evimizde kış hazırlıkları yapanlar...hadi paylaşalım..önerelim...öğrenelim..:)

hımm
bende neler hayal etmiştim
fasulyelerıi bulaşık makinasının raflarına dizip birşeyler yapmak olarak düşündüm

Kızlar gıda mühendisi bir arkadaşım var geçen ona sormuştum bu evde yapılan konserveler ya da dondurucu da saklanan şeyler sağlıklı mı diye. Dolaba koyabilirsin onun bir zararı yok ama evde kavanozlarda konserve asla yapma dedi içinde acayip mikroplar ve bakteriler ürüyormuş belki insanı hemen zehirlemiyor dedi ama onların alınması ileride vücutta birikim yapıyomuş. Ondan beri anneme sadece dolaba bir şeyler koymasını söylüyorum.

bende bu arkadasa katılıyorum bir hekim olaraak.. ya bu arada iyiki boşum güzel oluyormuş sohbet hanım hanıma

bende bu arkadasa katılıyorum bir hekim olaraak.. ya bu arada iyiki boşum güzel oluyormuş sohbet hanım hanıma

doğrudur haklı olabilirsiniz kızlar, hekimlerimize saygımız sonsuz :)
fakat şu bir gerçekki türk toplumunda özellikle ataerkil ailelerde bu durum nedense değişmiyor...zaten bu hayatta zararlı olduğunu bile bile yapılan o kadar çok şey varki...
işin o yanını bilemeyiz bunu sizler biliebilrsiniz elbette, ama bütün zararlı olan şeyleri evimize sokmatan vazgeçemiyorsak, konserve yapmak çok da suçlu kalmayacaktır benim görüşüm...
herkes özgür tabi... bu sadece benim görüşüm...

ellerine sağlık canım çok güzel olmuştur ikiside eminim bende inşlh pazarım pazar günü alıp domatesimi yapacağım bakalım başara bilecekmiyim ben buradan bir tarif sorayım belki bilen çıkar eski komşumda yemiştim onunda kv göndermiş bilmiyordu yapılışını kornişon domates rende sarmısak ve cin biberle turşumsu gibi birşeydi kısırın yanında servis etmişti diyorumki turşu gibi kursam olurmu yoksa yapılışı farklımı buradan bilen çıkar bu kadar hamarat hatun arasından gazel bir şey diyeceğim önceki sayfada tarhanada yumurta yokmu diye soruyorsun o nerden çıktı güzelim.....

onu sorduktan sonra kafam dank etti canım :) gözünden kaçmamış valla tebrik ederim :)
bi an okuyunc diğer tarhanayla karıştırdım :) sonradan anladım ama sormuş bulundurm artık :)))

haa bu arada o anlattığın turşumsu şeyin adına cilveli diyorlar canım, teyzemin kaynanası yapıyor o kadar lezzetli ki bende çok beğenmiştim... istersen teyzeme bi sorayım...belki bende yaparım bellimi olur..bende çok sevmiştim..havuçları falan rendelemiş, mor lahanayı da minicik minicik doğramış...:) ayy dur aklıma geldi ben bi konuşayım da sana burdan yazarım canım...kolay bişeyse bende yaparım..gerçekten lezzetli bişey doğru söylüyorsun...

Marketten evimize giren hers seydeki katki maaddelerinin zararlari yaninda cok masumane kaldigina eminim
Ayrica artik cogu hekim eskilerin beslenme tarzinin en sa g l ikli oldugu konusunda hemfikir
Eskiden pastorize sut icin aman evde kanatmayin derlerdi simdi tersi soyleniyor
Artik dogala eskiye donus var

Ben de bugun kirmizi biberi temizleyip butun attim dolmalikolarak ve yesil dolmalik biber de
Bu sene de dometessosu ve salcasi annemden hazirlandi
Ben de gazelin tarifleri yapmaya karar verdim menemen ve aci sos himmmm
Bir de salatalik tursusu hazirlacak yarin puf noktasiyla resmi sizlerle bulusturacgm ins
Bakalim gazel bir denesin be ben de bulasik makinesini mantikli buldum yapacagim sanirim

vallahi bende inan sabırsızlıkla bekliyorum kendimi :) nasıl olacak bakalım söylenenler doğru çıkar inşallah...
canım bişey sorcam dolmalık atmışsın ya buzluğa, yeşil olanı anladım da, kırmızı biber dediğin hangisi...kırmızı dolmalık bibermi yoksa kırmızı et biberi mi? teyzem kırmızı et biberini haslıyor çok hafif ateşte bütün bütün atıyor suyun içine...kabukları soyulma kıvamına gelince çıkarıyor biberin kapaklarını çıkarıyor kabuğunu soyuyor atıyor dolaba...sonra kışın içine dolma içinden koyup pişiriyor..ağızlarını domatesle dolduruyor...ben de çok niyetlendim ama dolabımda yer kalmayacak diye vazgeçtim..seninki hangi biber...eğer et biberiyse nasıl yaptığını anlatırmısın...değişikse tarif denerim mutlaka..

aklıma glen bişiyi sylicem şuan
benim annemede arkadaşları konserveleri kaynatma bulaşık makinasına koy çalıştır makinayı demiş ama ben yapma bence dedim
çünkü demişsiniz ki deterjansız çalıştırın makinayı tamam hadi deterjansız çalıştırdım diyelim peki her yıkamada otomatik olarak alınan parlatıcıyı nasıl engellicem makina da ki bence zarrlı öyle yapmak

aynen katılıyorum sana canım, marketten alışveriş yapıp eve döndüğümde şöyle bi bakıyorum hepsi katkı maddeli ürünler...süt alıyoruz pastorize, yoğurt desen öyle, margarinler zaten tamamen plastik ürünü...peynir falan hiç girmiyorum o konuya..sebze alıyoruz hormon dolu içleri, yok GDO yok bilmem ne.. en basitinden kullandığımız baharatlar falan ne ürünlerle katkılıymış, amcamın kızı gıda mühendisi onla bi araya gelince valla tiksiniyorum anlattıklarından... onların yanında bizim kendi ellerimizle mis gibi doğrayı pişirip cam gibi sağlıklı ambalajlarda sakladığımız gıdalar çok çok masum bence...plastik yiye yiye yamuldu sağımız solumuz...herşey plastik herşey katkılı...
ay aman varsın bakteri üretsin kavanozlarımız konservelerimiz,,,, ben bin kat razıyım plastik ürünleri yemekten daha iyidir...
dediğin gibi uzmanlar zamanında yok açık süt zararlı yok bilmem ne diye insanları yönlendirdiler, şimdi ise eskiye döndü herkse... doğallık başkadır...bakterili doğallığı, yapay ürünlere tercih ederim...
sütümü açık alırım, eşim getirtiyor köyden hemde inekleri otlamaya gidiyormuş aldığımız yerdeki...
yoğurdumu kendim yaparım, eriştemi tarhanamı da aynen..
makarnalarla hazır paket çorbalarla asla uğraşmam..bir iki paket makarnam varsa evde bazen haftalarca durur...çok sıkışmazsam pişirmem... sebzem meyvem marketten değil, köylülerin sattığı pazardandır...
elbette bunlar tamamen organik yaşıyorum dedirtmez ama en azından tamamını yakalayamasam da ucundan kıyısından sağlık için çabalıyorum... bu bile insana bi huzur veriyor...kendimi marketlerin ürünleri içinde bunalmış gibi hissetmiyorum..şükür mutluyum böyle :)
:))

şöyle bişi var bana da pazarda astılan sebze ve meyveler nedense büyük marketlerde satılanlardan daha organik gibi geliyor sanki markeetlerdekiler inorganik gibi hissediyorum böyle parıl parıl oluyorlar hepsi aynı boyda falan ama pazardakiler daha mat duruyorlar ve yamukluk falan var bilmiyorum psikolojik olarak pazardan sebze,meyve alışverişini daha çok seviyorum ve içim daha rahat oluyor saçama olabnilir belki ama bilemicem

canım tereddütünde haklılık payın var fakat cam kavanoz ve vakumlu teneke kapak kesinlikle ne içine alır nede içinden dışarı verir... zaten sıcakken konulacağı için sebze içine anında kapaklar vakumlu şekilde basınçlanıyor...yani içine alıp vermesi imkansız...sadece kavanozların dışını çıkarınca güzelce yıkarsak, kışın kullanacağımız zaman daha hijyenik olur...

haklılık payın var canım ama gene de içim rahat etmez benim içim rahat etmeyince de geece bile uyuyamam onları dökmeden yiyemem yani takıntı yaparım
en iyisi aslında derin dondurucuda saklamak gıdaları benim düşüncem o ama yer yoksa tabi senin dediğin yöntemin eski usulda yapardım ben yapıcak olsam ocakta kaynatırım yani cam kavanozları

Son düzenleme:

canım şöyle örnek vereyim bende bunu ilk duyduğumda şok olmuştum...
domatesin asıl yapısı ve şekli asla öyle top gibi ölçülü gibi yuvarlacık olmazmış...asıl domates hafiften yamuk olurmuş...
gerçekten buna iyice inanmaya başladım, çünkü anneannem babaannem köyde yaşıyorlar ve onlar seneler önceki tohumlarından sebze üretiyorlar bahçelerinde, dikkat ettim evet hepsi yamuk yumuk domateslerin, böyle olips şeklinde eğri büğrü :) köydeki domatesler hep böyle dediğin gibi renkleri daha mat..öyle parlak değil...
yani anlayacağımız şu ki bizi şekillleriyle renkleriyle cezbetmeye çalışıyorlar ve biz vatandaşlar da inanıp alıyoruz....

çok masraflı oluyor ocakta kaynatmak canım çünkü fasülye falan bi kaç saat kaynatmak lazım düşünsene ne kadar tüp yanar.. :) tasarruf da önemli :) dışarda ateşte yapmak daha iyi ama yeri bahçesi olmayan için imkansız tabi :) gerçi benim bahçem var ama haliyle kolaya kaçıyoruz işte biz kadınlar çaresizlikler içinde çareler bulabiliyoruz böyle...

birde köy domateslerinin kabukalrı daha ince oluyor
daha ekşi daha güzel tadı oluyoor
miss gibi kokusu oluyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…