Himmm her çocuk bir olmuyor desenize. Aslında herkes çocuğunun yapısını bilir. Kimi soyut, kimi somut dusunceye yatkindir. Bunu göz önünde bulundurarak bu soruyu cevaplamak lazım o zaman. Biz dini boyutuyla açıklayınca bir tepki vermemişti. Kardeşi olmadan çok öncesinde de onu hazirlamistik zaten. Alistirmistik baya, pat diye kardeşin olacak senin demedik.
Dediginiz gibi her cocugun yapısı, kavramları anlama ve baglama bicimi farklı.
Tabi bi de anne-babanın bi konu için yaptıgı acıklamayla bitmiyor iş. Arkadasları, ögretmenleri, çevrenizdeki diger insanlar, televizyon, tablet, telefon, anne-babanın baska konularla ilgili belki söylediklerini bile hatırlamadıkları ama çocukların aklına kazınmıs sözler...
Hepsini birlestirince e bi de üstüne cocugun kendi huyunu suyunu ekleyince bambaska tepkiler cıkıyor ortaya.
Dini temelli açıklama ilk yapıldıgında bizim ufaklık için de bi sorun yoktu aslında. Ne zaman kardeş mevzusu gündeme geldi o zaman sorun oldu.
Uzun bi süre kardes istedigini söyleyen bi cocuk bi anda kardes istemedigine karar verdi mesela bizim olayda. Yani bu fikre son derece açık ve hazırken yuvadaki arkadaslarının da etkisiyle aniden karar degistirdi.
Anne-babayı ikna edemeyince "madem bebegi Allah gönderiyor onu ikna edeyim" diye düsündü herhalde. Bizim yanımızda anne-babası duysun diye yüksek sesle dua ederdi mesela "Allahım keske kardes istiyorum demeseydim, artık hiiiiç istemiyorum, X'in kardesi olmus....... ben bilsem istemezdim ki, nolur bize kardes gönderme" diye.
Annesi hamile kalınca da iste önceki yorumunda yazdıgım olaylar yasandı. Ha tam tersi de örnekler de mümkün. Yani kardes isteyen, bunun icin dua eden ve istegi gerceklesmediginde benzer tepkiler veren cocuklar da var. Özellikle annenin düsük yapması durumuyla ilgili birkaç konuda gözüme carpmıstı bu tarz tepkiler.
Yani özetle pedagoji uzmanlık alanım degil elbet ama bu konuda dini bi bilgiden yola cıkılırken cok dikkatli olunması gerektigini düsünüyorum.
O yaşta "Allah" tarafından dualarının duyulmadıgını düsünmek cocuklarda sevilmedikleri, istenmedikleri, suçlu ve yaramaz oldukları, cezalandırıldıkları gibi düsüncelere kapılmalarına yol açabiliyor.
Bunun olmaması icin cok dikkatli olmak gerek.