- Konu Sahibi gazeldustubaglara
-
canım diğer sebzeleri kavanoza yaparken kaynatmak gerekiyor şişeleri...ama domatese gerekmiyor... direk ocakta soteleyip koy şişeye ters çevir tutar...
Ben senelerdir yapıyorum ilk yaptığımdada böyle bişey başıma gelmedi .Sanırım zamanlama ya da kapakta sorun olmuştur.Tencere altını kapatmayıp kavanozu bezle tutarak doldurup bekletmeden kapatılıyor.Bekletip kapatılırsa dediğiniz oluyor bazı kişilerden duymuştum.Ben yıllardır aynı yöntemle yapıyorum sorun olmadı .canım yanlış anlama ama fasülyeler kavanoza koyduktan sonra şişeliyken kaynaması gerekiyor aksi halde vakumunu atıyor bi kaç gün sonra...bende çok denedim annemde kayınvalidemde aynı şeyi söylüyor hep atmış kapaklar..şişeler en az yarım saat dolduktan sonra kaynatılmalı... domatese falan gerek yok menemen yaparken direk kapat ters çevir tutuyor ama fasülye tutmuyor...tutsa bile bi kaç güne atıyor...herkes aynı şeyi söylüyor...emeğiniz boşa gitmesin...ya buzluğa koyun yada kaynatın şişeleri doldurduktan sonra...
Merhaba dediğiniz turşuyu bende yapıyorum önceki sayfada yazmıştım.1 haftada oluyor buzdolabında muhafaza edilince bozulma olmuyor.Benim tarifimde sirke yok.Domates ekşiyerek turşu oluştuğu için sirkeye gerek kalmıyor.Ben küçük biberlerle hazırlıyorum.Biberleri yıkayıp deliyorum .Domatesleri kabuklarını soymadan rondodan geçiriyorum kavanoza atıyorum biberlerle beraber.Bol bol sarımssak kıyıyorum 5 baş yeter.Tuz ve zeytinyağı koyuyorum sıvıyağ değil haiki zeytinyağı sızma olacak.Bu şekilde kavanozun ağzından 3 parmak aşağıya kadar doldurup ışık almayan yerinde mutfak tezgahımda bekletiyorum ağzı kapalı.1hafta boyunca bazen 5 gün serin ve gölge yerde arada karıştırarak oluuyor.Sonra buzdolabına kaldırıyorum.Benim turşuda kabarıyor ama taşma payı bırakınca risk olmaz.Arada az az yağda koyuyorum yağını sarımsağını kısmayacaksınız.Umarım bu tarif annenizin tarifidir.Geçen gün domates soslu biber turşusu yaptım.
Malum hamile olduğum için canım bol bol ekşi ,tuzlu çekiyor.
Eskiden annem yapardı yerdik.O zamanlar nasıl yaptığına dikkat etmek ya da not almak aklıma gelmemiş.
(artık annem yaşamadığı için soramıyorum da...)
Turşuyu hatırladığım kadarıyla yapmaya ,hatta netten araştırmaya çalıştım.
Ama sonu hüsran oldu. =((
Bilenler bilir ,bu turşu kısa sürede oluverir ve kısa sürede tüketmek gerekir.
Şu şeklide yaptım;biberleri bir parmak kalınlığında doğradım ,kavanoza doldurdum.
Üstüne rendelenmiş domates ve bir iki diş sarımsak ,tuz ve bir miktar sirke ekledim.(sirke konuyor muydu ondan bile emin değilim.)
Bir hafta mutfakta beklettim.Beklerken kabarcıklar çıkarıp taştığı için günde bir kaç kez karıştırdım.Yani;kapağı hep açıktı.
Fakat sonra gördüm ki;biberler içinde eriyip gitti.
Köylüden aldığımız biber ve domatesler olduğu için atmaya kıyamadım.Hala buzdolabının rafında duruyor.
Lütfen bilen biri söylesin;şimdi ben onları napayım?Atmalı mıyım?
Bende bu gece fasulye ve gecen hafta sonu alıp yapamadığım borulceyi şokladım.15 kilo kadar domates rendeleyip dolaba attım esim uyuyor kapakları kendisi kapatacagindan yarın kaynayacağım.patlıcan ve kırmızı biber kaldi közlenecek artık daha sonra çünkü cok yoruldum.domates hariç İlk kez bu sene kış hazırlığı yapıyorum bakalım nasıl olacaklar.
Bu arada kullandığınız sirke elma mı üzüm mü ?
Belki sizlerden aldığım gazla turşu denerim de.
sende aramıza hoşgeldin canım...bebeğini sağlıkla kucağına almayı nasip etsin rabbim...Ben de çok seviyorum kış hazırlıkları yapmayı.
Tarhana (içinde mis kokulu tarhana otu oluyor) ,kavanozda küp ve püre şeklinde domates ,şişede domatessuyu (soda şişelerinde kaynatılmış)
Domatesle sotelenmiş taze fasulye,bamya ,şoklanmış barbunya ve bezelye ,közlenmiş topan patlıcan ,luftenitsa (kahvatılık sos)...
Tabii ki;pişmiş börek ,yaprak sarması ,biber dolması ,bütün olarak kırmızı ve yeşil biber.
Not:Hazırladığım her şeyi derin dondurucuda ya da buzdolabının alt raflarında saklıyorum.Dışarıda günlerce beklemiş hiçbir gıdayı tüketmemek gerektiğini biliyorum.
''stok'' şeklinde hazırlanmış ,buz kalıplarında dondurulup sonradan poşetlenmiş et ve tavuk suyu küpleri.
(Çorbalara ve pilavlara ,yemeklere lezzet katmak için.)
Asla hazır etsuyu tableti ,çorba ,ketçap ,tuzot vs almıyoruz.Katkı maddesi bulunan herşeyden (mümkün olduğunca) uzak durmaya çalışıyoruz.Kola dahi içmiyoruz.Elimizden geldiğince sağlıklı beslenmeye çalışıyoruz.
İstanbul'da yaşadığımız için güvenilir organik ürün bulmak pek mümkün olmuyor.
Ne yazık ki bizim bir köyümüz bile yok =((
Köyde yaşayan yakınları olanları resmen kıskanıyorum.
Sene de bir kez dahi olsa oralara gidip gezip ,görüp hasret giderip ,doğal beslenme şansı elde ediyorlar.
Eşim ,çevresinde köyde yaşayan akrabaları olan ,kendilerine sebze yetiştirenlerden birer kasa sebze satın alıyor.
O kadar çok seviniyorum ki...Bir kaç gün uğraşıp onları kışlık olarak hazırlıyorum.
Malatyalı çok sevdiğim bir arkadaşım köyde yaşayan ve kendi üretimini yapan halasından;dut pekmezi ,kuru kayısı ,kurutulmuş biber ,patlıcan ,domates sipariş ettim.Onların gelmesini bekliyorum.
Ben İzmir'liyim Ege'den özellikle Aydın'daki bir tanıdığımızdan zeytinyağ satın alıyorum.
Geçen sene Şarköy'de yazlığı olan eltim oranın zeytinyağından getirmişti.Gayet güzeldi.
Bu arada bir çiftlikten süt satın alıp yoğurt ve peynir yapıyordum.
Fakat şimdi hamile olduğum için pastörize sütten yoğurt yapmakla yetiniyorum.
Konuyu birinci sayfadan itibaren okudum.
Hanımlar sizlerden de çok şey öğreniyorum ,hepinize teşekkür ederim.
Ben senelerdir yapıyorum ilk yaptığımdada böyle bişey başıma gelmedi .Sanırım zamanlama ya da kapakta sorun olmuştur.Tencere altını kapatmayıp kavanozu bezle tutarak doldurup bekletmeden kapatılıyor.Bekletip kapatılırsa dediğiniz oluyor bazı kişilerden duymuştum.Ben yıllardır aynı yöntemle yapıyorum sorun olmadı .
Patlıcan közlemesini nasıl yapıp atıyorsunuz difrize bayanlar... Dİfrizden çıkınca sulu olmuyor mu :26:
kızlar çok hamaratız vallaha....Bende sıgara boreklerımı sardım mantılarımı açtım attım dolaba.Domateslerı doğradım kaynattım kavonozlara koydum 15 kavanoz yaptım taze fasulyemı attım.bezelye barbunya kırmızı bıber attım.salatalık tursusu kurdum haftayada pazardan lahana alıp lahana tursusu kurucam.Tarhanamla ev makarnası kayınvalıdemden gelıyor recel pek yemıyoruz yapmıyorum o yuzden:Bırde kırmızı bıberlerın dolmalık bıber gıbı olanlarından buldum bırde onlardan attım.Insallah guzel olur ılk defa aldım onlardan ben bırde kurabıye atarım dolaba bol bol tatlı tuzlu karısık mısafır geldıgınde çok pratık oluyor Sımdılık bu kadar....
gazelcim valla sana karşı mahcubum yaa haber vermedin diyorsun çok haklısın ama inan internete girmiyorum bilgisayarım bozuldu ankaraya gittim sırf tamir için dah dün geldi annemlerden okuyorum devamlı yazdıklarınızı oraya gittiğimde ama cevaplayamıyorum üye olamıyorum nedense onun bilgisayardan haliyle sadece misafir üye olarak oku çık yaptım hep ama takipteyim makinede fasülye yaptın demek haa ne cesaret ben çok duydum da deneyemedim ama artık denerim valla..yarın annemle şu meşhur lutenitsadan yapcaz bakalım umarım güzel olur...onun dışında bende bi değişiklik yok kaynımı nişanladık falan derken istanbula git gelle geçti yaz şimdi de eşimin okulu falan benim evdeki malum bildiğin konular mecburen askıya alındı...bi de şu mor lahana turşusu hani bu restoranlarda falan olanlar gibi mi oluyokine?
aoooow yok ben korktum elim de öyle aza varmaz yaptımmı bozulursa hepsi gider....ben de çok severim yaa mor lahana vazgeçilmezimdir eşim pek yedirmiyo nodül var boğazımda nerden duyduysa duymuş iyi gelmezmiş amaan ben yapcam genede bakalım bu mevsimde burda varmı ki lahana yarın pazara bi bakayım valla...sorma gazel yaa beim efe 7 de ayakta eskiden park yataktan çıkamıyodu uyansa da oynuyodu yatakta şimdi çıkıyo biz daha uyurken evin altını üstüne getiriyo acıkıyo falan uyku haram oldu bize anlıycanşimdi uyursam anca kuzum sen yaz ben sabah okurum yarın da çook işim var kış geliyo hazırlık yapalım diyoruz rahatlık olsun diye de yazın canına okuyoruz bu arada yorularak
ben patlıcanları ocakta közlüyorum biraz batıyor etraf ama olsun..fırında közleme bana yavan geliyor biraz porsuk oluyor patlıcanlar..içleri sulanıyor...
közledikten sonra kabuklarını soyuyorum, ince ince doğruyorum...hafiften iki elim arasında sıkar gibi yapıyorum, bi kaç damla suyu akıyor...
sonra poşetleyip direk atoyorum buzluğa...
kışın çıkarıp yerken de hiç sulanma falan olmuyor... ama özellikle dikkat ettiğim şu ki, buzunu çözmesini beklerken poşetiyle bekletmiyorum..poşetinden çıkarıyorum hafif çözmeye başlarken...poşet sulandırıyor...sebebi ise şu, poşet içinde havasız kalan şoklu haldeki patlıcan hava ile temas haline geçince bi yandan buzunu eritirken bi yandan buharlaşıyor, ve o buhar poşetin içinde kalıncaa haliyle sulanmasına sebep oluyor... o yüzden poşeti hafif çözmeye başlayınca çıkartın...sadece patlıcanlar için değil bu bütün donmuş gıdaların çözümü esnasında uygulayın bunu...
Merhaba dediğiniz turşuyu bende yapıyorum önceki sayfada yazmıştım.1 haftada oluyor buzdolabında muhafaza edilince bozulma olmuyor.Benim tarifimde sirke yok.Domates ekşiyerek turşu oluştuğu için sirkeye gerek kalmıyor.Ben küçük biberlerle hazırlıyorum.Biberleri yıkayıp deliyorum .Domatesleri kabuklarını soymadan rondodan geçiriyorum kavanoza atıyorum biberlerle beraber.Bol bol sarımssak kıyıyorum 5 baş yeter.Tuz ve zeytinyağı koyuyorum sıvıyağ değil haiki zeytinyağı sızma olacak.Bu şekilde kavanozun ağzından 3 parmak aşağıya kadar doldurup ışık almayan yerinde mutfak tezgahımda bekletiyorum ağzı kapalı.1hafta boyunca bazen 5 gün serin ve gölge yerde arada karıştırarak oluuyor.Sonra buzdolabına kaldırıyorum.Benim turşuda kabarıyor ama taşma payı bırakınca risk olmaz.Arada az az yağda koyuyorum yağını sarımsağını kısmayacaksınız.Umarım bu tarif annenizin tarifidir.
Aaaaaaaaaaa en sevdiğim konumaşallah herkes pek hamarat ben de hemen buzluğa attıklarımı yazayım yaprağımı sardım, dolmalaırımı koydum, biber közledim (yoğurtla çok seviyorum kışın) bezelye, karnıyarıklık patlıcan koydum birazını közledim birazını kızarttım, domates koydum, yeşil biber koyucam ve menemenle konserve patlıcan koyucam sonra kışlığım bitiyor turşularım annemden ve kesme makarnalarımda annemden reçelimide yaptım kışa hazır sayılırım :)
Bir de sigara böreği koymak istiyorum ama hiç koymadım nasıl koyuyorsunuz bilgiverir misiniz? Paçanga böreği olarakda koymak istiyorum bunları buzluktan çıkartınca kızartabiliyoz mu yoksa fırına mı sürücez bir de kızartıyorsak buzunun çözülmesini mi beklicez :26:
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?