evimizde kış hazırlıkları yapanlar...hadi paylaşalım..önerelim...öğrenelim..:)

Ben senelerdir yapıyorum ilk yaptığımdada böyle bişey başıma gelmedi .Sanırım zamanlama ya da kapakta sorun olmuştur.Tencere altını kapatmayıp kavanozu bezle tutarak doldurup bekletmeden kapatılıyor.Bekletip kapatılırsa dediğiniz oluyor bazı kişilerden duymuştum.Ben yıllardır aynı yöntemle yapıyorum sorun olmadı .

Merhaba dediğiniz turşuyu bende yapıyorum önceki sayfada yazmıştım.1 haftada oluyor buzdolabında muhafaza edilince bozulma olmuyor.Benim tarifimde sirke yok.Domates ekşiyerek turşu oluştuğu için sirkeye gerek kalmıyor.Ben küçük biberlerle hazırlıyorum.Biberleri yıkayıp deliyorum .Domatesleri kabuklarını soymadan rondodan geçiriyorum kavanoza atıyorum biberlerle beraber.Bol bol sarımssak kıyıyorum 5 baş yeter.Tuz ve zeytinyağı koyuyorum sıvıyağ değil haiki zeytinyağı sızma olacak.Bu şekilde kavanozun ağzından 3 parmak aşağıya kadar doldurup ışık almayan yerinde mutfak tezgahımda bekletiyorum ağzı kapalı.1hafta boyunca bazen 5 gün serin ve gölge yerde arada karıştırarak oluuyor.Sonra buzdolabına kaldırıyorum.Benim turşuda kabarıyor ama taşma payı bırakınca risk olmaz.Arada az az yağda koyuyorum yağını sarımsağını kısmayacaksınız.Umarım bu tarif annenizin tarifidir.

allah ağız tadı ile yedirsin canım....
ben elma sirkesi hiç kullanmadım...baştan beri üzüm sirkesidir hep kullandığım...
bu arada turşu için cesaret beklemene gerek yok canım, bak annem derdi hep bi kadının ilk el öğrencesi olan turşu lahanadır diye :) çünkü lahana ile uğraşmaya gerek yoktur doğra iri iri doldur üzerine yarıya kadar sirke dök, geri kalan yarısına tuzlu su yap dök, bir iki yemek kaşığıda limon tuzu koy bidonun üst kısmına kapat ohh hazır...:) bende ilk lahana turşusu ile başladım geçen sene...diğer salatalık biber falan annem yapmıştı...bu sene yalnız gurbetteyim ve herşeyimi kendim yapmaya çalıştım... beşer kiloluk bidonlara iki bidon karışık turşu yaptım..aynı ölçülerde sirke tuz ve limon tuzu koydum...karışık turşularımı henüz açmadım daha olmadılar....ama geçen gün yaptığım mor lahanayı açtım bugün ilk kez akşam eşimle yedik ve okadar güzel olmuşki, sanki çerez yer gibi tabağa koy koy ye :) eşimde çok beğendi buda beni onure etti tabi :) hiç korkma direk al ve dene....annemin bi lafı vardır becerenin dört gözü dört kulağımı var, herkes deneye deneye öğrenir, bakmayla öğrenilmez...bakmayla öğrenilseydi kediler kasap olurdu der annecim :)

sende aramıza hoşgeldin canım...bebeğini sağlıkla kucağına almayı nasip etsin rabbim...
yazını dikkatle okudum evet malesef öyle katkı dolu ürünler yiyoruz ki, hatta yerken bildiğimizi sandığımız şeylerin tam aksine hiç bilmediğimiz ürünler olduğuna şahit oluyoruz... ben mesela geçen sene öğrendim hazır satılan kaymaklı yoğurtların üzerindeki o bir parmak kalınlığındaki kaymağın aslında kaymak olmadığını öğrendim. ne olduğunu öğrenince ikinci şoku yaşadım..o yüzden 3 senedir evliyim ve her zaman yoğurdumu kendim yaparım.... elden geldiğince sağlıklı beslenmek adına çabalıyorum ufak oğlum var onada hazır şeyler yedirmemeye çalışıyorum....elbette hazır gıdalardan kurtuluş yok bu devirde, ama meseleyi en aza indirmek bile bir kardır diye düşünüyorum....
hazırlıklarınız gayet lezzetli geliyor kulağa... eğer imkanınız varsa yaptıklarınızın resimlerini burdan ekleyebilirseniz çok seviniriz...çünkü bu forumda yeni evli olup veya çalışan bayan olup da tecrübesi bilgisi olmayan çok kardeşlerimiz var...birbirimizden edindiğimiz tavsiyelerle birçok hazırlık yaptık bu kış için...ve halada faydalanıyoruz...ben mesela yeter artık başka yapmayacam yeter bu kadar diyorum, ama ertesi gün burdan yeni bi tarif görüyorum ve hemen imrenip yapıyorum :)
sizdende resimlerle paylaşmanızı rica ediyoruz kolay gelsin canım..

valla bilemiyorum canım sadece benim başıma gelse acaba beceremedimmi diyecem ama yıllardır annem hep der kaynanam söyler komşulardan duydum... belki el değişikliği sebeptir bilemiyorum...keşke tutsun afiyetle yiyin canım...ama ben cesaret edemem kaynatmadan...

Patlıcan közlemesini nasıl yapıp atıyorsunuz difrize bayanlar... Dİfrizden çıkınca sulu olmuyor mu :26:

ben patlıcanları ocakta közlüyorum biraz batıyor etraf ama olsun..fırında közleme bana yavan geliyor biraz porsuk oluyor patlıcanlar..içleri sulanıyor...
közledikten sonra kabuklarını soyuyorum, ince ince doğruyorum...hafiften iki elim arasında sıkar gibi yapıyorum, bi kaç damla suyu akıyor...
sonra poşetleyip direk atoyorum buzluğa...
kışın çıkarıp yerken de hiç sulanma falan olmuyor... ama özellikle dikkat ettiğim şu ki, buzunu çözmesini beklerken poşetiyle bekletmiyorum..poşetinden çıkarıyorum hafif çözmeye başlarken...poşet sulandırıyor...sebebi ise şu, poşet içinde havasız kalan şoklu haldeki patlıcan hava ile temas haline geçince bi yandan buzunu eritirken bi yandan buharlaşıyor, ve o buhar poşetin içinde kalıncaa haliyle sulanmasına sebep oluyor... o yüzden poşeti hafif çözmeye başlayınca çıkartın...sadece patlıcanlar için değil bu bütün donmuş gıdaların çözümü esnasında uygulayın bunu...

kızlar çok hamaratız vallaha....Bende sıgara boreklerımı sardım mantılarımı açtım attım dolaba.Domateslerı doğradım kaynattım kavonozlara koydum 15 kavanoz yaptım taze fasulyemı attım.bezelye barbunya kırmızı bıber attım.salatalık tursusu kurdum haftayada pazardan lahana alıp lahana tursusu kurucam.Tarhanamla ev makarnası kayınvalıdemden gelıyor recel pek yemıyoruz yapmıyorum o yuzden:Bırde kırmızı bıberlerın dolmalık bıber gıbı olanlarından buldum bırde onlardan attım.Insallah guzel olur ılk defa aldım onlardan ben bırde kurabıye atarım dolaba bol bol tatlı tuzlu karısık mısafır geldıgınde çok pratık oluyor Sımdılık bu kadar....

gazelcim valla sana karşı mahcubum yaa haber vermedin diyorsun çok haklısın ama inan internete girmiyorum bilgisayarım bozuldu ankaraya gittim sırf tamir için dah dün geldi annemlerden okuyorum devamlı yazdıklarınızı oraya gittiğimde ama cevaplayamıyorum üye olamıyorum nedense onun bilgisayardan haliyle sadece misafir üye olarak oku çık yaptım hep ama takipteyim makinede fasülye yaptın demek haa ne cesaret ben çok duydum da deneyemedim ama artık denerim valla..yarın annemle şu meşhur lutenitsadan yapcaz bakalım umarım güzel olur...onun dışında bende bi değişiklik yok kaynımı nişanladık falan derken istanbula git gelle geçti yaz şimdi de eşimin okulu falan benim evdeki malum bildiğin konular mecburen askıya alındı...bi de şu mor lahana turşusu hani bu restoranlarda falan olanlar gibi mi oluyokine?

ooo maşallah şimdilik bu kadarsa devamında neler görecez bakalım :) afiyetle yiyin canım...
15 şişe menemen sana kış boyu yeter artar bile..çok sıkışırsan dök tavaya kır üzerine yumurta ohh mis gibi kokulu domateslerden kış ortasında menemenin tadını çıkar :)
benim tarhanamda teyzemde geldi birde ben satın aldım komşudan tembellik ettim :)
eriştemi de yapılmış satın aldım komşulardan..çünkü oğlum ufak ve erişte baya uzun süreli zahmetli iş olduğundan cesaret edemedim...
kırmızı dolmalık biberi bende çok seviyorum ama diğerlerine nazaran biraz pahalı...ben yeşil dolmalık koydum doldurup... ee devir tasarruf devri bacım napıcan :)

o zaman affettim :) şaka tatlım hoşgeldin tekrar özledim seni eksikliğin öyle belliki....
mor lahana turşumu perşembe günü kurdum hemde kolayca...
bugün akşam yemekte eşimin ısrarıyla açtım :) hadi aç olmuştur hadi aç aç diye diye öldü meraktan çok seviyor o yüzden yapmıştım zaten..:) açtım koydum sofraya o kadar güzel olmuş ki çerez gibi otur koca bi tabak yersin... :)ben bile çok beğendim eşim resmen bayıldı... bu biter dayanmaz bize bi daha yapıcam...:) çok basit detaylı anlatmıştım 34, sayfada.
bu arada evet bi cesaret yaptım fasülyeleri makinede...aşağı köürlüğe koyuyorum raflarda duruyor...bugün baktım hala vakumlu...olmuş yani :) okeydir... :) tavsiye ederim...
ama anneminki olmamış sanırım kapak geçen seneden kalma olunca yada evleri çok aşırı sıcak olunca tutmadı galiba..neyseki bir şişeydi..benimki dört şişe..şimdilik olmuş gözüküyor...inşalllah sonunda bi fiyasko olmaz

aoooow yok ben korktum elim de öyle aza varmaz yaptımmı bozulursa hepsi gider....ben de çok severim yaa mor lahana vazgeçilmezimdir eşim pek yedirmiyo nodül var boğazımda nerden duyduysa duymuş iyi gelmezmiş amaan ben yapcam genede bakalım bu mevsimde burda varmı ki lahana yarın pazara bi bakayım valla...sorma gazel yaa beim efe 7 de ayakta eskiden park yataktan çıkamıyodu uyansa da oynuyodu yatakta şimdi çıkıyo biz daha uyurken evin altını üstüne getiriyo acıkıyo falan uyku haram oldu bize anlıycanşimdi uyursam anca kuzum sen yaz ben sabah okurum yarın da çook işim var kış geliyo hazırlık yapalım diyoruz rahatlık olsun diye de yazın canına okuyoruz bu arada yorularak

valla canım ne kadar canına okusan azdır yaz mevsiminin.. :) sendeki bahçe bende olsa bende okurum :)
o bahçe el altında bş durur mu ki, insanı kurt yer :)
bu arada bak sen şu yaramaz efeye, maşallah burak öğlene kadar uyuyor rahatız şükür aman duymasın kulağı :) ama bizimkide gündüzleri uyumuyo hiç..haliyle gece de deliksiz öğleni buluyor uyanması....
ya canım konuyla lakasız ama efe tuvalete alıştı dimi...ben geçmi kaldım sence, ya naptıysam olmuyor canım ya delirecem yaz bitiyor yok hala,, alışmıyor üstüne düşüyorum yok rahat bırakyorum yok valla bu yaz kalıcak heralde kışında zaten evim sobalı biliyosun napcaz bilemedim inan..annem skışıtıryo bi yandan geç kaldın diye...burak şun 25 buçuk aylık..geçmi sence...off delirmeye ramak kaldı...sanırım zamanı var gibi...kasları gelişmemiştir henüz diyorlar..erken diyen var geç diyen var bilemedim arad kaldım....eşimde erken gibi diyor çünkü farkına varamıyor tuvaleti gelse bile..bilmiyorum canım..işte bende bi yandan bunlarla uğraşıyorum :)
herkesin derdi çok..allah sabır versin..iyi geceler sana canım artık burdasın nasılsa görüşürüz...öptüm canm..

Teşekkür ederim cevabın için bende bu sene deneyim dediğin şekilde...Ben 1 senelik evliyim yeni yeni öğreniyorum böyle şeyleri.Bu sene anneminde yardımıyle bezelye,barbunya,menemen ve reçel yapıp koyduk difrize...Biraz yeşil fasülye,domates ve biber daha koymayı düşünüyorum...Turşu çok yemiyoruz yüzden yapmayı düşünmüyorum...Dolmayı eşim yemediği için yapmıyorum hiç anneme gittiğimde o yapıyor ben yiyorum... Bunlar dışında ne yapabilirim başka :26::26:

Patlıcanıda denerim mutlaka

patlıcanı denesem mi bilemedim. Özlüyoruz biz de ya patlıcanı..

bir de közlemek için közmatik diye birşey kullanıyorum kızlar, tavsiye ederim. Hem ortalık batmıyo, hem de tam kıvamında oluyor. buzluğa atarken işinize yarar. hem de çok ucuz 3-5 TL bişey...

Aaaaaaaaaaa en sevdiğim konu maşallah herkes pek hamarat ben de hemen buzluğa attıklarımı yazayım yaprağımı sardım, dolmalaırımı koydum, biber közledim (yoğurtla çok seviyorum kışın) bezelye, karnıyarıklık patlıcan koydum birazını közledim birazını kızarttım, domates koydum, yeşil biber koyucam ve menemenle konserve patlıcan koyucam sonra kışlığım bitiyor turşularım annemden ve kesme makarnalarımda annemden reçelimide yaptım kışa hazır sayılırım :)

Bir de sigara böreği koymak istiyorum ama hiç koymadım nasıl koyuyorsunuz bilgiverir misiniz? Paçanga böreği olarakda koymak istiyorum bunları buzluktan çıkartınca kızartabiliyoz mu yoksa fırına mı sürücez bir de kızartıyorsak buzunun çözülmesini mi beklicez :26:

Ben de sizin yaptığınız gibi yapmıştım.Fakat yeşil ve kırmızı biberle yapmıştım.
Şimdi anlıyorum ki;benim 'hatam' sirke koymam olmuş.Sirke biberleri eritmiş.
Bir de domateslerin kabuklarını soymuştum ve yağsız yapmıştım.

Cevabınız için çok teşekkür ederim.Sanırım annem de böyle yapıyordu.

Peki ,o yaptıklarımı dökmeli miyim?Bir işe yarar mı?
Kötü kokmuyor ,bozulma falan yok.

canım normal sarıyorsun sigara böreklerini sonra poşetleyip koyuyorsun...çıkarınca da hiç çözmesini bekleme o zaman ıslanıyor yufkalar...direk çıkar kızart... paçanga böreği hakkında bi fikrim yok canım hiç yapmadım o yüzden bilgi veremeyeceğim...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…