Çocuk mu yapsak derken taşınsak mi acaba?

Captain sen de ne kararsızsın, her şeyi bize soruyosun demezseniz eğer, yine ben :)


Şöyle bir konu açıp çocuk konusunda fikir almıştım. Geneli 'yap gitsin şeklindeydi'. Fikre biraz daha alışmak ve bu süre içinde de kilo vermek için çocuk fikrini yıl sonuna erteledim. Hemen olur mu olmaz mı meçhul ancak en azından denemelere başlayacağız. Bu arada o konuya ek yapayım. Yakın bi zamanda çocuk konusu açıldı. Kayınvalidem ben bakarım tabi ki, bunu düşünmeyin siz dedi.

Şimdiki sorum ise evle alakalı. Önceki konumda evi sevmediğimi ama kiradan kiraya taşınmak mantıklı gelmediği için taşınmadıgımı söylemiştim. Birikim olmadığı için ev alamadığımı da. Aslında 4bin ödeme ile 300.000lik eski bir ev alınabiliyor ama eşim hem o kredi bizi eksiye sokar hem de eski ev mutlu etmez diyor. Çok düşündük az buçuk ısrar da ettim ama sonuç olumsuz :) eşimin kafasindaki fikir çocuk olduktan sonra üç sene filan birikim yapmak, sonrasında ev almak.

Şu anki maddi durumdan bahsedeyim.
Eşim 8.000 TL alıyor. Ben 3.500 TL. Benim senede iki maaş ikramiye, eşimin de bir kere yarım maaş ikramiyesi var. Ben ayda 500 TL civari mesai alıyorum genelde.

2.500 TL araba kredisi dahil 7.000 TL civarı sabit gider . Artı Mutfak masrafı, eğlence, kedi şu bu derken tüm para gidiyor. Ayda 1000-2000 TL kenara koyarsak kar sayıyoruz. :KK70: ekstra da bir 6000 TL boşta paramız var.

Şu anki kira 1100 TL. İstediğimiz evler 2000 TL. Ortası yok inanın. Şu an oturduğumuz evin bir oda fazlası evler 1500 civarı. Bizim baktığımız evler yeni, hatta sıfır. Taşınma masrafının da 10.000 TL tutacağını tahmin ediyoruz.

Evden memnun muyuz? Değiliz. Eski tip. Çocuk olunca sığar miyiz? Çoook zor. Zaten malum kedi dediğimiz canlıya da bir oda gerekiyor neredeyse. Gelirimiz artıyor, niye hayat kalitemiz artmasin diyoruz. Onu diyoruz bunu diyoruz ama işte insan düşünüyor hem kira artışı hem de taşınma masrafı sebebiyle.

Aslında önceden ev delisi insan değildim ama dediğim gibi hem kiradan kiraya geç hem masraf yap hem kiran artsın, pek mantıklı gelmiyor. Eşim de ev alamıyoruz diye senelerce beğenmediğimiz evde mi oturacağız diyor.

Öyle işte. Sanırım biraz gaz almak istiyorum. Ne dersiniz?

Ekleme : çocuk olunca birikim yapariz derken zaten birikim yapıyoruz şu an. Birikime devam ederiz. Çocuk 3 yaşına filan gelince yani yaklaşık 4-5 sene sonra ev konusunu tekrar gündeme getiririz gibi düşünebilirsiniz. O ara ne biriktirirsek artık.
Ev al .
Çocukla ugrasilmaz
 
Cocuk olunca para biriktirebileceginizi sanmayin. O hesap tutmaz. Simdi yapamadiginiz birikimi cocukla zor yaparsiniz. Sadece bebek bezine, mamadina yetisemezsinuz. Hem evlerin fiyatlari ayni mi kalacak saniyorsunuz. Maaslara zam gelse de her maas zammi donemi etiketlerin uzerindeki fiyatlar da artiyor. Araba borcunu ve faturalari bu 7000 giderden cikarirsak geri kalan dugun esya borcu mu? Onlarin bitmesine cok var mi?
 
Eski ev almayın.
Kenarda 300-400 bin olsaydi, üzerine kredi çekip eli yüzü düzgün bir ev alabılırdınız.

O yuzden acelee etmeyin


Çocuk konusuna gelirsek, evet dünyanın sonu değil ama şu dönemde ve boyle bir dünyaya suan cocuk getirmek istemezdim açılcası
 
X