Eşimle tartıştık

Su da var cari acik oldugu icin bizimde burda hersey pahalı ve pahalaniyor
Avrupa amerikada ise fiyat hep ayni yada dusuyor

İşte hediye falan değil olay. Herkes kardeşine ufak tefek hediyeler alır, yemeğe götürür , sinemaya götürür, buradaki basit lunaparkarda 100- 200 TL ye gönlünü hoş eder. Ben size orada lunapark için harcananacak paranın Avrupadaki karşılığını yazdım. Muhtemelende bu kadar yüksek bir bedel alındığına göre Disneyland gibi büyük bir eğlence merkezlerinden biri öyle basit bir lunapark falan değil. İstenme nedeni eğitim, sağlık ya da uzun süre kullanılacak bilgisayar, telefon gibi zorunlu bir ihtiyaç değil, bir günlük keyfe keder bir harcama. Üstelik Türkiyede bırakın alt sınıf gelir gurubunu ortala sınıfta bir gelire bile sahip olsa, kim kardeşi abla bana 2500 TL gönder tatil yapacağım ya da arkadaşlarla takılacağız dediğinde eşine falan sormadan gönderiyor. Avrupada beyaz yakalı olmadığınız sürece bu para keyfe keder düşünmeden harcayacağı bir para değil. Elin avrupalısı bile kendi çocuklarının böyle yüksek harcamalarını hemen kabul etmiyor, para biriktirmesini öğütlüyor. Avrupada insanlar dediğim gibi gıda ulaşım gibi zorunlu ihtiyaclarını bizden çok rahat karşılıyorlar ama kimse sokaklarda parada toplamıyor. 300 eouro onlar içinde ciddi para.

Pahalı cnm
Alt limit dolum 50 tl starparklarda.
100 tl atınca 2-3 binmelik bıraktırıyorm ben
Gözüm hep ekranda kac kere gectiler diye
Disneylandi bilmiyorum
Ama almanyada berlinde, hamburgda filan bulduğum tüm lunaparklara giriş bedava
Geriye kullanılacak aletlere binme parası kaldı
Herhalde kayınvalide filan komple binmeyeceklerdir

Euro yada dolar in kıymetli olmasi ile alakali deil daha cok refahlik saglanmasi da etki ediyor

Su da var cari acik oldugu icin bizimde burda hersey pahalı ve pahalaniyor
Avrupa amerikada ise fiyat hep ayni yada dusuyor
mesela Almanya’da asgari ücret 1.500€ bunu 1.500₺ ile eş göremezsiniz çünkü 1.500₺ ile 1.500€ nun alım güçleri farklı. Bu yüzden mesela bizde asgari ücret 2.300 insanlar da yine de geçinemiyor. Nedeni ise paranın değerinin düşmesi. Alım gücünün azalması. 2 yıl öncesinde 3000₺ ile aldıklarımızı su an 5000₺ ile alabiliyoruz. Paranın alım gücü değeri artarsa ürün fiyatları da düşer. Maaş zamları vs çözüm değil temel çözüm Türk lirasının değer kaybını önlemek, değer arttırımı sağlamak.

En güzel hesap su şekilde bence...mesela iki para birimi dışında başka bir para birimi seçelim....dolar olsun.
Oradaki asgari ücretin dolar karşılığı ne?
Buradaki asgari ücretin dolar karşılığı ne?
Elzem malzemelerin dolar karşılığı kaç dolar?

300 eur onlra da fazla ama 300 tl gibi baksak 300 tl ye lunapark nedir:S

Buralarda yasamadigina göre, ahkami niye bu kadar kolay kesiyorsun? Sana göre 300 tl, 1 tl gibi gelebilir. Asgari ücretli baska birisine büyük paradir. Ayni sekilde avrupadada böyledir.

Niye mille sirf euro diye sanki para degilde, agaçtan yaprakmis gibi davraniyor. Millet parayi agaçlardan toplamiyor. Türkiyede asgari ücret 2bin lira ve evet tabiki hiçbirseye yetmiyor. Memur maaslari 4binlerden basliyor. Burda memur maaslari 1700lerden basliyor. Bilmiyorum enfasyon, fiyat karsilastirmayi anlatbildimmi.

Hayir yani konu sahibin tavri yanlis, ama gidipte milletin maddi gücü ile felan dalga geçmek, heleki durumlari bilmeden yasamadan önce çok saçma. Sirf avrupada yasaniliyor diye, millet maasina bakmasin? Paraya dikkat etmesinmi? Cok saçma bir düsünce.

Abisi kardeşini lunaparka götürdü diye babalık mi yapmış oluyor? Babalık bu kadar basit sizin gözünüzde yani.

Çalışan insanlarsınız ailesi normalde size niye yardım etsin ayrıca? Onlarla bir probleminiz varsa bile hıncını 12 yaşında çocuktan çıkarmaya çalışmak acizliktir. Eşiniz biz gideriz demekle en iyisini yapmış.

Allah insana gönül genişliği versin. Başka türlüsü ancak, kötülük, mutsuzluk sizin ki gibi.

Yok artık
surda 12 yasında cocuga giydirmis,görümce kayını atar dönen salıncaktan

Sadece türkiye de deil bütün dunya para degeri kaybediyor kimi cok kimi az
Deger arttirimi yapilacagini zannetmiyorum
Cogu urun icin disari bagliyiz aldigimiz urunler dolar euro uzerinden geliyor
E tl ile satilan urunler karsilayamiyor o zaman cari acik oluşuyor hersey pahalanmaya basliyor

Bisey dicem su cvbıma gereksiz yükselmemis misiniz?
300 tlye bile denk gelse fazla demisim.
Daha nediyim?
300 tl ye denk gelen para birimi lunapark icin her ülkede pahalıdır.
Daha nasıl anlatabilirim ki:)

Yalnız Euro dolardan daha kıymetli 1 euro = 1.18 $ yani euronun dolardan da alım gücü daha fazla. 1 dolar = 8.37₺

Turkiye de asgari ucret 2870 tl
En dusuk memur ucretu 4.500 den basliyor

Siz yurt dışında mi yaşıyorsunuz?..
O kız da zaten 12 yaşına gelmiş 1 kere gidilecek bir yer. Zaten 14 yaşında olsa istemez böyle birşey.
Bir salın ya allah aşkına...insanlar bazen yaşamaktan zevk de almalılar.
Eğitim sağlık harcaması değil diyorsunuz ama orada okuyup ayni zamanda calismayan türk çocuğu çok azdır. Takdir de ediyorum güzel birşey. Çocuklar zaten eğitim.masraflarini kendileri karsiliyor yarı yarıya.

Avrupada yaşamanın Türkiyeyle kıyaslanması bence de çok saçma
Çok az euro değerinde parayla neler neler alınırken Türkiyede kaç katı ödeme yapmamız gerekiyor
Ha yine de arada sırada olan şeyler için belli miktarları gözden çıkarıp yine de keyif harcaması yapıyoruz
ÜStelikk bunu Türkiyede yaşamamıza ve her şey zamlanırken paramız sürekli değer kaybetmesine rağmen yapabiliyoruz

Ama konu sahibi paramız yok dememiş farkındaysanız
Hatta lunapark yerine başka şehire gitmeli gezmeli alternatif filan sunmuş
Konu sahibinin derdi çocuğun istediği planın olmaması
Başka şehre gidip, gezmek,yemek içmek de az para tutmuyordur herhalde Avrupada

Para , senin gözünde ama da değerli öbürdünyaya mi götüreceksin aynı kalpsiz vicdansız yabancılara benzemişsin onlarla yaşaya yaşaya
Bir tek biz Türkler vicdanliyiz zaten dimi? Kedileri boyunlarindan iple asanlar, eşeğe kopeğe tecavüz edenler başka milletten. Vicdan, merhamet, sevgi gibi duygular Türklere özgü değil hanimefendi. İyi insanlara ait duygular.

Bisey dicem su cvbıma gereksiz yükselmemis misiniz?
300 tlye bile denk gelse fazla demisim.
Daha nediyim?
300 tl ye denk gelen para birimi lunapark icin her ülkede pahalıdır.
Daha nasıl anlatabilirim ki:)

O halde yanlis alintilamisim, özür dilerim. Ancak bir "300 euro nedir hihaa, sanki disneyland,.." gibi sohbetler geçiyor. Ona açikçasi biraz gicik oldum. Evet refah seviye buralarda yüksek, ama ayni zamanda herseyin gibi bedelide var. Halen 70'lerden kalma "avrupadaysan, zenginsin" gibi tavirlar var bazelerinde.

Konu nerelere gelmiş maliye bakanim bı el at da yoluna koyalım .

12 yaşında yani ergen... farkında mısınız?
kendiniz aile içine fazla girip çıkmayabilir, para, kurban parası vs yardımı yaptırmayabilirsiniz
ama o adam kardeşini lunaparka götürebilir net
oda para harcamak tabi ama kardeşini ve kendini eğlendirmek de var
gerçekten kazandığım para ile kardeşimi lunapark a da götüremeyeceksem ne anladım çalışmaktan vs

Ilk mesajimdada belirttim zaten, sorun tavirda. Parada degil yani. Konu sahibi 300 euroyu çok/az bulma hakkina sahip. Ancak o taviri sergilemeye hakki yok 12 yasindaki cocuga karsi.

Yani o anda parasi yoksa "1-2 ay sonra gideriz, kizin gönlü olsun" diyebilir. O konuda hemfikiriz. Kizin planini bozmak istiyor.

Benim tavrim seye karsi "voooy vojdonsiiiz, 300 euro ne kiii" diyenlere. Yada kiyaslama yapanlara. Yani hayat buradada gerçekten kolay degil. Ancak dedigim gibi, bu konu sahibin tavrini mesrulastirmaz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…