evimizde kış hazırlıkları yapanlar...hadi paylaşalım..önerelim...öğrenelim..:)

Ellerine saglik cnm afiyetle yiyin
Ben de ustteki tarif gibi yaptim bamyayi ama ananem senelerdir senin yaptigin gibi yapar bir seycik de olmaz agiz tadiyla yiyin ins

iyi dileklerin için saol canımcım :)

közleme işi banada zor geliyo :) bahçe gibi yer olmayınca evde daha da zor. geçen sene her pikniğe gitmiştik 2kilo kırmızı biberi öylelikle közlemiştim :) bide benim aklıma şu geldi olurmu olmazmı bilmiyom kızlar size danışayım dedim.
biberleri kesmeden delmeden bütün olarak kabukları soyulacak kadar kaynatsak. soğuyuncada soyup kavanoza dizsek olur mu ?
yada aynı şekil yapıp soyduktan sonra yağda hafif kızartsak, sonra kavanoza koysak ?

kızlar bide yurt dışından yeğenim gelcek onada bikaç şişe domates sosu yapıcam bugün. bide patlıcan istedi benden. kavanozda olucak. patlıcanları ne şekil yapıyonuz ? hemen cevap verirseniz domatesleri bugün yapıcam kaynatma işi olursa onlarla birlikte patlıcanda çıkar aradan.

Maharetlı hatunlarrr ben geldım lorlu bıber konusu gecmıs yugoslav gocmenlerının sahane bır kahvaltılıgıdır adı geremez bu sekılde aratırsanız tarıfı cıkar :)

canım biberleri istersen bütün haşla farketmez...ama soyarken baya tutup çekmesi zor oluyor...ben ortadan boylamasına kesmiştim..hem içini tertemiz yaparsın çekirdek kalıntısı olmaz...yağda kızartma çabasıyla uğraşma çünkü kavanoza sirkeli yağlı tuzlu bi karışım döküyoruz ya, işte zaten yağda kızartmış gibi oluyor... ben geçen yaptım ve hatta iki gündür yiyoruz kahvaltıda :) çok güzel olmuş...
ama eğer kavanoza koymayacaksan buzluğa atacaksan, haşlayıp soyup atabilirsin poşetleyince...kışın çıkardığın zaman yağ sirke ve limon sosuyla tabakta servisle...

canım patlıcan için nasıl bişey düşünüyorsun...yemeklik patlıcanmı yapacaksın, yoksa közlenmiş patlıcanmı?
eğer yemeklik patlıcan yapacaksan, hafif biber domates ve patlıcanları sotele tencerede...sonra kavanoza koy sıkıca kapat ters çevir...sonra şişleri kaynatmalısın canım....kaynatmadan da yapanlar varmış ama ben riske girmek istemediğim için şişeleri ters çevrili şekilde kaynatıyorum 15 veya 20 dakka...

közlenmiş patlıcan yapacaksan şişeli halini, aynı kırmızı et biberi yapar gibi yapıp, közleyip kabuklarını soyduktan sonra yağlı tuzlu bi sos yapıyorsun üzerine döküp kapağını kapatıyorsun...ama buzdolabında muhafaza etmelisin veya çok serin yerde...

sorun olursa buralardayım canm...

canım çeşit çeşit yöntem var sen çiğden koymuşsun bamyayı..oda olur üzülme yanlış değil yaptığın...bizim yöntem kışın hazırca olsun direk at tencereye pişir yöntemi :) sen kışın ekstra domates biberle uğraşacaksın :) tek sorun bu gerisi doğru tarif afiyetle ye canım...

aldığın biberleri fırında közlemek istemiyorsan ortadan boylamasına ikiye böl ve suda haşla...kabukları soyulacak kıvama gelinceye kadar haşla...sonra soy kabuklarını.... ufak ufak doğra at poşete buzluğa...
çok kolay bi yöntem..kışın çıkardığında üzerine çok hafif sirke limon tuz ve sıvı yağ sosu yaparak dök..harika bi meze sana hazır...

canım sakın sirke koymadan yapma...o sosa lezzeti veren sirkedir zaten..sirke koymazsan salça gibi bi tad oluyor yerken...
annem bi keresinde kardeşim yemiyor sirkeyi diye bi kavanozunu sirkesiz yapmıştı ama hiç güzel olmamış...mecbur onu yemeklere td versin diye birer kaşık dökerek tüketti...

sirke koy canım az da olsa koy..lezzetin sırrı sirkede zaten...

evet canım pul biber olur diyen benim :)
ben cin biberi almıştım koymak için ama fazla acı değilmiş nedense acısı çıkmadı kaynatırken sosun içine...anneme telefon ettim sordum napıyım anne acısız olursa bi manası kalmaz adı üstünde acılı sos dedim...pul biber koy hiç bişey olmaz..çok da lezzetli olur demişti...koydum hatta bol bol koydum...:) çok da lezzetli oldu...çok beğendim...cin biberleri görüntü olarak güzel oldu ama benim cin bierlein acısı yokmuş nedense...

Barbunyayı çiğden poşetleyip koydum.
Patlıcan ve kırmızı biberi fırında közleyip koydum. (ocakta çok uğraştırıyor böyle fırına atıp çıkarıyorsun sadece)
Menemenlik biber doğradım.
Bir domatesler kaldı onları da küçük küçük doğrayıp atacağım. Gözümde çok büyüyor şu an :)

damak tadına göre değişeblir tarifler canım ama adı üstünde acılı sos olunca haliyle acı olması adettendir :) ama sevmeyen için acısız da sos olatak kullanılabilir tabi..afiyet olsun...

afiyet olsun canım.... allah ağız tadıyla yedirsin inşallah...

bugün yaptım acısoslarımııııııı hem kırmızı etli biber hemde bursa domatesten eşit miktarda yaptım.. ama sarımsakların pişmesini istemediğim için kavanozların dibine ince kıyılmış sarımsakları atıp üstüne döktüm sosları.. yinede sıcağıyla pişebilir ama yapacak bişey yok.. birde sirkem yoktu evde yarım çay fincanı kadar elma sirkesi vardı sadece bende onu koymuştum.. tüh yaa kötü mü olur acaba sirkesiz..

birde dediğin gibi benim cin biberlerde acı çıkmadı, aslında alırken özellikle az acılısını aramıştım ama bunda da çok azmış acısı, bende bir avuç pul biberde ekledim, tadına baktım acısı iyi oldu inşallah ağız tadıyla yeriz kışın..

benim bir kase arttı onu akşam yemeğin yanında deneyecem bakalım nasıl olmuş.

afiyet bal şeker olsun tatlım... ellerine sağlık...olmuştur sen hiç dert etme sirkenin bir damlası bile nasıl değiştiriyor tadını...kokusu olsunn yeter...afiyetle yiyin canım...
senden ricam resim ekle canım yaa...soranlar çok oluyor haliyle görmek istiyorlar...görerek bizzar anlamak daha net oluyor canım...

paylaşırım tabikii, hemende çektim geldim bile az yaptım ben, birde acı süsbiberli domatesli turşudan yapmayı düşünüyorum çünkü, haftaya biberlerin daha acılarını bulayımda yapayım..

akşam yemeğinin yanında biraz yedim, acısı çok güzel olmuş ama çok ekmek yediriyor birde sarımsaklar tabiki sıcaktan pişmiş sarımsak gibi olmuş, ben kışın yiyeceğim zaman açtığım kavanozlara biraz daha zeytinyağ ve sarımsak rendelemeyi düşünüyorum daha lezzetli olur bence.. tarif verenler gaz verenlere ve bu topiği açan gazeldüştübağlara sana teşekkürler

ayyy canım benim rica ederim nedemek zevkti benim için :) ufacık bi sebep olduysam ne mutlu banaki topik amacına ulaşmış demektir...asıl ben teşekkür ederim canımsın :) hiç kırmaz hemen de gider çeker resimleri işte vefa budur :) teşekkürler canım...çok şahane görünüyorlar bayıldım vallahi..küçük kavanozlar çok tatlı...çok beğendim...sarımsaklar illaki pişiyor canım çünkü kaynar kaynar konulunca haliyle o sıcakta sen bile pişersin :)
canım ya o dediğin turşudan bende istiyorum yapmayı bana detaylı bi anlatırmısın hiç bi detayı atlamadan..ilk defa yapıcam görüyorum bazen nette falan hep değşik tarfiler..çok şık görünüyor tadı nasıl acaba..bende gaza geldim senle şimdi.. :) bekliyorum senden tarifi canım...perşmbe günü de bizim pazarımız..bende alıp yapacam...anlatırsın dimi...

geçen yıl işyerimizde yemekleri yapan antepli teyzeden almıştım tarifini ona göre yapmıştım, hatırladığım kadarını yazayım;

7kilo domatese, 1 kilo acı cin biberi koymuşum.. annemlere falanda vermiştim iki kavanoz ama bu sene o kadar çok yapmayacam.. domateslerin kabuklarını soyup kesme tahtasında küp küp doğramıştım, cin biberlerinde çekirdeklerini tek tek çıkarıp onlarıda aynı şekilde doğramıştım, sadece sirke ile yapmıştım su koymadım.. reyhan bilirmisiniz, 1 demet reyhan ekledim çok güzel bir tat veriyor, reyhanıda doğradım.. sarımsakları soyup ikiye bölüp aralara serpiştirdim, kavanozların dibine biraz nohut koydum.. ve turşuların kavanozlarının üstünü zeytinyağıyla kapatmıştım.. tam miktarları hatırlamıyorum ama sirkenin içinde tuzu eritirken yumurtayla bakmıştım (hani üstü çıkarsa tuzu iyidir derler ya), böyle işte...

hatırladığım kadarıyla dedim ama yazarken hatırladım hepsini

hımm bak şimdi aklıma geldi, bunları elimde küp küp doğramamı o teyze söylemişti diğer türlü çok cıvık olur erir demişti.. çokda iyi dayandı bir sene boyunca bozulmadı bile.. yiyeceğim zaman küçük kavanoza bir kısmını alıp içine el blendırı daldırıp çekiyordum kıvamı daha da koyulaşıyordu karıştıkça, diğer türlü suyuyla domatesler ayrı gibi duruyordu çünkü.. ama el blendırıyla karıştırdığın kavanoz uzun süre dayanmıyor, üstü beyazlanmaya başlıyor.. diğer türlü hiç birşey olmuyor..

GEREMEZ

1 kg suzme yogurt
1 kg taze cokelek
1.5 kg bıber

bıberler lokmalık dogranacak yogurt ve cokelek karıstırılacak bıber eklenıp kavanoza basılacak 7-10 gun ıcınde hazırmıs arada karıstırılması daha ıyıymıs bıberler taze olursa daha lezzetlı oluyomus bende denıycem netten aldım bu tarıfı kavanoza basınca ustunu ortecek kadar zyagı eklemek gerekıyomus kuflenmemesı ıcın oda sıcaklıgında beklıcekmıs kavanoz bıde bakalım nasıl olacak :)

zor değilmiş canım basitmiş ama bişey soracam sana, bu söylediğin ölçülerden ne kadar çıkıyormuş ki...mesela kavanoz hesabını baz alırsak kaç kavanoz acaba...ona göre yapalım..mesela biz iki kişiyiz çok abartılı sayıda çıkarsa bitiremeyebiliriz...bunu nasıl öğreniriz acaba...bi tahminin varmı?

Sıze yazınca hemen yapayım dedım ıste geremezım verdıgım olculerı yarı yarıya yaptım 1 hafta sonra sonucu yazarım tat konusunda

Eklentiler

• $Fotoðraf0013.webp
    37,3 KB · Görüntüleme: 97
  • $Fotoðraf0014.webp
    28,5 KB · Görüntüleme: 83
  • $Fotoðraf0016.webp
    20,7 KB · Görüntüleme: 99
  • $Fotoðraf0018.webp
    38,1 KB · Görüntüleme: 83
  • $Fotoðraf0021.webp
    23,3 KB · Görüntüleme: 76
  • $Fotoðraf0022.webp
    21,8 KB · Görüntüleme: 85
  • $Fotoðraf0023.webp
    21,6 KB · Görüntüleme: 75
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…