- 10 Ocak 2022
- 3.065
- 6.022
- 108
Takılan kadına özgü takılar kadına aittir. Yargıtay kararıyla sabit bu. Diğer altınları bilemiyorum. Ama eğer onlar kendilerininkileri alırsa siz de ailenize onların taktıkları verin bence adil olsun en azındanZaten toplanan paraları eş ailesi alıyor. Ben ziynetlerden bahsediyorum.
Her şey geline ait değil yalnız. Kadına özgü takılar ( bilezik gibi) geline ait. Altın ve paralar üstünde ortak hak varHerkes işine geldiği gibi adet uyduracaksa işiniz var yani. düğünde takılan herşey geline aittir zaten suudi düğünü gibi kilolarca altın takılmıyor yani, erkek tarafına kalsa hepsi bize takıldı der zaten. (Sizinkilerin tarzına istinaden )
Benim de abim evlendi epey de takı ve nakit oldu ama herşeyi geline bıraktık olması gereken o. Zaten normal bir gelin o birikimi kendi yuvası için borç için ya da çocuğu için harcıyor amaç toplayıp kaçmak değilse bu tarz basit mobinglerin önünü kesin.
Sadece düğün salonunu onlar ayarladı gelinlik fotoğraf bilmem ne nişanlım kendi verdi. Benim memleketteki düğüne zaten maddi olarak bi katkıları olmayacak babam yapıyor. Ev eşyasını falan da ortak. Bi oğlumuz var deyip ballandıra ballandıra anlatıyorlar ben anlamadım hiçbir şey.Aslında şöyle,
Eğer nişanlınızın ailesi masrafları biz karşılayacağız dediyse genellikle düğünde takılan para ve altınları alıp o borçları ödüyorlar. ( Düğün salonu, fotoğraf, gelinlik, ev eşyaları vs her türlü masraf) Zaten getirilen takı yetmiyor tüm bunlara... Ama yok hiçbir şeyi yapmayıp takıları istiyorlarsa vermeyin.
Merhaba, aslında çok önemli değil benim için mutlak bir doğrusu da var mıdır bilmiyorum ama yaza düğünüm var ben rizeliyim karşı taraf Ankara. Burda takılan bilezik çeyrek yarım her türlü altın evlenen çifte kalır toplanan paralarla da aile düğün masrafını öder eğer kalırsa çocuklarına verir. Karşı taraf sadece bilezikleri kızın aldığını onun dışında çeyrek yarım ne varsa kendilerinin alacağını söylüyor. Nişanımda da bana onların tarafından teyze amca kişilerinden 5-6 çeyrek takıldı annem bilmediği için kaynanama geri veriyordu almadı kadın onlar sizin bileklik falan yaparsınız dediler nikaha geldiklerinde çeyrekleri istediler üstüne 4 5 bir şey koyup bi bilezik aldılar. Benim bilezik gibi bir beklentim de yoktu ama yaptıkları bize çok anormal geldi. Bir şey almasalardı daha iyiydi yani. Karşı tarafın da hali vakti yerinde. Benim annem babam her şeyi bana verirken onlar eğer alırsa ayıplarlar. Almaları normal mi sizce. Bunu kalp kırmadan nasıl söyleyebilirim karşı tarafa. Hiç de sevmem bu muhabbetleri
Nişanlına güzellikle aç bu konuyu o izah etsin ailesine bence. Sen ne kadar yumuşak konuşsan bile kaynana tarafı terse çekebilir.Merhaba, aslında çok önemli değil benim için mutlak bir doğrusu da var mıdır bilmiyorum ama yaza düğünüm var ben rizeliyim karşı taraf Ankara. Burda takılan bilezik çeyrek yarım her türlü altın evlenen çifte kalır toplanan paralarla da aile düğün masrafını öder eğer kalırsa çocuklarına verir. Karşı taraf sadece bilezikleri kızın aldığını onun dışında çeyrek yarım ne varsa kendilerinin alacağını söylüyor. Nişanımda da bana onların tarafından teyze amca kişilerinden 5-6 çeyrek takıldı annem bilmediği için kaynanama geri veriyordu almadı kadın onlar sizin bileklik falan yaparsınız dediler nikaha geldiklerinde çeyrekleri istediler üstüne 4 5 bir şey koyup bi bilezik aldılar. Benim bilezik gibi bir beklentim de yoktu ama yaptıkları bize çok anormal geldi. Bir şey almasalardı daha iyiydi yani. Karşı tarafın da hali vakti yerinde. Benim annem babam her şeyi bana verirken onlar eğer alırsa ayıplarlar. Almaları normal mi sizce. Bunu kalp kırmadan nasıl söyleyebilirim karşı tarafa. Hiç de sevmem bu muhabbetleri
Biz de ankaraliyiz paralar bizde kaldı. Bunun memleketle alakası yok biraz ailenin ac gozlulugu. Sizi adet diye yiyorlar. Benim kayınvalidem en baştabir çeyreğini bile almam dedi Allah razı olsun. Ha elbette götürüp elden veren olmuştur getirmedi onları bilemiyorum ama ustume takılan hicbir şeyi almadılar biz de gittik o parayı peşinat yapıp ev aldık . Asla vermeyin öyle bi adet falan da yok sizi kandırarak kullanmalarına izin vermeyin.Sordum kim alır sizde çeyrek yarınları falan diye ekseriyetle aileye kalır ama madem sizde veriliyor onlar veriyor sizde verin diye almaya çalışacağım dedi.
Siz de adet diye diye her şeye boyun eğip kendinizi ezdirmeyin. Benim böyle adetim yok beni ilgilendirmez diyip yüz vermeyin bırakın kötü olun sorun değil en azından baktılar baş edemiyorlar uzaklaşırlar insallahYa salak saçma adetleri var zaten yok artık sen bizimsin ordan çıktın yok iki düğün arası seni alıp götürecez arada 10 gün var elim başka bir şehirde komiser 10 gün ben ne yapayım onlarla yok arkana bile bakmayacaksın yok bilmem ne biz daha modern yaşarız babam akla uymayan bir şey söyleşin karşı çıkabilirim onlarda böyle bir şey yok kayınpederim saçma sapan her gün beni arar 1 saat konuşur. Şimdi de böyle bir şey çıktı. 10 bine bi salon tutmuşlar. Eşim babasına çok yardım etti maddi olarak. Düğünden sonra da şöyle düğün yaptık böyle düğün yaptık konuşurlar.
Hadi ya? Siz öyle yapın o zaman.Her şey geline ait değil yalnız. Kadına özgü takılar ( bilezik gibi) geline ait. Altın ve paralar üstünde ortak hak var
Ankara'liyim . Çeyrek para altın ne varsa gelinindir.Merhaba, aslında çok önemli değil benim için mutlak bir doğrusu da var mıdır bilmiyorum ama yaza düğünüm var ben rizeliyim karşı taraf Ankara. Burda takılan bilezik çeyrek yarım her türlü altın evlenen çifte kalır toplanan paralarla da aile düğün masrafını öder eğer kalırsa çocuklarına verir. Karşı taraf sadece bilezikleri kızın aldığını onun dışında çeyrek yarım ne varsa kendilerinin alacağını söylüyor. Nişanımda da bana onların tarafından teyze amca kişilerinden 5-6 çeyrek takıldı annem bilmediği için kaynanama geri veriyordu almadı kadın onlar sizin bileklik falan yaparsınız dediler nikaha geldiklerinde çeyrekleri istediler üstüne 4 5 bir şey koyup bi bilezik aldılar. Benim bilezik gibi bir beklentim de yoktu ama yaptıkları bize çok anormal geldi. Bir şey almasalardı daha iyiydi yani. Karşı tarafın da hali vakti yerinde. Benim annem babam her şeyi bana verirken onlar eğer alırsa ayıplarlar. Almaları normal mi sizce. Bunu kalp kırmadan nasıl söyleyebilirim karşı tarafa. Hiç de sevmem bu muhabbetleri
Kesinlikle katılıyorum.Ne saçma ya, millet ayıp olmasın arkadasima diye,evlenene destek olmka için çeyrek takiyor, bu devirde masraf yapiyor. Verilen altını anne-kaynana gaspediyor.
Böyle şeyleri gördükçe iyi ki kimseye çeyrek falan takmıyorum diyorum
Bizde de balayından sonra ablam ve eniştem emrivaki yapıp bir sürü altin vermek istediler . Takilanin Yarısını erkek ailesine vermişler, yarısını da bizim aileye. "Biz borçsuz evlendik, düğün üstü sizin ihtiyaciniz vardır" diye . Almak istemeyince "ev vs alırken geri verirsiniz" dediler .Öncelikle hayırlı olsun. Bizim burada altın para bilezikler evlenen çiftte kalır. Annemler ne kardesimden aldı, nede bizden kayinvalideler. Ama biz 7 tane çeyrek vermiştik kayinvalideye. O yaz çok düğün olacak memlekette, sizde altın getirenlere götürün diye. Sonuçta bende kalan altınları tek başına ben yemedim. Araba almıştık o zaman.
Kusura bakmayın şok oldum ama size de şok oldum. Nasıl verirsiniz ya babanızın hakkını. Eşimi değil dünyayı üstüme gönderseler yine vermezdim.Benim görgüsüz kv düğünümde çantasını açıp bütün çeyrekleri içine attı kendi tarafının.Benim aile tarafım benim boynumdaki kurdaleye taktı.Eşiminki zavallım bomboş kaldı. Kendi akrabalarıma rezil rüsva ettiler beni düğünde yanıma gelip sen kimlere gelin gidiyorsun diye ağlamaklı ağlamaklı sordular.Nerdeyse bana sarılıp onlar ağlıyacaklardı.
Düğün öncesi Babam takıları biz almıyoruz sizde almayın kiraya gidiyorlar ev almaya kalkarlarsa peşinat olur diye konuştu.Kayınbaba sizin aileden gelenlere de ihtiyacımız var onları da biz alalım demiş yaa bunlarida duyun hanımlar duymadıysaniz duyun. Babamda ne münasebet benim ailemin taktiği altınları sen alacaksın ben kızıma veriyorum dedi.Bu sözü sinirlenen kayınbaba da düğüne gelmedi.
Ailem 150 gr 5 bilezik takti.60 tane altın verdi bütün zarfları bile çantaya doldurmuş arabaya binerken elime tutuşturulan benim melek annem.
Düğünden 3 ay sonrada bütün altınlarımi ceyrekleri bilezikleri eşimi üstüme salarak zorla aldılar bize ev alcaz bahanesiyle.
15 sene oldu ev yok ortada.Daha neler neler halen kayinbabanin eşimin üstüne yaptığı borçları ödüyoruz.Anlatsam roman olur.Sagligimi kaybettim bunlar yüzünden.Eşimde kaybetti.Yoktur dünya üstünde böyle görgüsüz bir aile.
düğün yapmayın çok net. ayrıca benim de benzeri oldu arada düğün olmayıp nikahlı olduğum 1 haftayı da kendi bekar evimde geçirdim, yani tam olarak evlenmeden ne münasebet eve geçeyim... karşı tarafa da babam öyle istiyor dedim ama bizimkilerle bu konuyu konuşmadım bile tamamen kendi kararım.Ya salak saçma adetleri var zaten yok artık sen bizimsin ordan çıktın yok iki düğün arası seni alıp götürecez arada 10 gün var elim başka bir şehirde komiser 10 gün ben ne yapayım onlarla yok arkana bile bakmayacaksın yok bilmem ne biz daha modern yaşarız babam akla uymayan bir şey söyleşin karşı çıkabilirim onlarda böyle bir şey yok kayınpederim saçma sapan her gün beni arar 1 saat konuşur. Şimdi de böyle bir şey çıktı. 10 bine bi salon tutmuşlar. Eşim babasına çok yardım etti maddi olarak. Düğünden sonra da şöyle düğün yaptık böyle düğün yaptık konuşurlar.
Ben kendi fikrimi sunmuyorum. Yargıtay tarafından belirlenen şeylerden bahsediyorum. Usulden veya gelenekten değil. Yargıtay kararlarını inceleyebilirsiniz. Ama keşke üslubunuz daha düzgün olsa.Hadi ya? Siz öyle yapın o zaman.
Ben ve tanıdığım insanlar aynen böyle yaptı. Ortak hak dediğiniz mevzu evlendikten sonra zaten kişilerin iradesinden bağımsız kendiliğinden ortaya çıkar, yani toplananlar gelin ve damadın malı olur ama usul budur geline verilir “herşey”.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?