- 14 Ocak 2011
- 2.011
- 52
- 158
- Konu Sahibi gazeldustubaglara
-
vallahi bende inan sabırsızlıkla bekliyorum kendimi :) nasıl olacak bakalım söylenenler doğru çıkar inşallah...
canım bişey sorcam dolmalık atmışsın ya buzluğa, yeşil olanı anladım da, kırmızı biber dediğin hangisi...kırmızı dolmalık bibermi yoksa kırmızı et biberi mi? teyzem kırmızı et biberini haslıyor çok hafif ateşte bütün bütün atıyor suyun içine...kabukları soyulma kıvamına gelince çıkarıyor biberin kapaklarını çıkarıyor kabuğunu soyuyor atıyor dolaba...sonra kışın içine dolma içinden koyup pişiriyor..ağızlarını domatesle dolduruyor...ben de çok niyetlendim ama dolabımda yer kalmayacak diye vazgeçtim..seninki hangi biber...eğer et biberiyse nasıl yaptığını anlatırmısın...değişikse tarif denerim mutlaka..
canım şöyle örnek vereyim bende bunu ilk duyduğumda şok olmuştum...
domatesin asıl yapısı ve şekli asla öyle top gibi ölçülü gibi yuvarlacık olmazmış...asıl domates hafiften yamuk olurmuş...
gerçekten buna iyice inanmaya başladım, çünkü anneannem babaannem köyde yaşıyorlar ve onlar seneler önceki tohumlarından sebze üretiyorlar bahçelerinde, dikkat ettim evet hepsi yamuk yumuk domateslerin, böyle olips şeklinde eğri büğrü :) köydeki domatesler hep böyle dediğin gibi renkleri daha mat..öyle parlak değil...
yani anlayacağımız şu ki bizi şekillleriyle renkleriyle cezbetmeye çalışıyorlar ve biz vatandaşlar da inanıp alıyoruz....
çok masraflı oluyor ocakta kaynatmak canım çünkü fasülye falan bi kaç saat kaynatmak lazım düşünsene ne kadar tüp yanar.. :) tasarruf da önemli :) dışarda ateşte yapmak daha iyi ama yeri bahçesi olmayan için imkansız tabi :) gerçi benim bahçem var ama haliyle kolaya kaçıyoruz işte biz kadınlar çaresizlikler içinde çareler bulabiliyoruz böyle...
birde köy domateslerinin kabukalrı daha ince oluyor
daha ekşi daha güzel tadı oluyoor
miss gibi kokusu oluyor
haklılık payın var canım ama gene de içim rahat etmez benim içim rahat etmeyince de geece bile uyuyamam onları dökmeden yiyemem yani takıntı yaparım
en iyisi aslında derin dondurucuda saklamak gıdaları benim düşüncem o ama yer yoksa tabi senin dediğin yöntemin eski usulda yapardım ben yapıcak olsam ocakta kaynatırım yani cam kavanozları
evet ben bunu tv de doktordan da izledim çok parlak bir elmayı almayın diyor mesela yamuk yumuk ve çürükleri hafif olan şeyleri alın diyor çünkü kurt ilaçlı şeyi yemez doğal olarak dedi
sonraçok canlı yemyeşşil biberi da almayın soluk renkli ve mat olmalı ve eğri büğrülükler olmalı hafif
fasulye dedi kırıcaksınız pazarda almadan çıt diye kırılıyorsa hormonsuz alın ama kırmaya çalışırken yamuluyor lastik gibi zorlanıyorsanız almayın dedi
havuç kocaman devasa havuçları almayın dedi yani açıkcası işte mat,soluk doğal halleriyle olan bizim gözümüze muhteşem görünmeyen şeyleri almalıuyız
umarım bu benim duyduğum bilgiler bissürü arkadaşımızdfa okur da dikkat eder
ve büyük marketlerde görüyorum çilek alıcam hepsi aynı boyda ve renkte fabrika çıkışı mı bu ya elime biber alıyorum foısforlu gibi gloss sürmüş gibi parlıyor yani yapay geliyor bana markettekiler
Canim parlatici ayarini sifirlarsan o sorun ortadan kalkar her makine baskadir kullanim klavuzunda yazar nasil sifilayacagin
Bulasik makinesi aklima yatti benim
Ben de isterim eski usul ama ist gobeginde imkanim zor yoksa ver odun atesini lttan kaynasin mis gibi
köylülerin sattığı pazara giderim genelde ve özellikle böyle yaşlı teyzelerden dedelerden alırım :) öyle büyük kamyonlardan büyük tezgahlarda satılanlardan almam teyzelerden amcalardan alırım...çünkü bilirimki kendi elleriyle yetiştirirler, belli oluyo zaten sebzelere bakınca, kendi elleriyle ekip dikip toplayıp getiriyorlar.... geçen gittim işte salatalık alacaktım, yere sergi sermiş ahhh teyzem nasıl acıdım durumuda kötü belli bi kaç kilo salatalık var önünde maydonoz marul birde semizotu var... salatalıklar eğri büğrü tam organik belli köy salatalığı hemen aldım... sabah kahvaltıya doğramıştım nasıl güzel kokuyor... hafif çekirdeklenmiş ama olsun... yinede tazeydi...:) mis gibi yedik..
Kirmizi eyt biber cnm
Evt benim tafrif baya degisik
Sap kismini kesip icini bosaltip hicbir islem uygulamadan atiyorum dolaba ic ice koyuca yerden tasarruf olur ona gore sec bence alirken
Bn kabuguna dokunmuyorum cunku etli dolma olarak pisirdin mi kabugu kendinden atar zaten cocuklugumun en sevdigim yemeklerindendir zaten kabugunu syerken catalla soymak bile zevk verirdi cok off aciktimmmm cbirden
Boyle bir imkaniniz olmasi ne guzel ben burda pazara gidiyorum bakiyorum marketten beter yok neymis bu semt sosyetikmis inanin burda marketler daha iyi geziyorum hepsini hangisi daha guzel se el mahkum sonucta
Gazelcm ben de gecn bir yogurt yaptm arkasin ineklerinden getirmistm sutu tamamen otluyormus yem yemeyen hayvan
Yok boyle bir sey
aaa ne güzel haşlamaya gerek yok ozaman :) teyzeme söyleyim ben bunu..zavallım saatlerce kabuk soyacam diye uğraşır haşlar dururdu :) bende açıkçası baya zahmetli diye pek niyetlenmedim...evett dur sen ben haftaya alayım bi kaç kilo, belki buzluğumun köşesinde biyer kalmış olabilir :)))
Yok cnm hic gerek yok
Ben de ananemin israriyla koydum sen seversin niye koymuyorsun diye yoksa unutmusum
Ananem yillardir boyle yapar
Ben gecen sene k biberi rondoda kiyip bir yemeklik kuck kucuk posetlemistim cok pratik olmustu yemeklere lezzet
Yok cnm hic gerek yok
Ben de ananemin israriyla koydum sen seversin niye koymuyorsun diye yoksa unutmusum
Ananem yillardir boyle yapar
Ben gecen sene k biberi rondoda kiyip bir yemeklik kuck kucuk posetlemistim cok pratik olmustu yemeklere lezzet
hani bazı sebzeler olur ya herşeye yakışır, neyin içine koysan uygun olur...işte et biberi de aynen öyle çok haklısın...neye koysan yakışıyor... ister dolma yap ister kızart ister turşu yap ister yemeklere koy, benim bu günkü yaptığım acılı sosa da koyabilirsin..herşye yakışıyor maşallah bereketli bi sebze...:) samimi bi arkadaşım var aynen tarifini yazayım...
bildiğimiz köfte tarifinde köfte yapıp yağda kızartmış köfteleri, sonra bu et biberlerini közleyip kabugunu soyup uzunlamasına kesmiş...sonra bu köfteleri arasına tek tek koyup sarma sarar gibi sarmış...maydonoz saplarıyla aynı paket yapar gibi bağlamış :) o kadar güzel görünümlü ve lezzetli olmuş ki, servis ederken sarımsaklı yoğurt dökmüş çok beğenmiş...et biberini herşeye yakıştırmak mümkün gerçketen...
bende koyayım dolaba..niyetlendim bak şimdi..ama bende dolma için koycam çok severim teyzemden biliyorum çok lezzetli oluyor..
Bu arada ilk kez yapacak olan arkadaslar olabilir dipnot düşmek istedim
Biber gibi gidalari dondurdugunuzda cikarip kullanacaginiz zaman erimesini beklemeyip donlus halde isleme alin pisirip
Bekleyip erirse oof yanindan gecilmez
Ben de kofte yerine peynir kyarimsararim iftar sofrasinda ozellikle sik bir sunum oluyor kahvaltida da aa hatta kahvaltilik topigine ekliyim bunu birkac yazacagim vardi
Ben de kofte yerine peynir kyarimsararim iftar sofrasinda ozellikle sik bir sunum oluyor kahvaltida da aa hatta kahvaltilik topigine ekliyim bunu birkac yazacagim vardi
evet üşümüş gibi oluyor :)) nerden mi biliyorum ? tecrübe ile sabit.. :) ha ha
ay aklıma geldi şimdi, ilk evlendiğim sıralar buzlukta yeşil dolma biberler vardı dolma yapıcam diye çıkardım, koydum güya buzunu çözsün diye... ohh maşallah ne hale gelmişler eriyince... eciş bücüş olmuşlar direk çöpe attım yenmezdi asla :)
aklıma getirdin canım yaa.. :) akıllandık işte tecrübe etmeden öğrenilmiyor bazen...:)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?