Ben neden okudum ? Bana akıl verin lütfen

Türkiye’nin ne bu kadar avukata, ne bu kadar mühendise, ne de bu kadar öğretmene ihtiyacı var. Bu nedenle özellikle Anadolu’daki üniversitelerden mezun olan binlerce insan, hak ettiğini düşündüğü geri dönüşleri işverenden alamıyor.

Aslında Türkiye’deki önemli 5-6 üniversite haricinde de zaten meslek lisesi eğitimi veriliyor. Bunu kabul etmek lazım. O yüzden ben üniversite mezunuyum diye gerim gerim gezinmeye gerek yok.

İyi üniversite de insana mesleki anlamda çok fazla şey öğretmiyor. Yani tabiki temeli alıyorsunuz, ama bu temel ile gerçek iş ortamında çalışamazsınız. İyi üniversite mezunu görece çalışkandır, sorumluluklarını bilir, öğrenmeye ve gelişime açıktır, kendi zevkleri ile yapması gerekenler arasında doğru noktayı bulabilir. Zaten yeni mezunda da gerekli olan budur.

Asgari ücrete çalışacak aşçı bulursanız söyleyelim alsınlar.
Yemekhane yemeklerini beğenmemek çoğu zaman insanların doyumsuzluğundan, aç gözlülüğünden, yemek seçmesinden. Benim bayıla bayıla yediğim yemekhane yemeğine burun kıvırıp dışardan köfte ekmek yiyen iş arkadaşlarım vardı. Silip süpürdüğüm hastane yemeğini yan odadaki hasta yemezdi. Yemekleri efsane diye yorum yaptığım otelin yemeklerini beğenmeyen müşteri vardı. İnsanların beğenisine göre hareket edeceksek ohooo... Beğenmezler ki...

Her iş için demiyorum, diplomasız da yapılabilecek işler için diploma gereksiz diyorum. Çarpıtmayın söylediklerimi. Evet diploma da bazı durumlarda gereksiz, her mahalledeki yüksek okullar, fakülteler de gereksiz. Ülkece ihtiyacımız olan şey ara eleman ama ara eleman olabilecek kapasitedeki herkes kaf dağı üniversitesi kel oğlanın çıkını bölümü mezunu olduğu için ara eleman yok.

Kaç senelik bir iş deneyiminiz var merak ettim? Ya da farklı meslekler hakkında bilgi sahibi oldunuz mu?

Bakın benim ekibimdeki arkadaşlardan bazılarının yaptığı işi, sokaktan getirip birini koysak da 2-3 ay içinde yapmaya başlar. Biz bunlara aylık 20 bin TL para ödüyoruz. Benim işlerimin de en az %50 sini yapar.

Yani başta deneyimsiz birinin olmak üzere, neden yapılan işleri/öğrendiğiniz bilgileri bu kadar yücelttiğinizi hiç anlamadım. Kimse hiçbir şeyi yeniden keşfetmiyor. İşlerin neredeyse %99 u işte öğrenilir. Belirli iş akışları var, onları takip edersiniz. O yüzden ilk çalıştığınız yönetici ve şirket çok önemlidir. Daha sonra ise deneyime bakılır.

Haydaaaaa ben neyi yüceltmişim ya
Lise mezunuyum çalışmıyorumda
Mesleklerin küçümsenmesi zoruma gidiyor
Zaten sizin dediğiniz gibi sokaktan toplananlar yüzünden ülke bu halde
Kimse eğitimini aldığı işi yapmıyor
Heryer saçmalıklarla dolu
Ben buna kızıyorum
Liyakat istiyoruz ama liyakat diyince hahahhahahaha diye gülünüyor

Ülkenin her yerinde torpil ve işsizlik var maalesef. Bu konuda haklısınız ama tıbbi sekreterlik okuyup "ben onca sene boşuna mı okudum" demek komik.
Bahsettiğiniz ilkokulu, liseyi okumayıp ne yapacaktınız mesela? "İlkokul matematiği, lise biyolojisi öğrenmesem de olurdu" mu diyorsunuz? Bunları 25 yaşında iş bulabilmek için mi öğrendiniz sadece?
Kaldı ki bu kademelerin hiçbirini çok büyük performanslar göstererek okumamışsınız ki ucu tıbbi sekreterliğe varmış.
Sanırsın o noktaya kadar atomu parçalaya parçalaya ilerlemiş, tıbbi sekterliği okurken de saçları ağarmış ama bütün emekleri boşa gitmiş.
Ülkenin her yeri iş seçme lüksü olmadan alakasız işlerde çalışan insan kaynıyor. Markette çalışan mimarlar, pazarda çorap satan mühendisler varken sizin "emekleriiiim, alın teriiim" diye tutturmanızı ciddiye alan pek olmaz üzgünüm.

yalnız liyakatsizlik denilen şey böyle bir şey değil

TÜBİTAK'a bilimden teknikten bihaber insanı müdür yaparsan liyakatsiz olan odur.
eline mala almamış insanı şantiyeye getirir iş yaptırırsan o da liyakatsizdir ama onun sıvacılık mezunu olması gerekmez.
bir şey mezunu olmakla liyakat de edinilmiyor üstelik. çünkü okullarımız büyük oranda dandik.üniversiteler iş öğretmiyor, belki bir kültür edinir bir ortam görür, belki o da.

gerçekten yapılan işlerin en az %70'i için bir şey mezunu olmaya gerek yok. "yok" bak ne kadar basit bir kelime :)...bu çok zoruna gidiyor insanların (hele üni okumuş olanların) zaten vıttırı dıttırı yerler okuyanlar herhalde bizim toplumdaki bu saçma bakış yüzünden gidip okuyor, sanırım motivasyon oradan geliyor. yemin ediyorum geçtim önlisansları çoğu lisans bölümü 6 ayda biter, bir ABD okulunun (ve/veya Avrupada iyi bir okulun) müfredatına bir bakın isterseniz. Bizim 14-15 haftada anlattığımızın 3 katını seminer olarak anlatıyor adamlar. ama bunu 290 tane üniversitede kırk bin tane lisans öğrencisine değil 20 okulda taş çatlasın 800-1000 kişiye anlatıyor koca kıtada, anlatabildim mi derdimi?

liyakat başka diploma başka, işini iyi yapmak bambaşka, ah bir anlatabilsek şunu.

öyle, ülke sokaktan toplananlar yüzünden bu halde filan değil, özel sektörde kimse iş yaptırmayıp da para ödemez merak etmeyin.

ülke saçma sapan bir eğitim sistemine sahip
ülkede nüfusa yetecek kadar istihdam oluşturulamıyor
devlet 1. işveren olarak görülüyor --bir nevi de öyle olmak zorunda çünkü kamu harcamasıyla büyüyoruz
ama devlet bu harcamaları istihdam arttırmak için değil rant oluşturmak için ypaıyor

yoksa özelin liyakat diye bir sorunu yok; devlet karışmasa, özel çok iyi bilir kimi alacağını (sokaktan geçenin yapamayacağı işler için) gerekirse 40 tane mülakata sokar liyakati de bulur! çünkü normalde (yine devlet karışmasa) liyakatsize iş yaptırırsa o şirket büyümez, iş yapamaz.

İş sahası zaten azsa ve vaktinde millet işe yerleşmişse o bölümü/programı okumanız hata olmuş. Bunu siz o yaşınızda öngöremediniz. Okulun yönlendirmesi gerekirdi. Bile bile seçtiyseniz ve şansımı deneyeyim diye düşündüyseniz hata yapmışsınız.

Birde şöyle bir durumumuzda oldu mesela bizim iş sahamız çok geniş olmasına rağmen en geniş kısmına yasak getirdiler
Bu hakmıydı yani mesela

Sağlık meslek lisesinden mezun olan artık cart curt yardımcısı oldu. Kastettiğiniz buysa bir şey diyemem ama o liseye girmiş olanların elinden o hak alınmamalıydı. Aslında eğitim müfredatının içi günümüze göre geriyse makul da. Hiç o tür bir kurumda çalışmadığımdan bir şey diyemeyeceğim.

Hastanede staj gören Kan almayı öğrenen arkadaşlarımda oldu bu alanda ilerlediler
Yasak geldi noldu ?
Yasak varsa ve o alanda çalışamayacaksanız öğrenseniz ne olacak ve kan almanın nesine ilerleyecekler? Kalpten kan alma gibi mi? Birkaç gün gözlemleyin ve bir kere deneyin birinde, yeterli.

Vittirizittiri dediğiniz şey
Ben öyle bir şey demedim. Yanlış numara.

Ben neyi beğenmediğimi de hatırlamıyorum ya da neyi kastettiğinizi de anlamadım. 1 haftada kan almayı öğrenirim ki öğrenmiştim de. Cihazları da gözünüzde büyütmeyin. İlk defa göreceğiniz için vakit alır ama eğer anlama kapasiteniz iyiyse cihaz öğrenme 1 saati bulmaz. Zaten ne amaçla kullanıldığını, mantığını bilmek de kafi. Markaya göre değişiklik arz ediyor cihazlar zaten. Bir yerde başlayınca her türlü öğrenmek zorunda kalacaksınız.
Kan almada, biyokimyasal analizlerde ilkokul mezunları var. Benim bulunduğum yerde de vardı. İşlerini iyi yapıyorlardı. Vaktinde işe girmişler. Önceden izin veriliyormuş demek. Belki temizlik elemanı diye girip oraya aktarılmışlardır.

Biyoloji veya moleküler biyoloji ve genetik okuyanların sadece otlarla ilgilendiğini mi sanıyorsunuz? Komikmiş. Tipik kıskanç tıbbi laboratuvar teknisyeni/teknikeri hareketleri. Ne okuduğunuzu buldum. 13 yıldır biliyorum ki tıbbi laboratuvarda çalışmak kısıtlı yıllardır. Açık pek yok da. Sanki çok fazla biyolog/moleküler biyolog/tıbbi biyolog alınıyor da size yer kalmıyor. Çalışma koşulları bile farklı. Kim kimin işini kapmış acaba? 2014te yayımlanan iş kanununu paylaşıyorum.

Bilgisayarla ilgili bölüm okuyup da işsiz kalan varsa sebebi kendini geliştiremediğindendir. İlgi alanıyla ilgili. Bilgisayarla ilgili de bilgi edinmek daha kolay. Bir sürü seçenek var. Meraklı ve ilgisi olan videolarla da öğrenir. Kaynak çok. Uygulama tecrübesine bakmak da kolay, hem garanti de. Uygulamalı sınav yaparsın ve varsa ürünlerine bakarsın. Şu cihazı, tekniği biliyorum diye sallamaktan daha garanti yol.

Devlet dairelerinde atama olunca ilgili bölümler belirtiliyor. Yoldan geçen ben biliyorum diye başvurmuyor. Masa başı görev için bilgisayar kullanılacaksa veya bir iş yerine alınacaksa temel bilgisayar kullanımını bilmek yeterli. Bilgisayarla ilgili bölüm okuyanı küçümsemek olur zaten bu. Onların işi bu değil. Donanım, yazılımsal şeyler. Lisansta 4 dönem bilgisayar dersi gördüğüm için KPSS Lisans atamasında genel başvurulardaki bazı bölümlere başvurabiliyorum. Bilgisayar ile ilgili bölüm okunmasına gerek yok. Beğenmediğiniz bilmem kaç saatlik kurs belgesi de geçerli.

Sizin ve sizin durumunuzda olanlara da üzüldüm. Kariyer konusunda yanlış yönlendirilmişsiniz. MYO ile hemşirelik okuyun, o kadar aldığınız biyokimya eğitimi de boşa gitmez.

~THE END~

Kim ne derse desin bizim ülkemizde herkes herşey olabiliyormu ona bakıyorum
Yeri geliyor bu mal nasıl genel müdür olmuş dediğim insanlarda oldu hayatımda
Herşeyin okumak olmadığının farkındayım bende
Banada verseler malzemeyi 100 yada 200 kişiye bende yemek çıkartırım
Tecrübe olarak fakat hakettiğim bir iş olarak görmem Savunduklarınızın başınızdan eksik olmaması dileği ile

TÜBİTAK'a bilimden teknikten bihaber insanı müdür yaparsan liyakatsiz olan odur.
Hasan Mandal, Türk akademisyen ve TÜBİTAK başkanı. 1987 yılında ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuş, 1992'de Newcastle Üniversitesi'nden Doktora unvanını almıştır.

Eğitimi böyleymiş yalnız. Geri kalanına katılıyorum.

O değil bir önceki olabilir. Mustafa Sancar olması lazım yanlış hatırlamıyorsam.

Biz küçümsemiyoruz ki. Kendisi ilkokul mezunları ve lisanslar yerimize çalışıyor diyor. Önünü kapatıyorlarmış. Ben önü açık olması şartıyla meslek kazanılması için MYO'yu öneririm başkalarına ki iki öğrencimin hem bölüm seçimini hem de tercihlerini ben yapmıştım. İkisi de çalışıyor şu anda.

Gerçekler acıdır. Başımdan ne eksik olmasın onu da anlayamadım. Herkesin hak ettiği, kapasitesine göre iş yapması gerektiği mi? Keşke bu uygulansa da ülke kalkınsa.
Ay birde o 2014te biyoloji mezunlarına tanınan haklar çooooooook sonraymış
Yaklaşık 6 sene sonra onlara bu hak tanınmış
Biz 6 7 sene öncesinde yasaklanmıştık

+1000000000000

Konu sahibi üniversite sınavına hazırlanırken hangi bölümlerde iş imkanı fazla,hangi bölümden mezun olursam mezun olunca iş bulmam daha kolay olur diye araştırma yapmadın mı? Ülkenin gerçekleri malum her yer üniversite lakin mezun olunca iş bulamayacağıni bile bile okuyor bazı insanlar.

Konu sahibi bence çok haklı o kadar tıp mühendis bilmem ne var onlar atanamadi sen kimsin diyenler olmuş ayıp valla ya iki yıllık okuyanda okudu kardeşim açılmış ki okumuş acmasaydi devlet ozaman. Sertifika veriliyorsa neden bölümü açılıyor bölüm açılıyorsa sertifika niye veriliyor bunu sormak bile suç olmuş. sonra burda bosanacagim diyen kadına git çalış oku diye akıl verirler ama doğru herkes tıp mühendis okuyacak en yüksek kpss puanlari alacak öyle bir aferini alacak bu zihniyetten.

Şaka mı bu? Özelde liyakat işliyor mu sanıyorsunuz? Milletvekilinin adamı alınıyor torpille, amiri zavallı mühendis onu güdüyor, onun işini başkalarına yüklüyor… herkes kendi sektöründen bakmış olaya bu konuda. İş işyerinde öğrenilir diyenler sadece mesleki ve teknik eğitimden bahsediyor galiba. Eğer öyleyse doğru olabilir. Bütün mesleklerden bahsediliyorsa , genel konuşulmuşsa katılamayacağım

Konu sahibi savcı olayım demiyor korkma o da kendi çapında kendi alanında kazanç peşinde
konu sahibi diyor ki ben 2 sene emek verdim sınavlara girdim derslere girdim maddi olarak da para harcadım eğitime.ama başka biri 3 ayda sertifika aldı o işe giriyor ben giremiyorum diyor .bence çok haklı.üniversite sadece eğitim de vermez vizyon verir başka bakış açıları verir.elbette sertifika alandan üstündür çoğunlukla 2 yıllık okuyanlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…