Erkek kardeşim iş bulamıyor

daisyleeyim

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
16 Mayıs 2020
3
0
1
38
Erkek kardeşim 91 doğumlu, 2013 yılında halkla ilişkiler ve reklamcılık lisans alanında mezun oldu. Mezun olduğundan beri annem ve babamın yanında kalıyor Kütahyada. 7 yıl oldu orada yaşıyor .

Bir ara benim yanıma geldi istanbula burada da iş görüşmesi yaptı ama bulamadı iş . 4 ay kadar kaldı bende .

Kendi alanında çalışmak istiyor boşuna mı okudum kendi bölümümü diyor.

Annemle telefonda konuştum, psikolojisi iyice bozulmuş.

Ne tavsiye edersiniz ? Yanıma mı alayım tekrar ? Nasıl bir yol izlemeli ?

Mezun olduğu bölüm gereği iş bulması zor. Ne yazik ki zaten bu devirde çoğu insan mezun olduğu bölümde çalışmıyor. Gereksiz yere kendini kasıyor. Başka bir iş alanına yönelmesi lazım. Böyle evde kaldıkça gün be gün tükenir. Ki 7 sene olmuş....

Ülkemizde hukuk mühendislik mezunu olanlar bile iş sorunu yaşıyor. Kardeşinizin bölümü zaten her türlü adaya açık bir alan yani rekabet ortamı fazla. Boşuna mı okudum konusuna gelince hepimizin neredeyse birkaç lisans üstüne yüksek lisans mezunuyuz ona rağmen zor iş sahibi olduk.

Hayatta tek bir yol olmadığını alternatiflere yönelmesi gerektiğini anlamalı ama 7 yılda anlamamış ve ona bunu siz anlatamazsınız. Bir yerden başlamak zorunda

Siz daha önce de konu açmış mıydınız? Herkesin alanında iş bulabildiği bir ülkede yaşamıyoruz. Keşke öyle olsaydı.

O alanda iş bulabilmek için çok iyi bir ya da iki yabancı dil lazım. Okurken staj yapıp kendini gösterip okul bittikten sonra devam etmesi gerekirdi. Şimdi aradan 7 yıl geçmiş hala bulamadıysa başka seçenekleri değerlendirmeli.

Bence sizlik bir durum olduğunu sanmıyorum.Yanınıza almanız çözüm değil ama terapi almasını sağlarsanız baya yardım etmiş olursunuz.

Ben de yıllarca memur olcam die KPSS kastım ki oldum sonunda ama yine de boşa harcadığım zamana pişmanım.O kadar yıl (4yıl) evde boş durunca atanamamış olsam özelde iş arasam da bi süre sonra bulamazdım herhalde.Yaş geçiyor çünkü.

Kuzenim de kimya mühendisi ve alanım olmadıkça çalışmayacağım die o da 7 yıl evde oturdu.Şimdi Koruma ve güvenlik görevlisi.

Kardeşiniz de nerdeyse 30 olacak.Bir yerden başlasın.Yavaş yavaş ilerler,gerekirse alan değiştirir.Hatta çalışırken yüksek lisans doktora yapabilir vs vs.Bişiler yaptıkça yaparsın.Oturdukça da oturmaya devam.

Ayrıca tahmin ediyorum ki psikolojisi de çok iyi durumda değildir.Terapi almasını sağlayın, kendini toplayıp adım atmasını kolaylaştıracaktır.

1-2-3 yok tamam da, 7 yılda iş bulamadıysa biraz da şımarıklık olmuş artık.
Sil baştan yeni bölüm okunur o vakitte, dil öğrenilir, bir yerden başlayalım diye niyet edilip bedavaya olsa staj yapılır. Instagram uzerinden alanina gore bir olusum yaratabilir.
7 yıl devasa bir zaman, tabiki psikolojisi bozulur.
Bence ailece fazla esnek davranmışsınız, kardeşiniz biraz gerçek hayatla yüzleşmeli.

İş bulamamış değil o iş beğenmemiş. Normalde şu cümleyi kurana, alanı dışında çalışsın diyene kızarım ama sizin kardeşinizde olay tam olarak bu.

Şimdi diyelim alanında bir işe başvurdu, mülakatta 7 yıl ne yaptın diye sormazlar mı adama? 7 yıl boş oturan adamı kim işe alır yeni mezun fişek gibi çocuklar varken?

7 senedir mezun olduğu bölümden iş mi bekliyor cidden Şunu söyliyim, daha çok bekler. Keşke bu zamana kadar elle tutulur bir meslek edinseydi.

Diplomasız da yapılabilen bölümlerin mezunların iş bulması imkansıza yakın. İşletme, halkla ilişkiler, reklamcılık, finans, kamu yönetimi, vb. bölümler ölü bölümlerdir. Hobi olarak, kendine birşey katmak için yine okusunlar ama para kazanmak...

Onu da geçtim, zamanında "ne doktorlar ne mühendisler istedi" kısmındaki mühendisler bile iş bulamıyor ki çerez bölüm mezunları iş bulacak.

Bazı 2 yıllık bölümler ve hatta teknik liseler iş bulma konusunda lisansları cebinden çıkarıyor. Eşimin 2 diploması var, 2 yıllık bilgisayarlı kalıpçılık ve 4 yıllık kamu yönetimi. Senelerdir kalıpçılığın ekmeğini yiyoruz. Şuan makine tasarımı yapıyor. Önceki krizde işyerindeki masabaşı elemanların bir çoğunu çıkarttılar, ama kalıpçılar, kaynakçılar, montajcılar, elektrikçiler vs teknik elemanlar hala yerinde.

Tavsiyem, kardeşiniz kendine en kısa zamanda elle tutulur bir meslek edinsin. Bu yaştan sonra nasıl olacak bilmiyorum ama...

Siz hangi bölümden mezunsunuz ?

Bence de açıldı bu konu daha önce.

Hatta ilave yapayım konu sahibinin kardeşi ailesinin bakkalında çalışıyor.

Türkiye'nin en iyi iletişim fakültelerinden birinin 2004 mezunuyum, 2003 den beri kurumsal sirketlerde calisiyorum, yabanci dilim cok iyi duzeyde, dogumdan sonra 4 yil ara verdigim için ben bile is bulmakta cok cok zorlandim, her yerde karsima 4 yıl ne yaptin sorusu cikti (ki o doneme bir de yuksek lisans sigdirmisken) kardesinizin 7 yil hic is yapmadan bu sektorde harika bir is bulmasi mümkün değil, cok üzgünüm ama gercek bu, kendine kariyer firsati saglayacak bir isten baslasin, tele satis pazarlama vs kafasi calisiyorsa her turlu yurur gider.

Bir de mesela öğretmenlik gibi idealizm gerektiren bölümlerden mezun olanların kendi mesleğini yapma takıntısını anlarım. Çünkü eğitim vermek, bu ülkeye faydalı bireyler yetiştirmek istiyordur. Ama "halkla ilişkilerci olucammm reklam yapıcammm!!!" gibi bir takıntı gerekli mi gerçekten?

Mezun olduğu bölümden biraz zor iş bulur. Kaldı ki bir tip, mühendislik vs değil neyin inadı neyin kariyer planlaması. Bence yatmaya alışmış

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…