Çocuğa harçlık vermek

Kizinin bilinçsiz tavirlarina şaşırdım!
En iyisi yaz tatilinde çalışması :) bi yaşlı komşu için merdiven sildirin...anlasin milletin 30 lira icin nasil çabaladığını.

Neyse, okul harçlığı ve okul dışı etkinlikler için harçlığını ayri verin.
Eğer kantinden yemeğe mecbursa haftalik gideri hesaplayin ve eline verin.
Özel ihtiyaçları icin ayri bir bütçe sunun.
Hayat standartiniz nasil olduğunu bilmediğim icin rakam sunamam. Benim annem bana haftada 20 Mark verirdi zamaninda...
Bu 20 mark hem kantin hemde özel ihtiyaclarim icindi. Oje veya dergi vs. alirdim.

Basta soylediklerinize katiliyorum ancak 10 yasinda bir cocuk hic bir yere yalniz gitmemeli etraf sapik kayniyor

10 yaşında koca çocuğun paradan haberi yok bunun sebebi sizsiniz biliyorsunuz dimi her parayı biriktirmişsiniz bide üstûne altın aldirmışsınız ilginç neyse alışıncaya biraz paranız gider ama alışir

Paranın değerini bilmeyen çocukları aileler eskiden tatillerde işe verirdi. Ama zaman değişti şimdi kimse yapmaz

Ben mahallede büyüdüm. Komşular ekmek veya manavdan ürün olmaya gönderirlerdi. Kalan 10, 20 kuruş icin bazen günde 20 kere fırına koşardım. Biriktirip 1 paket doritos alirdim...ozamanlar 1 milyondu galiba :) benim parayla olan ilişkim 3 yaşında başlamış galiba :)

Basta soylediklerinize katiliyorum ancak 10 yasinda bir cocuk hic bir yere yalniz gitmemeli etraf sapik kayniyor

Nasıl hiçbir yere yalnız gitmemeli ? Fırına da mı annesiyle gitsin ? 10 yaşındaki çocuk küçük değildir artık,1 2 sene sonra ergenliğe girecek,resmen çocuklara kafes hayatı yaşatıyor bu toplum.Gözünüz üstünde olsun tamam da boğmaya gerek yok.Markete bile gitmemiş çocuk tek başına.Sonra okul çağı çocuğu teneffüs arasında hala annem nerede diye ağlıyor.Çocuğun suçu yok ki,bu kadar ebeveyn odaklı hayat olmamalı bana göre.Etrafın sapık kaynadığını ben de biliyorum hatta oturduğum çevrede kaybolan çocuklar bile var.Ama bu ailelere 7/24 çocuğun dibinde olma hakkı vermiyor bana kalırsa,biraz da çocuğa özel sınır tanımak gerek.Parasını gitsin markette istediği çikolataya versin mesela,bir iki gider çekinerek sonra alışır.

Tamam siz salin cocugunuzu o cocuklarin kayboldugu yerde birakin. Allah korusun basina birsey gelirse Muge Anliya cikip aglarsiniz olmadi cocugumun katiline, tecavuzcusune muebbet hapis cezasi verilsin diye adliyenin onunde nobet tutarsiniz.
Bende cok uzuluyorum cocuklarin istedigi gibi oynayip dolasamamasina ben sokakta buyuyen bir cocuk olarak ama zaman degisti artik akrabam dedigin komsum, canim dedigin insanlar neler yapiyor cocuklara

Hepinizin haklı olduğu konular var.
Teşekkür ederim fikirleriniz için.
Kızlarım konusunda hassasım biraz. O yüzden bukadar korumacı davranıyorum. Kızımda bazen markete gider gelirim bisikletle diyor ama ben yollayamiyorum. Araba çarpardan-sana birşey yaparlara kadar aklımdan 50 senaryo geçiyor 10 sn de
Biraz serbest bırakmalıyım.
Harçlık konusunda eşimlede konuşup haftalık 50lira belirledim kafamda. Yeterde artar diye düşünüyorum. Bakalım, görecez.
Bu bayram harçlık konusundada karışmayayım bakalım ne yapacak.
Nereye harcamak isteyecek veya neye kullanacak.
Merak içindeyim.
Tekrar yorumlar için teşekkür ederim herkese.

aylık vermeyin günlük verin bence ben hatırlıyorum günde 2 liraya neler alıyordum neler o yaşta bir çocuğa 300 değil 100 tl bile vermek sakıncalı bence haftalık ya da günlük verin derim
Şu zamanda 2 liraya anca meyva suyu alınır simit bile 1.5

8 yaşımdan bu yana aylık harçlık alıyorum ben. o zamana göre nasıldı hatırlayamıyorum ama şimdiye göre herhalde 8 yaşımda aylık 200 lira civarıydı. ilkokulda yemekhaneye gidiyordum ortaokulda babam kartım para yüklüyordu okulun içindeki kafelerde yiyordum.

ama diyelim ki ben o ay bir kitap almak istediysem o harçlığın içinden alırdım. yani harçlık bana sadece okul için verilmiyordu. hala da öyle mesela 2019un başında babam ülkedeki enflasyonu falan katıp yine harçlığımı belirledi

ben de bir yere kadar paranın değerini bilmiyordum, 5.sınıfta kredi kartım vardı mesela onunla kendime prefabrik havuz alıp evi su bastırmıştım. babamın da kızdığını hatırlamıyorum. sadece birkaç ay boyunca harçlığımı eksik almıştım bir nevi ceza. sonra bir daha yapmadım zaten ve harçlığım az olunca ne kadar sıkıntı çektiğimi de gördüm.

maddi olarak imkan varsa çocuğu sıkıp illa az harcayacaksın diye diretmenin anlamı yok bence. herkes kendi kesesine göre yetiştirmeli çocuğunu. şu durumda bence aylık 300 çok değil onun için.

Geçenlerde yeğenim 700 TL lik spor ayakkabı istiyor annesinden (küçük değil 17 yaşında bu arada) ben 700 TL'lik ayakkabı almadan önce 7 kere düşünürüm, bu velet instagramda görüp alıcam tutturuyor. Neden çünkü aslında 700 TL nasıl kazanılır, onu kazanamak için kaç gün çalışması lazım annesinin ya da o ayakkabı yerine başka neler alabilir o parayla bilmiyor. Ona göre kaynaklar sınırsız canımız istediği zaman istediği gibi harcarız.
Ama diğer yeğenim 4 yaşında istediği zaman tatile gidilemeyeceğini, tatile gitmek için para biriktirmek gerektiği biliyor.

Bence çocukların önce kaynakların sınırlı olduğunu belli biri emek karşılığında para kazanıldığını anlaması gerekiyor
Paranın nasıl kazanıldığını öğrenen çocuk, bütün miktarların değerini anlayabilir. Verdiği paranın aldığı ürüne değer olup olmadığını karşılaştırabilir.

Eskiler bu durumda bir esnafın yanına verip çalıştırırdı herhalde.. siz de odanızı toplarsanız şu kadar para kazanırsınız, çamaşırları katlarsanız ... filan deyip biraz anlamalarına yardımcı olabilirsiniz. (bilmiyorum pedagojik açıdan bir sakıncası olur mu)

Ama işte bu normal değil ki matematik değil diyorsunuz kızınızım az çok kavramı yok ve herşeyi alabileceğini sanıyor Allah korusun durumunuz kötüleşse onun için çok zor olur az çok var yok kavramımı acil öğrenmeli

Vereceğiniz 50 hayatinin hangi bölümünü kapsayacak? Sadece kantin icinse bencede yeterli...
Özel ihtiyaçları icinde bir bütçe belirleyin. Eline vermenize gerek yok. Sadece bilsin bütçesini ve sizde kalem kalem yazin giderlerini. Kiziniz bu konuda baya bilincsiz. Bilinçlendirmek amacli her pazar günü oturun ve bütçesi hakkinda konuşun ve asla belirlediğiniz bütçe dışına cikmayin

1 haftalik 50 tl verdiniz mesela, o para bitince 1 hafta dolmadan baska para vermeyin. Zaten okulda yemek yiyorsa parasiz kalmasinin kotu bir yani yok. Parasiz kala kala ogrenecek. Ipad gibi pahali seyleri sene sonunda karnesine gore alin

Kantin dışında bir harcaması olmayacaktır. Zaten 9-16.30 arası okulda hafta içi.
Haftasonu dışarıya çıktığımız zaman daki duruma göre bakıcaz bakalım. Sürekli istekleri olan bir çocuk değil(di) büyüdükçe neler olacak bilemiyorum şimdiden tabiki

Kızımın okadar umutsuz vaka olduğunu düşünmüyorum.
Yaşından dolayı tek başına biryere yollamiyorum. Ama zamanla arkadaşları ile sinema, gezme, alışveriş istekleri olacaktır. Ozaman da parayi kullanmayı mecbur öğrenecek.

10 yaşındaki çocuğun bilmesi ve anlamasi gereken bişey para konusu bilmemesine ben de şaşırdım. Ama her ihtiyacını görüp kendi parası ile alltın almaniz bana acayip gelmedi.

Annem. Dogumumda bana takılan altınları biriktirmiş. Kendisi de eklemiş. Bana evlenirken kocaman bir bilezik taktı:) teşekkürler annem

Ay havuz olayina baya güldüm ve kendimi baya yaşlı ve farkir ruhlu hissetdim :) ben o yaşlarda leğen dolduruyordum :) gecen sene ilk VISA kartimi cikartdim. Oda prepaid :)

Ay havuz olayina baya güldüm ve kendimi baya yaşlı ve farkir ruhlu hissetdim :) ben o yaşlarda leğen dolduruyordum :) gecen sene ilk VISA kartimi cikartdim. Oda prepaid :)

o zaman o havuz okulda çok modaydı sınıf evi/sitesi havuzlular ve prefabrikler olarak ayrılmıştı babama dedim alalım diye almadı ben de kendi çözümümü ürettim ama boşlatmayı beceremeyince olan eve oldu

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…