Bir Komşu Sorunu da Benden

Canım çok sıkkın. Sorun halloldu gibi ama yine de içim sıkılıyor. Dün akşama doğru kapı çaldı. Komşu gelmiş. Yanında 6 yaşında çocuğu. Adam aşırı sinirli, sinirden konuşamıyor neredeyse. Normalde de selamımızın olduğu bir insan. eşimle sohbetleri de var. "Oğlunuz (12 yaşında) kızıma vurmuş. 6 yaşında kıza nasıl vurur. Daha önce tartıştılar büyük olanla sesimi çıkarmadım. Ama onun yaşı kaç küçük kızın yaşı kaç? Nasıl vurur nasıl bağırır?" Eşim alttan aldı. Kusura bakmayın dedi normalde kimseye vurmaz. küçük kız sen de üzülme ben konuşurum dedi.(Oğlum küçüklüğünden beri duygularını çok kontrol edemeyen bir çocuk. Haksızlığa gelemez veya bir tartışma yaşarsa bağırarak konuşur. İtiraz eder oyunlarda. Ama kesinlikle vurma davranışı olmamıştır. Terbiyesizlik etmez. Küfür vs etmez. Büyüklerine saygısız davranmaz. Sadece kendince hakkını savunmak ister ve bağırır hırçınlaşır. Biz ne kadar konuşsak da çocuğumuzun yapısı böyle. Kardeşiyle de sürekli kedi köpek gibi. En ufak şeye sinirili tepki verir. Azalsa da geçmedi bu huyu. Bunun dışında farklı ortamlarda büyükleri tarafından hep ne kadar efendi ne kadar edepli diye tarif edilir.)
Ben oğluma sormak ve eve getirmek için yanlarına gittim ve 6 yaşındaki çocuk bağırarak "kimse artık onunla konuşmayacak, o bir daha buraya gelmeyecek" filan diyor. Beni görünce sustu. Oğlum vurdun mu dedim. Çocuk yemin ediyor "vurmadım sadece bağırdım çünkü o benim yürümemem için önüme geçti ve bana bağırdi. Git diyorum gitmiyor ve ben de sonunda dayanamayıp bağırdım."
Diğer çocuklara sordum bağırdı ama vurduğunu görmedik dedi.
Sonra kızın annesiyle konuştum ve adaletli bir insanmış ki o da çocuklara sorup vurmadığını anlamış. Eşi adına özür diledi. Ama bağırdığı için korkmuş vs daha önce de yaptı dedi. Epey konuştuk ve ayrıldık. Sonra ben gün boyu gözlemledim ve küçük çocuğun bunlara müdahale ettğini ve en ufak şeyde ağladığını gördüm.
Şimdi benim oğlum sürekli bağıran çocuk imajı çizdiği için hep böyle hatalı görülüyor. Ona hep anlatıyorum bunu ama fayda etmiyor. Ben de gerçekten hep çocuğunu masum gören bir insan değilim. Ama ezilmesini de istemem. Çocuğumun bu hali beni çok üzüyor. "Dünden beri, onlar benim hakkımda yalan söyledi. Hem bana müdahale ediyorlar hem şikayet ediyorlar. Siz de neredeyse onlara inanacaktınız "diye üzülüyor. Oğluma kendini kontrol etmediği için haksız duruma düştüğünü anlatamıyorum.
Böyle ebeveynlere sinir oluyorum. Okulöncesi öğretmeniyim düşünün başıma neler geliyor. Watsap grubu kurmuştum vide çekip atıyorum çocuk oyun oynarken Hafif sendeliyor düşüyor. Ay çocuğum düştü, yok ayşe neden fatmadan önde vs. Yıllardır grup kurmuyorum. Çocuğu biraz özgür bırakın mücadele etme becerisi kazansın. Hayırbu tarz ebeveynler evde telefonu tableti tutuşturur eline ya da döver. Veli ziyaretlerinde çok tanık oldum maalesef.

Eşit değiller ama 6 yaşında da olsa doğru olmayan bir sözü ile olumlu sonuç elde etmemeli. Doğru ve yanlışı çocuklar 6 yaşında kavrayabilirler. Yalan söylemenin yanlış olduğunu, aglayarak her istediklerinin olmayacagini bilebilirler. Ha benim cocugumun da o cocugu onemsememeyi bilmesi gerekiyor.
Cinayete filan gelince 12 yaşındaki çocuğun cinayet tasarlaması özel bir durumdur. Aynı şekilde 6 yaşında katil olan çocuklar vardır. Yani buradan bir şeye varamayız.
12 yaşında çocuk otobüse binip çarşıya gidip peynir alıp gelebilir ? 6 yaşında çocuk bunu yapabilir mi ? öyle bomboş bir soru, algıları muhakemeleri aynı öyle mi ? peki söyleyecek hiçbişey yok benim açımdan artık. Erkek annesi olmak cidden bambaşka birşeymiş kv lere kızmamak lazım, ellerinde değil demek ki 🙃

Yahu 6 yaşında kız parka girmeyecek dese ne olur girsin izin veriyorum dese ne olur 😂 zaten 6 yaşında olmasa böyle saçma çocukça konuşmaz ki , kısır döngü 6 yaşında. 12 yaşında çocuk oyun kurar grup kurar etkindir , kaldı ki erkek o kıza mecbur bile değil. Eminim oyun arkadaşı olarak umrunda bile değildir oğlunuzun o kız. yani kaybetmekten vs korkmaz. benim anlatmak istediğim şu ki aşırı korumacısınız her cümlenizden bu çıkıyor, sürekli oğlunuzun ne kadar mağdur olduğunu anlatıyorsunuz. ve yaptığı sizce tek hata için sabrını sınamış diyorsunuz, çünkü karşısındaki 6 yaşında çocuk . ben 12 yaşındayken 6 yaşındakileri adam yerine koyup oynamazdım bile. 6 yaşında kız çocuğunu mahallenin alikıranbaşkeseni yaptınız, sizce de komik değil mi ? abartmıyor musunuz ? kızın annesi özür dilemiştir muhtemelen baba çok saygısızdı, ben de olsam bende dilerdim. Ya özür dilerim bizim kız haddini yaşını aşmış olgun davranmamış sizin oğlana hadsizlik yapmış bizi affedin mi dedi ? sizin kadar hassas bir anne olarak kızın annesi olsaydınız düşünemiyorum bile olacak olanları...
söyle dedi eşim adına özür dilerim. Oğlunuz da vurmamış kusura bakmayın. Benim kız o bağırınca korkmuş. Ben de cevaben söyle dedim hakkınızı helal edin. Biz komşuyuz çocuklar arasında olur böyle şeyler. Ben de oğlumla konuşup bağırmaları gerektiğini tembihlerim. Nitekim de öyle yaptım.
Kizin parka giremez vs demesi söyle sorun oluyor. Bugün parka gittiğinde gne buraya diye bağırmaya başlamış. Ayrıca yine belirtiyorum ki kendisinin sebep olduğu bir olay sonucunda bağıran oğluma vurdu diyip babası da gelip bağırdığı için cesaret alarak bu şekilde konusuyor. E zaten benim çocuğum da öyle dediginiz gibi gülüp geçebilse bu konuyu ben hiç açmazdım.

12 yaşında çocuk otobüse binip çarşıya gidip peynir alıp gelebilir ? 6 yaşında çocuk bunu yapabilir mi ? öyle bomboş bir soru, algıları muhakemeleri aynı öyle mi ? peki söyleyecek hiçbişey yok benim açımdan artık. Erkek annesi olmak cidden bambaşka birşeymiş kv lere kızmamak lazım, ellerinde değil demek ki 🙃
Neyse artık size cevap yazmayacağım siz ısrarla mevzuyu kız erkek mevzusuna çevirmeye çalışıyorsunuz. 12 yaşındaki çocuğunuz otobüse bindirip çarşıya gönderecebiliyorsaniz bravo size.

12 yas ergenlige dogru geciste oldugu bir dönem.
Kisilik olarak haksizliga gelemeyen bir yapısı var demek ki. Elbette öfkesini kontrol edebilmeli, bunu da yaş aldikca, olgunlastikca öğrenecektir.
Küçük kızın arkadaşı yok mu ki oğlunuzun arkadaşları ile arasina giriyor? Diger cocuklarin tepkisi nasil oluyor?
Pedagog/psikolog destegi tabii ki alın ama bence konusmaya devam edin. Ayrıca okuldaki rehber ogretmeniyle de konusabilirsiniz benzer durumlari okulda yasiyor mu diye.
Zamanla duzelecektir diye düşünüyorum.

12 yas ergenlige dogru geciste oldugu bir dönem.
Kisilik olarak haksizliga gelemeyen bir yapısı var demek ki. Elbette öfkesini kontrol edebilmeli, bunu da yaş aldikca, olgunlastikca öğrenecektir.
Küçük kızın arkadaşı yok mu ki oğlunuzun arkadaşları ile arasina giriyor? Diger cocuklarin tepkisi nasil oluyor?
Pedagog/psikolog destegi tabii ki alın ama bence konusmaya devam edin. Ayrıca okuldaki rehber ogretmeniyle de konusabilirsiniz benzer durumlari okulda yasiyor mu diye.
Zamanla duzelecektir diye düşünüyorum.
Arkadaşları varken sorun yok kiz onlarla oynuyor da sanırım arkadaslari yokken onların yanına geliyor. Az once de parka giremezsin diye bağırıyordu oğluma. Eve cagirdim oğlumu. Siz başka yerde vakit geçirin dedim simdi daha yeni böyle bir şey olmuşken ne olur ne olmaz diye

Inşallah düzelir. Rehber öğretmeni ile görüştüm. O da duygularını kontrol etmeyi öğrenecek dedi. Bu tür davranışlarla karşılaştıklarını,sabırla yaklaşıp olumlu yönlerini geliştirmemizi söyledi. Spora gidiyor.

Böyle ebeveynlere sinir oluyorum. Okulöncesi öğretmeniyim düşünün başıma neler geliyor. Watsap grubu kurmuştum vide çekip atıyorum çocuk oyun oynarken Hafif sendeliyor düşüyor. Ay çocuğum düştü, yok ayşe neden fatmadan önde vs. Yıllardır grup kurmuyorum. Çocuğu biraz özgür bırakın mücadele etme becerisi kazansın. Hayırbu tarz ebeveynler evde telefonu tableti tutuşturur eline ya da döver. Veli ziyaretlerinde çok tanık oldum maalesef.
Sizi o kadar iyi anlıyorum ki.

Ben olayı yorumlamayacağım sadece oğlunuza bir mizaç testi yaptırmanızı ve ona göre yeni davranış kalıpları geliştirmenizi tavsiye ederim.
Web'de Ennegram veya 9 Mizaç Testi olarak aratabilirsiniz.
Oğlunuzla duygular ve duyumlar (duyguların bedendeki yansımaları örn; sinirlenince kalbin hızlı çarpması) hakkında konuşup, etkinlikler yapabilirsiniz.
Bir de delikanlıyı takım sporlarına yönlendirin.
Oyun terapisinin de yararı olabilir.

Bu arada ben sizin korumacı ve olayları tek taraflı değerlendiren bir anne olmadığınızı düşünüyorum.
Bence siz oğlunuza birlikte
bu sorunu çözersiniz.

Son düzenleme:
Ben olayı yorumlamayacağım sadece oğlunuza bir mizaç testi yaptırmanızı ve ona göre yeni davranış kalıpları geliştirmenizi tavsiye ederim.
Web'de Ennegram veya 9 Mizaç Testi olarak aratabilirsiniz.
Oğlunuzla duygular ve duyumlar (duyguların bedendeki yansımaları örn; kalbin hızlı çarpması) hakkında konuşup, etkinlikler yapabilirsiniz.
Bir de delikanlıyı takım sporlarına yönlendirin.
Oyun terapisinin de yararı olabilir.

Bu arada ben sizin korumacı ve olayları tek taraflı değerlendiren bir anne olmadığınızı düşünüyorum.
Bence siz oğlunuza yardımcı olup, birlikte
bu sorunu çözersiniz.
Araştıracağım yazdiklarinizi. Cok teşekkür ederim. Inşallah her şey yoluna gider.

Ben hep yaşadım bu sıkıntıyı. Bu sene aman ne halleri varsa görsünler modundayim. Haklı olduğum hep sonradan anlaşılıyor. Zor bir durum
Bu tür durumlarda haklı olduğu zamanlar oluyor genelde ama kendini ifade etme şekli onu haksız konuma düşürüyor. Boş veremiyor.

Bence çocuğunuzu terapiste götürün.12 yaşında bir çocuk 6 yaşındaki bir çocuğun laftan anlamayacağını ve tartışmaması gerektiğini idrak edebilmeli. Benim de küçük çocuğum var parkta büyüklerin topunu almak istedi mi veya biz görmeden kaçırdı mı hepsi sakinlikle bekleyip müdahale etmemizi bekliyor biz etmesek de çocuğun boş anında kibarca alıyolar veya vurmasını vs bekleyip güler yüzle karşılıyorlar. Çocuğunuzun tepkisi normal değil.

Bence çocuğunuzu terapiste götürün.12 yaşında bir çocuk 6 yaşındaki bir çocuğun laftan anlamayacağını ve tartışmaması gerektiğini idrak edebilmeli. Benim de küçük çocuğum var parkta büyüklerin topunu almak istedi mi veya biz görmeden kaçırdı mı hepsi sakinlikle bekleyip müdahale etmemizi bekliyor biz etmesek de çocuğun boş anında kibarca alıyolar veya vurmasını vs bekleyip güler yüzle karşılıyorlar. Çocuğunuzun tepkisi normal değil.
Şimdi ben ne kadar durumu anlatsam da savunmaya çalışıyor gibi olacağım. Görüntü sizin cocuğunüzün yaşadiğı gibi değil ama. Çünkü biz de parka gitsek ve bir çocuk gelip topu alsa, direkt benimki de bağırmaz. Burada israrla yapilan hareketler var ve istedigi olmadigi icin bagiran ve aglayan bir cocuk var. Bir kere olan bir şey de değil her gün oluyor. Dedigim gibi burada farklı bir durum var ama yine de farklı bir yol tercih etmeliydi. Zaten ben Çocuğumun bu davranışını doğru bulmadığım için üzülüyorum çok. Eğer her yaptığı doğru diye düşünsem zaten duyduğum his daha çok öfke olurdu. Çünkü genelde bu durumlarda öyle oluyor.
Yardım aldık bu durumla ilgili.

Son düzenleme:
Velilerle bi whtspp grubu mu kabus resmen. Evden bin kati olan olaylar icin ortaligi ayaga kaldiranlar var. Whtspp grubu kurabilirsin ama sadece yonetici paylasimina acik ve duyuru icin kullanilan olmali. O zaman basin rahat ediyor. Cok anlayisli duyarli velilerde var ama gundelik yasamdaki sorunlarinin acisini cikartmaya calisan da var.

oğlum sadece haksızlık vs karşısında tepkisini kontrolsüzce ortaya koyuyor. Ama ben onun huyu bu kabulum demedim. Çözüm arıyoruz azaldi fakat tamamen sona ermedi dedim.
Sadece bu olaydaki problem doğruca haksız etiketinin yapistirilmasi.
Oyun terapisini de araştıracağım.
Siz genetik olarak gelen bazı özelliklerini değiştirmek çok zor yazınca bu huyu olarak kabul edilir şeklinde anlaşıldı. Oğlunuz haklıyken haksız duruma düşmüş. Maalesef bu davranışını yüzünden ilerde daha büyük sorunlar yaşar. Öfke de sabit kalan bir şey değildir. Bir şekilde kontrol edilmezse şiddeti artacaktır. Bu sefer vurmamış ama ilerde bağırmak öfkesini dindirmeyecek ve vuracak belki. Siz zaten terapi aldırıyormuşsunuz. Devam edin bir şekilde tepkilerini yumusatacaktır.

Back
X