- 6 Aralık 2018
- 6.691
- 15.597
- 248
- Konu Sahibi Kndihalinde
-
Gerekli gereksiz çok bölüm var zaten. Ona bende katılıyorum ama öyle bir duruma geldik ki artık insanlar bir umut sürekli bir şeyler okumaya çalışıyor. O gereksiz bölümleri açanda yine devlet.iyi de bu 2 yillik bolumler cok fazla ve oradan mezun olan herkesin de mezun oldugu bolumun isini yapacagini dusunmesi garip degil mi? ben egitim kalitesinden degil baya bildiginiz okul sayisindan bahsediyorum. ise yaramaz degilse bile cok mezun veriyor, orayi seciyorsun diye %100 o isi yapacagini bekleyemezsin yani. ne 4 yillik mezunlari, yuksek lisanslilar issiz kalirken ben “ben kasiyerlik yapamam” lafini komik buluyorum. e bunu o okula baslarken dusunecekti, turkiye burasi maalesef. dunku doktor konusu gibi sihirli degnek yok ki dokununca duzelsin. sistem buysa ayak uyduracaksin, senin onune secenek geldiginde de degistirmek icin gerekeni yapacaksin. oyle aglayarak bir yere varilmiyor maalesef.
Ana yorgun,yasin bana yakindir muhtemelen..Yani doğal olarak bu da Devletin ayıbıdır,aslında ülkede ciddi anlamda bir kalifiye ara eleman açığı var.Şu anda sadece bu okullarda değil,lisans eğitimi veren üniversitelerde de eğitimin içi boşaltılmış durumda.
Ne kadar güzel bende aynı şekilde fikrimi belirttim. Banada isim vermediğim halde birilerinin yorumuma gelip tepki göstermesi saçma geliyor mesela ama yapacak bir şey yok.Yok ben karar vermiyorum, fikrimi belirtiyorum sadece.
Okumadığım konuda yorumlar hakkında yorum yapmıyorum mesela, konuya yorum yapıyorum. Çünkü bilemem kim ne yazmış. Hatta yorumlar hakkında yorum yapmayı da saçma buluyorum. Herkesin fikri farklı olabilir ya hani, o açıdan.
İsim vermeniz gerekmiyor, niye bunu bunu yazmadınız dediniz ben de yazdık dedim. O kadar...
Biri huzurevi diğeri sanayi işletmesi. Restoran dışı dedim doğal olarak, o sektörü bilmiyorum. Ablalar güzel ve temiz yemek yapıyor, verilen listelerin dışına çıkmıyor. Yıllardır çalışan insanlar. Kurumsal demedim zaten, gastronomi mezununu ne yapacağız buralarda zaten? Gurme yemekler yapılmıyor doğal olarak. Kreşlerde falan da böyle ablalar var hep. Adı aşçı mı aşçı, diploması kimin umurunda bu tip yerlerde?Bu yorumunuzu okudum ama mesela son sayfada olduğu için. Diplomalı ne olduğu belirsiz aşçı ne oluyor acaba? Bende Gastronomi mezunuyum ama ne olduğum gayet belli. İnsanlar 4 yıl öyle küçük iş yerlerinde çalışmak için okumuyor zaten. 4 yıl bunun için okunduğunu sanmakta yani ne bileyim. Sizin abinizin ve görümcenizin iş yeri pekte kurumsal bir yer değil anladığım kadarıyla olsa zaten belge isterlerdi.
Gastronomi mezunu insanlar diplomasını ya akademisyen olmak için ya yurtdışına çıkmak için ya da öğretmen olmak için kullanıyor. He devlete bağlı kurumlardada çalışabilir mesela. Ama o sizin ne olduğu belli dediğiniz ablalar çalışamaz mesela. Bir çok iş diploma olmadan yapılabiliyor o zaman kimse okumasın. Keşke bilmediğiniz konular hakkında konuşmasanız.
Evet zaten asıl problem eğitim sistemi, hemfikiriz bu konuda hepimiz.Yani doğal olarak bu da Devletin ayıbıdır,aslında ülkede ciddi anlamda bir kalifiye ara eleman açığı var.Şu anda sadece bu okullarda değil,lisans eğitimi veren üniversitelerde de eğitimin içi boşaltılmış durumda.
Tespit gibi tespit,işte ben de bunu anlatmaya çalışıyorum.Benim eşim bir firmada sorumlu mühendis şu anda ve işleri inanılmaz yoğun,işlerini biraz hafifletmek adına yeni mezun bir mühendis aldılar ama bilgi sıfır.Esime yetiştir bari,biraz rahatlarsın diyorum ama mümkün değil,kapasitesi hiç yok diyor ve sürekli işten kaytardigini söylüyor.Durum bu,bizim zamanımızda okullar çok daha kaliteli eğitim veriyordu.Ana yorgun,yasin bana yakindir muhtemelen..
Olay su,bu ulke Avurupa'ya kafa tutup anketlerde ulkenin okur yazarlik oranini arttirmak adina bir suru girisimde bulundu..
Egitim sadece gostermelik su an ulkemizde..
Bir universite sinavinin adi benim girdigim zamandan bu yana 5 defa degismis..
Yahu bir sinava bile isim veremiyorken,nasil millete egitim verecek bu sistem..
Muhendis olup pazarcilik yapan da var..Sirf ailesinden uzaklasmak adina hic arzu etmedigi bir bolum yazip sonrasinda is bulamiyorum seklinde dert yananda.
Egitim sorunlu,duzen berbat,ama insanimizda da var biraz.
Gastronomi çok geniş bir sektör. İnsanların aklına sadece yemek yapmak geliyor ama öyle değil. Kişinin kendi tercihidir tabiki ama 4 yıl okuyan insan o tarz küçük işletmelerde çalışmaz zaten. Ama dediğim gibi kurumsal bir yer olsa diploma olmasada en azından sertifika şartı arar. Dediğim gibi bir çok iş var ülkemizde hem diplomalı hemde diplomasız şekilde yapılabilen ama bu oran gittikçe düşüyor iş verenlerde gittikçe kurumsallaşmaya,profesyonelleşmeye başlıyor ona göre eleman alıyor. Keşke diplomalı ne olduğu belli aşçı demeseydiniz ben ona takıldım zaten.Biri huzurevi diğeri sanayi işletmesi. Restoran dışı dedim doğal olarak, o sektörü bilmiyorum. Ablalar güzel ve temiz yemek yapıyor, verilen listelerin dışına çıkmıyor. Yıllardır çalışan insanlar. Kurumsal demedim zaten, gastronomi mezununu ne yapacağız buralarda zaten? Gurme yemekler yapılmıyor doğal olarak. Kreşlerde falan da böyle ablalar var hep. Adı aşçı mı aşçı, diploması kimin umurunda bu tip yerlerde?
aslinda oyle degil mesela suan abddeyim burada da sadece parali okunan collegelarin cok gereksiz bolumleri var, isimleri bizimkilerle ayni degil ama mantik ayni, onlar da pek takdir edilmiyor.Iki yıllık bölümler de meslek liseleri de çok gerekli okullar aslında ama bizde nedense bu okullarda okuyanlara,ipsiz sapsiz,işe yaramaz gözüyle bakılıyor çünkü biz az gelişmiş bir üçüncü dünya ülkesiyiz.
Bildiğimiz, çalışmasından memnun olduğumuz insan yerine bilmediğimiz insanı sırf diploması var diye neden alalım anlamında söyledim ben onu. Yoksa mesleğinizi küçümsediğimden değil.Gastronomi çok geniş bir sektör. İnsanların aklına sadece yemek yapmak geliyor ama öyle değil. Kişinin kendi tercihidir tabiki ama 4 yıl okuyan insan o tarz küçük işletmelerde çalışmaz zaten. Ama dediğim gibi kurumsal bir yer olsa diploma olmasada en azından sertifika şartı arar. Dediğim gibi bir çok iş var ülkemizde hem diplomalı hemde diplomasız şekilde yapılabilen ama bu oran gittikçe düşüyor iş verenlerde gittikçe kurumsallaşmaya,profesyonelleşmeye başlıyor ona göre eleman alıyor. Keşke diplomalı ne olduğu belli aşçı demeseydiniz ben ona takıldım zaten.
evet o yuzden degistirme sansimiz oldugunda (secim) gerekeni yapmaktan baska sansimiz yok yani sabaha kadar ben kasiyer olmam desek de ulkede bir degisiklik olmayinca ne yaparsak yapalim sonunda kasiyer de olacagiz istemeye istemeye.Gerekli gereksiz çok bölüm var zaten. Ona bende katılıyorum ama öyle bir duruma geldik ki artık insanlar bir umut sürekli bir şeyler okumaya çalışıyor. O gereksiz bölümleri açanda yine devlet.
2 yıl ya da 4 yıl daha işsizlik oranının düşmesi gözüyle bakıyorlar olaya. Hatta barajı bile kaldırlar. Haberlerde açık açık bu niyetle kaldırıyoruz diye söylendi bu hatta. Bunlar daha iyi günlerimiz. Kaldıki olay zaten artık ne okudun,kaç yıl okudun ondanda çıktı aslında. Tabiki her okuyan iş bulacak diye bir şey yok ama bu kadar bölüm açıyorsan istihdam alanıda yaratacaksın.
Bence önümüzdeki 15,20 sene içinde iş kollarında insan gücü tamamen ortadan kalkacak.Dünyanin buna bir şekilde hazır olması lazım.aslinda oyle degil mesela suan abddeyim burada da sadece parali okunan collegelarin cok gereksiz bolumleri var, isimleri bizimkilerle ayni degil ama mantik ayni, onlar da pek takdir edilmiyor.
turkiyede yabanci okul adi gorulunce oo vay be deniyor ama kendi etrafimizda o okullari ve bolumleri duyunca amaan tirt, onu okuyacagina isci olsaydi (isciler cok kazaniyor) diyoruz. bunlar biraz da ulkenin yapisina bagli. mesela su an brooklyn college’ta health information ve judaic studies okuyan iki tanidigim var, yabanci bu kisiler ve muhtemelen issiz kalip sonrasinda isci olacaklar. her ulkede var boylesi. dunyada artik insan calisma gucune cok kisitli alanlarda ihtiyac var ve bunlar cogunlukla okulu olan isler degil iste. ama genele baktigimizda turkiyedeki sistem berbat bu dogru.
Yo ben o kafada değilim aç kalmaktansa kasiyer olmayı tercih ederim. Ama onca yıl okumuş insanların kasiyer olmamak istememesinide anlayabiliyorum. Hadi biri boş bölüm okudu ikisi boş bölüm okudu milyonlarca genç var hepside mi boş bölüm okudu bunların? Gerçekten artık okumanın bir anlamı kalmadı,bırakmadılar.evet o yuzden degistirme sansimiz oldugunda (secim) gerekeni yapmaktan baska sansimiz yok yani sabaha kadar ben kasiyer olmam desek de ulkede bir degisiklik olmayinca ne yaparsak yapalim sonunda kasiyer de olacagiz istemeye istemeye.
kesinlikle mesela ben machine learning calisiyorum nisanlim robotics calisiyor bitirme projemizi tamamladigimizda bircok insani issiz birakacak bir sey cikacak ortayaBence önümüzdeki 15,20 sene içinde iş kollarında insan gücü tamamen ortadan kalkacak.Dünyanin buna bir şekilde hazır olması lazım.
Tamam ben yanlış anlamışım o zaman kusura bakmayınBildiğimiz, çalışmasından memnun olduğumuz insan yerine bilmediğimiz insanı sırf diploması var diye neden alalım anlamında söyledim ben onu. Yoksa mesleğinizi küçümsediğimden değil.
Bu tip yerler de gastronomi mezunu gelip başvursa bile almaz onu diyorum işte. Hem istediği maaşı veremez, vermek istemez hem de o yeterlilikte bir insan için yetersiz olur öyle bir iş.
Amariga kıtadan silinecek,Çin süper güç olacah.Al benden de bir teori yeğenimkesinlikle mesela ben machine learning calisiyorum nisanlim robotics calisiyor bitirme projemizi tamamladigimizda bircok insani issiz birakacak bir sey cikacak ortayatahmini 10 sene icinde hepsi boyut atlayacak. bu konuda 2 yillik mezunu serzeniste bulunuyor ya, o zaman 4 yillik hatta yuksek lisans mezunu da ayni konumda olacak buyuk ihtimalle.
cok komplo teorisi gibi oldu ve konunun disina ciktim yaama tamam endiseye gerek yok, buyuk ihtimalle torunlarimiza falan denk gelir diyeyim
O neymiş öyle ya bende merak ettimkesinlikle mesela ben machine learning calisiyorum nisanlim robotics calisiyor bitirme projemizi tamamladigimizda bircok insani issiz birakacak bir sey cikacak ortayatahmini 10 sene icinde hepsi boyut atlayacak. bu konuda 2 yillik mezunu serzeniste bulunuyor ya, o zaman 4 yillik hatta yuksek lisans mezunu da ayni konumda olacak buyuk ihtimalle.
cok komplo teorisi gibi oldu ve konunun disina ciktim yaama tamam endiseye gerek yok, buyuk ihtimalle torunlarimiza falan denk gelir diyeyim
E yani alsalardı siz herşeyi basite indirgidiyorsunuzYahu bilgisayar dediğiniz nedir allah aşkına. 5 yaşındaki çocuk kullanıyor. İşletmenlik sertifikası olsa ne olur olmasa ne olur? Bilgisayarla ilgili bölüm değil bu, her iş gibi bu iş de artık bilgisayarla yapılıyor sadece. Eskiden sağlık karnemizle gider kağıda yazılmış numaralarla sıra alırdık, şimdi internet üzerinden sıra alıp koridorun başında duran sekretere kimliğimizi uzatıyoruz. Yaptıkları iş aynı, sadece artık çağın gereği olarak bilgisayarla yapıyorlar bu işi. Su faturası yatırırken de, kargo gönderirken de bilgisayar başındaki bir çalışanla görüyoruz işimizi. Kargocu bilgisayar mühendisi oturtsun o zaman gişeye
Bu arada restoranlar hariç hiç bir yerde sertifikalı aşçı çalışmıyor. Abimin iş yerinde de görümcemin iş yerinde de aşçılar bildiğimiz ilkokul mezunu ablalar. Görümceminkinde sertifika şartı geldi, halk eğitim kursuna yazdırdılar ablayı, gitmeden sertifika aldı geçti. Yemek listesini diyetisyen hazırlıyor yemekleri ablalar yapıp geçiyor. Abla işini güzel yapıyor, onu çıkarıp yerine ne olduğu belirsiz, ama diplomalı aşçı mı alsalardı?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?