yok yok seviyordur ama erkek oluşunu. baksana kadın hayatının merkezine koymuş nasıl sevmezNe diyeceğimi bilemedim. Çocuk eğitilebilir de annesinin kurduğu o cümle beni benden aldı. Ahlak edep hak hukuk helal haram bilmeden çocuk yetiştiriyorlar. Kendileri ne ki çocukları ne olsun. O çocuğu da sevdiklerini falan sanmıyorum. Sevmek kuluçka gibi pat pat çıkartmakla veya erkek çocuk sahibi olmakla şımartmakla olmuyor. Ama işte...
aynen öyle suçluluk psikolojisini hissettim zatenBahsettiğiniz ailenin problemli oldugu belli haliyle çocuklar da öyle ancak haksız olduğunu bilen insana bile kızarak bağırarak bişey anlatmaya kalksaniz kendini haklı görür ve direk savunmaya geçer.
kreşe giden minicik 5 yaşındaki yavru
çok afedersiniz küfürlü lanlı lunlu ohalı çüşlü konuşmayı yetmezmiş gibi popoya parmak attığı için, eltim oğlunda çok sorun yaşadı... ne yaptıysa çovuk vageçmedi.... 5 yaşında tek başına parka bahçeye gidecek değil nerde öğreniyor acaba... Öyle kaba küfürlü babalar varki. sadece anne değil hak etmeyen babalarda var. O anneye yazık yazıkki gözünü öfke bürümüş nasıl bir hata yaptığının farkında değil. bazen anneler hatayı fark ediyor kabul ediyor ama aile hayatı aynı ..çocuğa kızsa ceza verse, ki ceza çözüm değil. gene aynı devam ediyor. yapıları bu. Allâh iyi etsin.
cüsseme güvenmedimHerkes çocuk büytebilir ama kimin yetiştirdiği o çocuk toplum içine çıkımca anlaşılır derler. Sizin yeriniz de olsam o anneye ağız burun dalardım.Allah ne verdiyse artık, bu tipler insanı deli eder.
öğlen 12.30da top oynadığı için ailesi terbiye vermemiş olmuyor ki. bu cümleyi daha vahim yerlerde kullanırım bu olay gibi. youtubea da değinmek istiyorum. imkanınız varsa yalnızca pembe bebek şarkılarıyla tanıştırın. orda dinlediklerimi tarif edemem. orda da öğreniyorlar. zaten o videoları izleyen çocuk kendini hemen belli ediyor hareketlerine yansıyorBen atanamayan ögretmenim eşim de ögretmen. Oglum anasınıfı a gidiyor ve çok kötü küfürler etmiş öğretmen hemen bizi uyardı.Tabi kızdık felsn derken söndü ama YouTube den örümcek adam videosu diye acıyor bir çocuk güya oyun oynuyor ama hep küfür, dışarı çıksa yazın hep küfür ve anlamını da bilmiyor. Eşim küfür etmez ben zaten bir bayana hiç yakıştıramıyorum aile terbiye vermemiş mi diyecek olumun öğretmeni. Sizin olayın da anne oglunu pekiştirmiş resmen.,
DİPNOT:Genel olarak bu '' ailesi terbiye vermemiş'' sözü bana çok dogru gelmiyor. Karşı apartmandaki kadını kocaman kızları var biri ünüversiteye gidiyor digeri ünüversiteye hazırlanıyor. Gecenin 5inde bile yazın bagıra çagıra bardak çanak kırarak kavga ederler. Benim 5 yaşındaki oglum öğlen 12.30bshçede top oynayıp kardeşiyle bagırınca çocuga bagırdı çocuk da öğlen olmuş ne yatması senin kızlarında gece çok bagırdı diyince ogluma ailesi terbiye vermemiş deyip mahalleyi başıma topladılar. Benim çocuguma verdiğim aile terbiyesinde bilirkişi sen misin peki senin ki nasıl aile terbiyesi.
aynen öyle işte. sen sinirlendiğinle kalıyosun. çünkü savunmaları “o benim çocuğum sanane” kısmen doğru işte. bize ne ki ama hakim olamıyorum bazen. Allah bunlardan alıp yıllarca bebek hasreti çeken ailelere versin. eminim daha iyi bakarlarKesinlikle sorguladığını düşünmüyorum. Babası evde bu kelimeleri kullandığı için çocuk öğrenmiştir bence. Ben de öğretmenim ve her karşılaştığım absürt durumda atlarım hemen. Bi ara dayak yiyordum nerdeyse bi kadın sokak ortasında çocuğa vuruyor diye. O olayla anladım ki anca olan bana olur .
ben söyliyim anlamadı. hatta belki kedilere vurmaya devam ediyordur. kedi ya bu. geç küfürü geç hayvan bu canlı. belki annesi öğretmemiştir ama mutlaka yanındayken benzer bişey yaşamıştır. orda öğretmesi gerekirdiGeçen gün ben de bu tarz bir durum yaşadım . Sokak kedisine mama veriyordum , bir yandan da seviyordum kediyi, 6 7 yaşlarında bir çocuk geldi yanıma. Ben de ne kadar tatlı ne kadar güzel yemek yiyor değil mi falan diye anlatırken , çocuk birden canımı sıkarsa ona tekme atarım demesin mi neye uğradığımı şaşırdım. Biz çocuklar saf , masum derken duyduğum bu lafa ağlamak geldi içimden. Çocuğa onun da bir canlı olduğunu, sevmemiz gerektiğini zarar vermememiz gerektiğini anlatmaya çalıştım ama anladı mı hiç bilmiyorum. Ailesi bunu ogretmedikten sonra benim orada kurduğum üç beş cümle mi fayda edecek?
Ben de öğretmenim. Çalıştığım yerde birkaç çocuk öğretmenlere sizi bıçaklarız, yolunuzu keser cüzdanınızı çalarız vs diyordu. Çok sıkıntılı çocuklardı. Sonra ailelerini tanıdık. Anneyi döven babalar, evde erkek çocuklarına söz geçiremeyen babalar ve baba tarafından ezildiği için bacağı kadar oğlundan da azar işiten anneler gördük. Biz bir şey yapamadık onlaraZ mezun olup gittiler ama en son duyduğumda bir tanesi para vermiyor diye babasını dövmeye kalkmış. Adam demiş birkaç kişiye hocalar haklıymış bunu bu hale ben getirdim diye. Ve belki de bu çocuk ilerde birine zarar verecek bir hayvanı falan katledecek bir çocuk olarak topluma karıştı. Şunu da gördüm. Ailenin elinde çok kötü yetişen çoçuğa istediğini yap birkaç istisna hariç asla düzelme olmuyoraynen öyle ben de öğretmenim. bu yüzden annesine söylemek istedim. çocuğun hiçbir suçu yok yetiştirilme sorunu.
çocuk olsa eğitirsin, koskoca insanlar eğitilmezler. çünkü bunu gururlarına yedirmezler. onlar yanlış yapmazlar. konu erkek organıysa tartışmaya kapalı
ben hiç bağırmadım. hep sakinlikle söylemeye çalıştım. direkt çocuğa ithafen hele hiç bağırmadım. haklısınız. sadece anne yetiştirmez ama gün içerisinde sürekli anneyle beraber oldukları için işin büyüğü anneye düşer.Öncelikle çocuk yetiştirmek sadece annenin görevi değildir çocuk sadece annenin özverisi ile yetişmez aile ortamının sağlıklı olması lazım anne kadar baba da suçlu, ayrıca çocuk çevreden de öğrenir.
Sonrasında kadının çocuğuna bağırmışsınız haklısınız ama yöntem yanlış, bir de sizin de çocuğunuz bu kelimeleri öğrenirdi. Aile içinde duymasa okulda, sokakta bir yerlerde duyacak kaçarı yok maalesef.
Son olarak şu çocuklara küfretmeden konuşmayı öğretmiyorlar saygılı olmayı da, öğretmenlere çok yazık ya ne tiplerle uğraşıyorlar
sizinki arkadaş çevresi kurbanı olmuş. bu çocuk arkadaş çevresinin kendisi resmen. internet de çok etkiliyor. ama en azından bişeyler yapmaya çalışıyorsunuz. umarım atlatırsınız :)Tepkınızde sonuna kadar haklısınız. Benimde on yasında oglum var ve oda bazen kufur edebiliyor. Konusuyorum anlatıyorum sınıf ogretmeni ile ırtıbattayım sureklı gecen sene karne hediyesi olarak dayısının gonderdıgı telefonu vardı arkadasına kufürlü konusmus aldım elinden ve gectıgımız haftada aynı sekılde sınıfta kufurlu sekılde konusup ogretmeninden sikayet gelince artık dedim bu boyle olmıcak bilgisayarıda aldım. Oglum iyi bı cocuk ama arkadas cevresi ıyı degıl ve biraz asi bı cocuk hep ıstıyor ki kendi dedıgı olsun. Gecen gunde bununla ilgili bende bi konu acmıştım. Yaptıgının yanlıs oldugunun oda farkında söz verdi bir haftadır agzından küfür duymuyorum. Yalnız suda var su İnternet olayıda cok vahim ordada cok kötü ornekler var. Ama dısarıdan bakınca yetıstiren ailede suc oluyor. Haklı olarak bende olsam oyle dusünürüm. Ben önünu alamadım. Her seferinde affettim ıyı niyetimi kullandı. Ama bı cocuk nasıl baslarsa oyle gider o cocuklarada üzüldüm yaptıklarının yanlıs oldugunu gosteren aileleri yok.
öncelikle aşırı tepki göstermeyin. güzel bir dille yaptığının yanlış olduğunu oğlunun da bunu söylemesinin yanlış olduğunu, bunların kişiye özel şeyler olduğunu kimseyle paylaşmaması gerektiğini vs vs anlatın. ama lütfen güzel bir dille. sevinin, sevinin ki bunu size anlatmış. peki hiç anlatmasaydı?Benimde 5.sınıfa giden bir oğlum var ağzından kötü kelimeler duymam ama bana okulda bir arkadaşının yaptığı bir terbiyesizliği anlatırken bir kelime söyledi başımdan kaynar sular döküldü.Ne diyosun sen nasıl konuşuyorsun böyle diye kızmaya başladım çok sinirlendim çabuk kalk yatiyosun dedim.Çok sinirlendim böylemi konuşmaya başladın sen nasıl o kelimeyi ağzına alırsın dedim.Nerden duydun nerden öğrendin dedim bana okulda dedi sizde beni o okula göndermeseydiniz dedi.Gece geç bir saat olduğu için sesimi yükseltmedim çabuk yat elim ayağım titriyor dedim yattı.Sabah konuşacağız dedim. Olayda şu okulda bu öğrenci erkek organı çizmiş bir sayfaya beden ögretmenide görmüş.Ögretmen çok kızmış lisansını yırtmış ve takımdan kovmuş.Benim oğlumda bunu anlatırken diyo ki sende niye çizersin ya...dedi... ağzına hiç yakışmadı nasıl yakıştırdı o lafı kendine .Ne yapıyım sabah bir akıl istiyorum bende çok sert çıkarım biliyorum.Annemde demişti bana ağzı bozuldu diye ama duymamıştım.Ögretmen arkadaşlar lütfen ne yapmam lazım.
son kurduğu cümleden sonra değmeyeceğini idrak edip gittim zaten. ama içim içimi de yemedi değil.Açıkçası oyle on yaşında bi şeytan görsem anne babasinin daha beter oldugunu düşünüp allahtan belalarını bulmalarini diler giderdim. Medeni cesaretinizi takdir ettim ama ugrasmaya degmez.
öncelikle cırlamadım. ben hiç sesimi yükseltmedim ki kadın bağırdı hep. gerçekten duyar kasmak aklıma bile gelmedi o an. ki tribün mü var beni alkışlayacak? ya da “dur kaos yaratıyım da kk’ya yazarım” gibi bir şey mi düşündüm o an? cidden hiçbiri değil. öyle ki ben çocuğa da bağırmadım. evet son paragrafta haklısınız sadece dövdüklerini düşünmüyorum. bir şey değiştiremedim haklısınızAmaç üzüm yemek mi bağcıyı dövmek mi? Duyarlı olmakla duyar kasmak arasındaki farkı anlasak keşke. Duyarlı biri -yani davranışı değiştirebileceğini ümit eden biri- bu çıkışla ne çocuklarla konuşur, ne de aileyle. Direk cırlayarak dalmışsınız olaya. Amaç sadece öfke belirtmekse, aile üzerinde hiçbir etkiniz olmamış, tartışılmış bitmiş zaten.
Bu tip ailelerin en fazla yapacağı çocuklarını dövmek olur sizden sonra. Buda çocuğu elbette değiştirmeyecek. Herkes kendi çocuğundan sorumlu, herkes kendini ve çocuğunu eğitecek. Siz bir şey yapamazsınız misafirliğe gittiğiniz yerlerde yani.
ben bağırmadım ki. normalde de sesini yükselten biri değilim zaten annesine bile bağırmadım. yükses ses sadece annesinden çıktı çocuk olayın dalgasında. belki daha iyi yaklaşabilirdim ama duyunca sanırım o an düşünemedim haklısınız.neden bukadar hircinca zaten hircin bir ortamda buyuyen cocuklari uyardiniz? evet cocugunuz sizden s.kerim sozunu ogrenmeyecek ama kendi gibibolmayan insanlara bagirip cagirmayi ogrenecek. anlasmayi ve iletisimi degil nasil bagirarak ustun gelinebilir onu ogrenecek.
10 yasinda bir cocuga daha iyi yaklasabilirdiniz. bu bagiris cagiris hep yasadigi birseyse kafasindan ucup gidecek ama sakin olsaydiniz belki bir cocuk degisecekti.
iki yarafin yaptiginin birbirinden farki yok gozumde.
Birine gösteriş olsun diye duyar kasıyorsunuz demek istedim. Genel olarak tepkilerimizin amacı; bir şeyi değiştirebilmek değil, yanlışı hep fazla tepkiyle göstermek. Babamda uyarır hep sokaklarda, o yaşça epey büyük olduğundan heralde ters tepki gelmiyor “tamam amca” diyorlar. Sakin tepkisini taktir ediyorum onun. He değişiyorlar mı, bence yinede değişmiyorlar. Ama en azından çocukların davranışlarında öfkeyi pekiştirecek bir tavrı olmuyor.öncelikle cırlamadım. ben hiç sesimi yükseltmedim ki kadın bağırdı hep. gerçekten duyar kasmak aklıma bile gelmedi o an. ki tribün mü var beni alkışlayacak? ya da “dur kaos yaratıyım da kk’ya yazarım” gibi bir şey mi düşündüm o an? cidden hiçbiri değil. öyle ki ben çocuğa da bağırmadım. evet son paragrafta haklısınız sadece dövdüklerini düşünmüyorum. bir şey değiştiremedim haklısınız
eğitimsiz ailede yetişen çocukların büyük oranı da eğitimsiz oluyor haliyle. kısır bi döngüye girdik ne yazık kiEğitim düştükçe ve cehalet arttıkça doğum oranının artması da evrenin bize bi tuzağı maalesef.
sanırım haklısınızay okurken ben sinirlendim
ama bana biraz fazla tepki vermişsiniz gibi geldi. çocuğa daha güzel dille söylediğinin yanlış olduğunu anlatabilirdiniz
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?