Bayan mı, kız mı, kadın mı?

Kadın olmayı bakirelik sanan toplumumuza; bunun 'adet görme' ile ilgili olduğunu, adet gören her kız çocuğuna artık bir 'kadın' olduğunu anlatamıyoruz.

nüfus cüzdanında kadın mı yazıyor kızmı. aslolan oradaki tanım zaten. ne bayan ne kız.erkektede bey yazmaz. hanım da yazmaz.
kısaca erkek ,
kadın

bu yorumu görünce bir anıyla daha acınası bir kahkaha attım,
bir arkadasımın kimliginde bakire yazıyordu...
o nasıl bir nufus memurudur, o nasıl akıllara zarar bir hatadır, hala anlayabilmiş degiliz.

bu yorumu görünce bir anıyla daha acınası bir kahkaha attım,
bir arkadasımın kimliginde bakire yazıyordu...
o nasıl bir nufus memurudur, o nasıl akıllara zarar bir hatadır, hala anlayabilmiş degiliz.

Athenim başkası dese inanmazdım. Şok geçiriyorum şu an

Kibarlıktan değil kibar olmaya çalışan kaba insanlar bayan diye sesleniyor. Bir erkeğe arkasından seslenirken beyefendi demiyor muyuz? Bay diye seslenmiyoruz değil mi? O zaman kadına niye bayan diye sesleniliyor. Bayan seslenme sözcüğü değildir. Hanımefendi diye seslenmemiz gerekmez mi? Hanımefendi bakar mısınız diye gayet de hitap edilir ve çok şık olur.

Bayan hitap sözcüğüdür. Bay kullandığın yerde bayan kullanabilirsin. İngilizcedeki Mr. and Ms. yerine türetilmiş sözcüklerdir bay ve bayan. Tam olarak o anlamı karşılaması için uydurulmuştur daha doğrusu.

Kız ve kadın cinsiyet belirtirler. Belli bir yaşa kadar kız olan cinsiyet yetişkin olduktan sonra kadın olur.

Tam olarak birbirini karşılayan kelimeler de aşağıdaki gibi.

Hanım-Bey
Hanımefendi-Beyefendi
Kız-Erkek
Kadın-Erkek(adam)
Bayan-Bay

Mune dediğin gibi bu sorun bir tek türkiyede değil. Yurtdışında da insanlar bu kalıplara tepkili. İngilizcede Miss ya da Mrs kullanılmamaya çalışılıyor artık. Yerine her ikisini de kapsayan Ms. kullanılıyor. :)

Athenim başkası dese inanmazdım. Şok geçiriyorum şu an

biz de kimligi gorunce şok gecirmiştik.
bir de eline alır almaz oraya bakmak aklına gelmemis, rutin bir degisim ve anne-baba adı, dogum tarihi vs dogru ve pembe kimlik sonucta.

kk'da reelden arkadasım varsa bu sayede birbirimizi de bulmus olucaz galiba.

Çok deşifre oluyoruz

Ay ben de yaziim ayol fikrimi... Simdi kiz deyince eskiden ya cocuk, ya 20 yasina kadar olan genc kizlar, ya da bakireler gelirdi. 20sinden sonra tipine gore muamele, cocuk gibi gorunuyorsan kiz, olgun gorunuyorsan kadin diye adlandirilirdin. Kimse oyle iki dakkada lafinla seni muayene etmeye kalmazdi: "kadin midir, kiz midir bilemem" diye.. Kiz belli kistaslari belirtmek icin detaya girmektir, Kadin ise genel bir isimdir, o cinsteki herkesi kapsar. Siz hic "kizlar tuvaleti" gordunuz mu?

Bay ve Bayani bizler soyadi onune hitabet kelimesi olarak kullanilmak uzere ogrendik. Ornegin Bay ve bayan Erdogan gibi.. Ha bir de tiyatrolarda seyircilere seslenirlerdi sahneden, kibarlik olsun diye "Baylar bayanlar, matinemiz baslamak uzeredir, herkes yerini alsin!" diye...Hosumuza giderdi, tiye alir tekerlemeler uretirdik "bayanlar baylar, merdivenden kayanlar..." gibi.. Ya da "guzel bayan yurumeyin yayan.." gibi...

Simdi artik dinciler yonetimi ele aldi, kadin ayipli oldu, adini bile telaffuz etmek ayip.. Yazik oldu.

Begeni krelicesi yapcem seni..

Ornegini seveyim senin emiiiiiiii

itü gibi bir üniversitede derste iki KADIN öğrenci idik. Hoca devamlı bayan öğrenci sayısı yine diplerde diye espri yapıyordu. Ben de hocam ben baymam ayarım lütfen kadın diyin dedim

Diğer baaayan arkadaş (çünkü kendisine bayan denmesini istiyordu) hocaya kabalık ettiğimi hocanın gayet kibar nazik bir beyefendi gibi bize bayan dediğini söyleyerek sınıfta herkesin içinde bana tepki gösterdi:) sınıfta 30 tane erkek zaten muhabbetten bi halt anlamadı. Diğer hatun zaten olaylardan uzak..

Anılar anılar hatun ufkunu biraz açtıysa belki öğrenmiştir ne demek istediğimi :)

cogunlugu kasten yapmiyor anlatmaya calistigim bu hanimefendi diyen yeri geliyor bayan diyerekde sesleniyor bunu bir asaglama olarak gormuyorlar o amaclada yapmiyorlar dile yapimis bir hitap sekli sadece..

cogunlugu kasten yapmiyor anlatmaya calistigim bu hanimefendi diyen yeri geliyor bayan diyerekde sesleniyor bunu bir asaglama olarak gormuyorlar o amaclada yapmiyorlar dile yapimis bir hitap sekli sadece..

İşte dile yerleşmiş cahillikten söyleniyor. Ben anneme babama açıkladım bunu asla kullanmıyorlar. Dile yerleşen kadın kız ayrımı onları bayan kullanmaya itiyor. özellikle babama o bekaret mevzusuyla açıklayınca bilmeden kabalık ediyormuşum diye hemen çark etti. Kadın kız ayrımının dile bu şekilde yerleşmesi aslında toplumsal cinsiyetçilikle alakalı. Yavaş yavaş hepsi değişecek diye umut ediyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…