evimizde kış hazırlıkları yapanlar...hadi paylaşalım..önerelim...öğrenelim..:)

bulasık makinası kac dereceye kadar cıkabiliyor ki! arkadaslar içinde bakteri ve toksin ürüyor.. illa zehirlenmeniz sart degil vücüdunuza zarar.. ben uyarıyorum buzluk dısında saklama yapmayın. hekimim ben konserve içinde ne mikroplar uruyor ne hastalar geliyor bize

uyarınız için teşekkürler... benden rica edenlere paylaştım, yapıp yapmamak herkesin kendi fikri tabi...
fakat ben düşüncemde ısrarcıyım...onca yediğimiz sağlıksız ürünlerin yanında konserve bana masum geliyor...
işin teknik kısmını elbet siz daha geniş bilirsiniz...ama zamanında örnek veriyorum açık süt zararlı diye vatandaşı UHT sütlere yönlendiren onların daha sağlıklı olduğuunu belirten bazı hekimler, şimdi açık sütleri tercih edin diye duyuruyor...yanlış anlamayın sizin fikrinize saygı duruyorum tabiki... ama şu an ki devirde ne yeddiğimiz bile belli değilken, böyle konserve tarzı şeyleri onların yanında çok daha masum buluyorum ben..bu benim görüşüm..herkes düşüncesinde özgür tabi...

Demin bir konu gordum c colanin icinden igrenc bir cisim cikmis danonenin icinden dis!
Asil dikkat etmemiz gerekenler hazir gidalar
Esliden benim ananem anlatir kavurmalar kuplerde saklanirmis meyveler de benzer sekilde insanlar saglikliymis dondurucunun olmadigi zamanlar onu gecin buzdolabi yok
Konserve dunku teknik degil ki ama tabi su acisan cok haklisiniz dikkatli yapilmali kapaginin tutmasi cok onemli

aynen katılıyorum canım...eskiden dolapmı vardı farklı tekniklerle saklanırdı..ama herkes sağlıklıydı....konserve yeni bi olay değil geçmişte de vardı...dondurucu çıktı mertlik bozuldu

ben de konserve hakkındaki düşüncelerine katılıyorum bir ölçüde. kendim de yapıyorum. ama bulaşık makinesinde olması bana çok ters geliyor . çünkü hekim olan arkadaşın dediği gibi makine en fazla 90 dereceye kadar ısıtır sanırım. hatta bazı makineler 70 oluyor en yüksek. konserve yapmak için o kadar uğraştıktan, emek verdikten sonra bir tencerede yarım saat kaynatmak kalıyor. bu da çok zor olmasa gerek. kaldı ki sağlığımız söz konusu. enerjiden tasarruf konusuna gelince, bulaşık makinesini 90 da çalıştırınca da elektrik harcanmıyor mu? ne kolaylık olarak, ne tasarruf olarak, ne de sağlık açısından bulaşık makinesinde konserve yapmayın arkadaşlar

bulaşık makinası ne işe yarıyor burda :))konservelerin tutması için tek kullanımlık kapak olması yeterli öncesinde kavonozu kapakları yıkıyoruz zaten ne alaka bakteri falanda ben anlamadım:26:

bulaşık makinası ne işe yarıyor burda :))konservelerin tutması için tek kullanımlık kapak olması yeterli öncesinde kavonozu kapakları yıkıyoruz zaten ne alaka bakteri falanda ben anlamadım:26:

domates konservesinde zaten domates kaynatılıp dediğiniz gibi kullanılmamış kapakla kaynar haldeyken kapatılıyor. burda bir
sorun yok. ama fasulye konservesini kavanozla beraber kaynatmak şart. bu yöntem de bunun için kullanılıyormuş. bulaşık makinesini en yüksek ısıda çalıştırıp kavanozun kapanması sağlanıyor. ama kaynama olmadığı için ben kesinlikle sağlıklı olmadığını düşünüyorum.

arkadaslarım ben kimseye hazır beslenin,doğal beslenmeyin dedim mi!!! hazır konserve alın falan da demedim
bizlerin ders konularından biridir konserve içinde üreyen bakteri ve toksinler,düşünün ders konusu diyorum.. ben konservelemek yerine buzluga atın diyorum sadece ben uyarırım uymak uymamak sizin bileceginiz sey..
konserve yeni teknik degil diyen arkadaslarada söylüyrm ben evet yeni degil o sebeple bizlere bunlar deerslarde anlatılacak boyutta ve de gördüğümüz hastalar da cabası.. misal çinde insanlar tütsüleme ve tuzda bekletme yapıyorlar,o bölgelerdede mide kanseri cok fazla görülüyor.. asırı tuz da bekletme ve tuzlu tüketim de mide kanseri risk faktörü.. yuzde yuz yapar diyemeyiz ama bunlar kanıtlanmıs risk faktörleri.. ve cok fazla hasta görürüz.. haa eskiden mecbur yiyecek saklamak için yapılıyormus cunku buzdolabı yokmus ve bu gelenekler devam ediyor ve şu an ki bilim bunların risklerini ortaya koyuyor.. eskiden ölüyorlar yada konserve yiyip birden ishalden hastaneye gidiyorlarmıs ama sebebi bilinmiyormus.. ayrıca yapacak bişeyde yokmus ne yapsın insanlar.. ama suan ben mümkün oldugunca uyarırım gerisi size kalmıs.. ayrıca ben bulasık makinasında 70 derecenin ustunu görmedim zaten

Son düzenleme:

uyarıların için çok teşekkürler. sana katılıyorum ben de ama dolabımda gerektiği kadar yer olmadığı için sadece fasulye ve domatesi ben de konserve yapıyorum. riski var evet ama elimden geldiğince hijyen kurallarına uymaya çalışıyorum ve kavanozlarımı en az yarım saat kırkbeş dakika kaynatıyorum. yeri olan arkadaşlar bence de dondurucu kullanırlarsa sağlıklı olur. bulaşık makinesi ben de görmedim 90 derece ısıtan, ama bilmediğim bir markada varsa da 90 bile yeterli değil anlamında söyledim.

Hımm tamam anladım şimdi :))bizde fasülye bamya kabak vs kurutulur ondan bilmiyorum...:))dolaptada pek tadı olmuyor konservede tabiki bakteriler üreyebilir hastalıklar çıkabilir bu konuda haklısınız ama başka gıdalardada bakteri üreyebilir kolalar mesela meyvesuları sütler tamam içi hijyenik ama dışı değil nerelerde saklanıyor kamyonlarla geliyor yerlere konuluyor bizde onları alıp içiyoruz dışlarını yıkamıyoruz bile hoş yıkasakta mikroplar o kadar kolay ölmüyor... kutu kolalar,sodalar mesela onları bardağa bile koymuyoruz ağzımıza dayayıveriyoruz onlarında dışında ne bakteriler var..anlatmak istediğim her gıdadan bulaşabilir bu hastalıklar konserve bunlardan sadece bir tanesi..hatta derste gördüğüm kadarıyla aklınıza gelmeyecek şekillerde bile hastalıklar ortaya çıkabilir...ve bazı virüs bakteriler ölmesi için kaynamada yetmiyor..

gazelcim dediğim gibi ben çok az bi miktar yaptım deneme amaçlı. internetten bulmuştum tarifini bi ara. ama bulduğum tarifi yazayım sana. 3 kg domatesin etli kısımlarını rendele. salça olana kadar kaynat. 5-6 zivri biber doğra küçük küçük. domateslere ekle. 3 kg kadar közlenmiş kırmızı biberi ve 5-7 közlenmiş patlıcanı rondoda çek. domateslere ekle. 1 çay bardağı sıvıyağ, 3-5 diş sarımsak, 3-4 küp şeker karabiber ekleyip kaynat.üstüne isteğe göre maydanoz doğrayıp karıştır. sıcak sıcak kavanozlara koyup ters kapat. soğuyunca buzdolabında sakla yazıyodu. ben bu tarife göre yaptım. bugün okulda bi arkadaş fırında pişirdiğini söyledi. o da aklıma yattı.

canım tarifin benim acı sosa benziyor, ama seninki patlıcanlı falan olunca baya lezzetlidir eminim..neyle yiyorsunuz bunu...meze olarak mı...
biz misafir geldiğinde kısır yanında patates ve makarna salatası gibi şeylerle yiyoruz...
veya yemeklerin yanına ekmek bandırmak için :)
hatta bazen kahvaltıya ekmeğe sürmek için koyuyorum eşimde çok seviyor...kayınvalidem de pişi ile yemeyi seviyor..pişiyi bilirsin hamuru yağda kızartıyorsun ya, bizde ona pişi derler..pişiyi bandırmak çok lezzetli oluyor...

slm kızlar, bugün sabah makineden çıkardım fasülyelerim çok güzel tutmuşlar...kapakları gayet basınçlı şekilde tutmuş..çok sevindim...şimdilik sorun yok gibi görünüyor ama inşallah sonrada kapaklardan atma olmaz...bugün annemde yapmış makinede onunkilerde tutmuş :)
resimlerini ekliyorum, bunlar fasülyeler..

bunlarda bütün kış için hazırladığım ürünler...kompostolar,kurutmalık fasülyeler ve biberler, reçeller, acı soslar, menemenler, salamura yapraklar, turşular, baskı biberleri ve cin biber turşuları :) bütün hepsi bunlar...allah herkese ağız tadı ile yemeyi nasip etsin..herkesin evinde huzurla yenmeyi nasip etsin inşallah..

slm kızlar, bugün sabah makineden çıkardım fasülyelerim çok güzel tutmuşlar...kapakları gayet basınçlı şekilde tutmuş..çok sevindim...şimdilik sorun yok gibi görünüyor ama inşallah sonrada kapaklardan atma olmaz...bugün annemde yapmış makinede onunkilerde tutmuş :)
resimlerini ekliyorum, bunlar fasülyeler..

Eki Görüntüle 502379

bunlarda bütün kış için hazırladığım ürünler...kompostolar,kurutmalık fasülyeler ve biberler, reçeller, acı soslar, menemenler, salamura yapraklar, turşular, baskı biberleri ve cin biber turşuları :) bütün hepsi bunlar...allah herkese ağız tadı ile yemeyi nasip etsin..herkesin evinde huzurla yenmeyi nasip etsin inşallah..

Eki Görüntüle 502382

kızlar ben de gaza geldim bu konu sayesinde.konu sahibesine sonsuz teşekkürler.ben 6 kavanoz kayısı reçeli yaptım ve 2 kavonoz mürdüm eriği reçeli.annem de kırmızı erik reçeli verdi.(bahçemizin)

buzluğa da sigara böreği,kabak,fasülye yemeği attım.toplam 6 pişirim olur.ince biberleri kızartıp attım bol miktarda.bir arkadaş zararlı demiş araştırdım kaynak bulamadım ama zararlıysa bile "amaaan ne zararlı değil ki şekerim" diyerekten kendimi ferahlattım.

konu sahibesinin anlattığı acı sosu yaptım 2 kavonoz bayıldım süper oldu.ama ben bir gün bekletmedim.6 saat falan bekletip dolaba attım inşallah bozulmaz ama tüketmeye başladık bile onları.5 kilo domates alıp yine yapacağım inşallah.

bol miktarda da patlısan közleyip atmak istiyorum.k.validem de turşu, menemen ve kuru getirecek.oooh tamamdır.

malesef benim annem bu açılardan pek becerikli değil.üşenir daha doğrusu.reçellerimi görünce şok oldu zaten bugün.

k.vailedem getirsin şunları.ben de acı sos ve patlıcan közleyim.hazırlıkları tamamlamış olacağım.

kızlar sizden ricam biraz daha hamur işi örnekleri verelim buzluğa atmalık.

ayy canım nasıl sevindim bilemezsin...bir kişiye bile fikir verebildiysem ne mutlu bana..kaldı ki açtığım konu amacına ulaşmış demektir gerçekten çok sevindim... allah ağız tadı ile yedirsin...benim reçellerim annemden geldi sağolsun yapmış anacım :) konserve turşu menemen sos gibi şeylerde güveniyorum kendime ama reçel hiç yapmadım kıvam konusunda tereddütlüyüm...biraz anlatırmısın nasıl yaptın.... bizim burda karadut ve böğürtlen çok iyi yetişir...bende onlardan yapmak istiyorum...bana ölçü yazarmısın canım şeker su oranını kaynama süresini falan...sabırsızlıkla bekliyorum canım....
bu arada buzluğa her türlü hamur işini koyabilirsin canım ayrım yapmaya lüzum yok...ben mesela sigara böreği kesin koyarım, haşhaşlı veya tahinli poğacam hep hazır olur buzluta, misafirim gelince fırında 10 dakka ısııtır ikram ederim....
mantı koyanlar çok var ben hiç koymadım....
kayınvalidem su böreğini yapar, tepsiyle birlikte dipfrizi var büyük ona koyar...çıkar hazırca pişr oh :)
ben kendi poğaca tarifimi vereyim mutlaka dene pişman olmazsın buzluğa çok uygun malzemeler...

pofuduk poğaca...

hamuru için....................

2 yumurtanın akı...sarıları üzerine sürülecek...
1 kase yoğurt
2 paket kabartma tozu
su bardağının yarıdan az fazlası sıvı yağ
az tuz
aldığı kadar un...
iç malzemesi...................

peynir maydonoz karışımı..
veya haşlanmış patetes..

hamuru yoğuruyorsun ellerine bulaşıklığı geçince tamam demektir...kulak memesi kıvamında olacak...ufak parçalar kopa elinle hafiften açar gibi yap iç malzemeyi koy yarım ay şeklinde kapat üzerine yumurta sarısı sür ve çörek otu susam gibi serpiştir...180 derecede pişir...
mis gibi canım çekti...
soğuduktan sonra at buzluğa, sonra çıkar ısıt ye afiyetle.. :)
benim vazgeçilmez ve en basit tarifimdir...hemde mayasız olduğu için beklemeye mayalamaya gerek yok yoğur ve yap hemen...iki büyük tepsi çıkıyor...fazla fazla yeter size...

ben bunu kahvaltılık sos niyetine yaptım. ekmeğe sürüp yemek için. kahvaltıda böyle şeylere bayılıyorum ben

ben bunu kahvaltılık sos niyetine yaptım. ekmeğe sürüp yemek için. kahvaltıda böyle şeylere bayılıyorum ben

ayy canım kavanozum kalmadı evde; resimlere baktıysan hep doldu kavanozlar :) iyice heveslendirdin beni kalkıp yapıcam şimdi :) kahvaltılıklara bende bayılıyorum..hatta konu bile açtım farkettiysen kahvaltılıklar adıyla :) dayanamam yaparım valla

benim annem gibi ne çok şey yapmışsın canım ALLAH güle güle ağız tadıyla yemek nasip etsin hepsini eline sağlık

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…