- 17 Nisan 2012
- 1.896
- 2.559
- 358
- Konu Sahibi portakalcicegiii
-
Bu konuda ben de bir iki birşey söylemek istiyorum. Elde bulunan gelir iki türlü kullanılır: tüketim ve tasarruf. Biz toplum olarak çok fazla tüketip çok az tasarruf ediyoruz. Tüketim eğilimimiz fazlayken tasarruf eğilimimiz buna göre çok çok az. Şu an tasarruf eğilimimiz yüzde 13. Şöyle düşünün, 1000 TL geliriniz var ve siz bunun sadece 130 TL'sini tasarrufa ayırıp geri kalanını harcıyorsunuz. Toplumdaki bu tüketim çılgınlığı ülke ekonomimizi kötü etkiliyor. Hükümet insanların akıllı telefon almalarına yani bu tüketim çılgınlığına kapılmalarına engel olmak için kredi kartlarına taksit kısıtlamaları getirdi ama insanlar yine de bir yolunu bulup o telefonları almaya devam ediyorlar mesela. Bu gerçek hayattan sadece bir tane örnek. Ocak 2016'dan itibaren öğrenci burs ve kredileri 400 TL olacak, 70 liralık bir artış söz konusu ama enflasyon varlığını son zamanlarda iyice hissettirmişken öğrencilere yapılacak olan bu transfer harcamasındaki bu denli artışın tek sebebi enflasyonu 2016'da biraz daha belirgin olarak hissedecek olmamızdır. Bu zamlar her sene 20-30 TL civarında yapılırken bu yıl neden 70 TL mesela... Bu 70 TL'nin varlığını hissetmek mümkün olmayacaktır çünkü öğrenci her zaman için toplumun en çok para harcayan kesimidir. Şimdi ben bir vatandaş olarak (ben de öğrenciyim bu arada) @aryabenan79'ın yaptığı harcamadan bana ne, istediğini alır istemediğini almaz diyemem. Aynı şekilde asgari ücretle çalışan bir insanın senetle ya da başka taksit yollarıyla satın aldığı iPhone için aman bana ne, ödeyecek olan o, harcama onun harcaması deyip geçemiyorum. Bunlar hep toplumumuzu etkiliyor. Toplum olarak özel tüketim harcamalarımızda daha dikkatli olmalıyız, tasarruf eğilimimiz çok düşük şu an. Bugün Çin'e baktığınız zaman Çin ekonomisinin çok fazla gelişmiş olduğunu, ABD'ye rakip olduğunu, dış ticaret fazlası verdiğini ve halkının tasarruf eğiliminin yüzde 50 olduğunu görebilirsiniz. Herkes ayağını yorganına göre uzatmazsa enflasyon, rahatsız edici seviyelere ulaşır. Olmayan parayı harcamaya bayılan bir toplumuz ne yazık ki.
@aryabenan79'ın yaptığı harcamadan bana ne, istediğini alır istemediğini almaz diyemem. Aynı şekilde asgari ücretle çalışan bir insanın senetle ya da başka taksit yollarıyla satın aldığı iPhone için aman bana ne, ödeyecek olan o, harcama onun harcaması deyip geçemiyorum. Bunlar hep toplumumuzu etkiliyor.
sorma ya. okul açılalı iki ay olacak benim harcadığom para 150 lira yoktur birine desem acır banaBizdede para yok yiyecekolsada yiyemem zati
Sen gene iyiymişsin ben bu ay toplasan 60 lira anca harcamışımdırsorma ya. okul açılalı iki ay olacak benim harcadığom para 150 lira yoktur birine desem acır banaruhum fakirleşmiş
Yargılamak kimseye düşmez. Ama herkesin yaptığı "gereksiz" harcamaların aslında bu ülkede yaşayan herkesi ilgilendirdiğini, ucundan kıyısından dokunduğunu yargılamadan anlatmak lazım. Bu insanın aylık geliri 10000 TL olsa harcadığı para devede kulak kalırdı. Gelire oranla çok fazla tüketim eğilimi içerisinde olmak paramızın da zaman içinde değerini kaybetmesine sebep olur ve bu da ülkemizin ekonomik gelişimini olumsuz olarak etkiler. Daha iyi bir yaşam, mezun olduğumuza daha kolay iş bulabilmek, daha kaliteli alım gücüne sahip maaş istiyorsak toplum olarak harcamalarımıza dikkat etmeli, müsriflik yapmamalıyız. A'nın, B'nin, C'nin gereksiz yere harcadığı paralar belli bir noktadan sonra kendi çapında tasarruf etmek isteyen D'yi de olumsuz anlamda etkiler mesela. Bu tarz şeyleri kimseyi kırıp incitmeden anlatmak zorundayız.öncelikle teşekkür ederim bu bilgiler için.
hak veriyorum ve katılıyorum
özellikle şu kısım
çok önemli ve duyarlı bir düşünce, ben de aslında bu kadar geniş ölçekte rahatsızım bu durumdan...
evet bu şekilde tüketmek doğru değil, ben gelirime göre bile bu kadar açılmıyorum buna rağmen kendime kızıyorum lüks ihtiyaçlardan vazgeçemediğim için, bu durum bende bir maddi darboğaz yaratmasa da etik olarak doğru bulmuyorum dünyada bu kadar ihtiyaç sahibi varken bu kadar tüketmeyi... ve kapitalizmin dayatmaları karşısındaki zaafiyetimizi...
fakat okuduğum kadarıyla yorumlarda başka türlü eleştiriler, yerden yere vurmalar da var.
"kime hava atıyorsun" sözü çok kırıcı olmasına rağmen konu sahibinin verdiği güzel sade cevap bende onu savunma isteği yarattı.
başka yorumlar da var tabi
ama bu tüketme yanlışlığını bir genç kızı azarlayarak değil, sizin yazdığınız mesajdaki sosyal gerçekliklerle açıklamak bana daha doğru geliyor.
Yargılamak kimseye düşmez. Ama herkesin yaptığı "gereksiz" harcamaların aslında bu ülkede yaşayan herkesi ilgilendirdiğini, ucundan kıyısından dokunduğunu yargılamadan anlatmak lazım. Bu insanın aylık geliri 10000 TL olsa harcadığı para devede kulak kalırdı. Gelire oranla çok fazla tüketim eğilimi içerisinde olmak paramızın da zaman içinde değerini kaybetmesine sebep olur ve bu da ülkemizin ekonomik gelişimini olumsuz olarak etkiler. Daha iyi bir yaşam, mezun olduğumuza daha kolay iş bulabilmek, daha kaliteli alım gücüne sahip maaş istiyorsak toplum olarak harcamalarımıza dikkat etmeli, müsriflik yapmamalıyız. A'nın, B'nin, C'nin gereksiz yere harcadığı paralar belli bir noktadan sonra kendi çapında tasarruf etmek isteyen D'yi de olumsuz anlamda etkiler mesela. Bu tarz şeyleri kimseyi kırıp incitmeden anlatmak zorundayız.
bir ayda 700 lira harcadın?Üniversite okuyorum, aylık 330 tl kredi alıyorum bizimkilerden harçlık istemiyorum hiç. Durumumuz çok iyi sayılmaz babam aylık 1100 tl ev kredisi ödüyor. Onları daha da zor duruma düşürmemek için parayı idareli kullanmaya çalışıyorum ama yapamıyorumBir ayda 700 küsur para harcamışım o da makyaj, parfüm gibi çok da acelesi olmayan şeyler. Elimde 40 falan kalmış o kadar canım acıdı ki. Öğle arası dışarda yiyoruz o da 10 Tl falan tutuyor. Varın siz hesap edin.
Şimdi ben ne yapmalıyım, para nasıl idare edilir bilmiyorum çok zor durumdayım.
Sizler nasıl idare ediyorsunuz? Yardımcı olur musunuz?
Yurtta kaliyorum aylik 700 de oraya gidiyorNerde kalıyorsun? Yurtta mı evde mi?
Aylık 700 bir yurt için çok pahalı tabi tek kişilik odada, çok lüks şartlar altında yaşamıyorsan. Burada bizim arkadaşlar toplam 700 tl ile hem evde kalıyor hem de o parayla geçiniyorlar her şey dahil olmak üzere. İnsan 2-3 arkadaşla ev tutup bütün masraflarını karşılar o parayla yani işin içine müsriflik karıştırmadan.Yurtta kaliyorum aylik 700 de oraya gidiyor
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?