Ben neden okudum ? Bana akıl verin lütfen

Gerekli gereksiz çok bölüm var zaten. Ona bende katılıyorum ama öyle bir duruma geldik ki artık insanlar bir umut sürekli bir şeyler okumaya çalışıyor. O gereksiz bölümleri açanda yine devlet.
2 yıl ya da 4 yıl daha işsizlik oranının düşmesi gözüyle bakıyorlar olaya. Hatta barajı bile kaldırlar. Haberlerde açık açık bu niyetle kaldırıyoruz diye söylendi bu hatta. Bunlar daha iyi günlerimiz. Kaldıki olay zaten artık ne okudun,kaç yıl okudun ondanda çıktı aslında. Tabiki her okuyan iş bulacak diye bir şey yok ama bu kadar bölüm açıyorsan istihdam alanıda yaratacaksın.

Ana yorgun,yasin bana yakindir muhtemelen..
Olay su,bu ulke Avurupa'ya kafa tutup anketlerde ulkenin okur yazarlik oranini arttirmak adina bir suru girisimde bulundu..
Egitim sadece gostermelik su an ulkemizde..
Bir universite sinavinin adi benim girdigim zamandan bu yana 5 defa degismis..
Yahu bir sinava bile isim veremiyorken,nasil millete egitim verecek bu sistem..
Muhendis olup pazarcilik yapan da var..Sirf ailesinden uzaklasmak adina hic arzu etmedigi bir bolum yazip sonrasinda is bulamiyorum seklinde dert yananda.
Egitim sorunlu,duzen berbat,ama insanimizda da var biraz.

Ne kadar güzel bende aynı şekilde fikrimi belirttim. Banada isim vermediğim halde birilerinin yorumuma gelip tepki göstermesi saçma geliyor mesela ama yapacak bir şey yok.

Biri huzurevi diğeri sanayi işletmesi. Restoran dışı dedim doğal olarak, o sektörü bilmiyorum. Ablalar güzel ve temiz yemek yapıyor, verilen listelerin dışına çıkmıyor. Yıllardır çalışan insanlar. Kurumsal demedim zaten, gastronomi mezununu ne yapacağız buralarda zaten? Gurme yemekler yapılmıyor doğal olarak. Kreşlerde falan da böyle ablalar var hep. Adı aşçı mı aşçı, diploması kimin umurunda bu tip yerlerde?

Evet zaten asıl problem eğitim sistemi, hemfikiriz bu konuda hepimiz.

Kız torpilden, ülkenin her yerine sinen haksızlıktan bahsediyor iki yıllık okumuş diye şikayet edemezmiş onu anladık. Lisans mezunlarının markette çalışması sorun lisanstan aşağısı varsın iş bulamasin no problem Konu sahibi iyi araştırın önlisanstan atanmak (sağlıkta bile öyle) çok zor yuksek puanlar lazım +90 gibi bölümünuz çok torpil dönen bir bölümse boşuna yıllarınız yanmasın bence başka bölüm araştırın.

Tespit gibi tespit,işte ben de bunu anlatmaya çalışıyorum.Benim eşim bir firmada sorumlu mühendis şu anda ve işleri inanılmaz yoğun,işlerini biraz hafifletmek adına yeni mezun bir mühendis aldılar ama bilgi sıfır.Esime yetiştir bari,biraz rahatlarsın diyorum ama mümkün değil,kapasitesi hiç yok diyor ve sürekli işten kaytardigini söylüyor.Durum bu,bizim zamanımızda okullar çok daha kaliteli eğitim veriyordu.

Gastronomi çok geniş bir sektör. İnsanların aklına sadece yemek yapmak geliyor ama öyle değil. Kişinin kendi tercihidir tabiki ama 4 yıl okuyan insan o tarz küçük işletmelerde çalışmaz zaten. Ama dediğim gibi kurumsal bir yer olsa diploma olmasada en azından sertifika şartı arar. Dediğim gibi bir çok iş var ülkemizde hem diplomalı hemde diplomasız şekilde yapılabilen ama bu oran gittikçe düşüyor iş verenlerde gittikçe kurumsallaşmaya,profesyonelleşmeye başlıyor ona göre eleman alıyor. Keşke diplomalı ne olduğu belli aşçı demeseydiniz ben ona takıldım zaten.

aslinda oyle degil mesela suan abddeyim burada da sadece parali okunan collegelarin cok gereksiz bolumleri var, isimleri bizimkilerle ayni degil ama mantik ayni, onlar da pek takdir edilmiyor.

turkiyede yabanci okul adi gorulunce oo vay be deniyor ama kendi etrafimizda o okullari ve bolumleri duyunca amaan tirt, onu okuyacagina isci olsaydi (isciler cok kazaniyor) diyoruz. bunlar biraz da ulkenin yapisina bagli. mesela su an brooklyn college’ta health information ve judaic studies okuyan iki tanidigim var, yabanci bu kisiler ve muhtemelen issiz kalip sonrasinda isci olacaklar. her ulkede var boylesi. dunyada artik insan calisma gucune cok kisitli alanlarda ihtiyac var ve bunlar cogunlukla okulu olan isler degil iste. ama genele baktigimizda turkiyedeki sistem berbat bu dogru.

Bildiğimiz, çalışmasından memnun olduğumuz insan yerine bilmediğimiz insanı sırf diploması var diye neden alalım anlamında söyledim ben onu. Yoksa mesleğinizi küçümsediğimden değil.

Bu tip yerler de gastronomi mezunu gelip başvursa bile almaz onu diyorum işte. Hem istediği maaşı veremez, vermek istemez hem de o yeterlilikte bir insan için yetersiz olur öyle bir iş.

evet o yuzden degistirme sansimiz oldugunda (secim) gerekeni yapmaktan baska sansimiz yok yani sabaha kadar ben kasiyer olmam desek de ulkede bir degisiklik olmayinca ne yaparsak yapalim sonunda kasiyer de olacagiz istemeye istemeye.

Bence önümüzdeki 15,20 sene içinde iş kollarında insan gücü tamamen ortadan kalkacak.Dünyanin buna bir şekilde hazır olması lazım.

4 yıllık +2 yıllık iki tane diplomam var. Çalıştığım bir kuruma kendi çabamla girdim. Sınavı mülakatı hep başarıyla geçtim. Bir tane bile torpilim yani dayım yoktu ve hala yok.

Tırnaklarımla kazıyıp başarıyla girdiğim kurumdan kendi isteğimle ayrıldım. Ayrıldığımdan beri iş arıyorum bu defada bulamıyorum. Bu birazda benden kaynaklandı bazı zamanlar. Bir sürü sertifikam var ama asla diplomalarım ve tecrübem kadar etkili olamadı iş görüşmelerinde.

Demem o ki insanda biraz Şans, biraz başarı, biraz yetenek fazlasıyla sabır ve istek olacak. Bunlardan biri dahi olmazsa o iş yaş bu gemi yürümüyor ne yazıkki.

Çalışmayan okumayan torpille önümüze geçiyor evet ama torpilim yok o kadar uğraştım olmuyor artık yeter diyerek oturduğumuz yerde iş ayağımıza gelmiyor. İş bulana kadar kendinizi geliştirecek birşeyler yapabilirsiniz.

evet o yuzden degistirme sansimiz oldugunda (secim) gerekeni yapmaktan baska sansimiz yok yani sabaha kadar ben kasiyer olmam desek de ulkede bir degisiklik olmayinca ne yaparsak yapalim sonunda kasiyer de olacagiz istemeye istemeye.
Yo ben o kafada değilim aç kalmaktansa kasiyer olmayı tercih ederim. Ama onca yıl okumuş insanların kasiyer olmamak istememesinide anlayabiliyorum. Hadi biri boş bölüm okudu ikisi boş bölüm okudu milyonlarca genç var hepside mi boş bölüm okudu bunların? Gerçekten artık okumanın bir anlamı kalmadı,bırakmadılar.

Bence önümüzdeki 15,20 sene içinde iş kollarında insan gücü tamamen ortadan kalkacak.Dünyanin buna bir şekilde hazır olması lazım.
kesinlikle mesela ben machine learning calisiyorum nisanlim robotics calisiyor bitirme projemizi tamamladigimizda bircok insani issiz birakacak bir sey cikacak ortaya tahmini 10 sene icinde hepsi boyut atlayacak. bu konuda 2 yillik mezunu serzeniste bulunuyor ya, o zaman 4 yillik hatta yuksek lisans mezunu da ayni konumda olacak buyuk ihtimalle.

cok komplo teorisi gibi oldu ve konunun disina ciktim ya ama tamam endiseye gerek yok, buyuk ihtimalle torunlarimiza falan denk gelir diyeyim

Tamam ben yanlış anlamışım o zaman kusura bakmayın

Amariga kıtadan silinecek,Çin süper güç olacah.Al benden de bir teori yeğenim.

O neymiş öyle ya bende merak ettim
İşte diyorum ya artık okumanın önemi yook valalhada billahada yok. Ama bu demek değil ki sap geldik sap gidelim. Kültürlü,bilinçli,birikimli insan olmak başka bir şey. Bu devirde ya teknolojiyle,yazılımla alakalı bir şeyler okuyacaksın ya da okumayıp fenomen falan olacaksın

E yani alsalardı siz herşeyi basite indirgidiyorsunuz
Alsalardı belki berbat yemek yapan işletmeler olmazdı
Güzel yapanlar kadar kötü yapanlarda var değilmi
Tanıdık diye idare edilenler
Eminim bir çok kişi yemekhanede yenilen yemeklerden şikayetçidir
Bilgisayar başında oturanlardan bilgisayar sertifikasıda istemesinler o zaman neden istiyorlar
Aşçılardan belgede istemesinler
Bu işi herkes yapabilirse herkes herşeye el atsın o zaman
İnşaatçılarıda kötüleyin paketlemecileride
Herkes yapabilir
İşin içine girince hiç birşey göründüğü gibi değildir
Herkes herşeyi yapamaz
Şu durumda siz liyakata tamamen karşısınız
Aşçı herkes olabilir fakat gastronomi diyince işler değişiyor size göre
Altı üstü bir yemek değilmiydi ?
Yada bir holdingin muhasebesini tutan ultra eğitim donanımlı fakat küçük bir işletmenin muhasebesini herkes tutabilirmi yani
Sizin savunduğunuz bu demeye geliyor
Demek eğitimliler böyle düşündüğünden ülke dökülüyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…