Çocuğa harçlık vermek

4.5 yaşındaki kızım dışarıda yemek yediğimizde para ödediğimizi yeni öğrendi geçenlerde.
Ve çok şaşırdı, anlamsız buldu
O geldi aklıma.
Sizinki büyükmüş biraz daha anlar olması lazım bu işlerden sanki.
Ben bilemem tabii ama.

Keşke gönderebilsem
Ama hepsi uzak evimize
Ben bile arabayla gittiğim yere çocuğa git bi süt al diyemem malesef
Birtek ekmek almaya yollabiliyorum. Malesef zaman çok kötü
peki gttiğinizde parayı çocuğunuza verip alışverişi onun yapmasını ve görmesini sağlasanız mesela nasıl olur ? parayı o versin neyin ne kadar tuttuğunu yavaş yavaş görsün fişteki ürünleri tekrar toplayın ne ne kadar tutmuş gel bakalım beraber deseniz. böylece nelerin parayla alındığını bir nebze olsun anlar

Haklısınız
Madem öyle bir düşünceye girdim
Bu bayram harçlıklarını kendine birakayım
Öylece bir başlangıç olsun

Onu yapiyoruz zaten
Mesela pazara gidince atıyorum birşey 4 lira
2 kilo alıcaz diyorum hesapliyor 8. Ona veriyorum ödüyor para üstünü alıyor hesapliyor
Onda sıkıntı yok

Neden üzüldünüz? Tek başına biyere gitmeyen bir çocuk. Bayram harçliklarıda öyle az olmuyor. Parayı kullanmayı bilse zaten kendisine verirdim

Bana da harçlıkların birikim hesabına gitmesi sıkıntı gibi geldi. Kendi parasıyla aldığı daha kıymetli gelir çocuğa, hem paranın hem aldığının kıymetini anlar böylece. Bu bayram kızların biriktirdikleri paraları alıp birlikte alışverişe çıkın bence. İnsanın kendini ödüllendirmesi de önemli, bütün yıl emek harcayıp okul yılını bitirdiğiniz için kendinize güzel bir hediye alın diyin. Kendileri birşeyler seçsin, ödesinler.

Tam olarak ifade edemedim bence
Kızımın derdi matematik değil
Parayı kullanmayı bilmiyor sorun o
Yani onun için 5000 liralık saat çok ucuz
Veya ipad o gün hemen alınabilir birşey üstünde düşünülmesi gerek birşey değil
Bana geçen diyorki anne telefonunu değişsene, neden dedim daha yeni zaten.
İşte sen kırmızı seviyorsun ya işte kırmızı çıkmış alabilirsin. Yani renk için 10000 lik telefon alınabilir onun mantığı ile

sabah ögle ve ikindi okulda yiyorlar
ve haftalık 10 tl harçlık verıyorum ,

oda havalar ısındıgından berı dondurma yesın diye

Bu zamana kadar parayla ilgili bir kısıtlamayla karşılaşmamış çocuğun neden hemen ipad almadın diye kızması normal. Sizin ona kötülük olsun diye almadığınızı düşünüyor. Geçen gün quora'da bir yazıyla karşılaştım çocuklara bütçeyi ve paranın değerini öğretmekle ilgili. İngilizce ama okumanızı öneririm.Link: ( https://www.quora.com/How-can-I-con...worthy-or-better-person/answer/Beth-Richard-3 )
İngilizcesi olmayanlar için basit bir şekilde özetlersem çocuklarına paranın değerini öğretmek için kendileri belirledikleri bütçeleri her çocuğun kartına yükleyip kendilerinin yönetmelerini istemiş. Mesela kış ayına girerken ihtiyaç listesini ve ayırdıkları parayı çıkarıp çocuğa vermişler ve alışverişi beraber yapmışlar. Bu şekilde çocuklar evdeki eşyaların, tabletlerin, kıyafetlerin bedava gelmediğini hepsinin bir para karşılığı olduğunu anlıyor. Bazı çocuklar bütün bütçeyi harcayıp bazı ihtiyaçlarını alamamış o dönem ihtiyacı olup eksik kalınca da sonraki dönemde ona göre davranmış. Bazıları paranın değerini anladıktan sonra her seferinde para artırıp birikim yapmaya bu şekilde kendi istedikleri ekstra şeyleri almaya başlamışlar. İhtiyaçlar için bütçe ayırıp kendisine kontrol ettirmek paranın değerini anlamasını sağlar. Sonrasında ise haftalık veya aylık eğlence/yemek bütçesi verebilirsiniz. Onu da neye harcayacağı kendisine kalmış olur. Burda en önemli şey parasını bitirdikten sonra istediğinde tekrar tekrar verilmemesi.

Ben ortaokuldayken yemek almam için harçlık veriyorlardı. Ben de bazen yemeyip bazen en ucuz şeyi yiyip o parayı biriktiriyordum sonra gidip kitap alıyordum. Çok fazla kitap aldığım ve sürekli kitap okuduğum için harçlığımı kısmışlardı. Hiç harcamasam 1-2 ayda bir kitap alabilecek kadar az veriyorlardı. Çocuğunuza harçlık verdikten sonra o parayı onun yönetimine bırakmışsınız demektir kontrol etmeye çalışmayın.

e nerden öğrenecek o zaman parayı

aylık olmaz
haftalık harçlık verin
biz öye alırdık ailemizden 3 kardeş

Keşke gönderebilsem
Market uzak ama bisikletle bile gönderemem
Aklıma 40 şey gelir
Zaman çok kötü
Ben onun yaşındayken okula yürüme gider gelirdim ev okul arasıda bayağı uzaktı ama şimdiki zaman öyle olsa keşke

Tutun kolundan goturun pazara yada markete cebine 10 lira koyun markette bu parayla neler alabilrcegine baksin anlatin tek tek bu arada para sizde durmasin onun cebine koyun o parayi saklamak korumak onun görevi olsun. Gonderdiginiz okulu yemek fiyatlarini siz daha iyi bilirsiniz ama yemek zaten verildigi icin 5 lira yeter de artar bile eger sizden bir sey satin almanizi isterse oyuncak, ipad gibi Günlük verdiginiz parayi biriktirerek alabilecegini soyleyin. Gunde 5 lirayla sittin sene ipad alamayinca ogrenir paranin ne kadar zor kazanildigini elinde tutmasi gerektigini.

İyi de ben size ogretin diyorum , cocuk parayla hava atsin demiyorum
Oglum kimseye hava atmiyor yada kimseyle para konusmuyor cunku para konusmanin ayip oldugunu da ogrettim
Farkinda misiniz bilmiyorum ama her soylenene cok itici ve anlamsiz cevaplar veriyorsunuz , konu acmissiniz , bizde vakit ayirip yorum yapiyoruz

İtici cevap nerde vermişim pardon?
Zamanızı ayırdığınız için teşekkür ederim.

Bundan 17 18 sene once falan kardeşim 5 6 yaslarında babamın bankamatikten para çektiğini görmüş. Evde ne kadar futbolcu kartı varsa hepsini toplayıp cebine doldurmuş. Babamın bir daha para çektiğini gördüğü an babamın eline verip bunlarla da çek demiştiO geldi aklımaNeyse..
Bence cocugunuza haftalık harclık verin. Miktarı da az olsun. Ornegın her gun her istediğini alacak kadar değil de haftada 4 gun her istediğini alacak şekilde olsun miktarı. Yani yetmesin. Yetmesin ki anlasın. Tabi bir süreliğine.. Zaten yemekleri okulda yiyormus. Sorun olacagını sanmıyorum

Son düzenleme:
Kızım henüz 3 buçuk yaşında, istediği herşeyi alamayacağını biliyor şuan için. Para yok demiyorum ben istekleri karşısında, her istediğiizi alamayız diyorum. Para varsa herşeyi alabilirsin yoksa alamazsın değil de para varken de almamayı öğrensin istiyorum, bilmiyorum büyüdükçe yerleşecek mi bu bilinç.

Bayram harçlığı konusunda diğer üyelerle aynı fikirdeyim,çocuğunu özgürce kendi parasını harcaması yetmiyorsa bunu bilmesi gerekirdi. 10 yaşında kredi kartının da bir nevi para hükmünde olduğunu, uçak biletinin parayla alındığını bilmemesi de yine sizin bu konudaki yaklaşımınızdan kaynaklı sanırım.

Okul harçlığı da haftalık vermek daha mantıklı, zaman içersinde harçlığının yönetimini yapmayı öğrenir büyük ihtimalle.

Neden üzüldünüz? Tek başına biyere gitmeyen bir çocuk. Bayram harçliklarıda öyle az olmuyor. Parayı kullanmayı bilse zaten kendisine verirdim

Olay paranın az çok oluşu değil.Çocuğunuz paranın nasıl kullanıldığını bile tam bilmiyor,hangi ürün ne kadardır farkında değil.Tek bir yere gitmiyor demişsiniz de sizinle bir markete gitse bile ''hadi kendi çikolatanı kasiyerde sen öde'' deyip cesaretlendirebilirsiniz.10 yaşındaki çocuk yalnız bir yerlere de gitmeli ( market,fırın ).Yapmayın lütfen,ben o yaşta tek dershaneye gidip geliyordum,tek başına nasıl bir yere gitmiyor bu çocuk ?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…