Ev sahibi olmak

Sağlık olsun demişsiniz ya, gerçekten sağlık olsun. Eşinle mutlu musun, sağlığın yerinde mi? Ev de olur, araba da, eşya da. Şu sitede kaç tane kadın var kim bilir, saray gibi evlerin içinde mutsuz olan, keşke sağlıklı olsaydım da bir gecekonduda otursaydım diyen.
Herşey hallolur zamanla inşallah.

kuvvetle muhtemel :)

ama kime göre neye göre lüks ? bu da önemli :)

beklentilerimizi yetiştiğimiz çevre, aldığımız eğitim, arkadaş ortamımız, kültür seviyemiz ve hatta çalıştığımız işin ortamı dahi belirlemiyor mu ?

tabi hayata bakış açısı da önemli bir faktör.. güvende olabilmek, bir ev sahibi olabilmek önemli.. ama o ev hep benim kalabilecek mi bunun garantisi yok.. o zaman neden sağlığım yerindeyken ve kazanırken sadece evim olsun diye hayatı kendime dar edip keyif alacağım şeyleri kısıtlayayım ?

ben zaten birikim yapılmasın, gelen harcansın demiyorum. ama insanın kendisine de alan açması lazım. kimseyi kınamıyorum, herkesin algısı bambaşka. açıkçası, bedenim de ruhum da hızlıyken sırf mal edinmek için hayatımı kısıtlamak benim harcım değil. bu benim karakterim elbette..

neyse, yanıtınıza gene dönecek olursam, bence benim yazdıklarım minimum kişisel gereklilik olmalı, lüksü geçtim yani :) ama ülke şartlarımız, vs vs derken bunlar abartı geliyor genelde malesef..
Ben sizin söylediklerinizi abartı bulmuyorum kesinlikle bir insan dünyaya gelmişse bu saydıklarınızı yaşamalı bence de ama ben şunu söylüyorum şu an yaşadığımız ülkede bu ekonomik sıkıntıların içerisinde insanlar çocukları aç olduğu için ya da işsiz olduğu için kendini yakıyorsa bu söyledikleriniz Türkiye şartlarında cezaevleri borçlarını ödeyemeyen insanlarla doluyorsa ki bunların çoğu kredi kartı borçları borcu borçla kapatan bi ülkeyiz hazineye gelen para başka ülkeden gelen borç hükümet bankaya parayı bile borçla temin ediyorsa borç batağı bi ülkede bu dedikleriniz lüks geliyo herhangi bi avrupa ülkesinde bu anlattıklarınız normal şeyler mesela ben 1100 lira kira ödüyordum ev kredim ise 2400 zaten her ay 1100 ü ödüyordum eşim dedi ki 2 yıl dişini sıkabilir misin sıkarım dedim öyle girdik ev furyasına hani bu 2 yılı da mecburiyet olarak görmüyorum görürsem yaşayacağım psikoloji farklı olur. Yani sözün özü sizin söyledikleriniz her insanın yaşaması gerekenler iken bizim ülkemizde lüks..

Ben sizin söylediklerinizi abartı bulmuyorum kesinlikle bir insan dünyaya gelmişse bu saydıklarınızı yaşamalı bence de ama ben şunu söylüyorum şu an yaşadığımız ülkede bu ekonomik sıkıntıların içerisinde insanlar çocukları aç olduğu için ya da işsiz olduğu için kendini yakıyorsa bu söyledikleriniz Türkiye şartlarında cezaevleri borçlarını ödeyemeyen insanlarla doluyorsa ki bunların çoğu kredi kartı borçları borcu borçla kapatan bi ülkeyiz hazineye gelen para başka ülkeden gelen borç hükümet bankaya parayı bile borçla temin ediyorsa borç batağı bi ülkede bu dedikleriniz lüks geliyo herhangi bi avrupa ülkesinde bu anlattıklarınız normal şeyler mesela ben 1100 lira kira ödüyordum ev kredim ise 2400 zaten her ay 1100 ü ödüyordum eşim dedi ki 2 yıl dişini sıkabilir misin sıkarım dedim öyle girdik ev furyasına hani bu 2 yılı da mecburiyet olarak görmüyorum görürsem yaşayacağım psikoloji farklı olur. Yani sözün özü sizin söyledikleriniz her insanın yaşaması gerekenler iken bizim ülkemizde lüks..

öyle bakarsak bu ülkede onca faiz ödeyip 2,5 ev parasına ancak 1 ev -hatta o 1 evi de ortalama bir semtten- alabiliyor olmak gereksiz bence.. evet ülke ekonomisi çok sıkıntılı ve ev-araba gibi şeyler çok pahalı. hele ki geçen senenin ortasından beri.. o yüzden ben parayı faize yatırıp anlamsız geri ödeme yapacağıma krediden daha az tutarı kiraya verip hem birikime devam etmeyi hem de ruhumu beslemeyi seçiyorum.

ki çevremde çoğu kişi ev alma fikrini durdurdu, çünkü 2020nin 2. yarısında ev fiyatlarının değerinin altına düşeceği ve altının inanılmaz yükseleceği söyleniyor ciddi şekilde. hazır kredi faizleri 0.99a düşmüşken ve ellerinde yüklü nakit varken ev alacak bir sürü arkadaşım vazgeçti mesela.. çünkü kimse ev sahibi olmak için yukarıda dediğim gibi anlamsız geri ödemelere girmek istemiyor.

konuya geri dönecek olursam; maslow diye bir abi bundan yıllaaaaar önce ihtiyaçlar hiyerarşisi diye birşey çıkarmış. o piramidin en altında da en pirimitif ihtiyaçlar var ve bunlardan biri de barınma.. elbette güzel ülkemizde insanlar barınma ihtiyacı konusunda kendini güvende hissetmezken hobilerden ve ruhu beslemekten konuşmak anlamsız kalıyor. burada da seçimler devreye giriyor..

ya o temel ihtiyaç için senelerini verip hayatı 40ında yaşamak için ertelemek yada önceliklerini değiştirmek.

Ev almak çok önemli değil gezin eğlenin ne demek ya. Evet gezin eğlenin yıllar sonra elinizde koca bir hiç kalsın aaa olur mu gezdim dersiniz. Hayat laylaylom değil. Çok saçma gerçekten. İki maaş giren evde de çok güzel birikim yapılır kafayı kullandıktan sonra.
Yani 30 yaşında gezemedikten sonra 50 yaşında eviniz olsa ne olacak ki. Kimse birikim yapmayın dememiş önce birikim sinra ev borca girmeyin gerek yok dedik.

Ev almak çok önemli değil gezin eğlenin ne demek ya. Evet gezin eğlenin yıllar sonra elinizde koca bir hiç kalsın aaa olur mu gezdim dersiniz. Hayat laylaylom değil. Çok saçma gerçekten. İki maaş giren evde de çok güzel birikim yapılır kafayı kullandıktan sonra.

laylaylom olmayan hayatı daha da sıkıcı bir hale getirmek için kendimizi kasıp, hayatın hiçbir nimetinden tat alamayarak, gençliği heba ederek, faizle beraber bir eve 3 ev parası ödeyelim, bu daha mı mantıklı ?

kimse ye,iç birikim yapma demiyor. ama 10 sene faiz ödeyip 45imde ev görücem diye en güzel yıllarımı kredisini ancak ödediğim evde tıkılı yaşamak bana akıl karı gelmiyor.

kenara paramı koyar, kalanla da zevklerime-hobilerime göre ruhuma yatırım yaparım. çünkü insan olarak en büyük haklarımdan biri de bu. eşşek gibi çalıştığım hayatı sadece 1 ev için heba etmek kendime haksızlık.

günü gelince elbette birikimim bana bir kapı açar.

Merhabalar, bende hic kirada oturmadan ev alanlardanim. Kendinizi bu konuda uzmeyin bununda kendi icnde sikintilari oluyor butun birikimi yatiriyorsun kredi oduyorsun. cocuk planini krediye gore ayarliyorsun. Cogu luksunden vazgeciyorsun. Baska sebeplerden almis olabilirler biz esimle kirada otursak ailelerin ev alin baskisindan yilcagimizi dusjndugumuz icin aldik mesela. Kredim var diyip isin icinden cikabiliyorsun. Tek avantaji da krediyi eger prim yapan bir ev aldiysan yatirim olarak dusunebiliyorsun. Eger ev alma istegiiniz varsa bence kredi oduyor gibi her ay maastan direkt para atin kenara biz nisanlilikta oyle yaparak ustune arabayi satarak giristik kredi isine.

Back
X