Devlet okulana kayıt parası veren var mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ooo çok istiyor. Normalde aidat toplanır. Çünkü okula bir şeyler alınması gerek sıvı sabun peçete gibi. Yani hiç vermemek de doğru değil daha temiz bir yerde okuması isteniyorsa çocuğunun. Ama bu çok. Kayıt etmek istediğiniz okul e okula kayıtlı olduğu okul mu?
Evet kayıtlı oldugu okul istiyor.
 
Merhabalar, bu konu hakkında gercekten tam bir bilgim yok. Her yer de böyle mi? Yasal mi? Şikayet etsek çözüm olur mu? Sorularima cevap ariyorum.

Yeğenim bu sene ortaokula başlayacak. Okul puanı yüksek, yabancı dil konusunda başarılı bir çocuk. Ortaokulda yabanci dil ağırlıklı sınıfa gitmesini istiyor ablamlar. Ilkokul okuduğu okula yeni kayit icin gittiklerinde 4 bin tl istemisler, normal sinif kaydi icinde 2 bin tl gibi bir rakam söylemişler. Kendi okuduğu okulda basarili olmasina rağmen para vermeden kayit yapmiyorlar. Baska okullar araştırdık ve 7 bin tl ye kadar paralar istendiğini öğrendik. Geçenlerde baska bir arkadasimiz kızını 5 bin tl vererek kayit ettirdi. Böyle bir durum yaşayanlar var mi? Tüm illerde devlet okullari para mi istiyor? Ben ablama sikayet edelim diyorum para alamazlar ama ablamda korkuyor yeğenimin ismini ogrenirlerse okulda falan kötü davranırlar diye.. Kayıtlarda bitmek üzere ne yapacağımızı şaşırdık.
Ben çok şaşırdım öne öyle. 30 yaşındayım devlet okullarında okudum bizim zamanımızda da verilirdi ama en zenginler 100 TL verirdi diğerleri daha az bir de bi kaç top kağıt isterdiler. Şimdi acayip uçmuslar ki kesinlikle yasak. Öğrencinin okulda adı çıkmaz çünkü öğretmenler okula ödenen parayla ilgilenmezler o işi müdür ve müdür yardımcısı yapar. Yani hakkınızı aramaktan korkmayın
 
Ben çok şaşırdım öne öyle. 30 yaşındayım devlet okullarında okudum bizim zamanımızda da verilirdi ama en zenginler 100 TL verirdi diğerleri daha az bir de bi kaç top kağıt isterdiler. Şimdi acayip uçmuslar ki kesinlikle yasak. Öğrencinin okulda adı çıkmaz çünkü öğretmenler okula ödenen parayla ilgilenmezler o işi müdür ve müdür yardımcısı yapar. Yani hakkınızı aramaktan korkmayın
Zaten evrak listesi verdiler a4 kagit tahta kalemi vs. Baska bir okula kayit icin giden velinin banka çalışanı olduğunu duyunca müdür, banka kasasini da boşaltıp getirirsin hatta demis gülerek. Yani bunlar sadece cevreden duyduklarimiz. Kim bilir daha neler var.
 
Bu işle çok haşır neşir olduğum için çok iyi biliyorum ve Sizi de çok iyi anlıyorum. Evet yasak, ama veliler herhangi bir aidat veya bağış yapmadığı zaman okulda tuvalet kağıdı bile olmuyor,olamıyor. Çünkü milli eğitimin verdiği ödenek falan yok aslında,verse de çok komik bir miktar veriyor e bu bitince ne yapacağız denilince de başınızın çaresine bakacaksınız deniliyor daha fazla şeyi açık açık yazmayayım evet yasak ama güzel bir dille konuşun kimseyi işinden etmeyin o insanlar da mecbur kaldıkları için bunu istiyorlar İnanın cebe indirmek için değil büyük okul demek büyük masraf demek ödenek de olmayınca hele ki pandemi döneminde hijyen Malzemeleri için mecburen bu yola başvurulmuştur
 
Zaten evrak listesi verdiler a4 kagit tahta kalemi vs. Baska bir okula kayit icin giden velinin banka çalışanı olduğunu duyunca müdür, banka kasasini da boşaltıp getirirsin hatta demis gülerek. Yani bunlar sadece cevreden duyduklarimiz. Kim bilir daha neler var.
Bence şikayetten önce gidip durumu açıkça konuşun eğer kaydı yapmazsalar şikayet edin
 
MEB bu konuda çok katı . Hemen soruşturma açılır . Kayıt parası falan verilmez bi de 5 bin istiyorlar yürek yemişler heralde . Okul aile birliğine bağış adı altında topluyolardır ama onu bile vermek zorunlu değil hemen şikayet edin .
 
Bu işle çok haşır neşir olduğum için çok iyi biliyorum ve Sizi de çok iyi anlıyorum. Evet yasak, ama veliler herhangi bir aidat veya bağış yapmadığı zaman okulda tuvalet kağıdı bile olmuyor,olamıyor. Çünkü milli eğitimin verdiği ödenek falan yok aslında,verse de çok komik bir miktar veriyor e bu bitince ne yapacağız denilince de başınızın çaresine bakacaksınız deniliyor daha fazla şeyi açık açık yazmayayım evet yasak ama güzel bir dille konuşun kimseyi işinden etmeyin o insanlar da mecbur kaldıkları için bunu istiyorlar İnanın cebe indirmek için değil büyük okul demek büyük masraf demek ödenek de olmayınca hele ki pandemi döneminde hijyen Malzemeleri için mecburen bu yola başvurulmuştur
Evet haklisiniz sizde. 4 yildir sinifin ihtiyaclari, etkinlikleri, herşeye elinden geldigince ablamlar para verdiler. Ama bu sefer bir anda yuksek meblag istenmesi ve okul doneminde de etkinlikler vs icin istenecek paralari düşününce fazla geliyor. Orta bir yol bulmaya calisacagiz gibi duruyor
 
Daha önce çalıştığım bir devlet lisesinde öğrencilere faydalı olmak amacıyla sınıfları seviyelere göre ayırmaya çalışan müdür şikayet edildi ve disiplin cezası aldı. O dediğiniz şikayet edilse ihraç bile olur. Ama ispatlamak lazım yoksa iş size döner.
devlet okulu çocuk da oraya yerleşmişse oraya kayıt yapmak zorundalar eğitimin ücretsiz olmasının amacı bu ztn herkesin faydalanabilmesi
 
Tabii ki yasal değil. Maalesef bizim ilçedeki birçok devlet okulunda da kayıt parası, o parası, bu parası diye istiyorlarmış. Apartmandaki komşumuzdan da ilkokula başlayacak kızı için 10 bin lira istemişler.


Az daha para koyup özele yollasinlar ne o yaaa
 
Eskiden süper liseler vardi. Ingilizce agirlikli egitim goruyorlardi.. Ama kayit parasi alani duymamistim. Basarili olanlar gidiyordu. Puani yeten okuyordu. O da devlet okuluydu... Kimse de neden bütün liseler super lise gibi degil diye sikayet etmiyordu. Mudur para istese yine herkes müdürü sikayet ederdi. neden tum okullar ayni degil diye etmezdi... simdide basarili öğrencilerin kayit yaptirabileceginin soylendigi bir sinifa kayit parasi isteyen bir müdür varken neden tüm siniflar ayni degil diye mi yoksa para isteyen okulu/müdürü mü sikayet edecegiz.
Ama aynı şey değil ki.Şimdi de lgs,öğrencileri başarılarına göre yerleştiriyor zaten.
Sizin bahsettiğiniz şey devlet okulu içinde ayrı ve özel bir sınıf.O sınifa ücretli öğretmenler alınıyor bildiğim kadarıyla,ekstra ingilizce kitapları falan.Diğer sınıflar 2 saat ingilizce görürken,o sınıf 12 saat üstü görüyor.Verilen paralarla bu dediklerim sağlanıyor zaten.Veliler de destekliyor bunu genelde...Hem çocuğum o sınıfa gitsin,hem de para ödemeyeyim diye bir durum olmuyor yani.Bu ayrıcalıklı kısımları ortaklaşa veliler ödemiş oliyor zaten,devlet değil.
Ha bence devlet okulu içinde bu sekilde farklılıklar olmamalı.Nasil ilk-orta okulda öğrenciler başarısına göre ayrilmiyorsa,parasına göre de ayrılmalı.
 
Sordular, yabanci dil agirlikli sinif ayricakli demisler. Ne ayricaligi var dedi ablamlar 35 kisilik sinifta bilmem kac saat ingilizce oldugu icin ayrıcalıklı sinif oluyormus. 35 kisi okuduktan sonra ayricalik nasil oluyor anlamadim.
Resim müzik beden eğitimi gibi dersleri kaldırıp onların saatlerinin yerine de ingilizce görüyorlar bence doğru bisey değil hee dersi görmeleri lazım. O parayla hafta sonu dil kursuna gönderirdim şahsen.
Birde bu sene bizde yeni okula kayıt yaptırdık müdür gayet kibar bir şekilde biz aidat toplamıyoruz ama gönlünüzden kopan olursa bağışlarınıza talibiz dedi 100 tl veren var 500 tl veren var zorlama yok kimin gönlünden ne koparsa yada bütçesi neye yeterse.
 
Iyi soyluyorsunuz ama veliler okulun ihtiyaci olunca devlet karsilamiyor olarak gormuyor mudur okula bakmiyor oluyor maalesef :) devletin butce odenegi siralamalarinda milli egitim bakanligi son siralarda, buna tepki gosteren yok maalesef...

Kimse umursamıyor ki. Vereyim parayı başım ağrımasın, öğretmen çocuğumu dışlamasın oluyor konu.
 
müdür gayet kibar bir şekilde biz aidat toplamıyoruz ama gönlünüzden kopan olursa bağışlarınıza talibiz dedi 100 tl veren var 500 tl veren var zorlama yok kimin gönlünden ne koparsa yada bütçesi neye yeterse.
En güzeli bu işte. Herkes maddi gücüne göre bir bağışta bulunsun tabiki. Binlerce lira isteyenler kesinlikle şikayet edilmeli, onlar hiç masum gelmiyor bana. Ödeyemeyecek birçok insan var
 
Bizde ortaokula başlıyoruz iki sınıf açmışlar
95 ve üzeri puandakileri alıyorlarmış
2000 lira ..
Benim kızımın da ortalaması 97.5
Kızımın eski sınıfından 4 arkadaşı yazıldı.
Şimdi ben çocuğa onların 2000 lira verip gideceği sınıfı nasıl açıklayacağım..
Niye ben o sınıfta değilim diyecek ..
Kaydimizin çıktığı okul o sınıfı istemezsekte
Normal sınıf için 300 lira istiyoruz dediler.
Tamam okul açılırsa bakarız dedimciktim
Oraya not aldı vermedi diye 😅
 
İstememe yasal değil. Bazi anaokullari ve ilkokullar kalem,silgi,kağıt vb.parasi talep ediyor ama o da tas catlasin 300 tl o bile yasal değil. Anaokullarında istenmesi normal çünkü bir sürü şey alınıyor ama o kadar para istenmez.
 
Okul müdürü olan yakınımdan duyduğum bu şekildeydi, belkide meslek liselerinde durum farklıdır. Bizim zamanımızda 100₺ kayıt ücreti istenirdi ve öderdik. Şimdiki rakamlar hakikaten çok uçuk
Liseler devlet ödeneği alıyor . Hatta o parayı bitiiremezlerse ertesi sene daha az ödenek alıyorlar . Sırf bu yüzden para bitsin diye top top kağıt alan ya da diğer okullara yardım eden liseler var . İlkokul ve ortaokulların ödeneği yok maalesef sadece faturaları ödeniyor . Kalan temizlik malzemeleri ya belediyeden ya hayırseverlerden ya da toplanıyorsa okul aile birliğindeki bağış parasından karşılanıyor .
 
A4 istemeleri bile çok saçma . Öğretmenler her sene Kırtasiye parası alıyor . 4-5 top kağıt alamıyorlar mı o paraları nasıl yediklerinin hesabını nasıl verecekler acaba ? Gerçekten sınıfının ihtiyaçlarına harcayan öğretmenleri tenzih ediyorum ben de öğretmenim o paralarla gayet de sınıfın bir yıllık bütün kağıt Kırtasiye ihtiyacı karşılanır .
 
Liseler devlet ödeneği alıyor . Hatta o parayı bitiiremezlerse ertesi sene daha az ödenek alıyorlar . Sırf bu yüzden para bitsin diye top top kağıt alan ya da diğer okullara yardım eden liseler var . İlkokul ve ortaokulların ödeneği yok maalesef sadece faturaları ödeniyor . Kalan temizlik malzemeleri ya belediyeden ya hayırseverlerden ya da toplanıyorsa okul aile birliğindeki bağış parasından karşılanıyor .
Aaa cok sasirdim. Ekstra kitap aldırmak bile yasakken hem de.
 
A4 istemeleri bile çok saçma . Öğretmenler her sene Kırtasiye parası alıyor . 4-5 top kağıt alamıyorlar mı o paraları nasıl yediklerinin hesabını nasıl verecekler acaba ? Gerçekten sınıfının ihtiyaçlarına harcayan öğretmenleri tenzih ediyorum ben de öğretmenim o paralarla gayet de sınıfın bir yıllık bütün kağıt Kırtasiye ihtiyacı karşılanır .
O öyle değil kırtasiye ödeneği yilda tek defalik aliniyor. O materyal masraflari cikti masraglari cok fazla tutuyor. Bi materyal hazirliyorsun 50 lira cikiyo cebinden. Bunu haftada 2 ile çarpın. Veliler materyal alalım deyince burun kiviriyor
 
Aaa cok sasirdim. Ekstra kitap aldırmak bile yasakken hem de.
Destek kitap aldırma işi fetö yüzünden bitti aslında ve bazı öğretmen denen tüccarlar işi ticarete dökmüştü . Kırtasiyeyle anlaşıp komisyon falan alanlar vardı . MEB önüne geçmek için toptan yasakladı .
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X