• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bunlar fakir yemekleri dedi

Ben yemiştim, İstanbul’da yaşlı bir komşum vardı dişleri her eti kesmediğinden yumuşak oluyor diye tavuk ciğeri alırdı, yaşlı bir amca olduğu için bana rica ederdi pişirirdim, pişirdin emek verdin yalnız yemek istemiyorum deyip ya beni davet ederdi ya kızımı alırdı beraber yemek için:)
Şimdilerde çok hormon basıyorlar diye alıp yemiyorum☹️

Lyanna Mormont Lyanna Mormont ’a da katılıyorum, yemek alışkanlıkları aileye göre de değişiyor, bütün bölgelerimizin kendine has damak zevki ve çeşidi bol mutfağı var ama ailelerin damak zevkine göre de değişiyor yemek kültürü, biz İstanbul’da doğduk büyüdük, balık çok pişerdi, midyesinden kalamarına deniz ürünlerinin çoğunu yedim, buna tatlı su balıkları, tatlı su ıstakozu denilen kerevit dahil + ailelerin kökenlerinde doğululuk olduğu için kebap ve kırmızı et ürünlerini de yiyorduk, sebze, kuru bakliyat, yeşillik de yiyorduk, aileye her katılan üyenin yemek kültürü de benimsenince zengin bir mutfağımız vardı bizim.
Bende ya köyden tavuk alıyorum ya devamlı gittiğim kasaptan

Patates püresi yaptım birgün hayatımda böyle lezzetli birşey yemedim dedi ben şok oldum yani
Yok artık. Sana fakir dediğinde bunları soylesene 5 çeşit yemek biliyordun şimdi karşımda konuşuyorsun desene

Tavuk ciğeri güzeldir öğrenci iken uygun diye yapıyorduk ama yalan yok. Canın çektiyse al yap fakir fakir konuşan eşine bakma

Şey de var mesela bizim Mardinli arkadaşımız yaprak sarma getirmişti içinde tavuk vardı. İlk defa tavuğu sarmanın içinde yedim.

Yok artık. Sana fakir dediğinde bunları soylesene 5 çeşit yemek biliyordun karşımda konuşuyorsun desene
Konu sahibinin eşi annesinin yaptığı 4 5 çeşit yemeği Dünya mutfağı ve zenginlik göstergesi zannetmiş herhalde
Sevmiyor yada daha önce yememiş dahi olsan bu fakir yemeği denmez
Nice insanlar var dünyanın her yerinde ve ülkemizde kuru ekmeğe muhtaçlar
Kendini yetistirememis bence

Benim anneannemle babaannem (dolayısıyla annemle babam) ayni yemegi bile cok farkli yapardi.
Annemler gocmen, babamlar yörük. Annemlerde mesela etli sarmanin icinde salca, domates vs olur, salcali suda pişirir. Babamlar kiyma soğanla sarar, duz suda pisirir. Zeytinyagli sarma da oyle, annemler çam fıstığı falan koyar, babamlar cok yavan pişirir hatta patlar.
Annemler mantiyi tereyag ve kirmizi biber sosuyla yer, babamlar salcali sosla.

Ayni evin icinde farkli alternatifler olurdu :D Annemlerde cok börek, hamur işi çeşidi var, babamlarda fiks su boregi.
Yani evet, 2 farklı kültürden insan evlenince mutfakta da şenlik oluyor :)) bizde de etli sarmaya mutlaka salça domates koyulur, bizimkiler iç harcına pirinç koyar mesela ama üvey babaannem bulgur koyardı, bizde yemeği yapılırken bamya kavrulmaz, üvey babaannem kavururdu çünkü Akdeniz kadınıydı.

Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var :)) ama matilda’nın eşi bana garip geldi, memleketin herhangi bir yöresinde doğup büyümüş olabilir lakin hangi yörede yetişirsen yetiş mutfağınız her yöreden bir şeyler aldığı için geniş bir yemek kültürünüz oluyor mutlaka, yani bence 😵‍💫
İstanbulluyum ama aaa ben hiç içli köfte bilmiyim o ne demiyorum çünkü yedim biliyorum, evinizde pişmese komşunuz adanalı oluyor veya mardinli hataylı, pişirip ikram ediyor, mesela İstanbul’da balık ekmek, kokoreç ve midye dolma göremeyeceğiniz bir yer yok ya da çiğ köfteli dürüm, Ege’de de sadece has egeliler yaşamıyor, her kültürden insan var, neredeyse Rus mutfağını bile benimseyeceğiz 😂

Kızlar merhaba
Eşimle aramızda geçen bir konuyu sizlere bahsetmek istiyorum. Ben aslen doğulu ama Mersin'de doğmuş birisiyim eşim de Egeli .
Belki bilenler olabilir tavuk ciğeri yeriz biz mesela pilava ya da kızarma şeklinde herneyse geçen markette gördüm alacaktım eşim sen çok mu fakirdin bu kadar ya dedi bunlar fakirlerin yediği şeyler dedi çok tuhafıma gitti evet oldukça fakirdik ama ben hataylı arkadaşlarında böyle şeyler yediğini duymuştum yani merak ediyorum fakirlik belirtisi olan yiyecekleri

Ben de aynı şeyi demiştim eşime normalde yendiğini bilmiyordum babam alırdı kedilere yemek yapardı tavuk ciğeriyle. Eşim yendiğini söyleyince çok şaşırmıştım . 🥹🥹🥹

Yani evet, 2 farklı kültürden insan evlenince mutfakta da şenlik oluyor :)) bizde de etli sarmaya mutlaka salça domates koyulur, bizimkiler iç harcına pirinç koyar mesela ama üvey babaannem bulgur koyardı, bizde yemeği yapılırken bamya kavrulmaz, üvey babaannem kavururdu çünkü Akdeniz kadınıydı.

Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var :)) ama matilda’nın eşi bana garip geldi, memleketin herhangi bir yöresinde doğup büyümüş olabilir lakin hangi yörede yetişirsen yetiş mutfağınız her yöreden bir şeyler aldığı için geniş bir yemek kültürünüz oluyor mutlaka, yani bence 😵‍💫
İstanbulluyum ama aaa ben hiç içli köfte bilmiyim o ne demiyorum çünkü yedim biliyorum, evinizde pişmese komşunuz adanalı oluyor veya mardinli hataylı, pişirip ikram ediyor, mesela İstanbul’da balık ekmek, kokoreç ve midye dolma göremeyeceğiniz bir yer yok ya da çiğ köfteli dürüm, Ege’de de sadece has egeliler yaşamıyor, her kültürden insan var, neredeyse Rus mutfağını bile benimseyeceğiz 😂
sushi de efsane mesela oğlum anime çok seviyor Kore filmleri vs sushi japon yemekleri vs yedik oğluma almıştım ısrar etti biraz tadına baktım çok da sevdim geçen babasıyla tatile gitmis orada ahtapot yemişler bana para verseler üste yiyemem ama oğluma neden yedin vs demedim

sushi de efsane mesela oğlum anime çok seviyor Kore filmleri vs sushi japon yemekleri vs yedik oğluma almıştım ısrar etti biraz tadına baktım çok da sevdim geçen babasıyla tatile gitmis orada ahtapot yemişler bana para verseler üste yiyemem ama oğluma neden yedin vs demedim
Gimbap da yiyin çok güzel

Tavuk ciğeri güzeldir öğrenci iken uygun diye yapıyorduk ama yalan yok.
Asırlar önce tavuk sakatatları dahil büyük ve küçükbaş hayvanların bile sakatatları çok ucuzdu, hatta kasaplar bazı sakatatları ve çıkan kemikleri ücretsiz veriyordu.
Artık her şey o kadar pahalı ki sakatatlar hayvanın etinin fiyatıyla yarışır oldu, bütün tavuğun kilosu ne kadar? Ciğerinin kilosu 50 lira olmuş, hele taşlığının kilosu 100 lirayı buldu.

Asırlar önce tavuk sakatatları dahil büyük ve küçükbaş hayvanların bile sakatatları çok ucuzdu, hatta kasaplar bazı sakatatları ve çıkan kemikleri ücretsiz veriyordu.
Artık her şey o kadar pahalı ki sakatatlar hayvanın etinin fiyatıyla yarışır oldu, bütün tavuğun kilosu ne kadar? Ciğerinin kilosu 50 lira olmuş, hele taşlığının kilosu 100 lirayı buldu.
15-20 yıl önce kemikleri kasaptan bedavaya alıp sokak hayvanları için kaynatip onlara yemek yapan buyuklerimiz olurdu, kendilerine de çorba yaparlardi. Tavuk ciğerini hor görenler pekin ördeği yiyor sanki. Adama çok gıcık oldum :D

Eskiden hayvancılık çok fazla idi eşimin ailesi koyunculuk yapmışlar yıllarca hala yapıyorlar ama sakatat yemezler
Bende çok severim ciğer böbrek kalp
Annem mesela karnını yıkar hayvanın tertemiz kar gibi yapar saatlerce uğraşır ama mükemmel olur sıkma yaparız
Biz kurbandan kurbana et görebilirdik o yüzden annem hiç bir yerini bosa gidermezdi

Eskiden kasaplar kuzu corbaliklari, kemikleri falan posetle ucretsiz verirdi. Bir ara parasiyla bile kasaplarda kuzu kemik bulamiyordum. Kasap "insanlar haslayip ekmek dogramak icin kendilerine aliyor artik" diyordu.

Bakın mesela ben sushi denemedim ama o ne demiyorum :))) Lakerda yiyordum babam çok da güzel yapardı ama sushi🙄 gerçekten lezzetli yapan bir yerde denemem lazım, bazı lezzetleri işin ehli yaparsa güzel oluyor bilmeyen yapınca bir daha yemek mi tövbe dedirtiyor🤦‍♀️

15-20 yıl önce kemikleri kasaptan bedavaya alıp sokak hayvanları için kaynatip onlara yemek yapan buyuklerimiz olurdu, kendilerine de çorba yaparlardi. Tavuk ciğerini hor görenler pekin ördeği yiyor sanki. Adama çok gıcık oldum :D
Hayvanın kemiği çok değerli idi 12 saat ateşte pisirir suyunu kullanılırlardi yemek te vs

Kızlar merhaba
Eşimle aramızda geçen bir konuyu sizlere bahsetmek istiyorum. Ben aslen doğulu ama Mersin'de doğmuş birisiyim eşim de Egeli .
Belki bilenler olabilir tavuk ciğeri yeriz biz mesela pilava ya da kızarma şeklinde herneyse geçen markette gördüm alacaktım eşim sen çok mu fakirdin bu kadar ya dedi bunlar fakirlerin yediği şeyler dedi çok tuhafıma gitti evet oldukça fakirdik ama ben hataylı arkadaşlarında böyle şeyler yediğini duymuştum yani merak ediyorum fakirlik belirtisi olan yiyecekleri
Bir gün iş yerine San Sebastian yapıp götürmüştüm. Orda ki arkadaşlardan biri bu zengin tatlısı ben fakir tatlısı seviyorum demişti. Fakir tatlısının ne olduğunu sordum, un helvası, sütlaç, irmik helvası dedi.

Bakın mesela ben sushi denemedim ama o ne demiyorum :))) Lakerda yiyordum babam çok da güzel yapardı ama sushi🙄 gerçekten lezzetli yapan bir yerde denemem lazım, bazı lezzetleri işin ehli yaparsa güzel oluyor bilmeyen yapınca bir daha yemek mi tövbe dedirtiyor🤦‍♀️
Dene abla mutlaka müdavimi olursun valla. Tempura olanlar var pişmiş, onlarla başlayabilirsin. Of canım çekti :')

Back
X