sonra çoğaltılmıştır. 15) Senede iki defa Rabeigh şehrinde kurulan meydanda o dönemin suçlularının cezaları cellat tarafından verilir, ibret-i alem için halkın önünde yapılır. 16) Hacca gittiyseniz ve karınız yanınızdaysa, oyuncak bir kelepçe alın ve ellerinize bağlayın, kaybolabilirsiniz. Taksicilere dikkat edin, ilk önce taksiden karınızı indirin sonra siz inin (siz inerseniz karınız inene kadar gaza basabilirler). Hac zamanı kaçırılma olayları olmakta, dikkatli olun.
gözümetakılanlar suudi arabistan izlenimleri yazarsanız ciddeye yönelik bir blog yazısı var.orada çok açıklayıcı bilgiler mevcut.