- 7 Kasım 2014
- 7.515
- 13.719
- 448
- Konu Sahibi Kndihalinde
-
Bunca emeği boşuna mı verdim, bunca yıl boşuna mı okudum diyen ben değilim yalnız, konu sahibesi...Konu sahibini çoğu kişinin yanlış anladığı gibi siz de yanlış anlamışsınız,neden ben bu iş koluyla ilgili bir bölüm okumuşken,benim yerime alakası olmayan biri işe alınıyor diye serzenişte bulunuyor ve haklı da.Yoksa ben bu kadar sene okudum da niye işsizim demiyor.Sizi öncelikle tebrik ederim,ciddi bir kariyer edinmişsiniz kendinize ama biraz da empati yeteneğiniz olsaymış keşke.Sizden kariyer olarak daha üstün biri gelip,vay efendim ben şunları şunları okudum sen de kim oluyorsun ki deseydi sanırım hiç hoş karşılamazdınız.Diplomalar bize sadece meslek,ünvan ve statü gibi edilinimler sağlıyor ama insan olarak kimsenin birbiri üzerinde bir üstünlüğü yok.
bu toplumda her türlü insan var ve herkesin de kendi seçtiği meslek dalında iş bulamıyorum diye şikayet etme hakkı var.herkes dr mühendis öğretmen işletme okusa geri kalan işleri kim yapacak?eğitimi yetersizse 2 yıllık blğmlerin 4 yıllıkların çok mu yeterli ülkemizde?bu kıza tıbbi sekreterlik bölümünde 1 dili en iyi şekilde 2. dili de konuşulanı anlayacak kadar öğretilmeliydi yapıldı mı yokk.sağlık turizmi diye bir şey var.pekala kliniklerde hastanelerde kaplıcalarda dilinden dolayı ilk tercih edilen olacaktı ama dil olmadığı için onun yerine elbette okumamış ama dil bileni işe alınacak.ha bir de nice çok eğitimli denilen insanlar var daha ülkesinin gerçeklerinden halinden haberleri yok orası da ayrı konu12 yıl = ilkokul + ortaokul + lise
5 yıl = İngilizce hazırlık + 4 yıl fakülte
2 yıl = Yüksek Lisans
Bu dönem YL biter, doktora başlar...
Şuan bir bölüm daha okuyorum lisansbiz napalım peki?
Eder sana 19 yıl, ekstralar hariç ( doktora, ek olarak okunan lisans vs
Şuanda önlisans okuyup, kendini çok önemli biri gibi hissetmen şaşırtıcı açıkçası, özellikle şu dönem için... Artık üniversite okumak basitleşti, herkes okuyor. 2 yıl okudum, bitince hemen işe girerim beklentisi sonra da neden işsizim demek gerçekten komik oluyor.
Herkes serzenişte bulunabilir,iki senelik okul okuyanlar da sonuçta kıraathaneye gidip okey oynayarak almıyorlar diplomalarını.Evet bir emek var ortada fâķat günümüz koşullarında bire bin katmak gerekli buna katılıyorum ama kimsenin de kimseye ben dururken sen yakinamazsin demeye hakkı yok.Şuna bakın,Et ve Süt kurumu genel müdürünün böyle bir açıklama yaptığı bir ülkede herkes herşeyi söyleyebilir.Bunca emeği boşuna mı verdim, bunca yıl boşuna mı okudum diyen ben değilim yalnız, konu sahibesi...
Ülkemizde yıllardır var olan bir durumu sanki birtek kendisine yapılmış gibi serzenişte bulunması da ayrı ironik. Şuan her önüne gelen üniversite okumak için okuyor zaten bu bölümleri... Bu bölüm adına çok idealist ve beklentili olmaya gerek olmadığını hepimiz biliyoruz. Ben bu ülkede işletme mezununun tıbbi sekreterlik yaptığını, edebiyat bölümü mezununun diş hastanesi müdürlüğünü yaptığını, bir mühendisin inşaatta tekniker olarak çalıştığını, bir öğretmenin call centerda müşteri hizmetleri olarak çalıştığını ve daha nicelerini gördüm. Bu bahsettiğim iş alanları aslında hepsine özgü ön lisans veya lisans bölümlerine ait, fakat bu alan sadece bu bölümden alınabilir diye bir kanun yok. Hepimizde görüyoruz, duyuyoruz. Konu sahibesi bu kadar bölüm kargaşası yaşanan, herkesin bulduğu işte aman iyidir çalışayım işte diyerek çalıştığı bir ülkede, bahsettiği bölümü seçerken sekreterliğin de bir diplomaya bağlı olmadığını bilmesi gerekirdi. Haa belki kurumsal hastaneler işe alırken diplomaya bakar ama onun dışında asla bakılmıyor. Hem açıköğretimde yer alan bir bölüm, hem örgünde okunan bir bölüm, hem de sertifikayla veya sertifikasız yapılan bir meslek grubuyken ben boşuna mı okudum bu kadar yıl serzenişi açıkçası mantıklı değil.
Bunları yazıyoruz diye kendimizi yüceltiyor, konu sahibini gömüyor oluyoruz bağzı üyelerin gözünde.
Bir de şey var, 18 yaşında çocuk nerden bilsin iş imkanını, hangi bölümü seçeceğini vs. E bilen çocuk nasıl biliyor?
16 yaşında bir yeğenim var seneye sınava girecek. Çocuk ben okulda yeterince öğrenmiyorum dedi ve iki senedir kendi isteğiyle dershaneye gidiyor. Hedefinde iki bölüm ve dört üniversite var. Bunlar olmazsa tercih yapmam tekrar hazırlanırım diyor. E bu çocukla aynı okula, sınıfa giden seneye yumurta kapıya dayanınca çalışmaya başlayacak ya da yetenek sınavıyla hallederim ben yeaa (güzel sanatlardalar) diyen çocuğun emeği bir mi olacak?
Ozaman sorun kalmamış demekkiDevir?
sorun falan yokkk.haydin halayaaa.dur ben bir üniversite daha okuyayım spor olsunOzaman sorun kalmamış demekki
Sadece üniversite vizyon kazandırmazKonu sahibi gitmiş sanırım iyi bir üniversitenin iyi bir bölümünden mezun olup (tıp ya da mühendislik) daha sonra haksızlığa isyan etmesi gerektiğini siz değerli ablalarından öğrendi (!)
Yazık… en insani duygulardan olan isyan etmeyi bile sıraya koymuşlarilk doktora ve yüksek lisans ,sonra fakülte mezunu (tabi bunlarda kendi aralarında sıralanıyor üniversite kalitesine göre), sonra yüksekokul mezunları isyan edebilir. Kızın okuduğu bölüm niye var diye sorgulayanlar var komik..Arkadaşlar üniversite sadece diploma vermez vizyon kazandırır insana bence herkes okumalı…ister 2yıl ister 4yıl ister 5yıl okusun okuduğu bölümle ilgili liyakatsizlik varsa isyan etmeli..yolun başında olması yapılan haksızlığa boyun eymesini mi gerektirir??
Allah askina her sokakta uni var artik neredeyse, ne vizyonundan bahsediyorsunuz. Uniyi batak oynayarak bitirdigi ile ovunen bir calisanim var benim. Isletme mezunu. Geldiginde tahsilat makbuzu ne bilmiyordu.Konu sahibi gitmiş sanırım iyi bir üniversitenin iyi bir bölümünden mezun olup (tıp ya da mühendislik) daha sonra haksızlığa isyan etmesi gerektiğini siz değerli ablalarından öğrendi (!)
Yazık… en insani duygulardan olan isyan etmeyi bile sıraya koymuşlarilk doktora ve yüksek lisans ,sonra fakülte mezunu (tabi bunlarda kendi aralarında sıralanıyor üniversite kalitesine göre), sonra yüksekokul mezunları isyan edebilir. Kızın okuduğu bölüm niye var diye sorgulayanlar var komik..Arkadaşlar üniversite sadece diploma vermez vizyon kazandırır insana bence herkes okumalı…ister 2yıl ister 4yıl ister 5yıl okusun okuduğu bölümle ilgili liyakatsizlik varsa isyan etmeli..yolun başında olması yapılan haksızlığa boyun eymesini mi gerektirir??
Bütün mesele zaten herkesin lisansa kapağı atıyor olması değil mi?Sadece üniversite vizyon kazandırmaz
24 25 yılını verip borçla mezun olup işsiz kalacağına
Temel eğitimi aldıktan sonra boş bir üniversite okuyacağına bir işin erbabı olması çok daha iyidir
Bakın liseden sonra oto sanaide yada herhangi bir makinada işe başlayan bir çocuk 25 yaşına kadar işin ustası olur birikimi olur
İlerisi içinde garanti diyebileceğimiz bir dalda gelişir
İyi bir gündelikçinin günlüğü 200 liradan aşağı değil
İyi bir kuaför birçok üniversite mezunundan daha iyi para kazanır
İyi bir makina teknikeri ayda 20 30 bin arası kazanır
25 yıl okuyup borçla mezun olup bimde kasiyer olacağına kalife yetişmiş bir eleman işletmeci esnaf olsun
Herkes lisans yapmak zorunda
Lisans yapmayanlarda vizyonsuz değil
Aynen, hiç sorun yok.sorun falan yokkk.haydin halayaaa.dur ben bir üniversite daha okuyayım spor olsun
Kocaelinde adam tekniker bulamıyorBütün mesele zaten herkesin lisansa kapağı atıyor olması değil mi?
İstihdam yok, olanak yok, kalifiye eleman ve mesleğinde uzman da yok.
Çünkü herkes ama herkes artık zorunlu eğitim gibi üniversite okuyor.
81 ilde 200 üni olur mu yahu, oldu işte.
Daha 3 5 yıl öncesine kadar meslek liseleri ön lisansa sınavsız geçiyordu. Otomatikman herkes Ön Lisans mezunuyduBütün mesele zaten herkesin lisansa kapağı atıyor olması değil mi?
İstihdam yok, olanak yok, kalifiye eleman ve mesleğinde uzman da yok.
Çünkü herkes ama herkes artık zorunlu eğitim gibi üniversite okuyor.
81 ilde 200 üni olur mu yahu, oldu işte.
Ben neden gülemedim?Ağaçta yetişiyormuş
Hiç ugrasamicam önlisans mezunuyum alıntı yapmayı bilmiyorumalıntı yaparsan bir acıklama getirebilirim
Şuanki neslin birçoğu ailede ilk lisans eğitimli olan kişiler aslında.Kocaelinde adam tekniker bulamıyor
Mühendis çok tekniker yok
İşte böyle bir absürt durum yaşıyoruz
Artık her ilde üniversite olduğu için öğrenci sirkünasyonuda yok çocuklar bu anlamda bile eksik kaldılar
Çocuk doğduğu yerde ilk orta lisans eğitimini bitirip doğduğu yerden çıkamıyor bile
Birde arkadaşımız vizyon diyor
Ne vizyonu allah aşkına
Yanılmıyorsam bu sene baraj da kalktı.Daha 3 5 yıl öncesine kadar meslek liseleri ön lisansa sınavsız geçiyordu. Otomatikman herkes Ön Lisans mezunuydu
ee okusun. herkes okusun biz neden okudun mu dedik? ki zaten herkes okuyacak bundan sonra universite sinavinda baraj yok. 300 tl sinav ucretini veren hop tibbi sekreter olacak. buna mi saygi duyup oo sen haklisin, yillarca dirsek curutmussun (!) tabi en once sen calis diyecegiz? hic uzmanlik gerektirmeyen, herkesin yapabilecegi bir is icin hic de isyan etmenin anlami yok. adam bilgisayar kullanabiliyorsa girer yapar o isi. cunku zaten konu sahibi de ise girse sadece bilgisayar kullanacak. cok mu matah bir is ki liyakat ariyorsunuz?Konu sahibi gitmiş sanırım iyi bir üniversitenin iyi bir bölümünden mezun olup (tıp ya da mühendislik) daha sonra haksızlığa isyan etmesi gerektiğini siz değerli ablalarından öğrendi (!)
Sadece üniversite vizyon kazandırmaz
24 25 yılını verip borçla mezun olup işsiz kalacağına
Temel eğitimi aldıktan sonra boş bir üniversite okuyacağına bir işin erbabı olması çok daha iyidir
Bakın liseden sonra oto sanaide yada herhangi bir makinada işe başlayan bir çocuk 25 yaşına kadar işin ustası olur birikimi olur
İlerisi içinde garanti diyebileceğimiz bir dalda gelişir
İyi bir gündelikçinin günlüğü 200 liradan aşağı değil
İyi bir kuaför birçok üniversite mezunundan daha iyi para kazanır
İyi bir makina teknikeri ayda 20 30 bin arası kazanır
25 yıl okuyup borçla mezun olup bimde kasiyer olacağına kalife yetişmiş bir eleman işletmeci esnaf olsun
Herkes lisans yapmak zorunda
Lisans yapmayanlarda vizyonsuz değil
Aynı pencereden bakamıyoruz maalesef. Bu sayılanların hiçbiri torpille işe alımı meşrulaştırmıyor. İyi forumlar herkeseAllah askina her sokakta uni var artik neredeyse, ne vizyonundan bahsediyorsunuz. Uniyi batak oynayarak bitirdigi ile ovunen bir calisanim var benim. Isletme mezunu. Geldiginde tahsilat makbuzu ne bilmiyordu.
Kaliteli bir okuldan kaliteli bir bolumden mezun olupta issiz kalan birinin isyanina illaki destek verilir. Ha isin icinde torpil varsa zaten apayri destek verilir. Ama mezuniyet istemeyen bir bolumden mezun olup is bulamiyorum diye aglanmakta su ekonomik duzende tek kelime ile trajikomik.
Bana göre yanlış bi düşünce iyi günleree okusun. herkes okusun biz neden okudun mu dedik? ki zaten herkes okuyacak bundan sonra universite sinavinda baraj yok. 300 tl sinav ucretini veren hop tibbi sekreter olacak. buna mi saygi duyup oo sen haklisin, yillarca dirsek curutmussun (!) tabi en once sen calis diyecegiz? hic uzmanlik gerektirmeyen, herkesin yapabilecegi bir is icin hic de isyan etmenin anlami yok. adam bilgisayar kullanabiliyorsa girer yapar o isi. cunku zaten konu sahibi de ise girse sadece bilgisayar kullanacak. cok mu matah bir is ki liyakat ariyorsunuz?
sanki turkiyeyle yeni tanismis gibisiniz. her universite mezunu is bulacak olsaydi bu ulkede issizlik olur muydu? universite mezunu olmayan yok ki. vizyon da ulkedeki yuzlerce universiteden sadece 10unda var. gerisinde o da yok. o vizyon farki ilk okul mezunlariyla falan olur aranizda. onun disinda her universite mezunu vaovvv vizyoner degil.
İşte bu kafa yüzünden işletme, ziraat, veteriner fakültesi mezunları öğretmen oldu yıllarca çalıştı. Onlar da çocukların başında durabiliyordu sıkıntı olmadı. Böyle meslek itibarsızlaştırıp liyakati ortadan kaldırdık şimdiki durumlar o yüzden böyle… eğitimi ikinci plana atıp “alt tarafı şunu yapacak yeaa, onu herkes yapar” diyenler yüzündenee okusun. herkes okusun biz neden okudun mu dedik? ki zaten herkes okuyacak bundan sonra universite sinavinda baraj yok. 300 tl sinav ucretini veren hop tibbi sekreter olacak. buna mi saygi duyup oo sen haklisin, yillarca dirsek curutmussun (!) tabi en once sen calis diyecegiz? hic uzmanlik gerektirmeyen, herkesin yapabilecegi bir is icin hic de isyan etmenin anlami yok. adam bilgisayar kullanabiliyorsa girer yapar o isi. cunku zaten konu sahibi de ise girse sadece bilgisayar kullanacak. cok mu matah bir is ki liyakat ariyorsunuz?
sanki turkiyeyle yeni tanismis gibisiniz. her universite mezunu is bulacak olsaydi bu ulkede issizlik olur muydu? universite mezunu olmayan yok ki. vizyon da ulkedeki yuzlerce universiteden sadece 10unda var. gerisinde o da yok. o vizyon farki ilk okul mezunlariyla falan olur aranizda. onun disinda her universite mezunu vaovvv vizyoner degil.
dediginiz seye benim yasim yetmiyor galiba. ogretmenlikle ilgili de bir sey yazmadim. siz cihaza barkod okutup tc girmeyi ogretmenlikle kiyasliyorsaniz bilmiyorum. onu ben soylemedim ama.İşte bu kafa yüzünden işletme, ziraat, veteriner fakültesi mezunları öğretmen oldu yıllarca çalıştı. Onlar da çocukların başında durabiliyordu sıkıntı olmadı. Böyle meslek itibarsızlaştırıp liyakati ortadan kaldırdık şimdiki durumlar o yüzden böyle… eğitimi ikinci plana atıp “alt tarafı şunu yapacak yeaa, onu herkes yapar” diyenler yüzünden
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?