Çocuklarınıza nasıl davranıyorsunuz?

Oğlum 23 aylik,bahsettigin seyleri bende yasiyorum yapmasini istemedigim seyleri yapinca dikkatini dagitiyorum,sık sık uyarirsam inadina yapiyor,etrafta onun icin tehlike yaratacak hic bir seyi kaldirmadim kendisi deneye deneye dokunmamasi gerektigini biliyor,mesela çayın sicak oldugunu dokunup kendi hissetti ve ardik bardak görünce yaklasmiyor tabi bunlari kaza yapmadan kendi kendine deneyimledi bende basindaydim gerekmedikce müdahale etmedim herseye kontrollü olarak izin vermeye calisiyorum

Ama zaman zaman sesimin yükseldigi anlar oluyor,bizde en nihayetinde insaniz ve sesimiz yükseldi diye kötü anne olmuyoruz merak etme gececek hepsi dikkat dagitmak cok ise yarar dene

Gerçekten de sinirlerimi kontrol ettim..
Evet çok kızdığım zamanlar oldu benim de..
Ama hep şunu telkin ettim kendime..
Onlar küçücük çocuklar..
Bizim evimizde yolunda gitmeyen şeyler var..
Boşanma aşamasında da sonraki süreçte de yaşanan bütün sıkıntıların sebebi onlar değil.
Hatta benim bunları çocuklara yansıtmam benim en büyük suçum olacak..
Onlara anneli babalı bir evde yaşama imkanı veremedik biz..
En huzurlu evde yaşama imkanı vermeliyim dedim..
Onlara kızdığımda eğer onları üzersem ya bunu telafi edecek zamanımız olmazsa diye düşündüm..
Geç anne olmanın, yıllarca çocuk bekleme özleminin sabrı da eklendi elbette ki..
Ben evlatlarımı her zaman lütuf gibi gördüm..
Onlar Rabbimin hediyesiydi bana ben de Allahın emaneti gibi baktım..
Ve biliyorum ki başka konularda da değindim buna bir ayna olayı var..
Çocuklarımız bizim aynamız..
Biz nasıl davranırsak onlar da öyle davranıyorlar..
Bir de şu var..
Biz çocuklarımıza bağırdığımızda, ceza verdiğimizde onları eğitmiyoruz ki..
Sadece arsızlaştırıyoruz..
Alışıyorlar yani bağırmamıza..
Bir seminerde dinlemiştim..
Tren yolunun kenarında bir eve taşındığımızda ilk gece sesten uyuyamayız..
Biriki gün yine bölük pörçük uyarız..
Bir ay sonra ise sesler normalleşir duymayız bile..
İşte çocuklar için de bizim bağırmamız böyle bişey..
Zamanla etkisini kaybediyor..
Ama sevmek ve ilgi göstermek için böyle değil..
Çocuklarımıza ne kadar ilgi gösterirsek onların kişiliğine olumlu etkisi olacaktır..
Bir çiçeğe bile emek verdiğinizde ilgilendiğinizde diğerlerinden çok daha güzel gelişecektir..

Son düzenleme:
Tabi ki çocuğa sık sık bağrılmasına ben de karşıyım ama kimse kusurabakmasın fakat ben amerikan filmlerinde olduğu gibi herşeye 'sakin sakin' tepki verilmesini de çok anlayamıyorum, anlayacak bir yaşa geldikten sonra baktın ki birkaç seferlik sakin uyarılardan sonra hala yapıyorsa ben de sesimi yükeltirim kardeşim,ben herşeyden önce onun annesiyim ve çocuğum bunu daima bilmeli. Herşeyi sakin sakin çözmek bana nedense çok da gerçekçi gelmiyor, Allah aşkına ben annemin beni terlikle kovalayıp arkamdan ciyak ciyak bağırdığı günleri bilirim, çok şükür bizim gibiler ne psikopat oldu ne de agresif aksine hala bile yeri geldiğinde annemden çekinir ona saygısızlık etmem,çocuğuna herşeyi acaip sakince anlatırsan anne-baba kavramını unutup sana da gereğinden fazla sakin sakin davranır. Ne olursa olsun şiddete her normal anne gibi ben de çok karşıyım fakat yeri geldiğinde çocuğunun gözlerinin içine bakarak sert uyarılarda bulunmaktan da kaçınmamalıyız. Eski nesil ve yeni nesli karşılaştırdığımda ne varsa eskilerde var diyorum,bizim ailelerimize karşı sevgimiz saygımız vardı fakat yeni nesilde ben bunu göremiyorum çünkü güya aman çocuğumla arkadaş gibi olayım derken ipin ucunu kaçırıyoruz.

B
Evet biliyorum aslında sabırla davranmam gerektiğini ama bazen yapamıyorum sürekli mizmizlaniyo dışarı çıkmak istiyo hep ev işi de yapamıyorum diye geriliyorum heralde ama pişman oluyorum sonra
Ev işi evladının akıl ve beden sağlığından daha mı önemli? Al çocuğunu çıkar dışarda yürüsün parkta oynasın hem güneşlensin hem enerjisini atsın eve geldiğinde daha sakin olur. O uyurken çok elzem olan işlerini halledersin zaten. Evini bugün temizlesen en çok 2 gün sonra tekrar kirlenecek yine temizleyeceksin yada temizlemesen yapabildiğin bi vakit temizlersin olur biter. Ama bu şekilde çocuğun psikolojisini bozarsan hem ilerleyen Günlerde daha zor sorunlu bi çocuk olur yine sen uğraşırsın hem de yapılmayan ev işi gibi kolay olmaz düzeltmesi.

Önceki konularını zi bilmiyorum , sizin eşinizlemi , sorun varmı diye sordum ,mesela anne baba sürekli kavga ederse o çocuk , hırçın saldırgan yada çok sessiz olur
Evet sorun var tartışmalar oluyo olmaması için çabalıyorum ama oluyo malesef

Beni geren bi kocam var dışarı çocuğumla istediğim gibi çıkamıyorum bi kaç mesajda bunu yazmıştım ve iyice geriliyorum değişeceğini ümit ediyorum

Çok simartmamak lazim evet otoriter de olmak lazım ama ben bunu basaramiyorum babasından korkuyo mesela dinliyor ama çok da Seviyo babasını bana çok nazlaniyo babası diyo mizmiz yetistiriyosun çocuğu

Çocuğa karşı asla sen dilini kullanmayın daima ben diliyle konuşun. Neden sürekli bağırıyorsun yeter! Değil de oğlum bağırdığın için çok üzülüyorum senin için ne yapabilirm vs gbi. Ben dili çocuk eğitiminde ve iletişiminde çok önemli

Arkadaş gibi olunmamali zaten canım ben onun annesiyim arkadaşı değil bunu bilecek önce . O kadar büyük çocuğum yok ama otorite olmalı bence

Çok simartmamak lazim evet otoriter de olmak lazım ama ben bunu basaramiyorum babasından korkuyo mesela dinliyor ama çok da Seviyo babasını bana çok nazlaniyo babası diyo mizmiz yetistiriyosun çocuğu
Bir şeye hayır diyorsam hayırdır. Her şeye hayır demem ama dediğim zaman da kararlı bir şekilde uygularım . Babasına annanesine daha çok naz yapar . Yani nazını gecirebilecegi insanların yanında daha çok ağlıyor. Bir kere kendini geriye atarak yerlere atarak bir şey istiyorsa Kesinlikle tepki verme sakinleşince anlayabileceği şekilde konuş . Sakinlesmiyorsa bir şekilde ilgisini başka şeye çek. Çocuğunu en iyi sen tanırsın. Ama arada bağırıyorsun diye de kötü Anne olmazsın hepimiz insanız sonuçta

Negatif döneme girmiş gayet normal tutturmasında kararlı olun ve bir yada iki kez net bir cevap ile reddedin sabrınız karşısında pes edecektir. Kendini yerden yere atması da inatlaşmasındaydır sakın inatlaşmayın ben böyle üstesinden geldim dr tavsiyesiyle...

Allah razı olsun canım inşallah dikkat edicem

İnşallah canım tecrübe ediniyoruz belki ilk çocuk olduğu için hatalar da oluyo ama ders alıyorum ve cok sağolun sizler sayesinde de çok şey öğreniyorum çok iyi bi anneyim diyemem ilgimi sevgimi gösteriyorum ama otoriter değilim sanırım çok dinlemiyor beni o da benim yüzümden her istediğini yapmaya çalışıyorum zarar gelecek şeyler hariç inşallah iyi bi anne olurum

Benim esimden de oğlum korkuyo ama çok da Seviyo diyo ki cezalisin git mindere yat koltuğa otur dinliyo onu ama ben söyleyince dinlemiyor diyorlar zaten birinden korkmasi iyi çocuğun

Kimseyi dinlemez ki kendi bildiğini okur annesi de soyluyo bazı yaptıklarının yanlış olduğunu ama anlamiyo

o zaman bi komsu arkadas bi tanidigida al yanina oyle git yada bi zahmet beyefendi gotursun sizi.esin senin gercekten zor bi insan..cocuk yarin krese anaokuluna basladigindadami sulalesini toplucakmis
Bilmiyorum attık o zaman kimi toplar gece yalnız kalmayalim diye cabaliyo kiziyo anneme annesine filan diyo kalın diye haftada iki kere gececi önceden beni sürüklüyordu annelerinde kalayim diye çok diret tim ama yine değişen bişey olmadi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…