Çocuğa harçlık vermek

Çocuğa harçlıklarıyla-bayram paralarıyla altın aldırmak garip geldi. Bırakın birikimi öğretmeyi, harçlıklarıyla kendi ihtiyaçlarını karşılasınlar. Mesela yeni tabletini kendi harçlıklarından ve bayram paralarından biriktirdiği parayla alabileceğini söyleyin. Siz de arkadan o tablet parası kadar miktarı çocuğunuz adına birikim hesabına yatırabilirsiniz isterseniz. Birikimi siz yapın onlara yaptırmayın, onlara paralarını kullanmayı öğretin. Bir şeyler yapmazsanız çocuklarınız büyüyünce ya çok cimri olacak ya da savurgan.

Harçlık meselesine gelince, haftalık 30 TL yeterli olur bence.

Neden üzüldünüz? Tek başına biyere gitmeyen bir çocuk. Bayram harçliklarıda öyle az olmuyor. Parayı kullanmayı bilse zaten kendisine verirdim

Kızınız çok saf çok temiz kalpli bi çocuk
Bazı şeylerin parayla alınması gerektiğini anlaması da bu yüzden :)
Dediğim gibi bi kaç ay çok cüzi paralar verin günlük
Yıl ortalarında baktınız mantıklı harcamalar yapıyor haftalığa geçersiniz
Ama haftalık verirken de bu paradan başka paranız olmadığını bununla 1 hafta yaşaması geektiğini anlatın lütfen :)

Çocuk adına hesabına harçlığını yatırmayı çok yanlış buldum
Bizim maddi durumumuz az olduğu halde öyle büyümedik
Harçlık bizimdi birirktirirdik eksik kalırsa annemiz babamız tamamlar istediğimizi alırdık
Para harcamayı da öğrendik paranın kıymetini de
10 yaşında bir çocuğun elinde bu hak yoksa nerden neyi öğrencek

Hesap kızlarımın adına birikiyor
Sadece bayram harçliği değil tabiki her ay kendimiz bir mebla ekliyoruz üstüne.
Biz ticaretle uğraşan insanlarız.
Bugün çok iyise yarın aynı olmaya bilir durumumuz.
Orda biriken ile 18 yaşına geldiğinde isterse kendine araba alır isterse gönlünce harcar

Yanlis anlamayin soracaklarimi ama siz cocuga hic anlatmadiniz mi para mevzusunu , yani benim oglan da 10 yasinda ama bebekliginden beri ben onunla hep konusurum , misal oyuncak istediyse oglum bu ay sadece bir tane alabiliriz , 50 lira ayirabilirim oyuncaga derim , yani bunu 3 yasindayken soyluyordum
Markette cok abur cubur alirsa bu kadar param var , hepsini alamazsin derdim , boyle boyle ogrendi para mevzusunu

Harclik konusuna gelince , ben gunluk veriyorum , 1.5 eur veriyorum hergun , turkiyedeyken haftalik 10 tl veriyordum orda ozel okuldaydi zaten gun icinde para harcamiyordu
Son olarak da verdiginiz harcliga karismayin , cocuk niye biriktirsin harcligini gonlunce harcasin
Benim oglan istedigi gibi harcar , bazen de biririktirir mesela biriktirdigi paralarla kendisine iphone aldi ama ben hic karismadim ne zaman isterse harcadi , ne zaman isterse kumbarasina atti

" Paramız yok o yüzden alamayız cümlesine karşıyım. Bu çocuklarda yokluk kavramını öğrenmeye yaramaz, aksine paraya karşı hayranlık uyandırır..

Bütün yemeğini yiyormuş. Ilk gün haftalık verin. Günlük 5 tl ile başlayın bence. Parayı düzgün şekilde kullanabilme, zararlilardan kacinabilme yetisine gore zamanla arttırma yaparsınız. 7.5 olur mesela.

Bende artık o yüzden harçlık vereyim diyorum

Günlük 2 az olur. Ama 5 iyi sanki. Ama 5de versem 10da versem hemen o gün bitirse gene parayı kullanmayı öğrenmiş olmayacakki
bizim zamanımız için demiştim 2 diye :) hemen o gün bitirirse diğer günler için yarısını verirsiniz günlük sadece o kadar harcayabileceğini birazcık aç kalarak öğrenir.ya da daha güzel şeyler almak için iki gün simit yemeyi 3. günde döner alabilmeyi öğrenir

Günlük 2 az olur. Ama 5 iyi sanki. Ama 5de versem 10da versem hemen o gün bitirse gene parayı kullanmayı öğrenmiş olmayacakki
Ama hiç kendi parasını harcamayan çocuk için yeterli olacaktır bu
Sen ona günlğk azar azar ver bak neşer öğreniyo o

Tabiki anlattım
Bazen param yok onu alamam dediğim zaman ozaman kartınla öde diyor mesela?
Veya markete gidiyoruz 1 tane istediğin birşeyi al diyorum onun farkında zaten.
yani parayı gereksiz bulmuyor
Sadece bazı şeylerin paralı olması ona gereksiz geliyor konu bu

8 yaşına girecek kızım var. Devlet okula gidiyor. Geçen sene evden beslenme götürüyordu bu sene öğretmen para harcamayı ogrensinler diye haftanın bir günü harçlık günü yaptı. Ogün bir tost bir icecege yetecek kadar para veriyorum. Kızım dün harcliklarindan biraz biriktirdigini söyledi. Çantasında tutuyormus. Acil birseye lazım olur okulda diye. Evden bazı zaman içe çek götürüyor ogün kantinden almıyor.
Şimdi para kavramını biliyor ama geçen senelerde markete götürürdum evdeyken 5 tl verirdim örneğin bununla istedigin birşey alabilirsin derdim. Markette anne bu kaç para param buna yetiyormu diye heyecenla rafa kosardi. Böylece sunuda al bunu da al diye tutturmasindan da kurtuldum hemde para yonetimini öğrendi.
Bizdeki sıkıntı da parasına sahip cikamamasi. Mesela amcasina gittik orada amcası para verdi onu orda unutur gelir. Şunu cebime koyayim yada annemin çantasına atayım demez. Bende o yüzden kızıyorum bazen milletin çocuğu cin gibi bizim Ki elindekini kaptirip geliyor

Onu da anlatmaniz gerekiyordu , yani mal , hizmet , saglik , egitim hepsini sizin anlatmaniz gerekiyor sık sık
Cocuklar birsey bilmez ki , onlara biz ogretiyoruz hayati
Mesela evin kira oldugunu , hastaneye gittigimizde para odedigimizi , okula aylik yaptigim odemeyi vs vs ben hepsini soylerdim ogluma , yani alinan her malin ve hizmetin bir bedeli oldugunu sizin ogretmeniz gerekiyor
Eger soyluyorsaniz da anlamiyorsa ona yorum yapamam , o zaman okul rehberinden danismanlik alin

Bazen çocuklar bir şey istediğinde, bütçem uygun değilse param yok diyorum mecburen. Direkt karttan çek diyorlar. ATM den çekilen her parayı havadan geliyor sanıyorlar.

Geçen oğlumun bir talebi oldu. Onu almaya uygun değilim, param yok şu anda, planlanarak alınması gereken bir şey dedim.
-E o zaman karttan çek
*Kartta paran yoksa çekemezsin ki, hesabında para varsa çekiyorsun
-O zaman alışveriş kartınla alalım
*Hesapsız alışveriş yaparsam sonra nasıl öderim?
-Sen kartla aldıklarını sonra ödüyormusun ki?
*Ne sandın bedavaya mı alıyoruz
-Kime ödüyorsun
*Bankaya
-Banka senin alışveriş yaptığını nereden biliyor?

dedi ve bende ışık çaktı. Düşünsenize internetten alışverişte yada normal alışverişte kredi kartı kullanıyoruz, parayı cebimizde taşımak yerine hesapta tutuyoruz, internet bankacılığı kullanıyoruz. Doğal olarak çocuklar bu alışverişi ve para olayını anlamlandıramıyorlar. İlişkiyi çözemediler bence daha.

Diğer konuya gelirsek 10 yaşında ki çocuk için aylık değil haftalıkla başlayın bence. Yemek vs hiç bir gideri olmayan bir çocuğa haftalık 50 TL yeter derim.. Ne çok, ne az rakamı olur. Günlük ne kadar kullanırsa bütün hafta yetirebileceğini de anlatın. Ve parası biterse takviye yapmayın. Bir kaç kez canı çekip alamamayı yaşaması lazım ki plan yapsın.

Keşke gönderebilsem
Ama hepsi uzak evimize
Ben bile arabayla gittiğim yere çocuğa git bi süt al diyemem malesef
Birtek ekmek almaya yollabiliyorum. Malesef zaman çok kötü

Kart mevzusu ise , kartin da ne oldugunu anlatin , icine para kondugunu vs , mesela oglum kartla al dediginde ben kartta da yeterli para yok , maasim yatinca karta yatiracagim derdim

Biraz fazlami her istedigi oldu acaba ben ona bagladim cunku 4 bucuk yasinda kizim var herseyi gayet iyi biliyor markete gittimizde her istedigini almaya calisirim ama bazen bir yada iki tane istedigini aliyorum 3. Alacagi zaman param yetmez alamam diyorum artik alisti anne paramiz yetiyormu diyor yada birini birakip baska bisey aliyor para yetmez diye. Hani ne biliyim pahali seyleri biliyor ve genelde istemiyor yada babamin cok parasi var ordan alabiliriz diyor. Bence biraz alisverise goturun ve istedigi seylerin pahali yada ucuz alabileceginizi yada alamayacaginizi soyleyin 10 yas bunlari bilmemesi icin buyuk bi yas. Hayatin onun dusundugu kadar kolay olmadigini neden calistiginizi calisip kazandiginiz paranin nerelere gittigini anlatin ogrenebilecek yasta. Harclik olayida bence haftalik olmali ilk basta bi miktar belirleyin ne aldigini sorun ona gore planlama yapsin bitane aburcubur alsin mesela daha cok yemek tarzi seyler almasi gerektigini soyleyin ve onu haftalik olarak ayarlayarak harclik miktarini belirleyin cocuklara cok para vermek iyi degil ortam cok kotu o yasta sigara icen cocuklar gorduk

Anlıyorum ama en azından bayram harçlıklarını kendi idare edebilsin o hazzı yaşasın
Yarın durumunuz zora girebilir ama girmeyebilir de bu hepimiz için böyle
Zaten biraz daha büyüyünce ergenliğe girecek genç kız olacak o zaman bayram harçlığı bile eskisi heyecan vermeyecek ona.

Neden üzüldünüz? Tek başına biyere gitmeyen bir çocuk. Bayram harçliklarıda öyle az olmuyor. Parayı kullanmayı bilse zaten kendisine verirdim
Neden üzüldüm biliyor musunuz ?
10 yaşına gelmiş ama bayram harçlığıyla ya da para biriktirerek istediğini almanın zevkini yaşayamamış.
Küçük kızım 4 yaşında .
Biz sadece ay başında maaş aldığımızda oyuncak alan bi aileyiz.
Bişey beğendiği ya da istediği zaman hemen sorar 'anne maaş almanıza kaç gün kaldı?' diye.
Altın hesabına maddi birikim yapmadan önce çocuğa 'zor gün,az para' kavramını anlatın.
Bence kızınızın ya da çocuklarımızın bunu öğrenmesi kenara para koymamızdan daha değerli.

Okadar detaylı bilmesi tarafdarı değilim ben
Çevremizde bak annem şu ayakkabıma şukadar para verdi, okulumun yıllık fiyatı şu diyen çocuklar ile dolu ve bu bana çok itici geliyor.
Herşeyde para muhabbeti yapan büyüklerde çocuklarda çok sevimsiz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…