Bu ülkede işsizlik var diyen yanılıyor

Merhaba ,

Siz de genellemeler tuzağına düşmüş gözüküyorsunuz. Memur olmayan kişiler çalışmadı mı ? Hepsi yattı mı sanıyorsunuz ? Özel sektörde çalışanlar ders çalışmadı mı ? Sınavlardan geçmedi mi ?

Veya sanayide çalışan mavi yakalı iş gücü kendi mesleği için çalışmadı mı ? Her şey diploma, okul ve kpss sınavlarından ibaret değil.

Hatalı gördüğünüz ifadeyi düzeltirken kullandığınız kelimelere biraz daha özen gösterirseniz yanlış anlaşılmazsınız.

Asgari ücret belirlemelerinde işveren dostu yaklaşımla yapılan düşük zamlar , tüm çalışanları etkilemektedir. İşe göre ücret ve insani yaşam hakkı hepimizin isteği.

Asgari ücretin arttırılması ve en azından net tutarının açlık sınırı olarak belirlenen rakamlara yükseltilmesi için çaba harcanması gerekmektedir.

Size bir kaç veri sunayım :

TURK-IS'E GORE AGUSTOS AYINDA DORT KISILIK AILENIN ACLIK SINIRI 1.175 TL, YOKSULLUK SINIRI 3.826 TL

BELEDIYE VE OZEL IDARE CALISANLARI BIRLIGI SENDIKASI(BEM-BIR-SEN), AGUSTOS AYINDA ACLIK SINIRININ BIN 199 TL'YE, YOKSULLUK SINIRININ ISE 3 BIN 149 TL YUKSELDIGINI ACIKLADI.
BEM-BIR-SEN'IN YAPTIGI ACLIK VE YOKSULLUK SINIRI ARASTIRMASINA GORE, AGUSTOS AYINDA ACLIK RAKAMLARI 15 TL ARTARAK BIN 199 TL, YOKSULLUK RAKAMLARI ISE 4 TL'LIK ARTIS GOSTEREREK 3 BIN 149 TL OLDU.

( Büyük karakterle yazım nedeni , metnin aslından kaynaklıdır).

"okumamış yeni nesil iş beğenmiyor." demeniz hatalı olur. Yeni nesilden kastığınız hangi yaş aralığını kapsıyor ? İlgili yaş aralığından kaç kişi tanıyorsunuz ? Okumamış olmaları kendilerine sunulan ancak onlara uygun olmayan her işi kabul edecekleri anlamına gelmiyor.

Yazınızın diğer kısmı daha da ilginç. " depoda mal taşımak ve yerleştirmek için vasıfsız personel arıyoruz,18-19 yaşlarında askere gitmemiş beyefendiler başvuruyor. " "Tamam şartlar mükemmel değil biliyorum ama bir mağazada bütün gün akşama kadar ayakta ürün katlamak kadar yorucu ve yoğun da değil"

Söz konusu depoda hiç çalıştınız mı ? Tamamen anlamak adına soruyorum. Erkek iş gücü aradığınız depoda çalışmanın mağazaya kıyasla daha az yorucu olduğu sonucuna nasıl vardınız ? Depoda çalışan personeliniz gün içerisinde oturarak mı malları taşıyor ve yerleştiriyor ?

Soru şekline dönünce söylediklerinizin ne kadar çelişkili olduğunu umarım fark etmişsinizdir.

Ben çalışmadım ama defalarca depoda bulundum ve bir işveren çocuğu olarak erkek kardeşim her yaz orada çalışır ve bir kere bile off dediğini duymamışımdır. erkek iş gücü aranıyor evet ama ürünler o kadar yorucu şeyler değil market düşünün sakız kutusu da var 19lt lik yağ kutusu da var.günde 2 sefer çay molası,1 saatlik te yemek molası var. depoda çalışanlar oturarak mal yerleştirmiyor belki ama müşteriyle ilgilenmek ve müşterinin dağıttığını toplamak zorunda da değil.sabahleyin belli palette malzeme geliyor,amaç o paletleri açıp depoda doğru yerlere yerleştirmek.bence avm.de ki mağazalarla kıyaslanamaz bile.(görümcem avm'de çalışıyor oradan biliyorum)
okumamış yeni nesil' (17-20) den epeyyy bir tanıdığım var,aralarında istisnalar olsa da hepsinin aklı bir karış havada. evet önlerine sunulan herşeyi kabul etmek zorunda değiller ama o zaman kimse bana gelip dıydımın dıydısının çok ihtiyacı var çocuğuna bir iş ayarlar mısınız demesin..nedense iş beğenmeyenlerin çoğunluğunu bu ihtiyacı olan grup oluşturuyor.

Memur-özel şirket çalışanı tartışmasına nasıl kaydık bilmiyorum ama memurların çok daha rahat olduğu bir gerçek..

Yorumları şimdi okuyabildim iş beğenmiyor kısmından çok düzgün iş mi veriyorlar da bir çalışmıyoruz demek istiyorum.Öğrenciyim fakat deneyimimim oldu ünivesite mezunu da dahil 16 saat yoğun iş artı düzgün yemek yok izin yok aylık maksimum 1000 lira.Evet en alt basamaktan gelinmeli katılıyorum ama sömürmek ve emekten anlamak arasındaki ince çizgiyi bilenler için geçerli bu.kpss den 90 üstü aldıgımda atanabileceğim bir mesleğim olacak.Aylık 2500 üstü maaşım olurdu belki.Belki diyorum çünkü aynı şartlara sahip değiliz kimseyle.Herkes memur olmak ister ama hayat şartları o kadar kötü ki.Lütfen işverenler "bu yeni nesil iş beğenmiyor yok tembel yok beceriksiz" demeden önce aldıgımız eğitimi de dikkate almalı.Eğitim seviyesi yükseldi hadi diyelim refah seviyemiz yükseldi.Teknoloji arttı.Eee o zaman neden açlık sınırın altında bir maaşa layık görülüyoruz o da önemli bi husus.Kimsenin çocugu böyle bir durum yaşamaz inşallah.Mühendis arkadaşların yazdıklarını okuyunca üzülmemek elde değil.Umarım herkes emeğinin karşılıgını alır bir gün.

genel olarak cevreme baktigimda cogu kisi rahat etmek istiyor is hayatinda...ama olamayica mecbur soylene soylene calisani da var her zaman bahanesi olup kriterlerini yuksek tutanida...ama tam tersi ekmegini gik demeden tasdan cikaran kisilerde var...zaten hayat da bu demek degil mi?herkes farkli farkli iste ne yapican? umarim islerin yolunda gider...

işsizlik de var, işçi bulma sıkıntısı da... her ikisi de var.

iş arayanların hedefi, rahat çalışıp fazla maaş almak. işçi arayanların hedefi, çok çalıştırıp az maaş vermek. yani konu sahibi, yeni nesli tembellikle suçlayacagına biraz da kendine bakman lazım. sonuçta sen de en az paraya kimi köle gibi çalıştırsam derdindesin. maaşı artır, şartları biraz daha iyi yap... büyük ihtimalle bulursun çalışacak birisini hemencecik. ama tabi ki böyle bir şey yapmayacaksın. yapmayacaksan kendini eleştir, yeni nesli degil.

yazımı sürekli okuyup duruyorum nerde genelleme yapmışım diye,
özelde kendini geliştirip çok iyi yerlere gelen insanlar var.
neden onlara çalışmadı diyeyim ki,hatta çok bilindik üniversitelerden mezun olanlar
devleti tercih etmiyor bile.örneğin ben daha tobb,boğaziçi, 1-2 kişi dışında odtü mezunu görmedim
devlette çalışan.zira özel sektörde çalışanlara çalışmadı diyerek bir genelleme yapsam
onlara çok büyük haksızlık etmiş olurum.
üniversite mezunu olupta vasıfsız iş yapanlara sözüm.

bunu da ben durduk yere söylemedim bir üyenin asgari ücretli zor geçinirken memurların zam istemesi zoruma gidiyor
demesine hitaben yazılmış bir mesajdı.
devlette çalışmak bir marifet değil.önemli olan kendini geliştirmek.

Bulunmakla , bizzat işi yapmak arasında fark bulunmaktadır. Kardeşiniz yaz aylarında harçlığını çıkarmak için çalışıyor , o yüzden de şartlar o kadar da gözüne batmıyor olabilir.

Sürekli bir iş olarak çalışacak kişilerin , sürekli gelir temini ve meslek edinmeye yönelik çabaları nedeniyle işten ayrılmış olmaları da muhtemel bir sebep.

Genelleme yapmayın. Benim tanıdığım komşu oğlu , komşu kızı bu şekilde davranıyor diyebilirsiniz en fazla.

peki genelleme yapmıyorum 50 kişilik depomuzun 30 kişisi 2-3 senelik personel ve 1500 tl'nin altında alan yok.geri kalan 20 kişisi sürekli sirkülasyon içerisinde son 1 sene de 100 kişi girip çıkmıştır.benim bu süreçte tanıdığım 100 kişi iş beğenmeyip yada 50 tl fazla alıcam diye üretim sektöründe çalışmayı tercih ediyor,ve oradan oraya gire çıka askerlik yaşını bekliyor. kendileri bilirler 1-2 sene sonra askere gidip benden tazminat alacak birine de ben 1500 tl veremem kimse kusura bakmasın.

dirim , ben sizin hangi nedenle o mesajı yazdığınızı anladım.

"memur olmak için afedersin bir taraflarımızı yırttık.23 yaşına kadar ders çalıştım bir fiil.ne gecem
ne gündüzüm ne tatilim vardı.
millet gezerken oturduk eşek gibi de ders çalıştık hala bişeylerden fedakarlık edip çalışıyoruz."

Mesajınızdan alıntıladığım kısımdan çıkan anlam , anlatmak istediğinizden farklı. Zaten o yüzden "Hatalı gördüğünüz ifadeyi düzeltirken kullandığınız kelimelere biraz daha özen gösterirseniz yanlış anlaşılmazsınız." dedim.

Sirkülasyonun neden fazla olduğu bu mesajınızdan anlaşılıyor. 1500 tl yı emeklerin karşılığı olarak alıyorlar , hatırlatmak isterim. Ağır çalışma koşulları dahilinde verilen rakamı vurgulamanız ironik. O işi asgari ücrete yaptırabilecek personel bulsanız , kimsenin gözünün yaşına bakmazsınız gibi algılanıyor yazdıklarınızdan.

hayır tam tersi ben herkesin emeğini alması taraftarıyım.benim anlayamadığım askerliğini yapmamış vasıfsız bir personelin,benim işyerimde 3 senedir çalışan ve evli beyefendinin aldığı 1500 tl'ye göz dikip,ama Ali 1500 alıyor bende onla aynı işi yapıyorum benimki niye öyle değil demesi.

şartlarınız asgari ücret standartlarına göre kötü değil bu konuda yorum yapmak bana düşmez. ancak saatler konusunda bilemiyorum.
sabah 8 - akşam 6.30 çalışmak eğer insani bir koşulsa evet bizde işsizlik yok o zaman. bu günlük saati 8 saate indirseniz belki çok başvuran çıkar. bir insan günde 11 saatini (yol hariç) 1000 tl ye satmaya gönüllüyse gerçekten istifade edilmeye açık durumda demektir, .

küçücük çocuğu part time kullanıcaksınız dimi eline üç beş kuruş verip.
kimse kabul etmiyo artık böyle şeyleri.

Benim mesajıma yönelik konuşuyorsunuz ilk başta cevaplamak istemedim ancak hala devam ediyorsunuz madem bir iki şey yazmak isterim. Ben ilk baştada belirterek her memur fazla alıyor demedim bilmem farkedebildinizmi? Herkesin kendi yaşam standartlarına göre de harcamaları vardır. Benim eleştirdiğim TR şartlarında bir nebze iyi maaş alınıyorken diğer işçilerin göz ardı edilmesi. Herkes zam istiyorum diye çırpınırken bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantığında. Evet siz çalıştınız kazandınız ozaman asgari ücrete çalışan ve bunun uğruna ölen insanları normal görüyorsunuz öyle mi? Onlarda çalışsaydı ve ölmeselerdi bukadar mı sizin olayınız? Bakın ben insani şartlarda yaşamı istiyorum. Sadece kendinizi düşünmek yerine genel bakmanızı öneririm. Ayrıca memurların hepside işini yapmıyor demedim, "çoğu" kişi saatim dolsa da gitsem mantığında. Yoksa bana mı denk geliyor hepsi bilemedim ki.

nasıl saptırmışsınız konuyu ağzım açık kaldı

nasıl saptırmışsınız konuyu ağzım açık kaldı
Pardon -herkes yatarken ben eşşek gibi çalıştım, onlarda çalışsaydı- diyen siz değilmiydiniz? E bunuda benim mesajımı okuyarak demişsinizdir. Bakın bakalım ben neden bahsediyorum; düşük ücrete rağmen ağır işlerde çalışıp ölen insanlardan. Sizde bunun üzerine yazmışsınız. Velhasıl kelam ben saptırmadım hanımefendi sizin mantığınızdan oh olsun çıkıyor. Bende buna inanamadım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…