- 15 Mayıs 2012
- 3.095
- 2.708
- 83
- 35
Bu konuda cok arada kaldim benBizim toplumumuzdaki bu zihniyet değişmedikçe kadın hak ve özgürlüklerinin değişmesini beklemekte abes oluyor.
" ben çalışmam, kocam bana baksın"
Neden?
Eliniz ayağınız yok mu sizin? Bir vasfınız yok mu? Evde çocuk büyütmek dediğin 4 bilemediniz 5 yıl sürer en fazla. Sonra çocuk okula gidecek zaten. Ortada özel ilgi gerektiren bir çocuk yoksa kadının ben çalışmıycam demesi sadece tembelliktendir bana göre. Madem bu kadar düşünüyorsunuz çocuklarınızı,onlara en iyi eğitimi aldırmak için çalışın enazından. Çalışın, üretin, toplumda bir yerlere gelin ki Türkiyede kadın-erkek eşitliğini konuşabilelim, toplum yapısını değiştirelim. Kız çocuklarımızı statü sahibi yapalım , ezdirmeyelim.
Hem güçlü , hem mutlu kız çocukları yetiştirelim.
Ev hanımıyım demek utanılası bi durum değilki ama.. Sırf insanlar böyle düşünmüyor diye kötü hissetmeyin.Eminim çalışmaktan övünen kibirli insanlardır karşılaştıklarınız..Ben şu yazdıklarınızı yapan biri olmadığım.halde şu bakış açısına maruz kalıyorum ya canımı sıkanda o. Gögüs
İnanın hiç birimiz iş başa düşer diye evlenmiyoruz. He ömürlüktü hayallerimiz. Ama bazen öyle bir düşüyor ki.. Nasıl olduğunu, neden olduğunu bile anlamıyorsunuz. Ölene kadar diye söz verenler kendi çocukları yerine başkalarının çocuklarına bakıyor. Ve bize çocuğumuz gördüğünden geri kalmasın diye bir değil ikinci işte çalışmak düşüyor.
Bizim burda eleştirdiğimiz belirli bir süre çalışmayan kadınlar değil ki.kocam bana baksın ömür boyu zihniyetindekiler.Bu arada göğüs uzmanı bir aile dostumuz çocukları için mesleğine 5 yıl ara verdi ki eşinin batıya gidince maaşı düşmüştü. Şuan tekrar mesleğe döndü. 5 yıl kocasının eline baktı ama umrunda dahi olmadı
Valla ben anibaresini kullum bu zihniyeti, benim ailemdeki bütün kadınlar çalışıyor, ben böyle gördüm, böyle de devam edeceğim. Millet "ay biyolojik saatim geldi, hadi çocuk doğurayım" falan deyip çocuk yapıyor, ben çoluk çocuk konusu açıldığı zaman ben o çocuğu iyi yaşatamayacaksam neden dünyaya getireyim? falan modundayım. Bende mi tuhaflık var yoksa insanlar mı tuhaf anlamış değilim. Benim amcamla evlenerek köyden şehre gelmiş olan sevmediğim yengem bile evinde gelinliklerle alakalı incik boncuk işi yaparak para kazanıyor, iki çocuğunu da üniversiteye yolluyor şu an yani. Köyden gelmiş olmasını küçümsemek için söylemedim yanlış anlaşılmasın ama faydalı olma isteği her zaman eğitim seviyesiyle doğru orantılı olmuyor. Ben ne ailemden ne de sülalemden bugüne kadar "evlen, kocan sana bakmak zorunda" ya da "ailen sana bakmak zorunda" gibi bir cümle duymadım. Ben üniversiteyi kazandığımda "oku kızım, kendinden başka kimsenin hayrı yok bu dünyada" diyen bir sülaleye sahibim, herhalde bu yüzden bana garip geliyor bazı zihniyetler.
Ehhh ben de tam bu kafadan bahsediyordum.
Kadın da erkek de homo sapiens, farkli türden değiller o zaman neden sizin yediğinizin içtiğinizin parasını vermek o adama düşüyor? Aileyseniz maddi sorumluluk da 50-50 olmalı. Adam yıllardır sabah 6da kalkıyor onun canı yok mu??? Çocuklar sizin de çocuğunuz neden maddiyatlarını üstünüze alınmıyorsunuz?
Diğer konuya da yazdım. Kadınlar her konuda ahkam kesiyorlar, eşitiz saygı istiyoruz bik bik bik ama iş eli taşın altına koymaya, çaba göstermeye gelince arazi oluyorlar. Konu finansa gelince kadınlar hep toz oluyor!!!! Ama erkekkjj bana bakmak zorunda kafası bir tek bizim toplumumuzda var. Benim şimdi yaşadığım toplumda herkes kendi birey olduğunun farkında, kimse yiyeceğini ödemekten başka birini yükümlü tutmuyor....neyse. Türk erkeklerine acıyorum, yıllardır konu finansa gelince birden aciz kalan yarım bireylerle evlenip onları hayatboyu sırtlarında taşıyorlar.
Bizim burda eleştirdiğimiz belirli bir süre çalışmayan kadınlar değil ki.kocam bana baksın ömür boyu zihniyetindekiler.
Bende çocuklarım kreşe başlayana kadar çalışmadım. O süreçte lisansüstü eğitimimi tamamladım. Ama hiç kendimi kötü hissetmedim, kimse bana tü kaka muameleside yapmadı , siz neye bu kadar alındınız?
Çalışmak konusunda sizden çok farklı düşünmüyorum, en azından kendi adıma. Fakat konu sahibi kendi düşüncesini yazmış, gayet de kibar ve net bir dille. Siz de yorumunuzu yazarsınız. Hem sohbet, hem dertleşme, hem fikir alış verişi olur. Herkes hayata sizin baktığınız yerden bakmak zorunda da değil.Ben yatıyorum ve daha fazla konuşmaya çalışmıyorum ama şunu söylemek isterim ki bu toplumdan adam olmaz.
Madem varolmak istemiyorsunuz, madem yediğiniz yemeğin parasından bile başkasını sorumlu tutuyorsunuz o zaman üzgünüm mal, meta, ar,zar, ...beyin karısı olmaktan öteye gidememeye mahkumsunuz. Tembellik yapmak için acizliğe razıysanız birey olamazsınız. Varolmak için,saygı için çaba koyacaksınız bedavaya olmaz.
Hala adam bana bakmakla yükümlü bikbikbik yazmışsınız, bu kadar aciz misiniz yahu, at kadar yetişkin insan bunu da mı yapamazsınız???!???!!!
Neyse diyecek sözüm cidden kalmadı. Eliniz ayağınız yok mu yazıyorum, hala adam bana bakmakla yükümlü şeklinde cevap veriyorsunuz tükettiniz beni.
Küçük yaşlar için bende senin gibi düşünüyorum Pelin . Ama çocuklar okula başladığında zaten çalışmaya alışkın bir kadın evde oturamıyor. Kaliteli yaşam standartı , iyi bir eğitim şart çocuklara. Onlar okulda, bende gezme geçeceğime çalışıp çocuğumu koleje göndereyim diyorsun zaten.Bu konuda cok arada kaldim benhangisi daha dogru bilemiyorum. Babam vefat edince annem zorunlu olarak calismaya basladi.Durumumuz cok kotuydu babadan kalma bir goz o da iki cocuk. Bize bakan kimsede olmadi ustelik konu komsunun insafiydaydik yani.Hatta bir kere evi yaktik kendimizde yaniyorduk az daha. O zamanlarda kadinlar bu kadar etkin degildi is hayatinda okulda bir etkinlik olurdu piknik filan herkesin annesi gelirdi benimki yok neden cunku calismak zorunda. 7-8 Yasindaki o boynu bukukluk o yanlizlik duygusunu hala animsarim. Kadinin guclu olmasi kendi ayaklari ustunde durmasi ekonomik ozgurlugu, egitimi elbette ki onemli ama bir cocugun en cok anesine ihtiyaci var bakiciya degil.
Altına imzamı atıyorum
Bu konudaki her mesajınızda haklısınız
Ev işi çocuk büyütmek kadının görevi değilse, evde yatana bakmakta adamın görevi değil.
Ben size bir mesaj daha yazmıştım bu mesajımdan önce, sanırım görmediniz. Sorun değil tekrar yazarım, orada size bir soru sordum, o soruya vereceğiniz cevap benim için önemli. Ben size siz bu ibareyi kullandınız demedim ama kullanan o kadar çok insan var ki. Ve burayı okuyan da çok insan var.Yorumlarıma dikkat ederseniz hiç birinde
kadın evde oturmalı ibaresini kullanmadım. Kadın üretmeli ama işe gitmiyor diye yagırganmamalı.
Kocalarınızın başına bir şey gelmesin dua edin.
Biz çalışıp hayatımızı kazanmaktan bahsederken haiçin okmız kimseye endeksli olmasın diyoruz.
Ya koca işsiz kalırsa?
Ya çalışamayacak hale gelirse?
Ya ölürse?
Ya boşanırsanız?
Ya ya ya...
Zibilyon tane ihtimal var. Kaldınız mı çocukla beraber güvencesiz, beş parasız ortalıkta...
Sigorta? Maaş? Güvence? Pardon koca bunları sağlayamayacaksa evlenmesin değil mi?
Bu garantili kocalar nerede üretiliyor ki ilişkinin son kullanma tarihi sizin ölümünüz?
Mesleğim var ve onlar okula başlayınca çalısabilirim bu benim elimde
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?