evimizde kış hazırlıkları yapanlar...hadi paylaşalım..önerelim...öğrenelim..:)

canım baya koymuşsun maşallah bişey kalmamış zaten :) afiyetle yiyin inşallah..
ama eğer seviyorsanız mantı yapıp koyabilirsin, sigara böreği koyabilirsin...kırmızı et biberlerini közleyip veya haşlayıp kabuklarını soyup poşetleyip koyabilirsin çok güzel bi mezedir....

valla canım ben bu modern ismini bilmiyorum :) biz acı sos veya kahvaltılık sos meze gibi isimlerde hitap ediyoruz kendilerine :)
eğer dediğin buysa tarifini yazayım..acılı sosa mı diyorsun?

yok canım o değil hani şu patlıcan biber közlemesiyle yapılan kahvaltılık sos bir ara yemiştim çok hoşuma gitmişti tavsiye ederim ama nasıl yapıldığını malesef bilmiyorum

Şimdi 42 sayfayı okuyamadım ama boş bir vaktimde okuyacağım. Kış sebzesi de yenir bizim evde ama usulünca hazırlanmış olursa yazdan hazırlanıp konanları da seviyorum. Bezelyeyi tek seferde aldım 5 kilo, o hazır. Enginarları da ilkbaharda koydum. Barbunyayı parça parça koyuyorum, her pazara gidişimde 1 kilo fazla alıyorum, epey birikti. Bamya mevsimini kaçırdım. Ama koyduğumda limonlu suda şoklayıp kouyyorum, fasulyeyi ise domatesla hafif kavurup sarartarak.
Bir kilo vişne koydum çekirdeklerini çıkarıp buzluğa, pastalarda filan güzel oluyro ya da muhallebilerin üstünde.
Reçeli annem yaptı sağolsun.
Erişteyi birlikte kestik annemle. Bir kısmını da minicik çorbalık şeklinde kestik.
Salçamı köyden alacağım, burada kurutma yerim yok.
Annem şişe domates de yapmış. :)))
Bir de dün kendim birşey icat ettim. Kırmızı biberle domatesi birlikte robottan geçirdim, az tuz az da zeytinyağı ekledim. Buzdolabı poşetlerine doldurdum ama ince ince yassıltarak koydum. Her poeşt iki kullanımlık filan. İnce koyduğum için bir poşetin hepsini kullanmayacağım zaman eritmeden istediğim kadarını kırıp çıkartabileceğim. Hem saçla yerine kullanabilirim hem de üstüne yumurta filan kırırlır diye düşündüm. Bakalım nasıl olacak. Biraz da bütün domates ve biber koyuyorum, buzlu buzlu doğramak kolay oluyor lazım olunca. Bir de şişe menemen yaparım.
Kuru biber de severim, onu da anneannem yollar artık. :))
Ha bu arada patlıcan koymuyorum, buzlukta bekleyen patlıcanın pek sağlıklı olmadığını söylüyorlar.

Hoş buldum

Amin inşallah! Güzel dileklerinize teşekkür ederim.

Son yıllarda gıda konusunda ortaya çıkan gerçekler adeta paniğe kapılmama yol açtı.
Hele ki hamile olmam sebebiyle çok fazla dikkat eder hale geldik.Hele ki İstanbul'da
dikkat etmek çok daha zor.Milyonlarca insanın yaşadığı yerde her türlü sahtekarlık var.
Ne kadar korunmaya çalışsak da elbette ki maruz kalıyoruzdur.

Bir yerlerde yoğurdun üzerindekinin margarin olduğunu okumuştum.
Asla margarin tüketmeyen biri olarak bana çok itici gelmişti.
Tabii ki;tek sebebi bu değildi.Hazır yoğurtların içerisinde katkı maddelerinin olması ve besleyici değerinin az olması ,süt tozu katkısı bulunması vs. gibi nedenlerle 'ekşiyebilen' yoğurt yapmayı ve tüketmeyi daha sağlıklı buluyorum.

Allah uzun ,sağlıklı ömür versin oğlunuza.
Ben de bebeğim doğup da ek gıdaya başlama zamanı gelince asla hazır mama vermeyi düşünmüyorum.Onu en sağlıklı şekilde bebek çorbaları ve yemekleriyle beslemek istiyorum.

Tabii ki;elimden geldiğince resim eklemeye çalışırım.
Dün sizin tarif ettiğiniz patlıcanlı domatesi yaptım.İlk kez yaptım.Patlıcanın her türlüsünü çok severim.

Farklı tarifleriniz varsa bekliyorum. :13:

Ben sirkeli yapıyorum. Ama keskin sirke sevmezseniz kaynayıp soğumuş su ile seyreltebilirsiniz. Biberi sirke değil de kullandığını sudaki klor eritmiştir.

canım sen yine masum duymuşsun yoğurdun üzerindekini..:) ben duyduğumda şok olmuştum üzerine peçete koyuyorlarmış
evet yanlış duymadın bildiğimiz peçete.... çok inandım ben çünkü gerçekten kaymaklı yoğurtların üzerindeki kaymak tabakası ( güya) kalıp gibi kalkıyor.. bi ucundan tutup bütünce kaldırılıyor...peçete olduğu doğru sanırım..iğrendim resmen...
neyse baya hazırlık yapmışsın hamile halinle kolay değil bunlar tebrik ederim..
bende bitirdim hazırlığı yeter diyorum yeni bi tarif görüyorum burda tekrar deniyorum :) çok pisboğazım sanırsam :)

Çok teşekkür ederim cevabın için birazda ondan koyayım bari pratik oluyo valla

Bir de kızlar şu patlıcanı kızartıp buzluğa atmak sağlıksız diyorlar peki közlenmişşide mi sağlıksız acaba :26:

valla canım ben bu modern ismini bilmiyorum :) biz acı sos veya kahvaltılık sos meze gibi isimlerde hitap ediyoruz kendilerine :)
eğer dediğin buysa tarifini yazayım..acılı sosa mı diyorsun?

Lütenitsa ,Balkanlar ülkelerinde yetişen bir baharatın adı.Tadı kekik'i kimyonu andıran bir baharat.Sosun içine bu baharattan konularak yapıldığı için olsa gerek sosun adına ;lutenitsa demiş olabilirler.Ama bu lütenitsa denilen baharat Türkiye'de yetişmiyormuş.
Aslında Türkçe adı;patlıcanlı kahvaltılık sos olabilir. =)

Benim baba tarafım mübadelede Yunanistan'dan İzmir'e göçle gelmişler.Babannem de bu sostan yaparmış ,adına da lütenitsa dermiş.Rahmetli annem de ondan öğrenmiş ,o da yapardı.Ben de ondan görmüştüm.

Ben şöyle yapıyorum:
1kg. topan patlıcan (közlemesi daha kolay oluyor)
2kg. kırmızı biber (közlenecek)
4kg. armut domat (uzun domates)
1/2kg.sivri acı biber (acı isteyenler için)
1/2 havuç (havuç koymak istemeyen 1 çorba kaşığı şeker ilave edebilir.Ben havuç koymuyorum.)
2 baş sarımsak (sarımsağım ölçüsünü 5 başa kadar arttırabilrsiniz)
2 çay bardağı sızma zeytinyağ (isteyeyen riviera zeytinyağ ya da başka sıvı yağlardan kullanabilir.
Tuzunu tadarak ayarlayabilrsiniz.
Baharat olarak ,Lütenitsa denilen baharattan bulamadığımız için;kimyon ,kekik,biberiye ya da mercanköşk kullabilir.
(Ben bir tutam biberiye ve 1/2 çay kaşığı kimyon koyuyorum.Damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

1-Patlıcanı ,kırmızı biberi ocakta közleyip ,soyun ,küp doğrayın.

2-Domatesleri soyup (isteyen kabuklu yapabilir)küp doğrayıp tencerede biraz kaynatın..(ben domatesin çekirdek yerlerini çıkarıyorum.Sosun daha kıvamlı olmasını sağlıyor)

3-Acı biberleri küçük doğrayıp domatesle birlite kaynamaya bırakın.

4-Doğranmış patlıcan ve kırmızı biberleri ve sarımsakları ve şekeri (havuç kullanmayacaksanız) ekleyin bir süre daha kaynatın.
Domatesin rengi değişince olmuş demektir.(yaklaşık 1/2 saat orta ateşte ,arada bir karıştırarak.)

5-Son olarak zeytinyağı ,tercih ettiğiniz baharatları ve tuzu ekleyip ,altını kapatın.

6-Bu arada kavanozlarınız kaynar sudan geçirilmiş ve kurulamış olmalıdır.(kavanozun içinde asla su ,buhar olmasın)
Sosu sıcak sıcak kavanozlara doldurun.

7-Kavanoz kapaklarını kaynatın.Bir bezle tutarak kapatın.Kağıt havlu üzerine ters çevirin.

8-Ertesi gün kavanozların üzerine tarih atıp (ben yaptığım her şeyin üzerine tarih atıyorum)buzdolabının alt raflarında saklayın.(eviniz kombiliyse asla dışarıda bırakmayın)

Aaa bir de ben buzluğuma yeşilfasülye ve mısır attım yazmayı unutmuşum eksik kalmasınlar valla gücenirler dedim

mısır bende attım canım, haşlayıp öyle koçanıyla koydum......
garnitür olarak makarna salatalarına da katıyorum.... yada bazen eşim sevdiği için çıkarıp sıcak suda bekletip öylece tuz atıp kemirmesine bayılıyoruz :))

-7-8 poset cacık(madımak)
-9 poset taze fasulye
-2 musakkalık,2guvenclık,4 karnıyarıklık patlıcannn
-2 koslenmıs kırmısı bıber,
-2 poset mısır
-2 kg seftalı recelı
-2,5 kg cılek,
-3 kg gul recelı
-melemenlerın sayısı ck ve daha devam yapmayaaa
-tursu 2 5 kg yapıldı dahada yapılabılır:)
-3 kg kayısı recelııı
-patlıcan kozlemeyı dusunyrmm
-kuru dolmalıkpatlıcanıhazır alıcamm obur ay(tazesını beklyrmmm)
-4 bag kurutulmus bamyaa
- aklıma baskadaa gelmıyorrrrrrrrrrrrrr he ekmek yapacagızz yufkaa kısın yemeyeeeeeeeeeeeeeeeee56:

valla canım ona kalırsa kavanoz konserveye de sağlıksız diyorlar...hatta et kıyma türlerini az az alıp tüketin yoksa sağlıksız oluyor diyorlar..iyide bacım kurbanda etleri napalım yani mecbur aylarca dondurucuda kalıyorlar..yani ufak ayrıntılara takılırsak hiç bişey yapmamak lazım...mesela yıllarca uzamanlar dediler konserve yapmak yerine sebzeleri kurutun diye...ama bi süre sonra da dediler kurutmak da çok masum değilmiş... açık alanda günlerce kuruyan sebze içinde bakteri muhafaza ediyormuş...hatta bilenler bilir, kuruyup kaldırdıktan sonra özellikle evi sıcak olan kişiler bilir, böcekleniyor güveleniyor...işte bu bakteriler ilk başta gözle görülmediği için biz temiz sanıyoruz ama sıcak olan ortamda beslenip gelişiyor ve güve halini alıyor..yani içinde saklı duruyor bakteriler.. o yüzde lafın kısası yapılan herşeyde az da olsa bakteri mikrop gibi canlılar olması kaçınılmaz...bunlarda kurtuluş yok gibi bişey...steril bir ortamda yaşayamadığımız için mecburen bu tarz şeyleri görmezden gelmemiz lazım...kaldı ki hazır gıdalarda yazar üzerinde bazılarının, el değmeden üretildi falan gibi...mesele el değilki...hijyen ellere dayalı değil sadece...nerde yetişti nasıl o hale geldi....
bunlardan kaçış yok ama en aza indirgemek için çabalamalıyız elbette...fakat bu çabaları kendimizi harap edercesine değil tabi...önlem alırız gerisi takdiri ilahi :)

maşallah memlekette sebze meyve bırakmamaışsınız..gelin kaynana bir olup :)
afiyetle yiyin canım... bamya sezonunu ben kaçırdım..ona üzülüyorum çok sevdiğim için.. artık hazır kurutulmuş alıp yaparım

biraz sizlerden aldığım gaz, biraz hevesle yaptığım kışlık domatislerim, ve kırmızı erik ve şeftali kompostom.. 8 poşette buzluğa attım domates yeter sanırım..

ama haala şu acılı sostan yapamadım bu haftada onun için domates alacam..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…