Engelli kardeşimden utanıyorum

Biz epilepsi gibi bir rahatsızlıktan söz etmiyoruz ve bebeğin engel durumu tespit edildiğinde yasal kürtaj sınırı olan 10 haftadan sonra da da (24 haftaya değin) kürtaj hakkı tanınmaktadır.
Ayrıca aileye yüklenmeyip ki e yüklenmeliyiz tam olarak? 18 yaşındaki bu kıza mı? Ebeveynlerinin herhangi bir kararı üzerinde kontrol hakkına sahip mi? Ya da kendi hayatı üzerinde dahi bir kontrolü var mı şu anda? Sorumluluk kimde ise elbette ona yükleneceğiz?
Ayrıca "bilmiş bilmiş konuşmayı belki bırakırsınız" cümleniz de çok çirkin idi.

Ekleme: bile isteye engelli çocuk doğuran da çok kadın var. Bu gerçeği nasıl görmezden geldiniz?

Onları bende tasvip etmiyorum. Özellikle Sma hastalığı daha hamilelik aşamasına bile gelmeden testle anlaşılıyor gerçi 2021 yilinda başlanmış ama olsun artık önlenir. Fakat çocuğu olup ölmesine rağmen yine çocuk yapıyorlar. Buna da son derece tepki veren biriyim zaten.
Ama önceden attığım mesajda ki gibi durumlar da var sonuç olarak o attığım da engellilik durumu yaratan hastalıklar üzerine genellemeler yapılacak konu değil.

Nice engelli insanlar sabırla inanarak sağlıklı vucut olması için çabalıyor..hangimizin kac gun sonra engelli olabileceğini bilemeyiz .

Belki bir kaç ay sonra sen kardeşinden daha kötü bir durumda olacaksın. senin hakkında böyle düşünmelerini istermiydin ?

Konu sahibini linçlemeyeceğim anlıyorum daha ergen üstünde psikolojik olarak baskı hissediyordur. Geleceğini düşünüyordur normal olarak lakin utanmak gerçekten midemi bulandırdı. Yemek yemeyecek kadar utanmak bana çok merhametsizce geldi. Benimde burada bilenler vardır. Kardeşim 28 yaşında %99 spastik ve zihinsel engelli çok şükür küçüklüğünden beri üstüne düştüğümüzden beri genel olarak kendi seviyesindekilerin çok fazla üstünde sanki sadece bedensel engelli gibi gözükür. Ama gel gör ki bu hale gelmesine kadar annem çok çabaladı fıtıkları oldu kollarında sinir sıkışmaları oldu evede hapsoldu. Ama bir gün olsun utanmadım. Aksine sosyalleşsin diye her şeyi yaptık yapmayada devam ediyoruz. Emin ol sen utanıyorum diyorsun ya o dışarda o bakışlara maruz kaldıkça ne kadar çok incindiğinin farkında bile değilsin. Herkesin bu tarz durumları karşılayabilme gücüde farklı bu ayrı bir konu bu yüzden anlayabiliyorum. Bundan bir kaç sene sonra tam tersi düşüneceğini umuyorum. Bana kardeşim bilmiyorum ama sanki benim evladım gibi geliyor. Aramızda halbuki 1.5 yaş var. Onun banyosunu yaptırmak bile bana ayrı bir mutluluk veriyor.
Bıkabilir, ağır sorumluluklar altında ezildiğini hissedebilir, şartlar gereği arka planda bırakılmaktan ve ilgisizlikten üzüntü duyabilir, seçme şansı olsa bu ağır sorumluluğu taşımamayı dileyebilir, hayıflanabilir; ama UTANMAK ve bu şekilde ifade etmesi benim canımı yaktı, çok üzüldüm.

Ben de özellikle çocukken ve ergenken çok üzülürdüm, annemin sağlıklı olmasını, her şeyin çok başka olmasını dilerdim; bazen de kızardım bizi dünyaya getirdikleri ve yaşıtlarımdan daha farklı sorumluluklar yükledikleri için; fakat asla ve asla utanmadım. Umarım kızgınlıkla, bir hırsla, aniden yazmıştır; kendi de dönüp okuduğunda kelime seçimlerinin, bu şekilde ifade edişinin, çok yanlış olduğunu anlayacaktır.

Ben babamı elimle yıkardım, annemi de ben lifliyorum ve dediğin gibi bu beni o kadar mutlu ediyor ki.

Bıkabilir, ağır sorumluluklar altında ezildiğini hissedebilir, şartlar gereği arka planda bırakılmaktan ve ilgisizlikten üzüntü duyabilir, seçme şansı olsa bu ağır sorumluluğu taşımamayı dileyebilir, hayıflanabilir; ama UTANMAK ve bu şekilde ifade etmesi benim canımı yaktı, çok üzüldüm.

Ben de özellikle çocukken ve ergenken çok üzülürdüm, annemin sağlıklı olmasını, her şeyin çok başka olmasını dilerdim; bazen de kızardım bizi dünyaya getirdikleri ve yaşıtlarımdan daha farklı sorumluluklar yükledikleri için; fakat asla ve asla utanmadım. Umarım kızgınlıkla, bir hırsla, aniden yazmıştır; kendi de dönüp okuduğunda kelime seçimlerinin, bu şekilde ifade edişinin, çok yanlış olduğunu anlayacaktır.

Ben babamı elimle yıkardım, annemi de ben lifliyorum ve dediğin gibi bu beni o kadar mutlu ediyor ki.
Ay bilmiyorum ben okuyunca bir an ağladım gerçekten anlıyorum zor bir durum ama utanmak gerçekten canımı yaktı. Şu an evliyim 2,5 senedir ve 2 saatlik mesafedeyim sürekli gidiyorum onlar gelir gezdiririz eşim tekerlekli sandalyesini bir kere bize bırakmadı kendi sürdü şehir şehir gezdirdi abisi olarak. Her gün ararım bana markete gittin mi gezdin mi yok diyince abla gezsene benim bacaklarım yok gezemiyorum senin var gezsene elbise giy gez der. Ağrıma gitti bunları okumak

Sen de engelli adayısın! Benm erkek kardeşim 18yaşına kadar sapasağlamdı.Askerliğini komando olarak yaptı.22 yaşında bir hastalık nüksetti.%60nengelli şuan.Sağlıklıyım diye kardeşinden utanma.Kimin başına ne geleceği belli değil.Sağlıklısındır bir kaza geçirirsin,hastalanırsın engelli olabilirsin.Şu açtığın konuya bile yazıklar olsun!!!!
Bazen dinlemek gerekir.Herkesin bazen bıktığı,yorulduğu dönemler olur,bazılarımız hassas davranır,bazılarımız öfkelenir.Kızdığımız,kırıldığımız şeyleri öyle sert bir dille ifade ederiz ki,empati kurulmasına ortam bırakmayız.Düşündüm hassasiyet gösterdim,biraz da tepki,ama dinlemeyide istedim.O kadar iyi bir yavrucak ki.Çok genç,çok toy duyguları karışık ve üzgün onu anladım,siz de bana güvenin ve linçlemeyin.💜

Ay bilmiyorum ben okuyunca bir an ağladım gerçekten anlıyorum zor bir durum ama utanmak gerçekten canımı yaktı. Şu an evliyim 2,5 senedir ve 2 saatlik mesafedeyim sürekli gidiyorum onlar gelir gezdiririz eşim tekerlekli sandalyesini bir kere bize bırakmadı kendi sürdü şehir şehir gezdirdi abisi olarak. Her gün ararım bana markete gittin mi gezdin mi yok diyince abla gezsene benim bacaklarım yok gezemiyorum senin var gezsene elbise giy gez der. Ağrıma gitti bunları okumak
Ayağınız taşa değmesin, yollarınızda çiçekler açsın; eşin de sağ olsun, var olsun. Özel, dezavantajlı bireylerin yakınlarından gelecek sevgi, empati, ilgiye ihtiyaçları var; yakınları olarak da destek olanımız, sorumluluklarımızı paylaşarak omzunu omzumuza veren hayat arkadaşımız olunca da; kuş tüyü kadar hafifliyoruz.

Ayağınız taşa değmesin, yollarınızda çiçekler açsın; eşin de sağ olsun, var olsun. Özel, dezavantajlı bireylerin yakınlarından gelecek sevgi, empati, ilgiye ihtiyaçları var; yakınları olarak da destek olanımız, sorumluluklarımızı paylaşarak omzunu omzumuza veren hayat arkadaşımız olunca da; kuş tüyü kadar hafifliyoruz.
Amin inşallah 🙏🏼

Bazen dinlemek gerekir.Herkesin bazen bıktığı,yorulduğu dönemler olur,bazılarımız hassas davranır,bazılarımız öfkelenir.Kızdığımız,kırıldığımız şeyleri öyle sert bir dille ifade ederiz ki,empati kurulmasına ortam bırakmayız.Düşündüm hassasiyet gösterdim,biraz da tepki,ama dinlemeyide istedim.O kadar iyi bir yavrucak ki.Çok genç,çok toy duyguları karışık ve üzgün onu anladım,siz de bana güvenin ve linçlemeyin.💜
Konuda aldığı yorumlar nedeniyle sanırım kendini anlatmak için özelden yazıyor üyelere, henüz çok genç kendini doğru ifade edemiyor olabilir ayrıca psikolojisi de sağlıklı değil, bizler büyükleriyiz yargılamadan önce anlamaya çalışmak lazım.

Kimin önce öleceğini nerden biliyorsun bu bir ikincisi senin de başına bisey gelir sen de öyle olabilirsin benim kayinvalidem bir günde felç oldu sağlıklı uyudu sabah kalkamadı kendi de baya diri kadındı hiç onun bu duruma düşeceği aklımıza gelmezdi Allah kimseyi darda koymaz Rabbım kardesini de senin eline dusurmesin annesi babasıyla huzurla yaşasın insallah

Konuda aldığı yorumlar nedeniyle sanırım kendini anlatmak için özelden yazıyor üyelere, henüz çok genç kendini doğru ifade edemiyor olabilir ayrıca psikolojisi de sağlıklı değil, bizler büyükleriyiz yargılamadan önce anlamaya çalışmak lazım.
Evet.Biran sert bir çıkış yaptım ama sonra anlamaya çalıştım.Ona özelden ben yazdım konuşmak istedim.Gerçekten sadece onu dinleyecek,anlayacak ablalarına ihtiyacı var.Benim bu gecem gözyaşlarıyla son buldu.İnsanız işte bazen empati kurmak yerine kızmak daha kolay geliyor:(((

Evet.Biran sert bir çıkış yaptım ama sonra anlamaya çalıştım.Ona özelden ben yazdım konuşmak istedim.Gerçekten sadece onu dinleyecek,anlayacak ablalarına ihtiyacı var.Benim bu gecem gözyaşlarıyla son buldu.İnsanız işte bazen empati kurmak yerine kızmak daha kolay geliyor:KK43:((
Sizin nezdinizde yazıyorum ama genel olarak herkes için yazmış olayım, sitede veya sosyal yaşamda karşılaştığımız ergenlik çağındaki toy ve tecrübesiz gençlerimize çok da önyargılı yaklaşmamak gerektiğini düşünüyorum, bu çocukların ne yaşadığını bilmiyoruz, karşımızdaki kız henüz 19’una yeni girmiş, kardeşi doğduğunda 5-6 yaşlarında bir çocukmuş, ki bizler çocuklarımıza onların da çocuk olduğunu unutarak henüz 4-5 yaşındayken bile ablalık abilik rolü veriyoruz ve bazen bilmeden çocuklar arasında eşitliği de sağlayamıyoruz, her çocuk bir olmasa da bazı çocuklar bu eşitsizliklerden derin yaralar alabiliyor, hele de ailede bakıma ihtiyaç duyan biri varsa ya da aile içi huzursuzluk, sevgi eksikliği vb bu çocukların psikolojisi bozuluyor, bu sebeple bence özellikle 20 yaşın altındakileri önce bir dinlemeli anlamaya çalışmalıyız, uzman değilim ama sitede okb veya başka psikolojik rahatsızlığı olan ne kadar genç varsa çoğunluğunun hikayesinde mutlaka aile içi bazı sorunlar var, kendilerini ifade edebilmek belki biraz da ilgi görebilmek için siteye üye oluyorlar, yargılamak kolay ama hiçbirimizin zorunluğu olmasa da onları kazanmaya çalışmamız lazım diye düşünüyorum.

yorumlarda kinayan kisileri anlayamadim. yeri geldiginde " anne yahut kayinanneye kimse bakmak zorunda degil " "evladimizi bize yaslaninca baksin diye dogurmadik " vs soylemlerini okuyoruz..
engelli kardesle buyumek , annenin surekli onunla ilgilenmek zorunda olmasi vs zaten cok yipratici 1 surecken, ustune ilerde de kendi hayatinizi yasamayip ona adanmis olmaniz gerektigini dusunmeniz cok yipratici..
su an engelli kardesi olan 1 yakinim var, aileyi kaybettiler.devletten engelli maasi aliyorlar ve destek de aliyorlar.. siz simdiden bunlari dusunmeyin, gelecegin ne getirecegini kimse bilemez. kendinizi SIKMAYIN.. kardesinize cok gecmis olsun, umarim kimse kimseye muhtac olmasin su hayatta... Allah yardimciniz olsun.

ben banlanmak pahasına ülkenin siyasi tarihinde kadın hayatı, kadın bedeni ve kadının onun üzerinde kendi tasarrufu ve türk aile yapısı açısından mihenk taşı olmuş bir kurgudan bahsedeceğim:
ahmet davutoğlu'nun başbakanlığı sırasındaki en büyük icraatlerinden birisi, eşi jinekolog op. dr. sare davutoğlu ile birçok yerde birlikte boy göstererek kürtaj ile ilgili vermiş olduğu demeçler oldu. şu anda halen kağıt üstünde yasal görünen fakat birçok devlete bağlı hastanede pratik edilemeyen kürtaj, o dönemde birçok muhafazakar söylemle zaten halkın gözünde nahoş iken daha da canavarlaştırıldı. öte yandan yine kürsüde ne aradığını bilemediğim sare hanım, sıkça engelli çocuklar için "melek" vurgusu yaptı.
bu melek vurgusu çok önemli çünkü bu başlık altında da birkaç kez ezberden söylenmiş. linç edilmek pahasına söylüyorum ki; hayır, melek değiller ve evet, sadece genetik sorunu ya da sorunları olan bireyler. ayrıca imtihan da değiller zira doğup doğmamasına karar verebildiğin bir durum, bir imtihan sayılamaz çünkü kontrol sizdedir.
burada kürtaj mevzusuna değiniyorum ki hikayede şu açıdan önemli: bu kadar teknik imkanın ve kabiliyetin olduğu dönemde bu denli engeli olan bireyin anne karnınında iken engelli olduğunu bilememek mümkün değil ve aile bile bile lades dedi. muhtemelen şu anda kendilerinin de tam olarak açıklayamayacakları sebeplerle hem engelli çocuğuna hem de soruyu soran kızcağıza hayatları boyunca acı çektirmek pahasına çocuğun dünyaya gelmesini seçtiler. ebeveynlerinin yapmış olduğu tercihler yüzünden içten içe acı çeken 18 yaşındaki çocuğu gelen tokatladı, giden tokatladı. siz koca koca kadınlar olarak ülkede tüm bu olaylar cereyan ederken kör müydünüz de bu kızı yargılıyorsunuz şu anda? burada kürtaj lafı söylendiğinde elinde meşale ile cadı avına çıktı birçoğunuz. bu çocuk sırf anası-babası günaha girmediği yanılsaması yaşasın diye tek ömrünü neden bu yükün altında ezilerek yaşamaktan memnun olsun?
neyse çocuk konuştum. banlanırsam sonra görüşürüz. En Büyük TÜRKİYE (türk bayrağı açayım ki belki iyi hal indirimi olur.)
Doğduktan sonra engelli olan insanların yakınları için çözümünüz ne peki? E doğmuş bir kere kürtaj imkanı yok ölüme terkedilsinler mi mesela yada ötenazi? Yada devlet bu engelli insanların yakınlarını onları toplayıp yerleşim yerlerinden ve yakınlarından tamamen uzak kamplara kapatarak kurtarsın

Ay ne çok linclemissiniz be sağdan soldan önden arkadan birkaç sayfa baktım biri sen engelli kal bile demiş . Hepiniz ne Azizesiniz ama tebrikler 👏👏👏 yasi daha 18 olan bir ergen var karşınızda otuzunda bir kadın değil . Ergenken baskalarinin yaptığı bir şeyden hiç utanmadiniz mi ? Yaptığınin ne kadar yanlış olduğunun farkında değilse bundan sadece bu çocuk mu suçlu .

Durup durup aynı konuyu açıyor çocuk . Demek ki küçüklükten beri yüklenen bir misyon var. Biz ölünce sana kalacak . Sen kardeşine sahip çık . Öbür yavrum engelli onun bir suçu yok ama bu çocukta belli ki çocukluktan itibaren belki şuradaki kadınların ŞİMDİ bile taşıyamayacağı bir yük altında. Bu korkuları açıkça biriyle paylasamadigi için buraya yazmış . Ne kasar guzel ahlak dersi verdiniz hepiniz tebriklerrrrrrr.

Konu sahibi sana gelince belki ailen kardeşinle ilgilenirken sana yeterli sevkati ve ilgiyi veremediği için bu haldesin . İnan kardeşinin durumu ona daha çok zor. Ömür boyunca başkasına bağımlı bir hayatı olacak. Çevrede farkındalık konusunda sıkıntı var öküzün trene baktığı gibi bakıyor insanlar haklısın . Kardeşin için yapacağın en iyi şey en güzel işlere girmek onun da bakımını yapacak iyi insanlar bulmak olur. Şu an bunları hesaplamak için çok küçüksün . Yük senin yukun değil . Emin ol her şeyin çözümü bulunur. Ona sevgiyle sarıl . Bazen anlaşılmadigini hissediyorsun ailenin sevgisini yeterince alamiyorsun belki inan onlar seni de çok seviyorlardır. Kimseye kulak asma yaşaman gereken kocaman bir hayat var önünde onu doyasıya yaşa iyi yerlere fel

18 yaşa ergen değil diyorlar, pedagojiyi bilimi reddediyorlar.
Ergenlikten henüz çıkmamış kızı suçlayıp üstüne gidip yardım etmeye çalışmak en azından farkındalık oluşturmaya çalışmak yerine zorbalıyorlar. Kız nasıl daralmış ki bu tepkileri alacağını tahmin ettiği yere yine konu açmış bu açıdan asla bakmıyorlar.
Valla üzülüyorum yorumlara, kızı daha da perişan hale sokmak istiyorlar. Sanıyorlar ki ne kadar hakaret edersek o kadar kendine gelir 🤦🏼‍♀️
Kimse sınanmadığı günahın masumu değildir sözü bu yorumlara cuk oturuyor.
Ay tebrik ederim ya son sayfalara bakmamıştım . Alnından öpülesi bir yorum olmuş .

Linç tayfa iş başında. Arkadaşlar bi sakin olun gerçekten kız 18 yaşında daha. Ailesi muhtemelen sürekli bizden sonra sana emanet sen bakacaksın tarzı şeyler söyleyerek psikolojisini bozdu. Hayatınızda ne kadar süre boyunca engelli bireylerle yaşadınız veya bakımlarında birebir oldunuz da böyle yargılıyosunuz? Yolda görüp gülümseyince merhamet etmiş olmuyorsunuz. İnsanlar yaşamadıkları şeyler konusunda bu kadar ahkam kesmese keşke. Bakın şuan 18 yaşında ama bu durum çocukluk beri varsa çocukluğunu dahi yaşayamamıştır burada ailesinde hata var bu kaygılarını konuşup gidermeliydi. Herkes melekse dışarda engelli bireyleri zorbalayanlar kim? Ben konu sahibine okulunu okuması ayakları sağlam yere basmasını bu süre boyuncada başka bir şey düşünmemesini tavsiye ediyorum. Su akar yolunu bulur demişler ya şöyle olursa ya böyle olursa diyerek hayatını zehir etme yarın ne gelecek başımıza belli değil, elimizden gelen tek şey güçlenmek ve anın kıymetini bilmek. Hep küçük olmayacaksın hep böyle hissetmeyeceksin gün gelicek o desteği verecek gücü bulacaksın.
Umarım bu yorumların hepsini okur ve güzel bir meslek sahibi olur

Ben 19 yasinda üniversiteye gidiyorum. Pek sosyal çevresi olan biri değilim. Çocukluğumdan beri hep dışlandım. Kardeşim yürüme engelli 13 yaşında. Ailemde hep onun yanındaydı yani anlayacağıniz hep arka plana atıldım. Genelde dışarı çıkınca herkes bize bakıyor sanki Kardeşim bir suç işlemiş gibi ben bu bakışlardan dolayı anksiyete sahibi bir birey oldum artık dayanamıyorum. Kardeşimi seviyorum ama annem çok yoruluyor kendini sürekli hirpaliyor adeta kendini ona adamış. Banada surekli ilerde bana bisey olursa kardeşine bak diyor ama ben nasıl bakarım bilmiyorum çünkü Kardeşim tuvalet işini bile kendi yapamaz annem temizliyor ve bu benim canımı çok yakıyor annem çok yoruluyor ilerde baş başa kalırsak napicaz bilmiyorum artık yasama sevincim bile yok çok mutsuzum. Hiç bir zaman dışarı çıkmıyorum hep mutsuzum derdimi anlatacak kımsem yok. Eğer ilerde evlenirsem nasıl olacak bilmiyorum evlendiğim kişi kardeşimi ister mi hem niye istesin orasını da var ailem ölürse kardeşim benimle kalicak tabi kimin ölüceni allah bilir. Ama için içimi yiyor ders bile çalışasım gelmiyor eninde sonunda kardeşime bakicam calismiycam bile napicami nereye gidecegimi bilmiyorum ölmek istiyorum sürekli bu dertler beni çok yordu.
Bak canım şimdi gördüm bunu evet annen sana yaşın çok küçükken bir misyon yüklemiş ve sen bundan çok korkuyorsun çokta haklısın . Bunun tek yolu senin annen gibi hayatından vazgeçip kardeşine ömrünü adaman değil.
Sen kendi hayatını kuracaksın okuyacaksın . Kardeşine engelli aylığı bağlanır sende çalışırsan biraz da yardım edersin . Ya bir kişi tutarsın ya da özel bir bakımevine götürür her gün ziyaret edersin . Kaldı ki sizin yaslariniz daha çok küçük annen de gençtir . Belki yirmi belki otuz yıl sonrasından bahsediyoruz. Bu kadar karaları baglayacak bir durum yok .

Keşke imkan olsaydı annenle iletişim kurabilseydik . Bu şekilde sana yaklaşması yanlış . Ama inan o da senin dediğin gibi çok yoruluyordur . Benim annemin bir lafı var anneler hasta olan çocuklarını, uzakta olan çocuklarını o anlık çok sever. Ama hepsinin sevgisi çok ayrı ve özeldir . Eminim öyledir. Seni de çok seviyordur ama çok yorucu bir durumda ve sana vakit ayıramiyordur

Back
X