Merhaba Arkadaşlar,
Ben 1,5 senedir evliyim ve şu an 8 aylık hamileyim. Benim sıkıntım eşimin ailesine sürekli maddi yardımda bulunması. İnsanlar ailelerine yardımcı olur evet ama ihtiyaçları doğrultusunda. Eşimin ailesi ise lüks yaşamı seviyor. Lüks yaşamı sevdiklerinden dolayı bugüne kadar geride hiç bir şey biriktirmemişler. Evlendiğimizde herşeyi eşimle ikimiz yaptık. Ben kirada oturmak yerine kredi çekip kendi evimiz olsun istedim. Kredi ve benim ailemin yardımları ile evlenmeden önce ev aldık. 5 yıl daha kredi ödeyeceğiz. Kredi benim maasımdan düşüyor. Eşimin ailesinin kendi evleri vardı. Komşuları ile yaşadıkları problemler nedeniyle evlerini satıp kiraya çıktılar. Eşim her ay 900 tl kira ödüyor şimdi. Daha ucuza evler yok mu var ama böyle bir evi tercih ettiler. Evlerini 70000 tl civarında bir fiyata satttılar. Şimdi ise kayınvalidem ev istiyor. Eşimde ailesine yine ev bakıyor. Ancak baktığı evler minimum 200.000 tl civarında. Ben vardiyalı çalışıyorum. Ben gece gündüz çalışıp kredi öderken eşimin bu şekilde davranması beni eşimden de ailesinden de soğutuyor. Ne yapmam gerektiği konusunda ise çıkmazdayım. Lütfen yorumlarınızı yazabilir misiniz ?
Sevgili Nurtyy,
Hamilesiniz ve muhakkak çocuğunuzu babası ile büyütmeyi istemektesinizdir diye düşünüyorum..
Eşinizle çok kararlı bir biçimde aşağıdaki şekilde konuşmanızı öneriyorum..
1) eşiniz ailesinin elindeki 70,000 'inin 50.000 inin üzerine 150,000 liralık bir kredi çekerek tam da Annesinin istediği gibi 200,000 liralık bir ev alsın :) sonuçta onların en iyi evlerde oturmasını Siz de çok istersiniz !! Ve elbette borcu siz ödeyeceğiniz için ve eşiniz de tek çocuk olmadığı için ve siz de çocuğunuzun rızkını düşünüp , anne ve baba olarak Onun geleceğine yatırım yapmak istediğiniz için tapunun 1/4 'ünün Anne veya babası üzerine.. 3/4 'ünü ise eşinizin bile değil... Çocuğunuzun üzerine kaydını isteyin.. Ve ayrıca , Ailesinin maddi sıkıntı yaşamalarını asla istemeyeceğiniz için 70,000 tl den kalan 20,000 tl'yi de faturaları, yetmeyen mutfak masraf ve diğerleri gibi kendilerinde kalmasının uygun olacağını söyleyin.. Paralarını artık çok dikkatli harcamaları gerekeceğini eşiniz kendisi söylesin Ailesine.. Nihayetinde Siz 150,000 liralık bir borcun altına giriyorsunuz :) ANCAK ELBETTE TAPU ÇOCUĞUNUZUN ÜSTÜNE OLACAK ŞEKILDE .... Ancak tek çocukta bağış yapılmayacağı hususu var.. O halde o 3/4 lik kısım ya sizin ya da eşinizin üzerine olacaktır..
Diyelim ki Aile çok uyanık ve onlar ya da eşiniz bu formülü kabul etmediler.. Ohalde 2. Önerim..
2) çocuğunuz konusunda yatırım yapmak konusunda kesinlikle kararlıyım, bir anne ve çalışan kadın olarak bu isteğim en doğal hakkım deyin.. Evet, mevcut evinizin tapusu sizin üzerinizde ve sanki bu eşinizin size yaptığı bir favör gibi gözüküyor olmakla birlikte aslında durum öyle değil.. Ailenizin verdiği peşinatın üzerine çekilen kredinin taksitini kendi maaşınızdan ödeyerek o evin mülkiyetine sahip oluyorsunuz .. Ve bu durumda siz aslında evlilik birliğinde oturacağınız evin maliyetini sadece kendi başınıza karşılıyorsunuz.. Yani, evlenmeden önce bu formüllerle ev sahibi olmuş olmasaydınız ve çalışıyor olmasaydınız veya şimdi ANIDEN !!! çalışmaktan vazgeçmiş olsaydınız.. Doğal olarak eşiniz ailece oturduğunuz konutun ya kredisini ya da kirasını ödemek zorunda kalacaktı.. Ancak mevcut durumda siz eşinizin üzerinden bu yükü alarak ona maddi bir rahatlık sağladığınız için eşiniz ailesine yönelik harcama yapabiliyor.. Ve yine yapmaya devam etsin.. Ama hakkaniyetli olarak .. Ya üstteki formülü uygulayıp ya da şimdi önereceğimi yaparak ..
Çalışan bir anne olarak, hem ailenizin ve hem de çocuğunuzun geleceği konusunda yatırım yapma kararından asla ödün vermeyeceğinizi belirterek !!! Oturduğunuz evi kiraya vereceğinizi..kiradan gelecek aylık para ile sadece çocuğunuzun geleceği için birikim yapacağınızı, doğal olarak daha da şık bir evde sizin de oturmak arzusunda olduğunuzu, bu yüzden daha kaliteli bir eve kiraya çıkacağınızı ve elbette bu evin kirasının ve artı mevcut evin kredi ödemesinin her ikinizin de gelirlerinden ve ortak bütçeden karşılanacağını çok net ifade edin..
Son olarak.. Her iki formüle de yanaşmıyorsa, BLÖF yapın.. Doğum sonrası ücretsiz izine çıkacağınızı belirtin.. Ve o süre sonrasında işten ayrılacağınızı bildirin .. (Tabii ki kesinlikle işinizden ayrılmayın ) bu ikisi benim önerim.. Bunun dışında senin önerin varsa onu da dinlemek isterim.. Ancak net olan tek şey vardır.. Eğer ben çalışıyorsam, o yatırım çocuğum için olacaktır deyin...
Sevgilerimle ..
Bence bu da empati kurulması gereken konulardan birisi. Şimdi düşünüyorum, eşim böyle bir şey yapsa sinirlenir miyim? Evli olmadığım, hatta sevgilim bile olmadığı için hiç doğru düzgün tahmin etmek oldukça zor. Ama sevdiğim, aşık olduğum insanı yetiştirmiş anne babaya herhalde harcamalarımdan arta kalanı vermek isterdim seve seve. Hatta onlara alınacak ev için sevinçlenir, canla başla bende alternatif arardım seçebilecekleri.
Tabi herkesin yapısı farklı, bende realistlikten uzakta olabilirim ama aile bu sonuçta. "Kaynana" diye gelinlerin sürekli düşman ilan ettikleri insan eşinizi kaç ay karnında taşıdı, emzirdi, hastalandığında ona bir şey olacak diye kalbi yerinden fırladı, eşinize sizin hayatınız boyunca sarfedebileceğinizden fazla emek sarfetti büyük ihtimalle. Babası da aynı şekilde. Bu insanlar hayatlarının kaç senesinde eşinizin şu an çalıştığı işte çalışabilmesi için kendi lükslerinden kısıp eşinize defter-kalem aldılar. Gerekirse kışı kendileri üşüyerek geçirip eşinize en iyi montu almaya didinip uğraştılar belki. Ben ekranın başında oturduğum yerden bunu bilemem tabi. Siz daha iyi gözlemlersiniz her şeyi. Ama anlatmaya çalıştığım şey eğer iki insanı ömürlerinin son birkaç yılında mutlu etme şansınız varsa, yapın. Çünkü yaptığınız birikim size en fazla bir ev-yazlık-araba olarak döner ama o insanların mutluluğu, yüzlerindeki gülümseme en soğuk günde bile paranızı yatırdığınız dört duvardan daha fazla korur sizi soğuktan.
Üstelik bu insanlar ölünce zaten ev size kalacak, kendinize ev alıyormuşsunuz gibi düşünün yani yatırımına. Hele iyi-yükselişte olan bir semtten alırsanız ileride çok da pahaya biner.
Size işinizi bırakın diyen insanların tam olarak çalışmayı ne olarak gördüklerini merak ediyorum. Çalışmak para kazanmak için yapılmaz, hele evlenene ya da çocuk doğurana kadar vakit öldürmek için hiç yapılmaz. Bir insan çalışır çünkü çalışmak demek topluma yararlı bir birey olmak demektir. Her gün binlerce kişi ölürken siz hayattaysanız eğer, içinde bulunduğunuz dünyaya ve düzene katkıda bulunmanız gerek demektir. Bu yüzden asla işinizi bırakmanızı önermiyorum sırf eşiniz ailesi üzerine para harcıyor diye.
Benim önerim -ki çok uzun yazdım farkındayım, kusura bakmayın- bir banka hesabı açın doğacak bebeğiniz adına, içine her ay eşinizle anlaştığınız bir miktarı yatırın hiç aksatmadan. Bir miktar parayı da ailenize verin, onlar kabul etmiyorsa da ederince faydalı ve kullanışlı hediyeler alıp verin. Bunlar benim tavsiyelerim tabi sadece, son karar tabii ki sizin.
Öneriniz çok güzel! Ancak 150000 TL'lik kredi çekerlerse geri ödemesi çok daha yüksek bir borç olacak. Konu sahibi zaten bir kredi ödüyor. Bu ikinci borcun altından kalkabilirler mi ki? çocuğun ihtiyaçları olacak, bakıcısı, kreşi, sosyal etkinlikleri vs. Bu borç faizi tapu masrafları vs. ile çok büyük paralara denk gelecek ve belkide doğacak o çocuğun hayatına, ihtiyaçlarına ipotek koyacak.
Bu yazdıklarınızın tamamı konu sahibinin annesi ve babası içinde ve hatta evladını okutan herkes için geçerli. Sizin mantığınızla düşünürsek iş güç sahibi her evlat ana babasının giderlerini karşılamalı eğer işi maaşı yeterli değilse kendini paralamalı ne yapmalı etmeli ana babasına destek olmalı. Ben de çalışan bir anneyim bir yaşında bebeğimi bırakıp işe başladım. Benim bebeğim her gün arkamdan anne diye ağlıyor, bırakıp işe gelmek zorundayım onun iyiliği için çalışıyorum onun geleceği için, büyüyünce o bana baksın diye değil. Ben hergün evladımın kokusundan sekiz saat uzak kalıyorum kimse kusura bakmasın benim ve evladımın bu çektikleri evladımın geleceği için. Kayınvalidem kayınpederim rahat etsin diye değil! Bunu algılayamıyorum neden kız tarafının tek derdi evlatlarımız mutlu huzurlu olsunken, erkek tarafı benim için şunu yapacaksın bunu yapacaksın der ki? Keşke konu sahibinin eşinin anne babası da zamanında kendilerini azıcık zorlayıp evlatlarının geleceği için değil kendileri için çalışsalardı. Bu dediğim çok acımasız olabilir ama insanlar kendilerine baksın diye çocuk yapmasınlar!
Konu sahibi Allah yardımcınız olsun. Eğer durumunuz el veriyorsa gelecekte sıkıntınız yoksa fkaraisin önerisi çok mantıklı.. Eğer uygun değilse,eşinize işi bırakıcam vs. diye blöf yapabilirsiniz veya doğum iznine çıkınca maaşınız geç ödeneceği için (eğer işyeri uygulamanız farklı değil ise) kredinin otomatik ödemesini eşinizin hesabından yapmak zorunda olduğunuzu söyleyin dört yahur beş ay sonra yatıyor maaşınız bu arada tüm ihtiyaçlarınızı karşılamanız gerecek. Konu haricinde olacak ama doğum izninden sonra ben işe başlarım gibi düşünüyordum işyerinde, borcumuz olmasına rağmen tekrar ihtiyaç kredisi çekip ücretsiz izin kullandım ki bebeğime annem bakıyor.. Yani insan biraz daha yanında kalabilsin diye tüm şartları zorluyor. Rabbim hayırlısı ile kucağınıza alması nasip etsin inşallah...
Öneriniz çok güzel! Ancak 150000 TL'lik kredi çekerlerse geri ödemesi çok daha yüksek bir borç olacak. Konu sahibi zaten bir kredi ödüyor. Bu ikinci borcun altından kalkabilirler mi ki? çocuğun ihtiyaçları olacak, bakıcısı, kreşi, sosyal etkinlikleri vs. Bu borç faizi tapu masrafları vs. ile çok büyük paralara denk gelecek ve belkide doğacak o çocuğun hayatına, ihtiyaçlarına ipotek koyacak.
Bu yazdıklarınızın tamamı konu sahibinin annesi ve babası içinde ve hatta evladını okutan herkes için geçerli. Sizin mantığınızla düşünürsek iş güç sahibi her evlat ana babasının giderlerini karşılamalı eğer işi maaşı yeterli değilse kendini paralamalı ne yapmalı etmeli ana babasına destek olmalı. Ben de çalışan bir anneyim bir yaşında bebeğimi bırakıp işe başladım. Benim bebeğim her gün arkamdan anne diye ağlıyor, bırakıp işe gelmek zorundayım onun iyiliği için çalışıyorum onun geleceği için, büyüyünce o bana baksın diye değil. Ben hergün evladımın kokusundan sekiz saat uzak kalıyorum kimse kusura bakmasın benim ve evladımın bu çektikleri evladımın geleceği için. Kayınvalidem kayınpederim rahat etsin diye değil! Bunu algılayamıyorum neden kız tarafının tek derdi evlatlarımız mutlu huzurlu olsunken, erkek tarafı benim için şunu yapacaksın bunu yapacaksın der ki? Keşke konu sahibinin eşinin anne babası da zamanında kendilerini azıcık zorlayıp evlatlarının geleceği için değil kendileri için çalışsalardı. Bu dediğim çok acımasız olabilir ama insanlar kendilerine baksın diye çocuk yapmasınlar!
Konu sahibi Allah yardımcınız olsun. Eğer durumunuz el veriyorsa gelecekte sıkıntınız yoksa fkaraisin önerisi çok mantıklı.. Eğer uygun değilse,eşinize işi bırakıcam vs. diye blöf yapabilirsiniz veya doğum iznine çıkınca maaşınız geç ödeneceği için (eğer işyeri uygulamanız farklı değil ise) kredinin otomatik ödemesini eşinizin hesabından yapmak zorunda olduğunuzu söyleyin dört yahur beş ay sonra yatıyor maaşınız bu arada tüm ihtiyaçlarınızı karşılamanız gerecek. Konu haricinde olacak ama doğum izninden sonra ben işe başlarım gibi düşünüyordum işyerinde, borcumuz olmasına rağmen tekrar ihtiyaç kredisi çekip ücretsiz izin kullandım ki bebeğime annem bakıyor.. Yani insan biraz daha yanında kalabilsin diye tüm şartları zorluyor. Rabbim hayırlısı ile kucağınıza alması nasip etsin inşallah...
bence burda gerçekçi bi değerlendirme yapmak lazım kayınvalidenizin durumu gerçekten iyi mi yoksa siz iyi olduğunumu düşünüyorsunuz!!!
eğer gerçekten iyi ise ve eşiniz onların lüks yaşamına bu şekilde çanak tutuyorsa YUHHHHH diyorum. ben burda çoğu arkadaşın yazdığından farklı düşünüyorum sakın işten çıkma...çünkü eşiniz onları alıştırmış ve sen işten çıksan da onlara para yedirecek olan sana ve senin ihtiyaçlarına olacak senden kesecek eşin.. işten çıkma ama eşine asla para yedirme..kendine harcamalar yap sen de ailene ver ve birikim yap..
eşinizin ve sizin maaşınız anlaşılan baya iyi.. eşiniz tüm bunalrı yaptıktan sonra yeterince para kalıyor mu kendi elinizde yani dilediğiniz gibi rahat bir hayat sürebiliyor musunuz ???bu önemli bence
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?