Ben neden okudum ? Bana akıl verin lütfen

Bir rezidansta 10 tane daire çalışarak olacak birşey değil ya, ya aileden, ya usulsüz birşeyler var
Toplu para alan işlerde şu an 25- 45 yaş aralığındaki kesim internet üzerinden hisse seneti veya bitcoin tarzı yatırımlarla para kazanıyorlar. Usulsüzlükden ziyade bu büyük parayı kazanmanın yolu ticaret yapmak. O cesareti gösterip bu işe giren esnaf da şu an kârda mesela. İşlerine yatırım yapacakları paraları da buradan kazanıyorlar E tabi usulsüz iş yapan da kazanır ama tek yolu usulsüzlük değil artık.

O dışarıdan verilen çıraklık, ustalık ve kalfalık eğitimleri meslek liselerinin eğtiimleri aslında. O yüzden anlamayacak bir şey yok.

Meslek lisesi ve/veya meslek yüksekokulu okumak aslında iş bulmayı kolaylaştırıyor. Sadece mesleğinizle ilgili temel bilgileri ediniyorsun.

Yemekteyizde bi adam vardı o aklıma geldi...bisürü bölüm sayıyordu okudum okuyorum diye..

Anlamayacak bişey yok mu
Benim durumum farklı öyle tıbbi sekreterlikmiş, çağrı merkeziymiş, kuaförlükmüş değil
O yüzden anlayacak çok şey olduğunu düşünüyorum
Bazı bölümler gerçekten zor bazı şeyler oturmazsa 2 yıllıkta okusan boş
Şimdi meslek lisesinde muhasebe okuyanla 3 ayda alınan eğitim aynımı
Temel bilgilermi öğrenilmiş oluyor
Kolaymı oluyor yani
Aslında ikiside aynı şeymi

Utanılacak bir şey yok. Ülkenin durumu bu. Elimizden bişey geliyor mu? Hayır. E ne yapabiliriz? Değiştirebileceğimiz şeylere odaklanabiliriz.

Kusura bakmayın vıttırı zıttırı bir yüksek okuldan geze eğlene diploma alan insan ben kasiyerlik yapamam diyorsa eleştirilir. Vah vah kıyamam hastaneye müdür yapmalılar seni dememiz gerekiyordu heralde. Beklenti bu yönde çünkü.

Yada muhasebe bildiğine dair belge verecekler böyle bir kurs açıldı diyelim
Buna ilkokul mezunuda gitse adamın matematik alt yapısı yok gidiyor eğitimini tamamlıyor bu çokmu adaletli oluyor yani şimdi

Aslına bakarsan o üç ayda (6 ay sanırım) alınan eğitim yüksek okuldan daha nitelikli. Ne liselerde, ne yüksek okullarda bilgisayar programlarını öğretmiyorlar(dı). Sektörden uzağım uzun zamandır, o yüzden şu an durum nedir kesin konuşamam. Ama ön muhasebe tutacak lise ya da yüksekokul mezunu programın p’sini bilmeyen biri yerine 6 ay kurs görmüş programa hakim adayı tercih ederim ben. Ha okulu bitirir, üstüne programlara da hakim olur o zaman tadından yenmez, diğer adayların önüne geçme ihtimali olur.

Bir rezidansta 10 tane daire çalışarak olacak birşey değil ya, ya aileden, ya usulsüz birşeyler var
Eşimin dayısı da sanayide çalıyor . Çekirdekten yetiştirmiş kendini , suan sanayide 2 dükkan , 3 ev , servis plakaları, sayısını bilmediğim arsası var. Sanayide parayı savurmayanlar iyi kazanıyor.
Eşimin abisi de sanayide kazandığına içkiye yatırdığı için kirasını bile ödeyemiyor

Eğitimdeki sorun bence zorunlu olması, planlı gitmemesi ve genç nüfusun fazla olması. Eskiden ilkokuldan sonra okuyanlar çok değildi. Sonra ilköğretim çıkınca ayıp olmasın diye lise okuyanlar çıktı. Geri kalan iş hayatına atıldı bir şekilde. 12 yıl zorunlu olunca lise bitirmenin pek bir önemi kalmadı. Meslek için de mesleki ve teknik lisesi mezunları öne çıktı. Hedefi olanlar okuyabildiği kadar okuyordu zaten. O kısma değinmeyeceğim bile.

Üniversiteyi kazanmak eskiden kolay değildi. Meslek yüksekokullarını kazanmak daha kolaydı -ki hala kolay- hatta meslek kazandıran asıl buydu. Üniversite daha çok ilim ve bilim öğrenme yeriyken günümüzde meslek okulu muamelesi görüyor. Üniversite teorik bilgi verir genel olarak. Mühendislik gibi fakültelerde uygulamalar da oluyor ki üretim için görmek ve yapmak gerekir.
...

Günümüzdeki sorun şu: bir okula kapak atayım veya puanım nereye yeterse diye tercihte bulunmak. Eğer kaliteli bir eğitim almışsan ve stajın da iyi yerde yapabilmişsen taze mezunken bile iş bulabilirsin. Okul önemli, seçeceğin bölüm veya program da önemli. İcra edemeyeceğin mesleği seçmek vakit kaybı.
Atıyorum, dinozor bakıcılığı diye program açıldı. Bunu okusanız noluur okumasanız noluur? Anca, bilgi edinmiş olursunuz. Hadi azıcık mantıklı olayım. Fil bakıcılığı olsun. Ülkemizde kaç tane fil var ki zaten? Biraz vizyon sahibi olmak gerekir. Bu programı okusanız ve sizle beraber 1000 mezun olsa ve ülkemizde de 25 fil olsa kimleri alırlar? Tecrübesi olanlar ve/veya iyi bir okuldan mezun olanlar. Torpille kayırılan da olur elbet.
Bölüm olsun şimdi de. Biyoloji olsun. Düşününce çok geniş çalışma alanı var. Sağlık, tarım, çevre, adli bilimler falan filan. Formasyon al, öğretmenlik de var. Fen fakültesi olmadan üniversite açılmıyordu sanırım. Biyolojiden mezun çok vardır. Şimdi pratikte düşünelim. Hastane laboratuvarına personel alınacak. Kim alınır? Laborant veya laboratuvar teknikeri. Biyologlar isyan eder. Ben 16 sene okudum, neden onlar der. Eee, sen pratikte laboratuvar eğitimi aldın mı? Senin hem işi teknisyen veya teknikerlik değil bilgi üretmek, bilim yapmak, araştırmak ve geliştirmek. Bize eli çalışacak, makine gibi seri çalışacak kişi lazım. 16 yıl okuyan kaldı işsiz, 12 veya 14 yıl okuyan çalıştı. Hadi biyolog olan stajla laboratuvar işlerine de hakim olsun, ucuz işçi sebebiyle diğerleri genelde tercih edilir. Tabii bir de az maaş sebebiyle işleri beğenmeyenler de var. Yapılan iş sebebiyle çok bir maaş verilmiyor. Asgari ücretten fazla olduğunu sanmıyorum.
...

Diğerlerinden sıyrılmak için mesleğin geleceğine ve kişinin becerilerine göre yönlendirme yapılmalı. İlla okul bitirmek gerekli ve her mezun olan iş bulacak gibi de düşünülmemeli. Ülkenin neredeyse çeyreği üniversite mezunu. O yüzden beklentiniz olmamalı. Arada sivrilen işi götürecek. Bir de sadece meslek için üniversiteye gidilmiyor. Bilgi edinme yerleri asıl amacı. O yönünü de düşünün. Ülkenin kalifiyeli üniversite mezunlarına ihtiyacı olduğu gibi ara elemana da ihtiyaç var. Kendi işinizi de kurabilirsiniz. Küçük işle başlayıp ilerleyebilirsiniz. Zaman alır ama babadan zengin değilse insan, çoğu iş insanının hikayesi böyle değil mi?

Ya oturup en iyi yapabileceğiniz ve iş bulma/kurma olasılığı yüksek işi seçeceksiniz ya da ne bulursanız onu okuyup hangisi tutarsa diye bekleyeceksiniz.

Not: Esas mesleğini daha icra edememiş, akademiye gözünü dikmiş biri. Çalışmak zorunda kalsam kasiyerlik de yaparım, utanmam. Hesap tutmada ve düzende üstüme pek tanımam. Çenem de düşüktür, özetleyemedim konuyu

Yani 5. Sınıfa kadar okumuş birinide işe alabilirim diyorsunuz
Ben sadece örnek verdim muhasebenin böyle bi kolaylığı varmı bilmiyorum
Tabiki herkes okuldan çok mükemmel derecede mezun olmuyor bunun için diploma puanı var
Üzerine iki yıllık önlisans okusa gayette meslek sahibi olunabiliyor
Ama bilgisayardan bir haber insanında gidip 3 yada 6 ay eğitim alıp aynı konuma gelmesi imkansız
Ama böyleleri iş buluyor yada imkan onlara sağlanıyor ya tanıdık var yada torpil
Neyse ben daha fazla yazmayacağım
Sadece ikisininde kesinlikle aynı olduğunu düşünmem imkansız
Birinden biri olsun o zaman
Kimsenin vakti eğitim zorunlu diye harcanmasın

Hah işte meselenin biri de bu. Her diplomalı olan işe mi hakim? Tecrübe veya o işi yapabilmesi esastır ve o işi yapması için diploma veya belgesi formalite gereğidir.

Bir yil kpss ye hazırlansan çoktan atanirdin,kardesimde tıbbi sekreter atama puanları çok yüksek değil,ülkemiz şartlarında daha çok emek harcayıp karşılığını alamayan o kadar çok meslek grubu var ki, tebessüm ettirdi sadece isyaniniz.Keske dört yil lisans okuyacağima,atama şartları daha iyi diye ikinci lisansa başlayacağıma yönlendiren olsaydı da tıbbi sekreter olsaydım,şimdiye çoktan atanmış olurdum.Özel sektör bütün branşlarda çok zor zaten, artık herkes üniversite mezunu .

O tür kurslarda ön şart olur, temel bilgisayar eğitimi almış gibi. Günümüzde bilgisayardan bihaber olan dedem, ninem kaldı neredeyse. Onlar da kursa gitmez zaten. Ayrıca Allah aşkına, okulda toplam görülen işe yarayacak uygulama sayısı kaç saat? 6 ayı geçmez eminim. İlkokul mezunu dediğiniz 37 yaş ve üstü oluyor. En son ilkokul mezunları 1985 doğumlular, erkenden okula başlayanlar hariç. O adam da ya çiftçidir, ya işini kurmuştur ya da tecrübe kazanmış bir işçidir. Bir ihtimal işsizin, serserinin veya hırsızın tekidir.

Ne mezunu olduğu önemli değil, yaptığı işe hakim bir insanı işe alırım ben. Diplomanın yetkinlik sağlamadığını biliyorum çünkü.

Gelin gelin, bırakın gelsin
İçeriğini bilmiyorum gerçekten ama sertifikadan ziyade 2 sene böyle bir mesleği okuyanı tercih etmezler mi? Benim de eleştirim bu yönde
Edebilirler de etmeyebilirler de, o işverenin kararı. Çünkü yüksek okuldan mezun olanla sertifika alanın yeterlilik düzeyleri arasında bir fark yok. Alt tarafı sisteme isim girip barkod verecek.

Okumakla olmuyor canım kpss denilen bir gerçek var torpil kollarsan zaten iş bulamazsn merak ediyorum hiç oturup sınava hazırlandınmı acaba?

Hah işte meselenin biri de bu. Her diplomalı olan işe mi hakim? Tecrübe veya o işi yapabilmesi esastır ve o işi yapması için diploma veya belgesi formalite gereğidir.
E o zaman bu lisans mezunları içinde geçerli 6 mı valla çok sene oldu ama haftanın 4 günü uygulamalı eğitim görüyordum bu dört günün içindede en düşük bölüm dersi 4 saatti
8 saat ayakta olduğumuzuda biliyorum
8 saat uygulamalı ders işlediğimizide
Kaldıki okulumda iyi bir okuldu tüm öğretmenlerimiz fazlasıyla eğitimliydi
Bölümümü söyleyemeyeceğim ama tek bizi heralde
İlkokul mezunuda aynı işi görüyor değişen birşey yok
Staj gördüğüm yerdende teklif geldi ama imkansızlıklar beni bulduğu için kabul edemedim
İşi öğrendiğim insanlarda ilkokul mezunuydu şefimiz hariç o lisans mezunuydu
Sadece demek istediğim mademki diplomasızda bu işi yapıyor ben niye zoraki okudum
Dedikleriniz iş bilmemezlik işe hakim olamamazlık üniversite içinde geçerli ayrıca
Kpssyi kazanıp memur olmuş fakat okuduğum önlisans bölümünden 10 senedir mezun olamamışlarda var yani
Yani lisans mezununa fırsat vermem ama işten anlayana canım feda diyorsunuz

Bu ülkenin her şehrinde en az 1 üniversite bulunuyor. Düşünün her yıl kaç kişi mezun oluyor nasıl patlama yaşanıyor. Herkes ben üni mezunuyum derse çark zaten dönmez. Hayata bir yerden başlamak gerekiyor. Hayatınızı idame ettirecek bir iş bulup kendinizi geliştirin. Diyeceksiniz nereye kadar? Bunu kimse bilmiyor. Torpile diyecek sözümüz yok artık.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…