- 3 Eylül 2012
- 21.882
- 57.682
- 798
Yorumları okumaya dayanamadım açıkcası. Herkes eşinizi haklı görmüş. Kusura bakmasın kimsr hiçte haklı değil.
Elin en iyisinden akrabanın en kötüsü iyi olur der annem. Başına iş gelse ilk onlar koşar . Yerden mi bittik biz. Otmuyuz Allah aşkına.
Bu kadar yobaz olunmaz. Evlilik karşılıklı uyumu gerektirir. O aileyi sahiplenmeyi gerektirir. Sanki hastalıklıymış gibi davranılmaz....
Herkes ne kdr değişmiş. Toplumsal kültürümüz ne kdr değişmiş. Benim 6 teyzem 4 dayım var. Ve hepsinin en az dört çocugu var. Hepimizin yaşıt kuzenleri var mutlaka . Bizde bebek olunca hayırlı olsuna gidilir veya hastalıkta vs geçmiş olsuna gidilir. Yeni gelin ve damatlarda buna uyum sağlar. Kuzenlerim eşimi abi gibi severler. Veya ben yengeleri öyle severim ki sık sık arar görüşürüz.
Hatta yeni nesil kopuk büyümesin diye ayda bir birimizin evinde toplantı olur. Torunlar toplantısı. Öyle eğlenceli güzel geçerki. Hatta yazları piknik yaparız. 100 kişiyi bi parkta piknikte hayal edinharika valla. Ben gurbette yaşıyorum. Memleketime gittiğimde kimin davetine gidecegimi şaşarım. Sağolsun herkes ilgilenir.
Bir düğünümüz olur salonlara sığmayız.
Cenazeye gittik eşimle, eşim diyor ben ilk defa böyle cenaze gördüm diyor. Bütün gençler çalışıyor üç öğün yemekli misafir oluyor diye şaşırdı. Onlarda üç günde dağılırmış herkes. Hatta gelinler falan gitmezmiş cenazeye.
Bazı kuzenlerimle yengem benden sık görüşür. Başka memleketten geldigi halde hemde. Bi sıkıntısı olsun herkes dört koldan yardımcı olur. Teyzelerime teyze demez teyzem der. Kendi öz teyzesi gibi sever.
Aile akraba önemlidir. Eğer sizin aile düzeninizi bozacak şekilde art niyetli müdahele edilmiyorsa akrabanın varlıgı nasıl kötü olabilir ki.
İyi kimse evinize gelmesin, siz dul kadın gibi her yere tek gidin veya gitmeyin... böyle hayat mı geçer yahu.
Ağaç yaprağıyla gürler der büyüklerimiz.
Misafir olan evde birlik olan ailelerde bereket olur. Yorulsanda huzurlu olursun.
Hoş eşinin annesine bile (onu doğuran büyüten o yaşa kadar getiren hastayken başında sabahlayan insana) ayda bir gitmeyi ödül gibi görüyor artık insanlar...
Yarın bi gün huzur evine bırakılır veya yalnız başınıza yaşlanırsanız bu günleri hatırlarsınız.
Sevmek zorunda değil ama herkes saygı duyup alışmaya çalışmalı bence...
Ayrıca sünnettir akraba ziyareti...
Nasıl istediğiniz kadar eşlik etmek.Ama bu dedikleriniz 30 yaştan sonra insanın hayatına giremez, girse de özümsenemez.
Küçüklükten öyle yetişince bu düzen mutluluk vericidir.
O akraba ilişkisi değil kocaman aile ilişkisine dönüyor çünkü.
Kuzenler kardeş gibi oluyor.
Akrabaları orada burada olan biriyim.
Teyzeler Almanya'da 3 senede bir kuzen ya görür ya görmezdim.
Ne kadar sıkı ilişki kurulur?
Şimdi sırf eşimin akraba ilişkileri sıkı diye benden de aynı uyumu beklese yapamam açıkçası..
Onu özgür bırakırım, ben de sadece istediğim kadar eşlik ederim.
Biz sizin tam tersiniziz. Bana daral geldi onun akrabalarından dıdısının dıdısının düğününden. Anlamaya çalışın vallahi bu yaştan sonra piyangodan çıkan elli kişilik akraba topluluğuyla mıç mıç olmayı kafa kaldırmıyor. Ve emin olun buna 30 undan sonra alışılmıyor. Ya Rabbii bayram yaklaşıyor gerçekten de
şunu düşünün. Koca bir bayram geçiyor ve kapınızı çalan yok, gidecek kimseniz yok. O bayramın heyecanı tadı olur mu sizin için gerçekten?
Ben kıraathane çalıştırır gibi çay kahve yemek yapardım bayramda. Annemin yeğenleri babamın yeğenleri geldikce. 50 tane çayı tek defada dağıtacak kadar kalabalık olurdu evimiz. Her misafir gidip evde tek kaldıgımızda annem şöyle dua ederdi, Allahım kapımızı kapatıp bizi yalnız bırakma derdi.
Ben gurbette bu şekilde iki bayram geçirdim. Komşuma dahi gidemedim. Eşimde görevdeydi. Keşke memleketimde olsaydım da o kalabalıga hizmet edip o güzel muhabbetlere dahil olsaydım.
Tamm da canım sen oyle yetısmıssın ınsan aılesınden ne gorurse onu yapar adam aılesınden gormemısse 30 yasından sonra alısamaz. Iste burda evlılıkte denklık onemlı. Herkes aılesıne uygun esle evlenmelı. Bende gıderım esımde gelır bız dengelıyoruz cunku aıle dusuncelerımız yakın. Sımdı erkek aılesınden ya da kadın gormemısse sende bılerek evlenıyorsun zorlamak evlılıge zarar verır.şunu düşünün. Koca bir bayram geçiyor ve kapınızı çalan yok, gidecek kimseniz yok. O bayramın heyecanı tadı olur mu sizin için gerçekten?
Ben kıraathane çalıştırır gibi çay kahve yemek yapardım bayramda. Annemin yeğenleri babamın yeğenleri geldikce. 50 tane çayı tek defada dağıtacak kadar kalabalık olurdu evimiz. Her misafir gidip evde tek kaldıgımızda annem şöyle dua ederdi, Allahım kapımızı kapatıp bizi yalnız bırakma derdi.
Ben gurbette bu şekilde iki bayram geçirdim. Komşuma dahi gidemedim. Eşimde görevdeydi. Keşke memleketimde olsaydım da o kalabalıga hizmet edip o güzel muhabbetlere dahil olsaydım.
Ayy o derece yaniO kadar başka tellerden çalışıyoruz ki şöyle izah edeyim. Ramazan kurban bayramı, düğünler, törenler, kandiller, mevlidler, sünnet törenleri, bebek görmeleri.. beni bu günlerde uyutsunlar ertesi gün uyandırsınlar hayatımdan birgün gitti diye üzülmem. Bana o kadar angarya o kadar boş o kadar zahmetli o kadar meşakkatli gelen başka birşeyler yok. Elli tane çay dağıtmam gerekir hale gelse ev, yeminle kaçardım paltomu alıp. Gidince bana haber edersiniz der arkama bile bakmazdım.
Çünkü böyle büyüdük bayramdan bayrama akraba ziyareti gördük. Alıştık yalnızlığa. Size o nasıl tatlı geliyorsa bana da kendi dünyamda rahatsız edilmeden yaşamak huzurlu geliyor. Siz elli bardak çay koymaktaki gocunmuyorsunuz. Benim gücüm kendime kahve yapasıya kadar
Böyle yetiştirilmeseydim sizin gibi olmak isterdim. Ama sonradan özenmelerle olmuyor bu. Tercih hakkım yoktu ve böyle oldum ve İnanın Ramazan bayramı kurban bayramı denince teknoloji ilerlemiş olsa kendimi dondurtur dört gün sonra da çözdürürdüm
Ay bi de üşenmeyip özlüyorAyy o derece yaniAllah iyiliğinizi versin gece gece güldürdünüz beni. Dondurulmak isteyecek kadar
Haklısınız. Alışmakla ilgilş belkide. Bir tane teyzemin gelini var aynı böyle sizin gibiyanına oturur çayını karıştırrım aramızda espiridir. Hiçç yormayız onu. Bazen derim sen yeterki gel ekmeği çiğner sana verrim sağolsun çok iyidir. Böyle düşündügü halde gelir her ortama girer. Sanki ölmüş gömülmeyi unutmuş
Ben bazen derim çingenemiyiz acaba ama yok baya baya normal bi aileyiz. İşten güçten insan ölmez. Yorulursun dinlenince geçer ama yalnızlık dinlenince geçmez.
Hele gurbette olunca daha da özlüyor insan.
Son memlekete gittiğimde pikniğe gittik. Yaşlılar oturdu bebelere baktı, orta yaşlılar yemek hazırladı biz gençler ve çocuklar top oynadık ip atladık vs.
Kimse yoruldum derdine düşmez herkes eğlenir çünkü. Ah ahhh
Ya diyorum ya eşim benim tam tersim. Ben zorlamıyorum görerek öğrenip alışıyor. Herkes eşim kadar uyumlu değildir elbette. Ama değişmez diye de birşey söz konusu değildir .eşimin amcası hastalandı, ben ısrar ettim de eşim arayıp ilgilendi. Şimdi memelekete gidince yine ben ısrar edip geçmiş olsuna götürücem. Eşim diyor, ben bi yere boş gidilmemesi gerektigini bile senden öğrendim diyor. Öyle alışmamış. Kopuk büyümüşler. Ben bayramda kandilde vs akrabalarımı ararım. Bir günde bitmez benim görüşmem. Ama eşim kimseyi aramaz. Arasada muhabbet edemezler. Çünkü hiç birşey paylaşmamışlar.Tamm da canım sen oyle yetısmıssın ınsan aılesınden ne gorurse onu yapar adam aılesınden gormemısse 30 yasından sonra alısamaz. Iste burda evlılıkte denklık onemlı. Herkes aılesıne uygun esle evlenmelı. Bende gıderım esımde gelır bız dengelıyoruz cunku aıle dusuncelerımız yakın. Sımdı erkek aılesınden ya da kadın gormemısse sende bılerek evlenıyorsun zorlamak evlılıge zarar verır.
Benim bi halam var. Bi kere diyo ki. Çok özledim kızım diyor. Neyi özledin hala diyorumAy bi de üşenmeyip özlüyor
Gelininiz kalp ben
Benim için +18 bir ailesinizBenim bi halam var. Bi kere diyo ki. Çok özledim kızım diyor. Neyi özledin hala diyorumyedirip içirmeyi özledim diyor
Kadın bayılacak hadde gelir ama evine geleni doyurmadan burnundan getirene kdr yedirmeden bırakmaz. Öyle alışmış
İnsan kalabalıkta yoruldugunu anlamaz kisulu kuleli gibi çalar oynarız, bazen kuran okuruz her telden insan mevcut
O gelinimiz tüm fotolarda ayagını uzatıp otururken çekilmiş
Aslında zorlayarak değil. Mesela bizde misafire açmısın denmez. Sofra kurulur direk.Benim için +18 bir ailesinizanneannem de yedirmeyi içirmeyi sever. İstemiyorum anane valla çekindiğimden değil, istesem yerim diyorum. Olsun ye biraz daha diyor. ‘Ver ruhunu orda, bas git.’ İç sesim bunu haykırıyor kulaklarıma. O kadar gıcığım bu onu da ye bunu da ye ayaklarına.
Panik atağım geliyor ne değişiksiniz
Ay valla ben kesin delirirdim. Neyseki esim de bende ayniyiz kalabalikti misafirdi gelip gitmeydi hiç sevmeyiz. Esimin abisi ve eltim her ortamda düğünde mutlaka bulunur akraba akraba gezerler ama bizim sevmedigimizi herkes öğrendi şükür bizden beklentileri yok.Aslında zorlayarak değil. Mesela bizde misafire açmısın denmez. Sofra kurulur direk.
Halam bi yuvalama, dolma,içliköfte yapar bi kurabiyeler yapar offf. Yani gidince sen çabalarsın keşke sofra açsa diye
Şöyleki dolabında hep hazırlıgı vardır. Garibim gelin geldikten sonra eski özgürlüğünü yitirdi
Yeme içme boldur bizdetoplanırken amacımız yemek olmuyor oysaki
Sizin gibi düşünenleri bizim oralara gelin almak lazımya delirir ya delirir
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?