Dışarı çıkamama ve insanların alaycı yaklaşımı

Ben çift taraflı bakıyorum meseleye ama barınaklara karşı çıkılmasına kesinlikle hak veriyorum.
Buradaki barınak ufacık 200 metrekarelik bir alan, o yüzden sokaktan getirilen hayvanların hepsine konforlu bir alan sağlanamıyor, Alfa köpeklerin bir arada olduğu da oluyor, alfalar birbirine saldırıyor, yavruları ayırıyorlar ama yeterli yer olmadığı için kanlı ishal olan yavrularla sağlıklılar bir arada oluyor, hastalık hepsine bulaşıyor kurtulamıyorlar.

Kedilere zaten yer yok, kısırlaştırmak için veya bir zalimin çenesini kırdığı kolunu kestiği veya arabayla çarptığı yavruları götürüyorsunuz ameliyat edecek malzeme olmuyor çünkü yeterli ödenek alamıyorlar.

Bana barınak demesinler, ki zaten kedisi köpeği yılanı sincabı ne kadar canlı varsa onlara doğal yaşam alanları lazım ama yok

Deprem olsa bizim burada toplanacağımız alan neresi biliyor musunuz? Bir zincir marketin önü trajikomik olduğu için gülüyorum, insana dahi nefes alacak yer bırakılmadı memleketin hiçbir yerinde.
Milyonlarca ağaç yandı orman yangınlarında, bir sürü yaban hayvanı öldü kimisi yaralı kurtuldu o kurtulanlar nereye sığınacak? Barınaklardaki 1 metreye 3 metre alanlara mı? Yoksa millete seyirlik olsun diye kurulan hayvanat bahçelerine mi?

Hem insanların güvenliği hem hayvanların güvenliği için düzgün çözümler gerekiyor ama neyseee.

O sirada anneli yavrulu yaban domuzu sürüsüyle beraber yürüyüş yapan ben

Artik insanlara alistilar maalesef. Bayagi sokak kopegi gibi takiliyorlar bizimle.
Yer mi kaldı ki hayvancıklara domuzlar dahil yavrulu hayvanlar için diyorum, bebeklerine zarar verecek bir hamle yapmadığınız sürece bir şey yapmıyorlar, köpeğinizle yavrularını gezdiren bir tavuğun yanından geçin bakın nasıl kabararak üzerinize koşuyor

Ay beni cocukken kaz kovaladi o gunden beri kazlara mesafeliyim. Bence kazlar yasaklansin

Yazdıklarınızın çoğunda size katılıyorum ama şöyle bir şey söylemek istiyorum şehirlere şu anda da tilkiler, domuzlar inebiliyor, ya da yaylalarda ayılar gezebiliyor bunun haberi yapılıp geçiliyor ama müdahale edilmesi istenmiyor, peki neden çünkü neden insanlar onların açlık sebebiyle ya da herhangi bir nedenle kendi alanlarından (doğa) merkezlere indiğinin farkında ve dikkatli olunması için bilgilendirme amaçlı haberler yapılıyor, ya da bir alanda saldırı olmuşsa onun haberi yapılıyor ama şu hayvanları toplayalım lafı gündene gelmiyor çünkü mantıklı değil sorunun temeli çözüldüğünde hayvan asıl alanına dönecektir ama aynı şey köpekler için söz konusu değil çünkü köpekler evcil hayvanlar doğada yaşamını idame ettirecek beceriye sahip değiller, bakım verilmesi, ilgilenilmesi gereken hayvanlar ama devlette dahil kimse onları sahiplenmediği için sorun haline geldi bu durum bir yandan hayvanlara yapılan zulümler bir yandan bu devirde saldırıdan ve kuduzdan ölen insanlar akıl alır gibi değil aslında bu durum ülkemizin gelişmişlik açısını da ortaya koyuyor, hayvanlarında insanlarında güvende olmaya, sağlıklı olmaya ihtiyaçları var.

Umarım çok teşekkür ederim, evet belli olmuyor sağı solu

Köpekten pis ısırır kaz ve tam bir güvenlik sağlayıcıdır, bahçeye köpek yerine kaz koyun ve sonucu görün :)
Babamin bir horozu vardi, hala serefsizligiyle anariz. Babam disinda herkesi kovalardi. Engelli atlamaci gibi kümesten koşup kactigimi biliyorum sokakta biri yürürken duvar boyunda onunla yürüyüp bagirirdi. Hayvan komik sey valla.

İnsanların bir kısmı maalesef ki hayvanların yaşam alanlarına ev yaptıklarının ve bu hayvanların açlıktan sokaklarda gezdiklerinin bilincinde değil, ki bu hayvanları çatır çatır öldürüyorlar.
Mesela adamın teki bahçesindeki ağaçta karga ötüyor diye av tüfeğiyle vurmaya kalkmış, Allahın işi kargayı vurmak isterken kendisi ölmüş, haber bile olmuştu 3-5 sene önce.

Karetta Karettaların yuvalarına saldıranlar, boyunlarına taş bağlayıp ölsün diye suya atanlar, insan kadar acımasız bir canlı yok, ben sizin gibi bakamayacağım bazı şeylere
Hayvanların büyük kısmı kendi yaşam alanında zaten ama orada bile öldürülüyorlar, sudaki karetta karetta evinizin bahçesine girmiyor ama boynuna taş bağlayıp öldürülüyor.

Sokaktaki köpeklerin bu kadar çoğalması onların suçu değil, yetkililerin hayvanların yaşam hakkını da koruyarak gerekli önlemleri almaması + bazı sözde hayvanseverlerin bilinçsizce evcil edinip sıkılınca ya da hayvan hastalanınca yaşlanınca sokağa atması.

Korkmanızı çözüm üretilmesini istemenizi anlıyor ve hak veriyorum ama asıl önlem alması gerekenlerin hiçbir şey yapmayıp sokak hayvanları saldırgandır sizleri ve çocuklarınızı parçalar algısı yaratanların olayı getirmeye çalıştığı nokta neresi biliyor musunuz? 1910’da yaşanan Hayırsız Ada katliamına doğru götürüyorlar.

İnsana gösterilmeyen merhameti diğer canlılar için beklemem çok ütopik olacak ama keşke vicdan ve merhamet duygusuyla atılan adımlar görsek, böylece sizin gibi tedirgin olanlar korkanlar da hayvanlar da güvende olurdu.

Nöbetten gece yarısı çıkıp otobüsle eve geldiğim günlerde, duraktan eve kadar 5 dk yürüyorum.Her yer karanlık ve sokakta kimse olmuyor, çok ıssız ve çok fazla köpek oluyor. Normalde korkmam ama o saatte köpekten ya da insandan başıma bir şey gelse yardım isteyebileceğim ya da sesimi duyurabileceğim kimse yok. O yolu telefonda eşimle ya da yakın bir arkadaşımla konuşarak gidiyorum. Aslında başıma bir şey gelse telefondaki kişinin bana faydası olmaz ama yine de pskolojik olarak rahatlatıyor.

Çok korkan bir arkadaşım köpek sahiplenip fobisini atlatmıştı onda çocukluktan beri vardı çünkü annesi köpeklerden korkuyordu :)

Son dönemlerde inanılmaz bir biçimde köpek nefreti pompalanıyor. Sosyal medyaya her girdiğimde bu tarz videolar görüyorum sözde sahipli hayvanların bile sahiplerini ısırdığına dair global haberleri sık sık servis ediyorlar vs. Malum, bir düşünceyi halka empoze edebilmek için maruz bırakılıyoruz. Oyuna gelmeyin :)

Aslında temelde vurgulamak istediğimiz aynı, insan oğlu çok gaddar elbetteki bu tarz şeyleri onaylamıyorum ama başıboş köpeklerin insanlar için de tehdit olduğunu ve hepimizin yararına sağlıklı bir çözüm üretilmesini istiyorum tutup daracık alanlara hapsedilmesi insanlık ne de vicdan işi…

Köpeklerden nefret etmiyorum köpeklerden KORKUYORUM çünkü çok korkunç şeylere şahit oldum ve etkilendim, etkisinden çıkamıyorum, yaşamadığınız şeyi anlamanız mümkün değil hele ki empati yeteneğiniz yoksa, hiçbir şeyi empoze etmeye çalıştığım yok başıma gelen ve beni zor durumda bırakan bir olaydan söz ediyorum, bahsettiğiniz haberleri bilmem ancak bir şeyleri empoze etmek isteyen bir insan evinde yıllarca hayvan beslemez, niyeti neyse baştan belli eder, 8 yıl bir hayvana bakıp daha sonra birisine daha yuva olmak kolay değil, bu olaydan sonra iyice kötü oldum artık kendime bir faydam olmadığı gibi onlara da olmayacak bu düşünce beni çok üzüyor benim psikolojimi de anlayabiliyor musunuz şimdi?

Bazı haberler evet bilinçli yapılıyor ama tümden hayvan saldırmaz da diyemeyiz, insanlar gibi onların da karakteri var, bölge koruma, savunma, avlanma güdüleri var.

Agresif bir köpek durduk yere saldırabilir ama çoğunlukla bölge koruma içgüdüsüyle hareket ediyorlar veya bağlı bulundukları topluluğu korumak için.

A anonim1ii parçaladıklarından bahsetmiş, grup dışı başka bir alfa köpek liderliği almak için gelirse ona saldırırlar, aralarında hasta köpek varsa da saldırıp uzaklaştırırlar, aralarındaki kızışta olan dişi köpeğe başka köpek yaklaşırsa da saldırırlar ya da yavrulara zarar verebilecek bir canlı olursa.

İnsanların çok da bilmediği ama aslında pek çok kere yazdığım bir şeyi yazayım, kediler doğurduğunda bebeklerden hasta olanları veya engelli doğanı kesesiyle beraber yer, doğal seçilim, doğal seleksiyon ne derseniz artık, keza kuşlarda da yumurtadan çıkan en güçlü yavru beslenir diğerleri ölüme terk edilir.
Erkek kediler kızgına gelmesini istedikleri dişilerin yavrularını öldürür, yani insanların da içinde yer aldığı canlılar dünyası toz pembe değildir ama köpek saldırıları istatistiğe vurulsa, bir insanın başka bir insanı trafikte yol vermedi diye, yan baktı diye ya da canı öyle istedi diye öldürmesinden daha fazla değil.

Bu demek değildir ki insanların hayvanlara zarar verdiği gibi, hayvanlarda insanlara zarar versin ama çözüm sürekli arşivlerden aynı görüntüleri verip algı yaratmak insanları hayvanların öldürülmesine ikna etmek de olmamalı.
Sonra biri çıkıyor 20 kediyi bir çuvala koyup diri diri yakıyor, öteki 50 köpeği tüfekle öldürüyor, beriki sokaktaki tüm hayvanları zehirliyor.

Sizin için de korkunç bir deneyim olmuş gerçekten o an yaşanan his bambaşka geçen yıl başıma geldi bende direkt donma tepkisi oluyor istemsiz, büyük ihtimalle kaçsaydım kovalayıp, ısıracaklardı etrafta iki kişi vardı ve yardım etmedi ben biraz dondum daha sonra yavaş yavaş yürüyerek hiç arkama bakmadan yurda girdim, onlarda arkamdan havlayarak yurda kadar yürüdüler, odama gidip yatağa uzandıktan sonra ellerim titremeye başladı. Siz korkunuza rağmen bir başkasına destek olmuşsunuz Allah razı olsun ve sizi korusun:)

Ben de aynı olayın kar olmayan versiyonunu yaşadım. Issız bir alanda üç dört köpek beni görünce yanıma yaklaştılar ve önümde beklediler. Ben ilerliyordum, onlar bana bakıyor ve etrafımdaydılar. Bağırsam kimsenin duymayacağı bir yerdeydim. Yavaş yavaş, onlara bakmadan yürümeye çalışmama rağmen beni hala takip ediyorlardı. O bölgedeki köpekler saldırgan köpeklerdi, aynı alanda birkaç arkadaşımı daha önce kovalamışlardı. Bunu bilerek yürümek daha da zordu. Şansıma o an birkaç araba geçti, araba sesine ürküp uzağa gittiler. Ben de fırsat bu fırsat deyip yine yavaş ama biraz daha tempolu şekilde gideceğim yere kadar yürüdüm. O günden beri ben de korkuyorum. Bir de ortopedik ameliyat oldum, bundan sonra koşabileceğimi sanmıyorum. Umarım beni kovalayacakları bir durum hiç yaşamam. Ara ara bunu düşünür oldum ben de

Zor gerçekten Allah korusun her türlü şeyden okurken yaşadım o anı :)

Terapi almayi denediniz mi ? Ben bunun icin pek cok kez psikiyatri terapi falan denedim ama en son görüstüğüm terapistten fayda gördüm 4 yaslarindayken kapimizda bir kopegimiz vardi ona parmagimi uzatmistim o da bana hirlamisti cok korkmustum ama ben bunu en sonki terapi seansima kadar asla hatirlamiyordum hatta anneme sordum su renkte söyle bir köpegimiz var miydi kuyrugu bu renkti merdivenlere cikar miydi falan diye annem sasirarak hepsine evet dedi kafamda hepsi oturdu o ani hatirladiktan sonra gerisi cözüldü zaten kesinlikle bir travmaniz vardir ona baglidir bu korku destek almayi deneyin derim

Evet aldım, yavru köpek besle dedi, besledim. ben çocukluktan bir travma yaşadığımı hatırlamıyorum ama bazen başkaların söylediği yada yaşadığı şeylerden çok etkilenirdim, mesela birisini siyah bir köpek ısırmışsa siyah köpeklerden korkardım onun gibi, zaten ilkokul 3. Sınıftan bu yana evimizde hep köpek olmuştur bizim gayette rahattım… ta ki üniversiteye başlayana kadar, tekrar destek almakta istiyorum, tamamen korkusuz olmak mümkün değil ama en azından bir bakkala gidebilirim belki

Ben size suçlayıcı bir şekilde konuşmamışken sizin konuşma tavrınızı anlayabilmiş değilim. Evimde sokaktan sahiplendiğim 3 köpek ve 7 kedi ile yaşıyorum yine sokaktan sahiplendiğim. Hiçbiri de cins değil. Ayrıca vejetaryenim. Hayvanseverliğimi de size kanıtlamaya çalıştım ya.

Sizi anlıyorum. Evimde küçük bir sürü ile yaşıyorum neticede. Ve benim o sürüyü yönetmem gerekiyor ne yazık ki. Bir ara hayatımın mutsuz bir döneminde gerginliğimden dolayı evdeki köpeklerim birbirlerine saldırdılar. Almanya'dan Türkiye'ye yerleşmiş bir hayvan psikoloğu ile tanıştım o dönem ve kendisiyle çalıştık gergin dönemi atlatana kadar. Ve ben kendimi değiştirdim. Köpeklerimi değiştirmeye çalışmadık. Kendi yaptığım hataların farkına vardım ve onları düzelttim. Bu yüzden söylüyorum sizden kaynaklı diye. Kaldı ki, 9 yıl öncesine kadar ben de çok korkardım. İlk köpeğimi kardeşim eve getirdiğinde ben koltuk tepelerinde dururdum ısıracak diye korktuğum için. Ve şimdi her gördüğüm hayvanı sevmeden geçmek içimi huzursuz ediyor. Ya da karnını doyurmadan. Hayvanların doğasının bir parçası elbette saldırganlık. İnsanların da olduğu gibi. Ama doğalarında sadece saldırganlık var diyemezsiniz. Sizin bu hayvanlar konusunda bilgi sahibi olduğunuzu düşünmüyorum çünkü artık. Aç olduğu halde önüne koyduğum yemeği ya da mamayı yemeyip, sadece onu sevmemi isteyen çok hayvanla karşılaştım çünkü.

Evet bir sorun var ortada düzeltilmesi gereken. Ama bunun sonucunu masum canların ödemesinin yanlış olduğunu söylüyorum. Mune dediği gibi köpekleri öldürseler kediler, kedileri öldürseler fareler, fareleri ölürsek haşereler, v.b. uzar bu liste. Avrupa'da bir ülkede (adını hatırlamıyorum şuan) hayvanları telef etmeyi denediler ve sonraki yıllarda popülasyonun önüne geçemediler. Ve çözümü kısırlaştırıp aşılatmakta buldular en son. Çözüm bu. Kısırlaştır ve aşılat. Kısırlaşmayan hayvan agresyon geliştirir. Aç hayvan agresyon geliştirir. Alanını korumak isteyen hayvan agresyon geliştirir. Ya da kendini korumak isteyen hayvan da aynı şekilde. Onların da bizler kadar bu dünyada yaşamaya hakları var. Duyguları olan, acıkan, korkan ve nefes alan canlılar çünkü. İnsanın bencilliği yüzünden böyle sefil hayatı yine insanın bencilliği yarattı onlara.

Ayrıca başıboş hayvan sorunu yoktur. Başıboş insan sorunu vardır!

Stemina ve Paloma_ geçmiş olsun, tek veya sürü halinde köpek gördüğünüzde asla korktuğunuzu belli etmeyin, zor ama yapılması gereken bu, hızlı hareket koşma zaten asla yapılmaması gereken davranışlar.
Köpeklerin ense ve sırt tüylerine bakın kabarıksa tetiktedir, yapabilirseniz ürkmeden yumuşak bir ses tonuyla seslenin, mesela ne yapıyorsunuz burada, oğlum yavrum gibi, kuyruk hareketlerine bakın, şayet sırt ve ense tüyleri iner kuyruk sağa sola yavaşça ve sizi tedirgin etmeyecek şekilde sallanırsa o köpekler size saldırmaz, yaklaşmalarını istemiyorsanız da yumuşak ses tonu yerine baskın bir ses tonuyla haydiiii herkes dağılsın gibi aklınıza o anda gelebilecek sözleri söyleyin.

Kendimde evcil beslediğimden gece gündüz dışarıdayım, çevredeki birçok köpek sürüsünü tanısam da arada hiç tanımadığım sürüyle de karşılaşırım, önce vücut dillerine bakıyorum, ense sırt tüyleri ne dikilmiş mi kuyruk tetikteyim der gibi hızlı hızlı mı sallanıyor, sonra sesimle deneme yaparım, yumuşak bir şekilde oğlum karnınız mı aç nereye gidiyorsunuz gibi cümleler kuruyorum, sürü hala tetikteyse bölgelerini yavaşça terk ederim, seslenmemle tetik halleri sona ermişse ama yaklaşmalarını istemiyorsam yüksek sesle gitmelerini söylüyorum.

M MariaPuder00 ’ında dediği gibi hayvanlar sürü halindeyse o sürüye hükmetmek gerekir, o yüzden içlerinden bir tanesi hep liderdir alfadır.
Alfa saldırmazsa diğerleri de saldırmaz, dışarıda bir sürüyle karşılaştığınızda korkunuzu belli etmemek, baskın durmakla aslında Alfaya göz dağı vermiş olursunuz.

M MariaPuder00 gergin olduğunuz zamanlarda evcillerinizin birbirine saldırması da bu yüzden, liderleri agresif dönemindeyken yönetim boşluğu oluşmuş, Alfaları yeniden güçlenince itaat etmeye başlamışlar.

Ve hatırlatayım, Avustralya’da binlerce deve kuraklık bahane edilerek katledildi, keza yine o ülkede kereste için buldozerlerle yıkılan okaliptüs ağaçlarında yaşayan onlarca koala öldü, kangurular öldürülüyor vs derken 240 gün süren orman yangınları yaşandı ve bizim toplumumuzun bir kısmı Avusturalya’ya oh çekip lanetlerken hayvan katliamlarının sonucu orman yangınları çıktığını söylediler, peki biz hangi katliamların bedeli olarak orman yangınlarına maruz kalıyoruz hiç düşündük mü?

Başka ülkeler yapınca lanetleme, ki kimse hiçbir ülke yapmamalı, biz yapınca başka çözümü yoktu dememeliyiz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…