- 16 Eylül 2020
- 562
- 1.085
- 43
Uslubumda bir problem yok, hakkı hukuku öğretmeye çalışarak ukalalık yapmaya kalkışan, yorumumu alıntılayıp o oyle değil diye sataşan sizsiniz. Size ne benim yorumumdan kendi çok bilmiş fikriniz size kalsın bi bitmediniz, bi bitin.Ben kendi fikrimi sunmuyorum. Yargıtay tarafından belirlenen şeylerden bahsediyorum. Usulden veya gelenekten değil. Yargıtay kararlarını inceleyebilirsiniz. Ama keşke üslubunuz daha düzgün olsa.
Sana takılan altınların üzerine koyup, yine sana bilezik alınmış. Sorun ne burada?Nişanımda da bana onların tarafından teyze amca kişilerinden 5-6 çeyrek takıldı annem bilmediği için kaynanama geri veriyordu almadı kadın onlar sizin bileklik falan yaparsınız dediler nikaha geldiklerinde çeyrekleri istediler üstüne 4 5 bir şey koyup bi bilezik aldılar.
Bence gelinigide kaynanan giysin sizden çok onlar evleniyorZaten toplanan paraları eş ailesi alıyor. Ben ziynetlerden bahsediyorum.
Ne ukalalık yapmışım pardon. Sadece insanları bilgilendirmek istedim. Ama siz kendi hayatındaki mutsuzluğu kk da başkalarına sataşarak çıakrtanlardansınız sanırım. Ben size en başta da sataşmadım. Sadece doğrusunu yazdım. İnsanları bilgilendirmek için. İyilikten maraz doğar dedikleri bu sanırım.Uslubumda bir problem yok, hakkı hukuku öğretmeye çalışarak ukalalık yapmaya kalkışan, yorumumu alıntılayıp o oyle değil diye sataşan sizsiniz. Size ne benim yorumumdan kendi çok bilmiş fikriniz size kalsın bi bitmediniz, bi bitin.
Ortak hak karı koca ise tamam ama kaynana kayınbaba dıdısı mıdısı ise orta dananın kuyruğu kopar vallaHer şey geline ait değil yalnız. Kadına özgü takılar ( bilezik gibi) geline ait. Altın ve paralar üstünde ortak hak var
Ben zaten karı kocayı kast ettim.Ortak hak karı koca ise tamam ama kaynana kayınbaba dıdısı mıdısı ise orta dananın kuyruğu kopar valla
Vay be süpermişDüğünde takılan her altın gelinin olur,bununla ilgili yargıtayın kararı vardır .
Emsal davalar var bununla ilgii,özellikle boşanma durumlarında.Vay be süpermiş
Ben zaten karı kocayı kast ettim.
Aşağıdaki mesajlarımda yargıtayın kararını diğer kullanıcıları da bilgilendirmek adına paylaşmışım gördüğünüz üzere. Yargıtayın kararını beğenmediğiniz için mi beğenmediniz? O durumda ulaşmanız gereken mercii ben değilim.Uslubumda bir problem yok, hakkı hukuku öğretmeye çalışarak ukalalık yapmaya kalkışan, yorumumu alıntılayıp o oyle değil diye sataşan sizsiniz. Size ne benim yorumumdan kendi çok bilmiş fikriniz size kalsın bi bitmediniz, bi bitin.
Takılan kadına özgü takılar kadına aittir. Yargıtay kararıyla sabit bu. Diğer altınları bilemiyorum. Ama eğer onlar kendilerininkileri alırsa siz de ailenize onların taktıkları verin bence adil olsun en azından
Her şey geline ait değil yalnız. Kadına özgü takılar ( bilezik gibi) geline ait. Altın ve paralar üstünde ortak hak var
Kaynanalar bunu beğenmediEmsal davalar var bununla ilgii,özellikle boşanma durumlarında.
Düğün sırasında hangi eşe takıldığı fark etmeksizin, tüm takılar (bilezik, çeyrek, tam vb. tüm altınlar), kadına aittir.
Düğünde takılan ziynet eşyaları ve takılar kadına ait olup kişisel eşya niteliğindedir. Ziynet eşyaları nitelik itibariyle rahatlıkla saklanabilen, taşınabilen, götürülebilen nev'i dendir. Bu sebeple nitelikleri itibariyle kadında bulunduğu karine olarak kabul edilir. Olağanın aksini iddia eden ispatla yükümlüdür. Niteliği itibariyle davacı kadında bulunması gereken ziynet eşyalarının aile içerisinde ihtiyaç duyulması halinde bu eşyaları elinde bulunduran eşin rızası ile bozdurulması olağan olandır. Bu durum Türk Medeni Kanunun 185/3 ve 186/3 maddeleri gereğince davacı eş için aynı zamanda bir yükümlülüktür. Bu sebeple somut olayda ispat yükü davacı kadına aittir. Davacı kadının kendisine ait ziynet eşyalarının rızası dışında ve iade şartıyla elinden alınıp bozdurulduğunu ispat etmesi gerekir. Davacı da kendisine ait olan ve kural olarak kendisinde bulunması gereken ziynet eşyalarının rızası dışında veya iade şartıyla davalı tarafından elinden alınıp bozdurulduğunu ispat edememiştir.[1]
Yargıtay içtihatları ışığında düğünde takılan takılar kadına aittir. Bununla birlikte yine Yargıtay terk eden kadının takısını giderken bırakmayacağını, aksinin kesin olarak ispatlanamaması halinde, takılarını üzerinde götürdüğünün kabul edileceği kararını vermiştir.[2]
Kural olarak düğün sırasında takılan ziynet eşyaları kim tarafından takılırsa takılsın, aksine bir anlaşma bulunmadıkça kadına bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğini kazanır.
- Bu eşyaların iade edilmemek üzere kocaya verildiği
- Kadının isteği ve onayı ile bozdurulup müşterek ihtiyaçlar için harcandığı hususu koca tarafınca kanıtlandığı takdirde, koca bu eşyaları iadeden kurtulur.[3]
Nakit para da bu kapsama girer mi ?
Düğünde takılan nakit paraya ilişkin Yargıtay emsal kararlarında nakit paranın kadının hakkı olduğu belirtilmiştir.[4]
Hangi eşe takıldığı fark edilmeksizin nakit para da kadına takılmış sayılır.
Benim bi bilezik beklentim yoktu nişan günü verirken almadılar zaten nikaha geldiklerinde istediler bizde verilen geri alınmaz yekten bilezik alacak durumları yoktuysalar hiç almasalar. Tuhaf gelen onlar gelinin biz alamayız deyip sonradan istemeleri. Kendi kaynanamın da kayınpederi zamanında arazi alırken taktığı bütün altınları istemiş. Rahatça isteyebiliyorlar ayıp.Sana takılan altınların üzerine koyup, yine sana bilezik alınmış. Sorun ne burada?
Takılan altınları istemekte neymiş öyle,madem güçleri yok bir zahmet oğluşunuda evlendirmesinler yani.Benim bi bilezik beklentim yoktu nişan günü verirken almadılar zaten nikaha geldiklerinde istediler bizde verilen geri alınmaz yekten bilezik alacak durumları yoktuysalar hiç almasalar. Tuhaf gelen onlar gelinin biz alamayız deyip sonradan istemeleri. Kendi kaynanamın da kayınpederi zamanında arazi alırken taktığı bütün altınları istemiş. Rahatça isteyebiliyorlar ayıp.
Sana almayı taahhüt ettikleri bilezikler dışında mı aldılar o bileziği, yoksa o bilezikleri senden aldıkları altınlarla mı yaptılar?Benim bi bilezik beklentim yoktu nişan günü verirken almadılar zaten nikaha geldiklerinde istediler bizde verilen geri alınmaz yekten bilezik alacak durumları yoktuysalar hiç almasalar. Tuhaf gelen onlar gelinin biz alamayız deyip sonradan istemeleri. Kendi kaynanamın da kayınpederi zamanında arazi alırken taktığı bütün altınları istemiş. Rahatça isteyebiliyorlar ayıp.
Yok abla Ankara da böyle adet bir sürü kişi yazmış bende ilk kez duydum . Ankaralı'yim kaç düğüne gittimBaşlarım böyle adetlere ..
Nişanda 4 bilezik taktılar düğüne de yaparız dediler nikah için ayrı geldiklerinde nişanda takılan çeyrekleri alıp bilezik aldılar. Aynı bilezikten yoktu bunu aldık dediler ertesi gün kuyumcuda bileziklerin aynısını gördüm. Çeyreklerle alınan bileziğin gramı de nişanda taktıklarından daha az. Hayır mesele bilezik de değil hep bi ali cengiz oyunuSana almayı taahhüt ettikleri bilezikler dışında mı aldılar o bileziği, yoksa o bilezikleri senden aldıkları altınlarla mı yaptılar?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?