Bayram ziyaretinde patavatsızlık

Kayinvalidenin söylediğinde birşey yok ki kadın olanı söylemiş aslında siz kendiniz diyorsunuz görev yerlerimiz belli olunca en geç sene sonuna kadar düğünü yaparız demişsiniz yenge sorunca kayınvalide de olanı söylemiş sonuçta saklanacak bir olay olarak görmüyorum ben.

Eğer düğün tarihimize karışıyor diye düşünüyorsanız babanizda karışıyor aslında .

Yenge hanım başkalarının gelinini överek patavatsızlik etmiş o konuda haklısınız burada patavatsızlik eden kayinvalide değil yenge hanım oluyor aslında.

Siz daha bu kadarcık şeyden su koyverir, söylenecek lafları babanıza havale ederseniz işiniz çok. Nişanlınızla konuşun, kendi aranızda halledin, büyüklere de açıklayın kararınızı. Yengelerin bilmem kimlerin laflarına da takılmayın, sadece can sıktığınızla kalırsınız. Gülüp geçtiğiniz kadar eşinizden takdir ve onay alırsınız. Muhatap bile almam ben dediğiniz kişileri. Masada lafınızı da sokmuşsunuz zaten içinizin soğuması lazımdı.

Koca koca yetişkin insanlar evlilik tarihlerine karar veremiyor, ailelerinin ağzına bakıyor.
Gelenek görenek diyorsanız da bizde şöyle olur; kız ve erkek tarihe karar verir erkek tarafı bunu dile getirir kız tarafının müsaadesi istenir.
Bilmiyorum garip geldi. Yengeler zaten ayrı bir kafa. Hiç üzerine bile alınma. Hizmet istiyorlarsa o gelinlerin evlerine gitsinler. Ben duymazdan gelirdim.

Böyle şeylerle hep karşılaşacaksınız. Duymamazlıktan gelin. O zaman sizi sinir edemediklerini anlayacaklardır.

Kızlar hızlıca anlatayım çok dar bir vakitte yazıyorum. En objektif sonuç burdan gelir diye düşündüm. Yedi yıllık bir beraberliğin ardından birkaç ay önce nişan yaptık. Şu an herhangi bir evlilik tarihi aileler tarafından konuşulmadı ancak biz bu yola girerken babam nişanlıma hayırlı bir işin uzatılmaması gerektiğini söylemişti. Nişanlımla ben de en geç sene sonu diye konuşuyoruz aramızda arada. Şu an görev yerleri ile ilgili bazı sıkıntılardan dolayı net bir tarih belirleyemedik kendi aramızda. Dün gelin görmesine gelindi. KV bayramlık kıyafetimi, kolyemi, bilekliğimi kendi imkanı kadar yapmış. Burda bir sıkıntı yok. Yengesi de gelmişti ve konu bir şekilde düğün tarihine geldi. Kv bizi kastederek onların daha var. İkisinin de görev yerleri belli olsun bir seneden çok var daha evlenmelerine dedi. Bunu benim ailemin yanında söyledi ve babamda bende şaşırdık. Babama bakarak ben de daha yeni öğreniyorum dedim herkesin içinde. Bozuldum haliyle ve bu anlaşıldı. Onlar misafirler diye ve akrabaları da var diye bu konuyu ailem yüzlemedi ama onlar gidince aramızda konuştuk. Babam bunun konusunu biz onlara bayramlaşmaya gidince açacak. Bizim rahatsız olduğumuz konu kendileri beni alamayacak diye ödleri koptu. Kendi akrabaları olsa bile daha aileler arasında bir karar verilmemişken kadının bu şekilde söylemesi. Babam bunun saygısızlık olduğunu ve bu tarz konuların başkaları varken konuşulmayacağını, daha en başından nişanın uzatılmaması gerektiğini söylediğini dile getirecek. Ortam gerilecek biliyorum ama dün biz de gerildik. Şimdi bunu yapmazsa bu ve benzeri olayların yaşanacağını düşünüyoruz. Nişanlımla konuştum gece. Annesine neden öyle bir şey dedin diye sorduğunda daha ailesiyle konuşmadık belirli bir tarih yok öyle diyiverdim demiş ama samimi gelmedi. Daha konuşulmadı, karar verilmedi de diyebilirdi. Beni sanki bekletmek için nişanlamışlar gibi oldu. Bu akşam iade-i ziyarette babamın dile getirecekleri bir yandan bana kendimi güvende hissettirecek bir yandanda gerginim. Bir diğer patavatsızlık da iki yengesiyle geldiler. Bu yenge dediklerim nişanlımın amcalarınin hanımları. Büyük yenge başladı başka bir tanıdıklarının gelinini övmeye. Öyle gelin görmemiş ömründe. Hizmetten pır dönüyorlarmiş etrafta. Çok güzellermiş. Şehirli kızlar bile öyle değilmiş. Ama bunu rahat on dk evire çevire anlattı. Ben de dayanamadım valla merak ettik hepimiz yenge nasıl gelinlermiş bunlar bize de bı tanışmak nasip olur inşallah dedim. Sen gelin görmeye gelmişsin bu ne biçim şey ya. Anlamış değilim. Yorumlarınızı bekliyorum.
Hiccc gerilmeyin babanız desin denmesi gerekenleri . Gerekli yerlerde gelinin annesi babası devreye girmezse maalesef erkek tarafı iyice cosabiliyor . Siz kendinizi ortaya atmayın hiç. Bırakın babanız ayar versin . Sonra siz nisanlinizla bile kötü olursunuz . Ne derde babanız, Babam öyle uygun görmüş dersiniz gerekirse . Asla gerilmeyin . İsabetli bile olmuş. Yengelere gelince ben onlara düğün canavarları diyorum. Bazen cok iyi insanlar da olsa, teyze z hala yenge vs bazen coşuyor. Damadın veya gelinin anne babasını yalnız, sahipsiz birakmadiklarini düşünüyorlar. Canavarlasiyorlar resmen düğün zamanı. Eğer gerçekten kötü insanlar değilse düğünden sonra o kadar müdahil olmazlar .ama kötü niyetli insanlarsa da siz istemedikten sonra hayatınıza fazla sokmazsiniz. Mesafe korsunuz. Bir de bu akralalar ve aile , nedense biz birbirimize cok düşkünüz mesajı vermeye çalışır hep . Düğünden sonra biraz daha zorlarlar bu imajı ama daha sonra ortadan kaybolurlar . Onalr yüzümden güzel zamanlarınızda canınızı sıkmayın. Gerekirse nisanliniza tatlı tatlı söyleyin. Fazla müdahale ediyorlar diye

bayramlık gelince hizmette beklenir. işinize gelen gelenekleri yürütüp gelmeyenlere burun kıvırtmazlar insana.
Kimseye hediye alın denmedi. Ya da geleneklerden gidilsin de denmedi. İnsanlar düşünmüşler ve almışlar. Bunu dile getirme sebebim aslında bakın benim için bunları da yapmış KV ama böyle bir laf da söyledi olayını aksettirebilmekti. Ne zamandan beri söylenmemesi gereken sözlerin dile getirilmesi gelenek kisvesi altına girdi?

Kimseye hediye alın denmedi. Ya da geleneklerden gidilsin de denmedi. İnsanlar düşünmüşler ve almışlar. Bunu dile getirme sebebim aslında bakın benim için bunları da yapmış KV ama böyle bir laf da söyledi olayını aksettirebilmekti. Ne zamandan beri söylenmemesi gereken sözlerin dile getirilmesi gelenek kisvesi altına girdi?
Ay ne demiş kadın, sanki size hakaret etmiş gibi böyle bir laf etti diyorsunuz, sorulan soruya karşılık, belirsizlikten dolayı olabilecek bir cevap vermiş.
Sizin babanız nişanlıniza düğün tarihi için geç olmasın diye gayet net fikir belirtirken sorun yok. Kadın da ucu açık bir cevap vermiş altı üstü.

Konu yıllardır sevgili olan bir çiftin değil, aileler aracılığı ile tanışmış ve yine onların istediğine göre hareket edecek bir çiftin gibi. Siz işi gücü ayarlar, istediğiniz tarihi belirlersiniz zaten. Düğünü, eşya masraflarını vs. nişanlınizın ailesi karşılayacaksa öyle bir izlenim aldım, onların gayet söz hakki olur ayrica. Değilse zaten kimin ne dediği önemli değil.

söylenmemesi gereken söz ne?
kendi kendinizi doldurup duruyorsunuz ortada başka bir şey yok.
düğünü erkek ailesi yapacaksa tarihine de onlar karar verir onlara uygun olan zamanı belirlerler doğal olarak. siz ve nişanlınız yapacaksanız tarihi aranızda belirler ailelere bildirirsiniz.
kadının söylediği şeyde birşey yok baba kız kafanızda belirlediğiniz zamana uymadı diye bir hallere girmişsiniz.

Hiccc gerilmeyin babanız desin denmesi gerekenleri . Gerekli yerlerde gelinin annesi babası devreye girmezse maalesef erkek tarafı iyice cosabiliyor . Siz kendinizi ortaya atmayın hiç. Bırakın babanız ayar versin . Sonra siz nisanlinizla bile kötü olursunuz . Ne derde babanız, Babam öyle uygun görmüş dersiniz gerekirse . Asla gerilmeyin . İsabetli bile olmuş. Yengelere gelince ben onlara düğün canavarları diyorum. Bazen cok iyi insanlar da olsa, teyze z hala yenge vs bazen coşuyor. Damadın veya gelinin anne babasını yalnız, sahipsiz birakmadiklarini düşünüyorlar. Canavarlasiyorlar resmen düğün zamanı. Eğer gerçekten kötü insanlar değilse düğünden sonra o kadar müdahil olmazlar .ama kötü niyetli insanlarsa da siz istemedikten sonra hayatınıza fazla sokmazsiniz. Mesafe korsunuz. Bir de bu akralalar ve aile , nedense biz birbirimize cok düşkünüz mesajı vermeye çalışır hep . Düğünden sonra biraz daha zorlarlar bu imajı ama daha sonra ortadan kaybolurlar . Onalr yüzümden güzel zamanlarınızda canınızı sıkmayın. Gerekirse nisanliniza tatlı tatlı söyleyin. Fazla müdahale ediyorlar diye
O zaman da senin ailen şunu dedi benim ailem bunu dedi oluyor. Nişanlısı benim de annem böyle uygun görmüş der veya söylenmesi gerekenleri annesi söyler. Kimse de sen niye karışıyorsun diyemez. Her şeye anneler babalar karar verirse ne anlamı var evlenmenin? Asıl ikisi çıkıp biz öyle uygun gördük, biz şuna karar verdik demeli. Diyemiyorlarsa da evlenmesinler.

Bayram ziyaretine gelirken geline giysi altın hediye verilince gelenek oluyor, damadın ailesi düğün için anca şu tarihte hazır oluruz deyince o nasıl iş deniyor. Kız tabi ki ailesince desteklenmeli kollanmalı ama baba nişanlıya mesaj atıp ayar çekerse kayınvalideyi kim niye durdursun? Bence bu baştan sorunlu bir evlilik olacak.

Bugun neler yaşandı mosi baban söyledi mi

O zaman da senin ailen şunu dedi benim ailem bunu dedi oluyor. Nişanlısı benim de annem böyle uygun görmüş der veya söylenmesi gerekenleri annesi söyler. Kimse de sen niye karışıyorsun diyemez. Her şeye anneler babalar karar verirse ne anlamı var evlenmenin? Asıl ikisi çıkıp biz öyle uygun gördük, biz şuna karar verdik demeli. Diyemiyorlarsa da evlenmesinler.

Bayram ziyaretine gelirken geline giysi altın hediye verilince gelenek oluyor, damadın ailesi düğün için anca şu tarihte hazır oluruz deyince o nasıl iş deniyor. Kız tabi ki ailesince desteklenmeli kollanmalı ama baba nişanlıya mesaj atıp ayar çekerse kayınvalideyi kim niye durdursun? Bence bu baştan sorunlu bir evlilik olacak.

Size yine de katılmıyorum . Anlasmazlik iki ailenin karar alması gereken konuda olmus . Biz böyle istedim diyecek tabi ki çiftler. O duruş olmalı. Ama ilk çıkan ufak sorun da babası veya annesi kizin arkasında duracak ki daha büyük bir müdahaleye cesaret edemesinler. Hic de öyle uzamaz o konu . Ne zaman uzuyor konu asıl biliyor musunuz . Erkek tarafı bakıyor ki kızdan kızdan da kızın ailesinden herhangi bir durumda ses çıkmıyor. O zaman devam ediyorlar. Kızın ailesi ne kadar arkasındayız mesaji verirse , o gel i kadar rahat ediyor. Bu da bir gerçek. İkincisi, hediye de adet tarih belirleme de adet demişsiniz ama orda ortak alınması gereken bir karar varken, emrivaki yapılmış . Hediyeyle gelinmek önceden herkese malum bir olay . Ki onlar hediye geliyorsa kız tarafı da getiriyor . Her şeye Her şeye laf yetistirsinler demiyorum kız ve ailesi. Ama bu hoş değil ya . Çok büyük bir olay da değil ama kixin babası da zaten gidip cinayet islemeyecek. Bu iki tarafında uygun görürse alması gereken bir kararken siz baştan kesiyorsunuz önünü diyecek sadece . Ki ben şuna da katılmam kesinlikle erken olacak denmesine. Bu sefer de erkek tarafı hazır olmayabilir. Dediğim gibi ortak karar alinmali.

Kızlar hızlıca anlatayım çok dar bir vakitte yazıyorum. En objektif sonuç burdan gelir diye düşündüm. Yedi yıllık bir beraberliğin ardından birkaç ay önce nişan yaptık. Şu an herhangi bir evlilik tarihi aileler tarafından konuşulmadı ancak biz bu yola girerken babam nişanlıma hayırlı bir işin uzatılmaması gerektiğini söylemişti. Nişanlımla ben de en geç sene sonu diye konuşuyoruz aramızda arada. Şu an görev yerleri ile ilgili bazı sıkıntılardan dolayı net bir tarih belirleyemedik kendi aramızda. Dün gelin görmesine gelindi. KV bayramlık kıyafetimi, kolyemi, bilekliğimi kendi imkanı kadar yapmış. Burda bir sıkıntı yok. Yengesi de gelmişti ve konu bir şekilde düğün tarihine geldi. Kv bizi kastederek onların daha var. İkisinin de görev yerleri belli olsun bir seneden çok var daha evlenmelerine dedi. Bunu benim ailemin yanında söyledi ve babamda bende şaşırdık. Babama bakarak ben de daha yeni öğreniyorum dedim herkesin içinde. Bozuldum haliyle ve bu anlaşıldı. Onlar misafirler diye ve akrabaları da var diye bu konuyu ailem yüzlemedi ama onlar gidince aramızda konuştuk. Babam bunun konusunu biz onlara bayramlaşmaya gidince açacak. Bizim rahatsız olduğumuz konu kendileri beni alamayacak diye ödleri koptu. Kendi akrabaları olsa bile daha aileler arasında bir karar verilmemişken kadının bu şekilde söylemesi. Babam bunun saygısızlık olduğunu ve bu tarz konuların başkaları varken konuşulmayacağını, daha en başından nişanın uzatılmaması gerektiğini söylediğini dile getirecek. Ortam gerilecek biliyorum ama dün biz de gerildik. Şimdi bunu yapmazsa bu ve benzeri olayların yaşanacağını düşünüyoruz. Nişanlımla konuştum gece. Annesine neden öyle bir şey dedin diye sorduğunda daha ailesiyle konuşmadık belirli bir tarih yok öyle diyiverdim demiş ama samimi gelmedi. Daha konuşulmadı, karar verilmedi de diyebilirdi. Beni sanki bekletmek için nişanlamışlar gibi oldu. Bu akşam iade-i ziyarette babamın dile getirecekleri bir yandan bana kendimi güvende hissettirecek bir yandanda gerginim. Bir diğer patavatsızlık da iki yengesiyle geldiler. Bu yenge dediklerim nişanlımın amcalarınin hanımları. Büyük yenge başladı başka bir tanıdıklarının gelinini övmeye. Öyle gelin görmemiş ömründe. Hizmetten pır dönüyorlarmiş etrafta. Çok güzellermiş. Şehirli kızlar bile öyle değilmiş. Ama bunu rahat on dk evire çevire anlattı. Ben de dayanamadım valla merak ettik hepimiz yenge nasıl gelinlermiş bunlar bize de bı tanışmak nasip olur inşallah dedim. Sen gelin görmeye gelmişsin bu ne biçim şey ya. Anlamış değilim. Yorumlarınızı bekliyorum.
Çok gereksiz ailesi. Bence tarıhten önce sen bunlarla yapabılırmısın onu düşün. Birde bu erkene gün alma meselesı çok meraklı gıbı durmayın.

Kayınvalideniz ortamı fırsat bilerek evlenmenizi istedikleri evlilik tarihini söylemiş. Bu tür insanlar o kadar çok ki görgülü, nerede ve ne şekilde konuşmasını bilen insanlara hasretiz. Genfe için de söylediklerim geçerli. Hatta bu zihniyetteki insanların doğurduğu erkeklerle hayat birleştirmek eziyet oluyor.

Gelin görme nedir yahu. Bu adetleri kabul ettikçe onlar da düğün tarihinize kadar karışır..çalısan insanım.bana niye bayramlik elbise kolye alasiniz kendim alirim deseydiniz dugun tarihine de cocuklar bilir ne zaman müsait olurlarsa derlerdi. Bazı adetleri kabul etmek devamini da getiriyor. Kabulnederseniz gelin overler sozden de beklerler işte. Adetleri gerek yok kendim alirim deyip geri cevirdim ben hep düğünü de esimle yaptık. Sonuc plarak eltim surekli hizmet eder bayramda duvarlarina kadar silmiş kv nin. Tesekkur eden yok. Ben bir limonata yaptım diye 3 gün tesekkur ettiler.

Çizdiginiz yolu degistirin

Siz tavrına sinir olmuşsunuz belliki ama dışarıdan abartılacak bir şey yok gibi duruyor.
Gittiğiniz de çok uzatmak istemiyoruz diyebilirsiniz ama aile de destek verecekse onların fikri de önemli.
Sizi seven ve saygi duyan,destek bir sevgiliniz esiniz varsa ,boyle ufak şeyleri kafaya takıp, nişanlınizi da kendinizi de üzmeyin.
Sonra birike birike huzur bozuyor.

Hediye alın denmemiştir mutlaka ama eminim haberiniz vardır bayramlık elbise, kolye vs. alacağından. İstemediğinizi söyleseydiniz? Söylenmemesi gereken söz ne ayrıca? Sanki büyük ayıp etmiş gibi konuşuyorsunuz. Kadın sizi “almak” istemiyor, süreci uzatmak istiyor olsa bunun ona ne faydası olacak ki? Hatta maddi manevi kayıp ona göre. Her bayramda böyle hediyelerle gelip üstüne bir de trip yiyecekse bir an önce evlenin daha iyi onun için.

Bugun neler yaşandı mosi baban söyledi mi
Milleti bu kadar coşturan ne oldu tam olarak anlamadım ama biz konuyu açmadan nişanlımın ailesi gerekli açıklamayı yaptı. O şekilde söylemesinin nedeni yengesinin sorusu üzerine daha konuşulmadı dememek için geçiştirmek olarak sorulduğu yönündeydi. Herkes düzgünce kendini ifade etti ve herhangi bir sorunda iki taraflı yaşanmadı. Gerçekten yanlış bir şey olmasaydı onlarda açıklamaya gerek duymazlardı. Burada açılan ne konular var. Stresli bir dönemde insan gibi konu açıp istişare etmekti bu konunun tek amacı.

Hediye alın denmemiştir mutlaka ama eminim haberiniz vardır bayramlık elbise, kolye vs. alacağından. İstemediğinizi söyleseydiniz? Söylenmemesi gereken söz ne ayrıca? Sanki büyük ayıp etmiş gibi konuşuyorsunuz. Kadın sizi “almak” istemiyor, süreci uzatmak istiyor olsa bunun ona ne faydası olacak ki? Hatta maddi manevi kayıp ona göre. Her bayramda böyle hediyelerle gelip üstüne bir de trip yiyecekse bir an önce evlenin daha iyi onun için.
Şunu anlıyorum ki size bir hediye vereni siz tepenize de çıkarırsınız sanırım. O bana şunu dedi ama hediye verdi, bu davranışı kafama takıldı ama olsun yaa o bana hediye verdi diye bir dünya yok.

Back
X