• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Düğan takıları

Diyelim ki siz götüreceksiniz o zaman kayınvalide eli boş mu gidecek. ?
o yüzden onlar götürecek, siz kendi ayrı hediyenizi yapacaksınız.

Dugunde takilan takilar gelinde kalir hatta. Kocamin bile soz hakki yoktur. O takilar evlilik birlikteligi bozulirsa kadinin kendini bir sure idame ettirebilmesi icin bir guvencedir. Kimse alamaz. Diyelim ki kuzeniniz size taki takti. O taki artik sizindir. Onun dugununde de siz ne takarsaniz, ya da annenizle babaniz ya da onun aileleri ne takarsa. Ancak geri iade diye birsey soz konusu degil. Herkes gucu yettigi olcude takar.

Siz o aileden çok çekersiniz ben size söyleyeyim. Ben nişanlınızda da basiret göremedim. Sözlü kızla bunun pazarlığını yapan aile, ilerde neler yapar. Altın düğün bunlar önemli değil; önemli olan tavır. Gerekirse gücüm yetmiyor der , nikah yaparsın ama böyle sığ muhabbetlere konu olmazsınız. Nişanlınız ve ailesi sizin düğünü sizin mutlu gününüz değil tahsilat günü olarak görüyorlar demekki. Şu devirde herşeyin maddiyata çevrilip evladına takılan düğün hediyesini alacak verecek muhabbeti yapması ailenin zihniyetini gösteriyor.

Ben kendim ayrıca bir takı takarım gücüm yettiğince ama annemlerin aynısını takmam örneğin yakın akrabalara annemler hep bilezik taktılar kimseye bilezik almadım evlendikten sonra. Ama bana bilezik alanları annemler öyle ödedi.

Takilar kimde kaliyorsa o öder bizde. Gelin damada kaldiysa eger gelin damat öder. Obur türlü ana babaya da yazik degil mi bilemedim. Bizde böyle.

Nişanlınızın ailesi nereli?

Ben düğünde taktığım altınları evlenen çift kim ise onlara hediye olarak takıyorum. Yarın bir gün o da bana bunu geri getirecek diye değil.

Yani bizim ailede böyle...

80 yaşında halam var, hiç çocuğu yok, o da her düğüne altın takar 60 yıldır. Geri getirme gibi bir beklenti olmadan... Kendisinin evi bile yok... Maddi karşılık düşünmeden verir hediyesini yani...

Dolayısıyla düğünde takılan yeni evlenen çiftin olur. Kim ne yaptıysa (imkanı ve isteği doğrultusunda) ya da yapmadıysan bu düğün için aldıklarını kendi öder.

Diyeceğim o ki, imkanı olanın genç çifte "hediyesidir" bu taktığı şey (artık her ne ise) verdiği "BORÇ" değil.

Ben düğünde taktığım altınları evlenen çift kim ise onlara hediye olarak takıyorum. Yarın bir gün o da bana bunu geri getirecek diye değil.

Yani bizim ailede böyle...

80 yaşında halam var, hiç çocuğu yok, o da her düğüne altın takar 60 yıldır. Geri getirme gibi bir beklenti olmadan... Kendisinin evi bile yok... Maddi karşılık düşünmeden verir hediyesini yani...

Dolayısıyla düğünde takılan yeni evlenen çiftin olur. Kim ne yaptıysa (imkanı ve isteği doğrultusunda) ya da yapmadıysan bu düğün için aldıklarını kendi öder.

Diyeceğim o ki, imkanı olanın genç çifte "hediyesidir" bu taktığı şey (artık her ne ise) verdiği "BORÇ" değil.
Olması gereken öyle ama bunu borç olarak algılıyolar çoğu kişi

Bizde örneğin teyzemin bana taktığı bileziği teyzemin kızı evlendiğinde annem takar. Biz de teyzemin kızı bize ne taktiysa örneğin yarım onu geri takarız bütçemiz el verdiğince.. Çok şükür aynı usul kayınailemde de böyle.
Ama çok duydum o altınlar borçlarınız onları geri ödeyeceğiz diye elinden alan kayınvalideler, teyzen sana bilezik taktı sen de onun kızına bilezik al da takalım diyen anneler. Olması gereken bizimki gibidir ama.

Dün eşimin ailesi ile eşim arasında da bu konudan tartışma yaşandı yoksa sen ben misin :rolleyes: biz düğün takılarımı aldık eşimle yatırım yaptık. Kayınvalidem dügün takılarını biz aldıktan sonra eşimle anlaşma yapmışlar sözde bir düğün olursa sen takarsın demiş sözde eşimde kabul etmiş 🤣( eşim ölse öyle demez kv de yalan çoktur brnim ) sorunda şimdi eşimin teyzesine yarım altın borç var kim ödüycek kaynanam eşime yıkmaya çalışıyor herneyse bende söze girmek istedim siz sanırım başkasının hakkı olsan şey için anlaşma falan yapmışsınınız olmamış. Kendi kızınız evlenirken ögreniceginiz şeyi ben şimdi söyleyim düğünde takılan altınlar kadının(gelin) dır. Diye belirttim ha kim öder borçları kafa yormadım kendi ailem tarafından takılanları ailem ödemişti benim teyzemin taktıgı yarımlıgıda mı biz ödüycez dedim. Kv şok :KK48:

Bana bu işler cok saçma geliyor ya. İleride evlenirsem böyle taki töreni istemiyorum. İsterlerse kayın ailem hediye edebilir. Zaten o takınında hayrini göreni daha görmedim ben. Ya düğün borcuna gidiyor ya araba aliniyor

Bunun tartışması mı olur ? Geri kim ödeyecekmişmiş...sen bence bu aileye gelin gitme fragman ortada

Bu da ana babanın evladına taksitli bir katkısıdır benim bildiğim.. 🤷🏻‍♀️
Ama anne baba da düğün yapiyor esya aliyor damatik aliyor. Sana bilezik aliyor. Kinani yapiyor evini 4 4 Lük düzüyor . Nerden baksan 40 50 borca giriyor ana baba. Sifir borcsuz düğünüm oldu. Simdi ben nasil derim ki takılar benim olsun siz ödeyin biraz haksızlık olmaz mi?

Kimse birbirine borç olarak vermiyor o altınları ; '' HEDİYE ''

Altınlar evlenen çifte veriliyorsa

Düğünde takı taktığında onun ödemesi geri kim öder kv kayın babamı
Yoksa gelinle damat mı

Sözlümle aileler arasında sorun oldu bu konu
Altınlar evlenen çifte veriliyorsa

Düğünde takı taktığında onun ödemesi geri kim öder kv kayın babamı
Yoksa gelinle damat mı

Sözlümle aileler arasında sorun oldu bu konu
Takılar katlanarak gelir mantıken. Mesela kayınpederin kuzeni sizin düğünde çeyrek taktı. Daha sonra kızının düğünü oldu hem kayınpedere hem size davetiye yolladı. Sizde iki ayrı hane olarak gider çeyreklerinizi takarsınız.

Ama anne baba da düğün yapiyor esya aliyor damatik aliyor. Sana bilezik aliyor. Kinani yapiyor evini 4 4 Lük düzüyor . Nerden baksan 40 50 borca giriyor ana baba. Sifir borcsuz düğünüm oldu. Simdi ben nasil derim ki takılar benim olsun siz ödeyin biraz haksızlık olmaz mi?

Ben de 7-8 ay kadar yakın bir zamanda borcsuz evlendim şükürler olsun..
Herkes bütçesi neyse onu yapar, borçlara girmek de bana manasız geliyor. Kimsenin yaşam tarzını yargılamam ama aileler bakabilecekleri kadar çocuk yaparken asgari geçimi değil bunları da göz önünde bulunduruyor tabi benim çevremde.
Ama anne babanın durumu yoktur evlat anne babaya destek olur o ayrı bir şey. Burada bu işin pazarlık yapılmasını garipsedim. Benim annem de kayinvalidem de ben takayım bu takıyı desem anormal karşılar. Ama ben de kendi içimden gelen hediyeyi tabi ki yaparım, onlar kendi hediyelerini yapar. Bizde böyle.

Back
X