Çalışıcam artık napalım. Ya biz 2 maaşlıyken hiç zorlanmıyordur eksiye düşmezdik sıkışırdık taksitle hallederdik herşeyi. Dysonu da 2 2 2 taksitle almıştık. Köydeki ev 15 17 yıllık 5 yıllık evliyiz işte arsa alındığından beri maddi desteğiyle ev parasını bulmuş öyle söylüyorlar
O taksitler sonrasına yansıyor işte aslında farkında olmadan.
Birde ben evime aldığımı, gittiğim tatili kazancına göre ayarlarım. O an, o ay alabilecek olmam bir şeyi değiştirmez, genel itibariyle benim standardımdan yüksekse ilgi alanıma bile girmez. Maddi olarak ciddi bir sıkıntıya düşmedim bu zamana kadar ama buna rağmen böyle düşünüyorum.
Özel sağlık sigortası da aynı şekilde mesela. Senin bununla ilgili sebeplerin var ama benim etrafımda sizin gelirinizde olup o masrafa giren bir tek kişi yok. İnsanların aklına bu bir alternatif olarak gelmiyor zaten, cocukları kıymetsiz olduğu için değil yani onu yaptırmamaları,kendi standartları için fazla için gündemlerine girmiyor. Çocukta herhangi bir rahatsızlık varsa bile zaruri durum haricinde yine devlet hastanelerine devam ediyorlar.
Birde artık iki kişi değilsiniz, çocuğun masrafları artacak, onlarda da itidalli olmak zorundasın. Gelirine göre yine ona harcamak yapabilirsin, şu kursa gitsin,bunu yapsın olmayacak. Belediyenin kurslarına bakacaksın, birine gidiyorsa diğerini sonraya bırakacaksın gibi. Bunları bir eksiklik olarak söylemiyorum bu arada.
Gelir durumunun farkında olarak yaşamak lazım ki borçlar katlanarak gitmesin.
Sizin tek asgari ücretli maaşla bu günlerin gelmeyeceğini düşünmeniz, durum analizi yapamamanızdan kaynaklanıyor.
Böyle uzun uzun yazdım ama mesele sadece işe girmen değil sonrasında ne yapacağınız da önemli.