evimizde kış hazırlıkları yapanlar...hadi paylaşalım..önerelim...öğrenelim..:)

Esimde bana derindorucu almis bugun.istiyodum ama pek orali degildi bende bezelyeden baska bisey almadim.
Pazar gunu gidicem evime.herseyin gectimi zamani.eylulde olmazmi bisey.pek heveslendiydim okuyunca sizi.dondurucuda gelince evde olmadigima uzuluyorum resmen

Hayırlı olsun derin dondurucun hayır arkadaşım hiçbir şeyin mevsimi geçmedi eylüle kadar olur herşey bir tek taze yaprak bulunmaz onun haricinde hepsi olur.

Kızlar kışlık domates konservesi yaparken soydugunuz domates kabukların çöpe atmayın bir bidonun içine katın ve içine tuz atarak güneşte bir kaç gün bekletin daha sonra biraz yumuşayınca süzgeçte rendeleyerek yada rondoda olur salça yapabilirsiniz rendeleme işlemi bittikten sonra ocakta biraz kaynatın ve legenin içinde kurutun mis gibi domates salçası olur.

biz de 20 kavanoz kışlık menemen, biraz musakkalık patlıcan kızartması, birkaç buzdolabı poşeti de dolmalık biber doldurup koyduk annemle.

menemen için

biberleri ince ince doğruyoruz. domatesleri rendeliyoruz. domatesleri pişirip biberleri kavuruyoruz ayrı ayrı. sonra pişmekte olan domatesin içine kavrulan biberleri ekliyoruz. kaynarken kavanozlara doldurup yeni kapaklarla kapatıp ters çevirip bekletiyoruz. bu kadar.

musakkalık patlıcan için

patlıcanları alacalı soyup yuvarlak kalın kalın (bi parmak kalınlığında) kesiyoruz. sonra biraz kızartıp soğumaya bırakıyoruz. buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa atıyoruz.

dolma biberler için

dolma biberlerin içini ayıklayıp yıkayıp hazırlıyoruz. içine koyacaklarımızı hazırlayıp biraz pişiriyoruz. az pişirilmiş iç harcı ayıklanmış dolma biberlerin içine doldurup ağızlarını domatesle kapatıp buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa kaldırıyoruz.

Bu Kadar :))

İyi akşamlar arkadaşlarr ,bende kış için birşeyler yapmaya başladım ama sizinn geçen senekii fiyatlarınız bile bana çok pahalı geldii ben dün pzardan bursa domatesini 50 kuruştan aldım çokta güzeldii 15 kilo kadar aldımm aslında taşıyabilseydimm dahada alacaktım.Közlenecek patlicanı yanii bostan patlicanı 25 kuruştu ,ve 8 kilo aldım daha öncede 3 kilo almıştım közleyip dolaba attımm.Birde ben ajvar yapmak istiyorum nette çok sık rastlıyorum o tarife burdada bir arkadaş paylaşmış iyice inceliyeyimm yapacağım ondanda.Patlicanlarımda çok güzeldi birde ben taze fasülye yerine patlicanı alacalı soyup küp küp doğruyorum suya ıslayıp süzdükten sonra kendi suyunda sararana kadar kavuruyorum,mesela 3 kilo patlicana 2 kilo domatesküp doğrayıp ekliyorum,domateslerde biraz kaynayınca şöyle biraz patlicanlar pişince sıcak sıcak dolduruyorumm .Biz 3 senedir yapıyoruz çok güzel oluyor kızlar kullanırkende size kalmış ben önce az eti kavuruyorum ve 1 soğan ekleyip az salça sonrada patlicanlı sosu döküyorum ama pişirmiyorum sadece çevirip borcama alıyorumm sonra üstüne sarmısak biber tuz karabiber koyup çok azda su koyup fırına veriyorumm.Çok lezzetli oluyorr,resim çekeyim koymayı düşünüyorumm bu yemeklik patlicanıda 50 kuruştan aldımm bizim burda patlicanlar minik miniktir.

gazeldüstübaglara senin nicki hep güzeltosba diye okuyorum hahahaha daha yeni farkettim biliyo musun

güzel tosbağa mı :) ha hahaha ayy çok güldüm :) iyi bi tespit olmuş :) nasıl benzettin kız tosbağaya..allah iyiliğini versin :))

ay kız ne bileyim ya bende şaşırdım kendime arlarda bosluk yok ya başta ki gazeli"güzel" düştübağlara kısmınıda "tosba" yapıvermiş beynim

gazelcimm ilk sizin hergün yemeklerinizi paylaştığınız sayfada bende seninn nickii okuyamıyordumm bir türlü beceremiyoordum okumayıı ,zor geliyordu uzun olunca bende anlam çıkaramamıştımm ama bir günn birisii senin nickii ayrık yazmış ozaman anladım ve çok duygulandımm nasılda güzel bir nick dedim,tüylerim diken diken olmuştu

kk ya üye olurken bi türlü yazdığım nick onaylanmadı, kaç denedim yok olmadı...bende o an gazel düstü bağlara şarkısını dinliyordum, üff dedim sinirden şarkının adını yazdım gitti :)= öyle oldu yani, düşünülerek bulunmuş bi nick değil :)
ama sonra pek bi hoşuma gitti :)

çok çok iyi olmuşş okadar güzelkii nickinn

merhaba arkadaşlar benim 1 buçuk ay sonra düğünüm var biliyorum her şeyin zamanı geçer o zamana kadar ama ben çalışacağım için daha çok pratiklik açısından dondurucuya bir şeyler yapar yapar atarım diye düşünüyorum dolabımı da baya büyük aldırttım bu yüzden..
şimdi sorun var sizlere;
karnıyarık için patlıcanı kızartıp dolaba atıyoruz ya hani ben abartıp içini de hazırlayıp atabilir miyim acaba?
tadı bozulur mu içini hazırlayıp pişirip poşete koyup dondursam?
teşekkür ederim cevaplarınız içinnn

bide şunu öğrendim patatesleri küp küp ya da kızartmalık içince ince doğrayıp kavanoza doldurup üstü kapanana kadar su eklerseniz 2-3 ay kadar kullana bilirsiniz ama suyu her gün değiştirmeniz lazım tabi bu kışa hazırlık değil çalışan bayanlar için zamandan tasarrufff

hayır canım asla abartmış olmazsın...çünkü tecrübeyle sabit :) bende öyle yapıp koyuyorum hatta bunu ilk kayınvalidemde gördüm...
birgün dedi ki dipfrizde karnıyarık var onu çıkarda fırına koyver dedi...bi baktım tamamen hazır..tepsiye dizmiş içleri dolu...aaa anne ilk kez görüyorum tadı bozulmuyormu dedim...pişince ye kendin karar ver demişti...sadece salçalı su döküp direk fırına koydum pişti yedik çok şahane sanki yeni yapılmış gibi :)
kayınvalidemin kocaman dipfrizi olunca tepsiyle koymuş...ama benimki ufak, o yüzden o gün bugündür patlıcanları kızartıp içlerini koyup poşetlere yavaşca koyuyorum...üst üste koysan bile bişey olmaz zaten donunca taş gibi oluyorlar...
sonra yiyeceğimiz zaman çıkarıp tepsiye dizip bi salçalı su döküp pişiriveriyorum :) çok pratik ve zevkli oluyor hazır yemek :)
başka tavsiyelerimde var sana...taze fasülyeleride doğra sonra domates ve biberle azcık yağ dök, renkleri değişene kadar kavur...hiç su dökme...renkleri değişince kapat altını ve soğuyunca poşetle at buzluğa..oda hazırca yemek sana..
başka başkaaa.... dur düşüneyim :)
ben mesela patlıcanları direk doğrayıp çiğden de koyuyorum..patlıcanları doğrayıp, domates ve biberleride doğrayıp bir poşete koyuyorum oh hazır oda...kışın hemen çıkar bi soğan doğra tencereye at pişir...:)
sigara böreği sarıp koyabilirsin...hatta poğaça börek kurabiye..aklına gelen her türlü hamur işi...
birde dolma sarma yapıp koyuyorum ben...
aslına bakarsan canım herşeyi koyabilirsin...mesela yemek yaptın çok geldi diyelim...ertesi güne bozulup çöpe atacağına, koy saklama kabına at buzluğa...hazır yemek ne güzel..ben çok yaparım...
çalışan bayan değilim ama bazen yemek yapasım olmadığında hasta olduğumda başım ağrıdığında vs hazırda yemek olması çok hoş..

selam daha önce paylaşıldımı bakamadım ama bana tarhana tarıfı lazım ılk defa yapıcam daha önce hiç yapmadım nasıl yapılırgörmedımde pek sevmezler evde yapma gereği duymadık oğlum için yapmak istıyorum hamur tarhanadan yapan yada bılen varmı acaba iyice tarıf edebılecek zamanıymış şimdi geçirmek istemıyorum vaktını

çok teşekkür ederim bir sonraki soruma bile cevap vermişsin fazla gelen yemeği koyabilir miyim diyecektim bende:):)
ben yemek yapmayı çok seviyorum ama hazır oluncada ayrı bir güzel olur misafirim gelse hiç yemeksiz kalmam telas yapmam gerilmem ayyyy ne güzel ya bak gene heyecanlandım:):)
tavsiyelerin için çok teşekkür ederim:)

ben bir yıllık evliyim ve dolayısıyla ilk defa yaptım

Derin dondurucuda olanlar;
patlıcanları musakkalık ve karnıyarıklık olarak hazırladım biraz yağla karıştırırak fırında kızarttım
kabakları yuvarlak dilimleyip biraz yağla fırında kızarttım
yeşil biberleri de biraz yağla fırında kızarttım
kırmızı biberlerin çekirdeklerini temizleyip fırında közledim sonra kimisini kaymaklı biber yapılmak üzere doğradım kimini de peynirli dolma yapmak için öylece bütün koydum
salatalık rendeledim
havuç rendeledim
domates doğrayıp koydum
domates robotta rendeledim koydum
dolma biberleri temizledim bi iki gün balkonda beklettim iç içe geçirip koydum
meyve koydum kışın kaynatmak için (şeftali, üzüm, mürdüm eriği, incir, yeşil erik vs.)
bütün mısır koydum
yeşil biberleri menemenlik doğrayıp az kavurup koydum

kavanozda;

kırmızı biber ve domatesten kahvaltılık yaptım
domates rendeleyip kaynattım
buzluğa sığmayan meyveleri kaynattım ( karışık kaynattım içine çubuk tarçın ve karanfil de koydum miss )

bunların haricinde bir de bir kilo kırmızı acı biber ipe dizdim.

ne çok şey yapmışım

Son düzenleme:
cok güzel bi konu bende bu sene ilk defa kendim yapıyorum acaba başka neler yapabilirim derken denk geldi konu
yaptıklarımı sıralayayım
++dolmalık biberi tmizledim poşetleyip koydum
++sivriyeşil biberleri kızartmalık doğradım.aynı şekilde olan biberleri yuvarlak bi şekilde incecik dogradım pizza için
+++sivri yeşil biberlerin küçük olanlarını bütün bi şekilde temizleyip koydum
++kabagı temizleyip kabuklarını soymadan biraz kalınca dograyıp çiğden attım dondurucuya (çıkınca tepsiye koyup domates sosu sarımsak ekleyip fırınlıyorum)
++salatalık rendeledim cacık için
++domates rendeledim buz kalıplarına koyup dondurdum sonra poşetledim
++kırmızı biber ve patlıcan közledim
++mısırları çiğden koydum
++bezelye koydum (çiğden)
++taze fasulye börülce yi hafif rengi dönünceye kadar kavurup soguyunca koydum
++bamya yı da aynı şekilde yaptım
++çalıştıgım için hazır olsun diye 2 kilo kıymadan köfteler yapıp çiğden koydum..
++tavuk ve biraz et haslayıp didikleyerek dolaba koydum pılavda ve corbalarda kullanıyorum suyunuda buz kalıplarında ve pet bardaklarda dondurarak kullanıyorum
++misafir geldiğinde kullanılmak üzeere her daim poğaca böreğim var..
++dün lütenista yaptım 6 küçük kavanoz
++1 tane 3 lt lik domates biberi diyoruz kapyanın küçüğü ondan sıcak tursu yaptım
++ 1kavanoz küçük seritler halinde kırmızı biberleri doğrayıp kısır salata yanında ikram etmek için yaptım
++salçalar ve tarhanayıda annemle yaptık

kış hazırlıklarım bitti gibi ancak biraz daha patlıcan alıp bişeyler yapmak istiyorum bide salatalık ve karnıbahar tursum kaldı

hepimiz agız tadıyla hazırladıklarımızı yiyelim inşallah

bu konuyu daha yeni gördüm maşallah tüm hanımlar becerikli ellerimize sağlık afiyetle yeriz yaptıklarımızda bereketli olur inşallah.

taze fasulye-zeytinyağlı ve normal yemek için doğrayıp domatesle soteleyip poşetledim.
börülce-şoklayıp poşetledim.
kabak-domatesle soteleyip poşetledim.
barbunya ve bezelye attım.
domates-doğrayıp poşetledim.
kırmızı biber-küçük küp küp doğradım bolca,kızartmalık iri iri doğradım,dolmalık ve közlenmiş hallerini poşetledim.(kırmızı biberin her halini severim)
tatlı biber-poşetleyip attım (her mevsimde domates ve baharatlarla sotelenip servis yapınca süper oluyor)
köy biberi-yıkayıp tüm olarak poşetledim kışın yoğurtlu biber kızartması için.
dolmalık biber-iç içe konulup poşetlendi.
biraz acı biber ve çarliston alıp ince ince doğramayı düşünüyorum.

patlıcanı kızartmadan saklayacağım bi yöntem olursa onuda yapmayı düşünüyorum kararması endişelendiriyor.

domatesli biberli menemelik konserve hazırlandı.
kırmızı biberli domatesli sos konservesi yapıldı.
domates sosu hazırlandı.

derin dondurucumun 6 çekmeceside doldu.konservelerde baya var.
ilk defa bu yıl yemek için aldığım turşuluklardan son anda turşu yaptım azıcık.

bu yıl yaptıklarım hem adetleri hemde yapılışları içime sindi afiyetle yeriz inşallah

patlıcanı kızartmamaktan kastın tavada kızartmamaksa ben fırında kızartıyorum öncesinde tuzlu suda bekletiyorum kararmıyor sonra da azcık yağla hepsini karıştırıp fırın tepsisine koyuyorum benimkiler güzel oldu

bugün pazardan küçük patlıcanlardan aldım şimdi nette araştırıyordum benimde aklıma fırında yağlı kağıtta kızartmak geldi inşallah güzel olur.alaca soyup karnıyarıklık yapmak istiyorum tuzlu suda ne kadar bekletiyorsun.

bi yarım saat kadar bekletiyorum sanırım tam saat bakmadım hiç tahmini söylüyorum

bi yarım saat kadar bekletiyorum sanırım tam saat bakmadım hiç tahmini söylüyorum

sağol canım mesajını görmedim dün patlıcanları 1 saat bol tuzlu suda beklettim sonra fırına üzerine fırçayla yağ sürerek attım 2 kilo patlıcan için ortalama yarım çay bardağı yağ kullanmışımdır.soğutum kaldırdım çok yağlı oladığı için güzel görünüyordu inşallah yerken lezzetide güzel olur.

bu arada derindondurucuya 3 kilo civarında tüm domates attım.
bide domates turşusu diye birşey gördüm onu araştırıyorum (kırmızı domates doğranarak yada robottan çekilerek yapılıyor)yapan varsa bizimle paylaşsın lütfen.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…