- 5 Eylül 2014
- 14.245
- 50.137
- 598
- Konu Sahibi benbakarimyarina
-
- #281
Vermezse vermez ama sonra da yüzüne bakılmaz öyle insanın. Benim köpeğim hastalandığında canımı veresim geliyor kızım genç yaşta makineye bağlı kalsa, ölse ben o böbrekleri ne yapayım? Bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmaz.Vermek zorunda değiller, kabullenin dedim diye beni “beğenmeme” yağmuruna tutmuşlar
Hayat insanlara romantik dizi gibi falan geliyor heralde; gerçek hayatta insanların hayatta kalma güdüsü öne geçebilir her zaman, kimse bunu anlamıyor.
Anam, babam, kardeşim bana böbreğini vermedi diye, “ben size maaşımı verdim” demek ne kadar doğru/yanlış, onu kimse konuşmuyor. O yüzden boşverin, kimse kimseyi anlamak istemiyor.
Gayet de kotu anne yapiyor.Sert bir üslupla değil dümdüz olduğu gibi yazdım.
Ben konu sahibinin annesinin belli bir yaşa gelmiş iyi kötü sağlık sıkıntıları başlamış biri olduğunu düşündüğüm için öyle söyledim. Nakil öncesi ve sonrası donörün ve hastanın psikolojik ve bedensel olarak neler yaşadığını,hangi acılardan tehlikelerden sıkıntılardan geçtiğini,donörün normal şartlarda iyileştikten sonra ilaç kullanması gerekmediğini ama alıcının ömrünün sonuna kadar hergün birkaç kez bir avuç dolusu ilaç içmesi gerektiğini ve daha bir çok şeyi çok iyi biliyorum.
5 yıllık hastalık sürecinin son iki yılını hastanede yatarak son bir yılı da komada geçiren bir babanın kızıyım. Babasına donör olacağı ameliyat sabahında ameliyathanenin kapısından organını veremeden dönen yapamayan bir evladım. Doktorlar bir haftalık ömrü kaldı dedikten sonra babasını zorla ikna edip annesinin babasına donör olduğu bir evladım. 16 yıldır donör annenin yaşadığı psikolojik ve bedensel tüm zorlukları birebir bilen biriyim. 16 yıldır organ nakli yapılmış bir babanın yaşadığı tüm psikolojik ve bedensel problemleri birebir bilen biriyim.
Burada okuyanlar sadece bu hasta kızcağıza üzülüyor anne ve ablayı olabilecek en ağır şekilde kınıyorlarya onun için çok öfkeliyim. Hiç kimse evladının acı çekmesini çaresizce iyileşmeyi beklemesini yada hayatını kaybetmesini istemez. Ama donör olmak herkesin kaldırmayı başarabileceği birşey değil. O ona verdi bu buna verdi ben olsam verirdim.......öyle ağzımızdan çıktığı kadar kolay olmuyor işte....insan evladı için canını verir değilmi ama bazen sapasağlamken kendi ayağıyla gidip iki tane olan organının birini veremez işte. Bu onu kötü anne mi yapıyor,evladını sevmediği anlamına mı geliyor?
Kınamayın arkadaşlar,o annenin verememesi yada vermemesi nasıl bize sağlıklı bir düşünce değil gibi geliyorsa aynı şekilde ben anneme yıllarca para verdim oda böbreğini versin düşüncesi de hiç sağlıklı değil.
Hanımefendi, organını hayattayken bağışlamayı ne kadar kolay görüyorsunuz, hiç bu kararı vermek zorunda kaldınız mı peki, ben de bunu size sorayım.Karsinizda (sayet dogruysa) 22 yasinda genc bir kiz var.Bu hastsligin yarattigi psikoloji hakkinda bizzat kendiniz deneyimlemisseniz var mi ? Eger fikriniz yoksa surda 3 -5 yorum yapip hayatiniza devam edeceksiniz ama konu sahibi bir omur boyu o makina olmadan hayatini devam ettiremeyecek.Evet aynen dediginiz gibi romantik film gibi geliyor degil mi ? En basitinden bu hastaligin karsiniza evlilik,bebek sahibi olma vs gibi durumlarda yuzunuze tokaat gibi yapisacsgi romantizmi degil mi ?Siz bunun nasil bir psikoloji oldugunu biliyor musunuz ? Bu psikolojinin neleri dusundurdugune vs ? hadi sarilalim klavyelere kimse konusmuyor dediginiz konuyu yani aileme para verdim konusunu sayfalarca ele alip ,elestirelim.Simdi okumazsa yarinki 4 saatlik seansinda rahat rahat okur cevap verir.
Konu sahibi kardesim! Kardesim diyorum cunku benden 14 yas kucuksun.Kapattir konunu.Fiziken ve ruhen zaten yorgunsun.Burasi sana iyi gelmez.Yemene,icmene dikkat et,bunlsri biliyorsun zaten.Allah sifa ve bir an once sana uyan bir bobrek versin.
Yıllarca nakil sırası bekledik doktorların biçtiği ömre gün saydık bir sene boyunca komada olan aile üyemize canımıza mezar yeri hazırladık,ne diyalizle hayatta kalma şansımız vardı ne de diyalizlede olsa yaşayacak yıllarımız.
Verin parayı alın ciğerimizi diyen de oldu verin parayı biz size buluruz diyen de oldu,aldır bi ev bi araba hesabına da para yatırttır ver ciğerini diyende oldu,tüüüü sen nasıl evlatsın babandan ciğerini esirgiyorsun senin gibi evlat olmaz olsun yıllarca besledi büyüttü okuttu evlendirdi bir et parçasını esirgiyorsun diyen de oldu,köpekler senden daha vicdanlıdır diyen de oldu.
Anlıyor musunuz şimdi para konusunda vermek zorunda dediği için neden bencil düşünüyorsun dediğimi.
Babam tam manasıyla ölüm döşeğindeyken evladımdan canımın parçasından alacağıma öleyim Yarabbi diye dua etti hep.
Allah etmesin ben konu sahibinin yerinde olsam tıpkı babam gibi annemden canımın parçasından alacağıma onu o riske atacağıma o acıları çekmesine sebep olacağıma diyalizi ve nakil sırasını beklemeyi tercih ederdim.
Hiçkimse ne bir evlat ne ana baba bir organını vermek zorunda değil.benim adaletime göre olsaydı veren cennetlikti ama vermeyen yada veremeyen vicdansız değil.ben veremedim diye vermeyen anneyi kayırmıyorum.benim de babama annem verdi ciğerini.ben kalbimin iki yarısını da soktum o soğuk ameliyat odasına.birinin sağ çıkma ihtimali %50 diğerinin %10 du.en sevdiklerimin canıyla da sınandım kendi canımlada en ağır şekilde sınandım. Beni vicdansız gibi yargılamaya hiç birinizin hakkı yok.ağır hasta da oldum ağır hastamda oldu.beni sevmeyin gidin hayvanları sevin ne mutlu size bende severim hayvanları.
Emin olun hiçbiriniz konu sahibini ve annesini benim kadar iyi anlayamaz.ikisinin durumuna da çok çok üzüldüm.defalarca söyledim istediği her yardıma da hazırım.
Takmışsınız öfkeli öfkeli son kez söylüyorum para konusu dışında hiçbir öfkem yok.tanımadığım hasta birine neden öfke kusayım ruh hastasımıyım ben.
Konu benim üstüme yıkıldı kaldı.lütfen benim için daha fazla yazmayın konu sahibiyle ilgilenin.
Konu sahibi sana da gerçekten son olarak diyeceğim diyalizden korkma o senin şuan en büyük şansın.biran önce hayırlısıyla sağlığına kavuşman için dua edeceğim
Hanımefendi, organını hayattayken bağışlamayı ne kadar kolay görüyorsunuz, hiç bu kararı vermek zorunda kaldınız mı peki, ben de bunu size sorayım.
Aile belki kadavradan nakil çıkacak umuduyla bekliyor. Belki son raddeye gelinmemiş henüz, vaktimiz var diye bekliyorlar?
Dolaptaki iki çift çorabınızdan birini vermiyorsunuz, organınızı veriyorsunuz ve sonrasında sizin ne yaşayacağınız belli değil. Siz verirsiniz, ben de veririm çocuğuma ama bir başkası neden vermedi diye onu kötü insan ilan edemezsiniz diyorum. Ne kadar abartıyorsunuz herşeyi.
22 yaşında kızın psikolojisi siz annesini ve kardeşini kötülediğinizde bozulmuyor, biz “vermek zorunda değiller, onları suçlama” dediğimizde mi bozuluyor? Şuradan bir psikolog çıkıp da hangisinin daha faydalı bir teselli olduğunu yorumlasa keşke. Gerçi onu da dinlemezsiniz.
Sevin siz hayvanların gözünü bu konuda gayet özgürsünüz . Ayrıca aynı evde yaşıyorsanız tabiki maddi konuda birbirinize paylaşımda bulunacaksınız . Ama ben senin çocuğunum bana böbreğini yada dalağını vermek zorundasın düşüncesi gerçekten çok bencilce . Atını çizerek diyorum ben olsam hiç düşünmeden verirdim çünkü benim evlatlarım değer buna . Ama anneden anneye fark olduğu gibi evlattan bir evlada da fark var . Umarım demek istediğimi anlamışsınızdır , Hanımefendi....
Benim çocuklarım çok değerli ama senin annen sana böbrek vermediğine göre sen hak etmeyen değersiz bir evlatsın demek istediniz yanlış anlamadım değil mi? Allah'ım inşallah yanlış anlamışımdır inşallah....Sevin siz hayvanların gözünü bu konuda gayet özgürsünüz . Ayrıca aynı evde yaşıyorsanız tabiki maddi konuda birbirinize paylaşımda bulunacaksınız . Ama ben senin çocuğunum bana böbreğini yada dalağını vermek zorundasın düşüncesi gerçekten çok bencilce . Atını çizerek diyorum ben olsam hiç düşünmeden verirdim çünkü benim evlatlarım değer buna . Ama anneden anneye fark olduğu gibi evlattan bir evlada da fark var . Umarım demek istediğimi anlamışsınızdır , Hanımefendi....
Kıyamam sana ya zorla yaptiramazsin canım ama bırak kendileri düşünsün sevmek fedakarlık ister emin ol Rabbim bi yolunu göstericektir içini ferah tut bunun içinde moralini bozma belki akılları başlarına gelir dua etMerhaba kızlar ,
Ben böbrek nakli bekleyen genç bir kızım. Ailemde annem ve kardeşimin böbreği uymasına rağmen böbreklerini vermek istemediğini söylediler.Kız kardeşim hiç duymamış gibi yaptı ama annem, Hem başımda bekliyor hem yardımcı olmuyor.Vicdan azabı da çekiyorum böyle beklediğim için.Kaç yıl maaşımı ellerine saydım . Ne Yapmalıyım
İnsanlara yanlış bilgi vermeyin. Burda pek çok insan belki öldükten sonra organlarını bağışlayacak. Organı bulmak sıkıntılı, ameliyat değil.birinin sağ çıkma ihtimali %50 diğerinin %10 du
Hissettiklerini anlıyorum.hala ailenle yaşıyorsun sanırım.Merhaba kızlar ,
Ben böbrek nakli bekleyen genç bir kızım. Ailemde annem ve kardeşimin böbreği uymasına rağmen böbreklerini vermek istemediğini söylediler.Kız kardeşim hiç duymamış gibi yaptı ama annem, Hem başımda bekliyor hem yardımcı olmuyor.Vicdan azabı da çekiyorum böyle beklediğim için.Kaç yıl maaşımı ellerine saydım . Ne Yapmalıyım
O bir damla idrar olayını ilk yogun bakımda sonra da nakil sonrasi yasamistim ki yaşım cok küçüktüBu isin yerinde Antalyada isin ehline olduk ama ne psikolojik destek ne bir sey.Abim.oncesinde de sonrasinda da bocaladi hala bocaliyor.Bir gun once 1 damla idrar yapamayan adam ertesi gun.litrelerce yapmaya basliyor.Bunun icin aglanir mi ? Abim agladi.Yani tekrar diyorum tedavisi var,oldurmuyor diyenler icin.Gepegenc yasta diyalize girmek devamli "aa ne de olsa oldurmuyor,tedavim var'a" indirgenecek bir durum degil.Yasamayan bilemez ailecek neler cektigimizi.
Simdi bir hekim değilim burasi da bir forum ama ben daha yaşım 12 iken kronik böbrek yetmezliği için tedavi yöntemlerinin ne olduğunu biliyordum, sunum bile yapabilirimBir de su var zaten şayet konu sahibinin yaşı profilinde yazdigiysa 22 yasinda omrunun basinda bir kizin makinaya bagli bir omur gecirmesiyle yasini almis,evlat sahibi olmus ve belli bir yasa gelmis bir insanla kiyas getirmek dogru degil.
Benim annem henuz girmedi ama 1-2 ay icinde baslayacak diyalize.Abimin diyaliz surecinde soyledigi tek sey vardi.Oglum cok genc,keske ben girseydim o girmeseydi.Yani su yazan arkadasin babasiyla kiyaslamasi bile dogru degil.23 yasinda genc bir kizin haftanin 3 gunu 4 saatini makinaya bagli , o gunlerde diyaliz oncesi ve diyaliz sonrasini saymiyorum gecirmesini 50 li 60 li yaslarinda biriyle kiyaslamak bile dogru degil.
Bence kpnu daha uzamasin.Cok hassas bir konu cunku.
O üyenin babası karaciğer nakli bekliyormuş ve babasina 1 hafta ömrü var demişler ki zaten karaciğer iflas ettiginde ortalama 1 hafta on gun deniyor diye biliyorum ben deİnsanlara yanlış bilgi vermeyin. Burda pek çok insan belki öldükten sonra organlarını bağışlayacak. Organı bulmak sıkıntılı, ameliyat değil.
“Her ameliyatın kendine göre riski olduğu gibi böbrek nakli ameliyatının da riski vardır. Fakat gelişen yeni teknikler sayesinde ameliyat sırasında ölüm oranı %1'in altına inmiştir. Bu ameliyatta ölüm riski 3.000'de 1 'dir. %5 yara yeri enfeksiyonu ve %4 idrar yolu enfeksiyonu riski vardır.” Kaynak: Başkent Üniversitesi Hastanesi
Bu konu sizin konunuz değil lütfen polemik yapmayalım artık karşılıklı üyelerle. Konu sahibine destek olalım moral verelim çare arayalım. Konu sizin babanızın nakli değil çünkü. Size de çok geçmiş olsun bu aradaÖfkeyle yazdığım tek şey işin para bölümü.konu sahibinin parasını almaları başka bir konu paramı aldılar şimdide böbrek vermeleri lazım düşüncesi başka bir konu.
Babam benim dünyaya gelmeme sebep olan kişi,yıllarca maddi manevi yükümü çeken kişi.onun organa ihtiyacı oldu ve ben veremedim şimdi onunda ben olmasam sen olmazdın yıllarca sana para harcadım bir sürü fedakarlık yaptım şimdi sıra sende karşılığında sende ciğerini bana vererek fedakarlık edeceksin demesimi doğru olan
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?