- 23 Haziran 2014
- 1.303
- 2.306
- 88
- Konu Sahibi portakalcicegiii
-
Canim bu bursu ne zaman geri odemeye baslayacaksin ve ne kadar para geri odeyeceksin?bende almak istiyorum fakat hic bilgim yokÜniversite okuyorum, aylık 330 tl kredi alıyorum bizimkilerden harçlık istemiyorum hiç. Durumumuz çok iyi sayılmaz babam aylık 1100 tl ev kredisi ödüyor. Onları daha da zor duruma düşürmemek için parayı idareli kullanmaya çalışıyorum ama yapamıyorumBir ayda 700 küsur para harcamışım o da makyaj, parfüm gibi çok da acelesi olmayan şeyler. Elimde 40 falan kalmış o kadar canım acıdı ki. Öğle arası dışarda yiyoruz o da 10 Tl falan tutuyor. Varın siz hesap edin.
Şimdi ben ne yapmalıyım, para nasıl idare edilir bilmiyorum çok zor durumdayım.
Sizler nasıl idare ediyorsunuz? Yardımcı olur musunuz?
Pfff bende dayanamıyorum. .
Sürekli bişeyler alıyorum. .
Tutumlu insanlar nasıl oluyor . .
(' _ ')
Belli bir sure para sıkıntısı yaşarsan paranın değerini Anlar tutumlu olursun bir zaman sonra.
Cimrilik iyi değildir ama tutumlu olmak yada paranın değerini bilmek iyidir.
Parada amaç değil araç olmalı; bu da çok mühim..
Şükür bir sıkıntı çekmedik. .
Bulduğum an harcıyoruz. .
Hiç harcamayacak değilsin ya, ama bulduğun an çok harcamak mantıklı değil.
Paranın adı var ..
Bişey ettiği yok ..
Rabbim sağlık versin. .
Teşekkür ederim.
Kitap almadım, notlarla idare ediyorum açıkçası. Yemekleri okulun yemekhanesinden yesem daha iyi olacak aslında ama hiç bir arkadaşım orda yemiyor yalnız yemek de işime gelmiyor.
Elimin altında internet olduğu için sürekli bir şeyler görüyorum kıyafet, makyaj malzemesi vs. Almadan da duramıyorum haliyle. Çok üzülüyorum.
Bu konuda ben de bir iki birşey söylemek istiyorum. Elde bulunan gelir iki türlü kullanılır: tüketim ve tasarruf. Biz toplum olarak çok fazla tüketip çok az tasarruf ediyoruz. Tüketim eğilimimiz fazlayken tasarruf eğilimimiz buna göre çok çok az. Şu an tasarruf eğilimimiz yüzde 13. Şöyle düşünün, 1000 TL geliriniz var ve siz bunun sadece 130 TL'sini tasarrufa ayırıp geri kalanını harcıyorsunuz. Toplumdaki bu tüketim çılgınlığı ülke ekonomimizi kötü etkiliyor. Hükümet insanların akıllı telefon almalarına yani bu tüketim çılgınlığına kapılmalarına engel olmak için kredi kartlarına taksit kısıtlamaları getirdi ama insanlar yine de bir yolunu bulup o telefonları almaya devam ediyorlar mesela. Bu gerçek hayattan sadece bir tane örnek. Ocak 2016'dan itibaren öğrenci burs ve kredileri 400 TL olacak, 70 liralık bir artış söz konusu ama enflasyon varlığını son zamanlarda iyice hissettirmişken öğrencilere yapılacak olan bu transfer harcamasındaki bu denli artışın tek sebebi enflasyonu 2016'da biraz daha belirgin olarak hissedecek olmamızdır. Bu zamlar her sene 20-30 TL civarında yapılırken bu yıl neden 70 TL mesela... Bu 70 TL'nin varlığını hissetmek mümkün olmayacaktır çünkü öğrenci her zaman için toplumun en çok para harcayan kesimidir. Şimdi ben bir vatandaş olarak (ben de öğrenciyim bu arada) @aryabenan79'ın yaptığı harcamadan bana ne, istediğini alır istemediğini almaz diyemem. Aynı şekilde asgari ücretle çalışan bir insanın senetle ya da başka taksit yollarıyla satın aldığı iPhone için aman bana ne, ödeyecek olan o, harcama onun harcaması deyip geçemiyorum. Bunlar hep toplumumuzu etkiliyor. Toplum olarak özel tüketim harcamalarımızda daha dikkatli olmalıyız, tasarruf eğilimimiz çok düşük şu an. Bugün Çin'e baktığınız zaman Çin ekonomisinin çok fazla gelişmiş olduğunu, ABD'ye rakip olduğunu, dış ticaret fazlası verdiğini ve halkının tasarruf eğiliminin yüzde 50 olduğunu görebilirsiniz. Herkes ayağını yorganına göre uzatmazsa enflasyon, rahatsız edici seviyelere ulaşır. Olmayan parayı harcamaya bayılan bir toplumuz ne yazık ki.önce toplumdan başlayın Özal döneminden sonra tüketim toplumu özelliği gösterir olduk, artık tüketerek sınıf oluşturuyoruz. Bunun dışında kalmaya çalışsak da çoğu zaman bizi de etkileyen bir durum. Tüketim eğiliminde aşırılık gelir-gider dengesi kuramamak birçok insanın muzdarip olduğu bir konu.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?