Bir salgın bin dert

Liona Esposito

Guru
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
8 Kasım 2014
4.867
10.586
408
Galiba iyice bunalıma girmeye başladım. Insallah bundan cok kısa bi zaman sonra bu konumu okuduğumda ne günler geçirmişiz şuan normale döndük diyebilirim.

Babamın yıllardır çalıştığı otel kapandı. 3 aylığına kapattılar tedbir icin. Simdilik 3 ay diyorlar tabi salgın biterse daha çabuk açılır uzarsa daha geç. Isin kötü yanı çalışanların maaşını bu 3 ay yarıya düşürmüşler sadece yarısını verecekler. Annem de aynı şekilde ücretli izinde ama onunkinde de kesintiler olacağını söylüyorlar. Napacaklar nasıl geçinecekler bilmiyorum. Tam maaş alirken bile ayın sonu zor geliyordu.
Anneminki asgari ücret, belki işkur öder onunkini ama babaminki asgariden fazla olduğu için işkurda odemeyecekmis sanirim. Bu konuda daha net bilgisi olan bilgi verebilirse sevinirim bu arada.

Eşim zaten 9 ay bi işsizlik dönemi yaşadı baya psikolojik olarak sıkıntıya girdik bu 9 ay. Tam iş buldu derken şimdi bi virüsten dolayı onun da işleri bozulur diye korkuyorum.

Salgın korkusu zaten ayrı bi konu, hergun mutlaka dışarıya çıkardığım oğlumla eve tıkıldık sitenin bahcesine inmeye bile korkuyorum. Haberlerde güzel bisey duymayı umut ediyorum ne bileyim vaka azalıyor desinler ilacı aşısı bulundu korona tarihe karışıyor desinler istiyorum, bi açıyorum ölüm haberleri, bahar döneminde bi daha okulların açılmayacağı haberleri.
Bi bitseydi bi sağ salim atlatsaydık.

Malesef ekonomik olarak etkileneceğiz bundan kaçış yok. Bizim de iş yerimiz geçici olarak kapandı. Kiramız, kredilerimiz, faturalarımız, giderlerimiz var ama gelir sıfır . Sizin aileniz biraz da olsa ücret alacakmış. Buna da şükür etsinler. Allah sonumuzu hayır etsin.

bu ıs yerlerının maasları dusurmesını anlayamıyorum ınanılmaz sacma ve resmen durumu kendılerınce kullanma buna malıye sıgorta falan el koymalı bır acıklama bır yapılandırma getırılmelı
o ıs yerıne musterı gelmese tum calısanlarından para kesılecek mı yooo e tum dunyanın etkılendıgı bır salgında calısanların sucu ne ya para kazanamasanda calısanının maasını tam verırsın dukkan gecıcı kapandı mı maas kesılmez kı

herkese resmı ızın olmalı sokaga cıkma yasaklanmalı o zaman ısverenler bu haltı yıyemezler

zaten vergı odemelerı ertelendı ıs yerını kapattı mı gıder de olmayacak nıye calısanından harac keser gıbı maas kesıyor bunlar ne sinir bozucu ne sacma sey

Evet cok zor bir sürec sizi anlıyorum elbette ama sakin kalmaya calısın. Akıl saglığınız için böyle gerekirse bir süre haberleri az izleyin. Maddi konularda bir bilgim yok üzgünüm. Ödeme yapılacak mı yapılacaksa ne kadar yapılacak

Bir cok iş yeri şu anda batmanın kapısında. Çoğu iş yeri aydan aya geçindigi için bir kaç ay gelirsiz kalsalar mecbur kalıyorlar. Almanyada durum pek farklı değil. Bir kac tanıdığım is yeri sahibi şu anda çözüm üretmeye çalışıyor. Arkadaşım şimdiden bir kac işçisini çıkartmak zorunda kaldı. Durum iş verenler için cok ciddi ve en az işçiler için kadar kötü. Bunu fırsat olarak kullandıklarını düşünmüyorum. Hükumet yardımlar vermeye söz verdi ama onlar yetecek mi ve ne zaman ödenecek tam belli değil. Bugün ilk araştırmalara göre Almanyada 1.8 Million iş yeri tehlikede Corona yüzünden. Onun içinde bir kaç haftadır bağırıyorlar evde kalın diye. Kriz ne kadar uzun sürerse ekonomi o kadar çok zarar da görecek sonradan. Hükumetlerin ceza vermek yerine su anda en cok yapması gerekeni iş yerlerin kurtulmasina yardım etmek, yoksa bir kac aya birakin yarım maas ödemeyi, iş yeri kalmaz. Hani kimsenin moralini daha da cok bozmak istemiyorum, ama bir ekonomist olarak düşüncelerimi paylaşmak istedim

bızım burda vergıler 2 ay ertelendı mesela ıcralar ertelendı borclar yapılandırılıyor
her alan kendı ustune dusenı yaparsa sorunsuz cozulur
genel olarak konusuyorum ben batmanın esıgınde olanlar ıcın soylemıyorum

mesela 2 ay hıc ıs yapmayan musterısı olmayan bır ıs yerı yıne de calısanının maasını tam vermek zorunda degıl mı ? zorunda... verıyor mu verıyor.

e ıs yerını tedbır amacı 2 aylıgına kapatmıs ama vergıler ertelenmıs ,bankalardan haberler geldı yapılandırmalar yapılıyor, ıcralar ertelendı ne demeye calısanının maasını kesıyorsun hakkı yok anlatabılıyor muyum

kuculuyoruz deyıp ısten cıkarmasını anlarım ama bu durumu menfaatı ıcın kullanıp maas kesmesını anlamıyorum

yıllardır muhasebecılık yapıyorum kendı ıs yerım var calısanımız var ıse gıtmıyorum evdeyım ama calısanın maasını her ay yatırmak zorundayım
ıs yapsakta yapmasakda ıs yerını bakım sebebıyle kapatsakta kapatmasakda salgın olsa da olmasada sıgorta gırısı devam ettıgı surece maasını tam yatırmak zorundayım bu kadar basıt.

bu arada ekonomıst olarak bır ıs yerının ortalama gelır gıder duzeyı bellıdır ve kımın bu durumu ısıne geldıgı gıbı kullandıgı kımın kullanmadıgı cok basıt sekılde anlasılır bılıyorsunuz,
haksız sekılde maas kesıntısı sıkayet edılmelı ve yetkılıler bunu degerlendırmelıdır sıgortasız ıscı calıstırmakla haksız kesıntı yapmak arasında pek fark goremıyorum cunku nıyetler aynı

Son düzenleme:
Bizde aynı esnafiz berber eşim kapattık dükkanı saydiklarinizin hepsi mevcut Nisan ayı bizi bekliyor Allah tan ucbes kenara atmistim onunla idare edicez bı şekil tam #sakla samanı gelir zamanı# dönemi oldu Rabbim tez vakitte kurtarsın bu hastalıktan inşallah

bızde kenarda hıc bırıkmıste yok daha kotusu yenı bır ısle anlasmıstık ve cok masraf yapmıstık ısı tamamlayınca paramızı alacaktık daha ıse baslayamadan bu hastalık sebebıyle heryer kapalı :) elımızde malzeme cepten cıktı para sonrasında ıyı gelecek dıye sakınmadık en ıyısınden aldık elde avucta ne varsa sımdı oturmus kukuman kusu gıbı beklıyoruz

belkı ıs yapacagımız kısı dukkanı kapatır sozlesme yaptık ama adamların canını alacak degılız tamamen durumlar degısır belkı ıptal ederler belkı odeme kolaylıgı ısterler hemen alacagımızı dusundugumuz mıktarı 1 senede ancak toparlarız bılemıyorum ama oyle sakat bır durum oldu kı :) kopara kopara tırnagım kalmadı

Allah yardimciniz olsun borç alıyım desen kimse vermez bu dönemde de bizim de eldekini yiyecez bakalım nereye kadar gideriz inşallah Nisan bitmeden biter sorunlar

Allah yardimciniz olsun borç alıyım desen kimse vermez bu dönemde de bizim de eldekini yiyecez bakalım nereye kadar gideriz inşallah Nisan bitmeden biter sorunlar
aynen oyle idare ede ede eldekılerı yiyerek bır sekılde atlatıcaz ınsallah
ama su vırusle sunu anladık kı eskıden dunyanın bır ucunda olan seylere kayıtsız kalıyorduk ama artık ısın cıddıyetını anladık benı ırgalamaz bıze dokunmaz dıyemeyız artık hıc bır mevzu ıcın , basıt kıytırık bır vırus tum dunyanın canına okudu bızım sımdı tam dayanısma yardımlasma zamanımız olmalı

mesela bazı mulk sahıplerı kırayı erteledı bu ay almayacagım senden dedı , kımısı zammı erteledı mulk sahıplerınınde gıderı var paraya herkesın ıhtıyacı var ama ınsanlık baska bırsey, dılerım ınsanlık duyguları cogunlukta olur bu cekılen sıkıntılara deger...

Valla dükkan kira ev kira, bizimde ufak bı evimizden aldığımız kiramiz var kiracimiz ne diyecek ben ev sahibine dükkan sahibine ne diyecez bilmiyorum beklerler mi isterler mı o düşündürücü inşallah herkes anlayışlı olur

Şimdi Türkiyedeki yasalarin nasıl olduğunu tam bilmiyorum, ama normal süreçte müşteri gelmese ve siz ful çalışsanız elbette maaşınız tam ödenmek zorunda. Almanyada mesela bir cok şirket şimdi iş zamanı kısaltıp öyle maaşları düşürdü. Yasal olarak buna hakları var çünkü (iş sözleşmesine bakılmalı böyle durumlarda ilk). Otel tedbir amaçlı kapatılmışsa ve kimse çalışmıyorsa muhtemelen sözleşmelerde öyle bir madde vardır. Yani normal müşterinin gelmemesi ve salgında tedbir amaçlı kapatılması yasal olarak aynı degerlendirilmez burda.

Beni en çok şaşırtan bir cok şirketin (küçük esnafları demiyorum) daha önceden hiçbir önlem almamasi. Yani kenarda şirketi bir kac ay idare edecek birikim yok (dediğiniz gibi en temel ödenecekler için). Burdada vergiler ertelendi felan ama bazı şirketleri o bile kurtarmayacak. Bir kac tanıdık aradı bu konu yüzünden. Daha önceden yapılan hatalar yasal olarak veya organizasyon şeklinde olsun şimdi kötü patlıyor. Ama gerçekten fırsatçılar varsa bir yerde onları gerçekten bulup cezalandırmak lazim. Insallah süre uzamazda fazla zarar görmez kimse

Malesef bizim birikimimiz de yok . Ne var ne yoksa geçen ay bu işyeri için harcadık. Naparız nasıl geçiniriz bilmiyorum. Bu beladan hemen kurtuluruz insallah.

Bence şükür edin yinede az da olsa para girecekmiş evinize.etrafımda bir sürü hiç para alamıcak insan var...sag salim atlatırız insallah

babanız bahsi geçen sürede çalışmayacağı için iş yerinin yarım maaş vermesi normal geldi Allahtan ki veriyorlar... Türkiye'de insanların da kurumların da kötü gün parası yok maalesef zihniyet olarak borçla harçlabirşeyler döndürmeye , günü kurtarmaya alışmışız.
bizim de kiracılar var sadece memur olanı kirayı ödeyecek esnaf olanlar zaten kapattı. Eşim dönüşümlü çalışıyor ben hamile olduğum için idari izindeyim kısmen şanslıyız şükrediyoruz. ama hepimizin toplam geliri düşecek bu süreçte ve bence eylüle kadar da böyle sürecek. Allah herkesin yardımcısı olsun

Cok sıkıntı. Benim de esim isten ayrildi tam kirtaiye actik okullar kapandi. Sinirleeim bozuluyo artik, her gece kalbim agzinda bekliyorum aciklamalari. Bogazim aciyo bi taraftan çocuklar anneannede onlari özlüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…