• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Baslik bulamadim.

Insallah derdimi anlatabilmisimdir. Daha once konumu kapattilar. Arabistan cidde de yasayan bilen insanlarla konusmak istiyorum o kadar.

Ben Avrupa'dayım, Cidde'de değilim ama fikrimi yazayım dedim.
Şöyle diyeyim , şehir tehlikeli berbat , içsavaş olan bir yer olmadığı sürece uyum sağlayıp sağlamamak size kalıyor. Güzel hayat kurabileceğiniz her yerde bir şekilde mutlu olursunuz.

Ev kuşuysanız problem yok, orda da evkuşu takılırsınız.

Sosyallik arayan bir insansanız, daha aktif bir hayat sürmeniz gerekiyor. Yani arkadaş edinmek için dışarı çıkmanız, aktivitelere katılmanız, komşularla tanışmanız, kafanızı oyalayacak aktivite bulmanız gerekiyor. Alışırken biraz sancı çekersiniz, ama alıştığınız zaman süper oluyor. Hem geliriniz iyi olacak, hem bolca vaktiniz olacak. Ben sizin yerinizde olsam bebekli hatunların gittiği aktivitelere giderim, spora giderim.....ama şu anki bakış açınızla bakarsanız uyum sağlayamazsınız. Kendinizi en iyi siz bilirsiniz, ben alışamam bunalırım derseniz Cidde'de de aynı, Berlin'de de, Londra'da da.

Şu da var ki topluma dahil olmayacaksınız, konuşulanları anlamicaksınız, gazete okuyamayacaksınız. Topluma dahil olmak için dil bilmek gerekiyor, o zaman hayat daha iyi oluyor. Dil bilmemek, toplum dışında kalmak bazen çok bunaltıcı olabiliyor. Uzun süre Türkçe duymamak bunaltıcı olabiliyor, sokakta sürekli yabancı dil duymak anlasan bile bir noktadan sonra daraltıyor.

Bu iş gerçekten kafaya bakıyor. Evi özledim, akrabalarım vs şeklinde düşünürseniz asla mutlu olamazsınız. Aksine orda güzel yaşamaya odaklanırsanız mutlu yaşarsınız.

Son düzenleme:
Nereye gitmeyi planladığınızdan haberiniz var mı ? Eşinizin söz ettiği ''yükselen standartlar'' buysa ben almayayım. Gitmeye karar verirseniz 3. sınıf muamelesi göreceksiniz sırf cinsiyetinizden ötürü.
11666292_889847547779061_3466186200444223018_n.jpg

Öncelikle Merhaba..Arabistan dışarıdan bakıldığında gözümü çok korkutuyor.Fakat size kısaca bilgi vereyim.Arabistanlı bir arkadaşım var mimarlık okuyor burada.Kendisine merak ettiğim için bende sormuştum. Cidde zenginlikle göze çarpan bir yer.Riyad ve diğer yerlere nazaran daha serbest olunan bir yer.Yazları zaten bildiğiniz çöl sıcağı.Akşamları gidilebilecek avmleri olan aslında diğer yerlerine göre göz korkutmayan bir yer.Eğitim olarakta çocuğunun dil konusunda hele ki çok verim alacağı bir yer olur.Türkçe,Arapça,İngilizce Farsça öğrenebilir.Bir blokta okuduğum yazıyı buraya yapıştırıyorum.Ama bana sorarsanız,ben olsam giderdim.Çocuğum 3 dil bilen biri olabilir.Ve sadece 3 yıllık bir süreç için dışarıda kapalı gezip evde yine açılabilirdim.Bence fırsat geçmişken tepmeyin,gidin,sadece bir kadın olarak sizi zorlayabilir şartları.Geleceğe yönelik düşünüp gitmelisiniz.

Cidde çok güzel bir şehirdir, gündüzleri hava çok sıcak olduğundan şehir gece yaşar, ışıl ışıldır, fakat gezilebilecek sadece alışveriş merkezleri vardır. En belli başlı çarşısı Souk ismini verdikleri, içinde Al Mahmal Center'ın da olduğu geniş alandır. Ayakkabıdan tutun da elektronik eşyaya kadar aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Sakın pazarlık yapmadan almayın, kazıklanırsınız. 2) Elektronik eşya ziyadesiyle ucuzdur, fakat hac zamanı gittiyseniz hacıların dağılmasını bekleyin, hemen almayın, fiyatları ikiye katlıyorlar ama Türkiye'ye nazaran yine ucuz diye balıklama atlayan çok oluyor. 3) Cidde'ye giderseniz Le Meridien otelinde kalın, pahalıdır ama konforludur. Ucuz otellere gitmemeye çalışın, bitlenebilirsiniz. 4) Eğer sadece Mekke ve Medine şehirlerini gördüyseniz Arabistan'da zenginlik namına hiçbir şey yok demeyin. Asıl şehirler Cidde ve Riyad. 5) İçki yasak fakat kaçakçılık çok fazla, zengin Arapların ev ortamlarında kaçak olarak bulunmakta. Diğer bir yöntem ise toprak altında elma şarabı veya hurma rakısı yapmak. 6) Rüşvetin her yerde alası var, sadece siz teklif etmeyin ama isteyen olursa da reddetmeyin, işiniz hallolmaz. 7) Sanıldığı gibi hayat kadını yok değil, belirli bir sokakta polisle anlaşmalı kadınlar duruyormuş ve evet çarşaflılarmış. 8) Ezan okunduğu an dükkanlar namaz kılınıp bitene dek kapatılırlar, alışveriş yapıyorsanız ona göre ayarlayın. 9) Erkeklerin kızları tavlama tekniği: konuşmak yasak olduğu için, arabayla alışveriş merkezinin önünde durup beğendikleri bir kız önlerinden geçerse, müziğin sesini açmak. Kız beğenirse dönüp gülümsüyor, sonrası kolay zaten. 10) Bir kadının eşarbını başından çekmenin cezası 10 kırbaç, içindekini merak falan edip denemeyin:) 11) Sevgililer gününde kırmızı olan her şeyi alıp satmak ve özel promosyon yapmak kesinlikle yasak. 12) Restoranlar gece 12'den sonra iş yapmaya başlar, yer bulamazsınız, daha erken bir saatte gitmeye çalışın mutlaka. Tavuk severseniz Al Baik'e mutlaka gidin. Kebap yemek isterseniz biraz pahalı da olsa Türklerin çalıştırdığı Yıldızlar'ı tek geçerim. 13) Ecmel hurmasının mutlaka tadına bakın. Tadabileceğiniz en tatlı hurmadır. İlk ağacını peygamber efendimiz kendi eliyle dikmiştir, daha sonra çoğaltılmıştır. 15) Senede iki defa Rabeigh şehrinde kurulan meydanda o dönemin suçlularının cezaları cellat tarafından verilir, ibret-i alem için halkın önünde yapılır. 16) Hacca gittiyseniz ve karınız yanınızdaysa, oyuncak bir kelepçe alın ve ellerinize bağlayın, kaybolabilirsiniz. Taksicilere dikkat edin, ilk önce taksiden karınızı indirin sonra siz inin (siz inerseniz karınız inene kadar gaza basabilirler). Hac zamanı kaçırılma olayları olmakta, dikkatli olun.

gözümetakılanlar suudi arabistan izlenimleri yazarsanız ciddeye yönelik bir blog yazısı var.orada çok açıklayıcı bilgiler mevcut.

Avrupa'da doğmuş büyümüş biri olarak ben Arabistan gibi bir yerde asla yaşayamam.
Diğer konunuzda da yazdığım gibi kara çarşafla dolaşamam.
Hepsinden önemlisi kimsenin bana ikinci sınıf insan muamelesi yapmasına tahammül edemem.
Evet 5 kat maaş gerçekten cazip ama şu şartlarda 10 kat maaş da verseler standartlarım düşecekse kabul edeceğimi sanmıyorum.

Esim is dolasiyla arabistan ciddeye gidicek. 2 gun icinde cvp vermemiz lazim. Ama ben istemiyorum. Maas cok iyi. Buradaki 5 aylik maasi kadar. Esimle kavga halindeyiz. Sizce hatami yapiyorim.
Canım ordaki maaş burdakinin 5 ayı kadarsa ve beş yıl gibi bir süreçse sende gitsene eşinle bide eşim türkiyeyi sevmiyor diyorsun

İsterse on katı maaş alsın .
Ben asla yaşayamam .
Yaşadığım yerde huzurum kalmayacaksa iki dolaşıp biraz eğlenemeyeceksem ne yapayım parayı .

Esim is dolasiyla arabistan ciddeye gidicek. 2 gun icinde cvp vermemiz lazim. Ama ben istemiyorum. Maas cok iyi. Buradaki 5 aylik maasi kadar. Esimle kavga halindeyiz. Sizce hatami yapiyorim.

Yorumların bir kısmını okudum.
Zaten çalışmıyorsunuz ve kısmen kapalı bir bayansınız.
Orada da Türk arkadaşlar edinebilirsiniz, hatta yaşam standartlarınız yükseleceği için daha da rahat olacağınız kanaatindeyim. Bir süre acemilik çekersiniz ama alıştıktan sonra memleketinizi aramazsınız.
Zaten ekonomik şartlarınız iyi olacağı için sık sık gelir gidersiniz Türkiye'ye.
Çocuğunuz için de uygun bir okul bulabileceğinizi düşünüyorum ki yeni bir dil çocuğunuzun geleceği için de yatırım olacak. Yıllarca okullarda yabancı dil eğitimi alıyoruz ama yine de ana dilimiz gibi olmuyor ne yazıkki. Hem eşiniz için hem de çocuğunuz için katkısı olur. Size de yeni bir vizyon katar.

Ama burada dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta var. Türkiye'de 5 birim para kazanıyorken 3 birim harcıyorsunuz diyelim. Orada da 5 birim kazanırken 3 birim harcayabilirsiniz. Yani Türk parasıyla kıyaslayınca 5 katı ama, bu paranın ne kadarı size kalacak? Kalan para ile Türkiye'de yatırım yapabilecek misiniz?

Birkaç yıl yatırım yapıp dönebilirsiniz..

Yorumların bir kısmını okudum.
Zaten çalışmıyorsunuz ve kısmen kapalı bir bayansınız.
Orada da Türk arkadaşlar edinebilirsiniz, hatta yaşam standartlarınız yükseleceği için daha da rahat olacağınız kanaatindeyim. Bir süre acemilik çekersiniz ama alıştıktan sonra memleketinizi aramazsınız.
Zaten ekonomik şartlarınız iyi olacağı için sık sık gelir gidersiniz Türkiye'ye.
Çocuğunuz için de uygun bir okul bulabileceğinizi düşünüyorum ki yeni bir dil çocuğunuzun geleceği için de yatırım olacak. Yıllarca okullarda yabancı dil eğitimi alıyoruz ama yine de ana dilimiz gibi olmuyor ne yazıkki. Hem eşiniz için hem de çocuğunuz için katkısı olur. Size de yeni bir vizyon katar.

Ama burada dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta var. Türkiye'de 5 birim para kazanıyorken 3 birim harcıyorsunuz diyelim. Orada da 5 birim kazanırken 3 birim harcayabilirsiniz. Yani Türk parasıyla kıyaslayınca 5 katı ama, bu paranın ne kadarı size kalacak? Kalan para ile Türkiye'de yatırım yapabilecek misiniz?

Birkaç yıl yatırım yapıp dönebilirsiniz..
Esim asil kariyer icin dusunuyor. Ben 5 yil derim esim 2 yil calisip baska ulkeye gecebilir.

Plaji varmis. Kadinlar hafta sonlari plaja gidiyolarmis. Tabi bu arastirip okuduklarim. Bir yerde catsaf bir yer de plaj aklim karisiyor yaa

Orada yanında erkek olmadan markete ekmek almaya bile gidemiyorsun onu bil de.Yakın bir arkadasım cidde li ve türkiye onun gözünde amerika gibi sen düşün.

Himmm . Aman yarabbim. Eee ordaki cocuklar ne yapiyo . Hep evin icindeler mi. Kendim katlanirim sma oglumu evin icine hapsedemem.

Maasi iyi ama ordaki yasam burdan cok farkli. Oglun da okula baslayacak. Oranin egitimine alisabilir mi ki. Ben seneye baska bi ile gidecegim bundan bile korkuyorum. Istanbul dogup buyudugum yer ve birakmak zor geliyor. Ulkeler arasini hic dusunemem bile.

Maddi acidan rahatlarsiniz ama maneviyatiniz ne olur bilmem.

Bence gitmeyin. Zira okuduklarımdan çıkardığım kadarıyla değişime kapalısınız biraz. En kötü ne olabilir ki yani, neticede o ülke vatandaşı olmayacaksınız, temelli gitmiyorsunuz. Şartları aileyi götüremeyecek kadar kötü olsa eşinizin görüştüğü kurum bunu belirtirdi "ailenizi getirmenizi tavsiye etmiyoruz" diyerek. Bi tarafta çarşaf bir tarafta plaj diyorsunuz; Türkiye'de de durum böyle değil mi zaten? Şartlarımızı kendimiz belirleyemesek bile şartlardan bize uyana yönelebiliriz. Çocuğunuz ne olur, farklı milletlerden bireylerin bakış açılarını, kültürlerini görerek büyür ve daha "dünya vatandaşı" olur. Belki ilk başlarda dil engeline kısmen takılsa bile sizden çok çok daha kısa sürede aşacaktır, bunu bir dil eğitimcisi olarak söylüyorum. Ayrıca benim eşim şu an Güney Irak'ta bir çölde çalışıyor, ardından yine Irak'ta başka bir bölgeye geçecek ve kesinlikle gitmeyi düşünüyorum. Bazı fırsatlar az geliyor insanın ayağına.

Şehir ile ilgili genel araştırmanızı İngilizce üzerinden yapmanızı tavsiye ederim. Oraya yerleşmiş yabancıların bloglarına falan göz atarsanız çok daha faydalı bilgiler edinebilirsiniz bence.

Himmm . Aman yarabbim. Eee ordaki cocuklar ne yapiyo . Hep evin icindeler mi. Kendim katlanirim sma oglumu evin icine hapsedemem.
Türk okulu var ama ne kadar iyi bilemicem arkadaşım tavsiye etmiyordu kalabalık ve paralıymış.

Ve sokakta eğer başınız açıkken görürlerse orada coplu polis araçları oluyormuş, gördükleri açık kadınları toplayıp ceza olarak copluyolarmış.

Öncelikle bildigim kadari ile cidde de başortusu zorunlulugu yok(mekke medine disinda diger yerlerde de yok diye biliyorum) . Ileirsini dusunmek lazim maddi olarak cazip. En azindan sosyal yasama dair fikir edinmek icin gezi programlarina bakabilirsnz .oraya direkt giden insanlar bulabilirsiniz netten arastirirsaniz o daha iyi olur birebir fikir almak.

Back
X