evimizde kış hazırlıkları yapanlar...hadi paylaşalım..önerelim...öğrenelim..:)

canım menemeni sevmiyorsan acılı sos yapsaydın...hem kahvaltıda yenirdi kışın hemde misafirlerine kısır yanında falan ikram ederdin...rendeleyip domatesleri tencerede kaynat, sonra içine sarımsak doğra göz kararı...varsa acı yeşil biber doğra içine...bir su bardağı da sirke dök içine...ohh mis gibi sos işte..sonra istersen konserve şişelerine koy kapağını sıkıca kapat ters çevir ve tutsun kapağını.. veya büyük cam kavanozlara yada plastik bidonlara doldur soğuyunca kapağını kapat buzdolabının alt kısmında sakla...keşke böyle yapsaydın menemeni sevmiyorsan eğer yemezseniz sos yapsan iyi olurdu...

ben sevmesem de eşim arıyor menemeni maalesef. hadi dedim onun gönlü olsun.

hepsini yapmasaydın keşke 10 kilo off :) kışın bol bol menemen yiceksinzi :) biberleri kızartıp poşetleseydin benim yaptığım gibi...kışın tavada kavurur azcık yerdiniz..

yok yok hepsini menemen yapmadım. biberlerin birazını kızartmalık da yaptım. domateslerin de birazını rendeleyip yemeklik attım dolaba

çarliston biberleri salamura yapıp kışın kızartması çok güzel olur. kıl sivri biberlerden yağlı sallama turşu yaptım. /QUOTE]

arkadaşım zahmet olmazsa bu iki tarifi yazarmısın.özellikle çarliston biber salamuru

Bende kis icin yemeklik - dolmalik patlican biber kurutuyorum suan tarhanami yaptim oda kuruyor menemen yapip buzluga attim bu sene bebegim oldugu icin dolmalik biberleri bos degil doldurup atmayi planliyorum :) onun disinda kozlenmis biber patlican yapicam e tabi sise domates gecen kis en cok yedigimiz ménemen ve sise domatesle pisirdigim corba oldu ama ne ararsaniz atmistim buzluga bu sene bol bol menemen ki sogan olmadigi icin biber kizartmasi olarakta yenilebilir kahvaltida bide acili sosum kaldi gocmenler lutenista diyolar :))

konu sahibi kizartma atmissin patlicandan onu ne olarak pisiriceksin musakka filan mi olacak bende yapmak isterim

bende bu sene dolaba patlıcanları közleyip atmakla başladım kısın cıkarıyorum sarımsaklı yogur 1 kasık mayonez ve cevızle karıstırıyorum mis gibi oluyor.... bide ilk defa kızılcık tarhanası yaptım çok güzel oldu hemde çok saglıklıymıs kızın et suyuyla yapıp hastalıklardan koruycam kocacıkımı ve kendımı... daha yapıcak cok sey var ama ramazan ın bıtmesını beklıyorum:)

canım o patlıcanları oturtma şeklinde yapıcam kışın...tepsiye döşeyip üzerine kıymalı soğanlı karışım yapıp döşeyecem...üzerine salçalı su döküp fırında pişirecem... benim vazgeçilmez yemeklerimdendir patlıcan oturtması veya karnıyarık....hem çok lezzetli oluyor hemde acil bi misafir gelse aparatif yemeklerden hariç özenilmiş bi yemek olarak sunuyorum misafirlerime... hatta aynı şekli karnıyarıklık olarak da atabilirsin buzluğa...patlıcanları soy kızart bütün bütün.. sonra poşetle at buzluğa....kışın çıkar içlerine kıymalı soğanlı karışım yap salçalı su dök fırında pişir..aynı benim yaptığım oturtma gibi oluyo...

kızlar baktım ki topik gayet güzel gidiyor birbirimizle fikir alışverişi yapıyoruz...üşenmedim buzluğun resmini çekip koydum. :) fikir olsun diye paylaşmak istedim...

resim pek net görünmüyor haliyle donmuş gıdalar :) ben tek tek yazayım sırasıyla...
soldan ilk üst raftaki sigara böreği...onun yanındaki iki poşette patlıcan kızartması var domatesle birlikte...sonraki üç poşette kuşbaşı et var kavrulmuş hazır...onun yanındaki kırmızı renkte görünen üç poşette de közlenmiş kırmızı biber var kabukları soyulmuş....onun yanındaki yeşil görünenlerde biber dolması iki poşet..:)
alt raftakiler ise solda sarı renkli görünenler haşlanmış mısır...:) onlarıda kışın sıcak suda bekletip tuzlayıp yiyecez nasipse :) onun hemen yanındaki de yaprak sarması..onunda yanındaki beyaz poşette kemikli haşlamalık et var... kışın haşladıktan sonra etleri didikleyip bulgur pilavı ile karışık pişriyorum...haşlamanın suyuyla tabi... veya bazende nohutlu et yahnisi yapıyorum :) eşim çok seviyor :) devam edeyim onun yanında da bayat ekmek var.. onuda köfte yapacağımda çıkarıp robottan çekiyorum köfte harcı olarak kullanıyorum...
en üstteki küçük rafta da ufak ufak kalmış peynirler var... arka kısımda da haşlanmış rendelenmiş patates var..onla da patatesli poğaca veya börek yapıyorum...
işte bu kadar kızlar :) allah hepsini ağız tadı ile yemeyi nasip eder inşallah... bu tür şeyler basit görünse de bence çok büyük rahatlıktır...özellikle ani misafirlerde veya hastalık durumlarında hemen çıkarıp pişirmenin kolaylığıdır..

haklısın canım ramazan baya erteletiyor bazı işleri...oruç oruç yapması kolay değil..zaten az kaldı bayram sonu burda bekliyoruz seni yaptıklarını paylaşacaksın bak ona göre :)

ben de iki gün önce 8 kavanoz erik kompostosu 8 kavanoz nektarin kompostosu 8 kavanoz da kışın domates çorbası yapmak için sallama bi karışım yaptım bakalım nasıl olacak.4 kilo domatesi robottan geçirip sıvı kıvama getirdim,içine 3 tane közlenmiş kırmızı biber ve iki tane haşlanmış havuç koydum robottan geçirilmiş.tuzunu koyup kaynattım ve kavanozlara koyup kaldırdım.kışın da yağda salça ve az un kavurup bu karışımı ekleyip domates çorbası yapmayı planlıyorum,yanında kaşarla misss :)))

gazelcim oturtma yaparken buzunu çözdürüp mü döşüyosun? tavada tekrar kızartıyo musun? ben hiç yapmadım şimdi memlekete gidiyorum. 2 hafta yokum. 2 hafta sonra dönücem o zaman görüşürüz

ayy domates çorbasını öyle bi anlatmışsın ki vallahi canım çekti :) ellerine sağlık eminim çok güzel olmuştur.... bu arada bizim burda domates çorbasının içine minik minik top köfte koyuyorlar pişerken...misket büyüklüğünde...çok lezzetli oluyor dene istersen :) bakalım beğenecekmisin..

gazelcim oturtma yaparken buzunu çözdürüp mü döşüyosun? tavada tekrar kızartıyo musun? ben hiç yapmadım şimdi memlekete gidiyorum. 2 hafta yokum. 2 hafta sonra dönücem o zaman görüşürüz

hayır canım tekrar kızartmıyorsun...bi süre önceden çıkarırsan buzu çözer tepsiye döşersin...ama işin aceleyse eğer yetişecek falansa sıcak suda poşetiyle birlikte beklet..ben acele olursa sıcak suda bekletiyorum canım...buzu çözünce tepsiye döşeyip pişiriyorum fırında.. üzeri kıymalı tabi...

memleketten gelince doludizgin bekliyorum seni burda...:) güle güle git gel canım..sanırım düğün var kardeşinin hayırlı olsun...

Baskı biberi :
çarliston biberlerin saplarını kısa kısa kesip yıkayıp bir bidona basıyorsun (istersen doğrayıp boş kola şişesinede doldurabilirsin ) birbuçuk litre suya tepeleme üç çorba kaşığı tuz koyup eritip biberlerin üzerine döküyorsun. ne kadar biber koyarsan koy üzerine çıkana kadar su koyulacak. birbuçuk litreye üç kaşık olmak üzere biberlerine göre çoğaltırsın. bidonun ağzı genişse üzerine saplarıyla birlikte asma yaprağı koyup, bastıracak bir ağırlık konursa biberler üste çıkıp bozulmaz. su arıtılmış veya kaynatılıp soğutulmuş olursa dahada iyi olur.

sallama turşu:
sivri biberleri bir litrelik su şişesine dolduruyorum alsın diye yere vura vura dolduruyorum
sonrada üzerine dört çay kaşığı tuz (ben kaya tuzu kullanıyorum normal tuz biraz daha fazla konabilir.) bir çay bardağı yağ, bir çay bardağı sirke , bir çay kaşığı şeker koyup kapatıyorum( isteğe göre sarımsakta konur ve güzel oluyor.) sonra sıkıca kapatılan şişeleri ayakaltı bir yere koyuyorum gelip geşerken ayaklarımla ileri geri itekliyorum. 10 gün böyle duruyor sonra kaldırıyorum istediğin zaman aç ye.
ben buyıl yaptıklarımın bir şişesini açtım iftarda misafirlere ilram ettim herkes tarifini istedi.

Son düzenleme:
şişe domatesi nasıl yaptın anlatırmısın benimkinden farklıysa denemek isterim

canım ben kendi tarifimi anlatayım istersen,,
iki çeşit yapıyorum ben biri acılı sos olarak, kısır yanında yemeye veya kahvaltıda ekmeğe sürmek için...
biride acısız domates çorbası veya diğer çorbalara eklemek için yaptığım...

acısız olan basit.. domatesleri rondodan geçiriyorum, sonra hafif ateşte kaynatıyorum..çok uzun süre değil çok uzun süre kaynarsa koyulaşmaya başlıyor..sadece bir iki kere kabarcık oluşana kadar kaynatıyorum... tuz koyuyorum.. göz kararı da sıvı yağ koyuyorum...hepsi bu kadar...sonra konserve şişelerine doldurup kapaklarını sıkıca kapatıyorum, hemen ters çevirip sabit biyerde bekletiyorum..soğuyunca kapakları tutunca ayakaltı olmayan biyere kaldırıyorum...

acılı olan da şöyle...aynen rondodan geçiriyorum domatesleri, tencerede kaynamaya bırakıyorum...bu esnada sarımsakları ikiye üçe bölüp atıyorum içine göz kararı işte çok veya az farketmez... zevke göre.. sonra minik minik acı cin biberleri varya, işte onları bütün bütün atıyorum... fakat acısı bol çıkmasını istiyorsan biberleri bölerek at ki acısı çıksın.. biz aşırı acı yiyemiyoruz o yüzden sadece saplarını koparıp atıyorum... sonra bir su bardağı civarı sirke döküyorum, göz kararıda sıvı yağ döküyorum...sirkeyi ölçmene bile gerek yok bi yandan döküp bi yandan tadına bakarsan tadını anlarsın zaten..çünkü domatesin miktarına göre aayarlanıyor...mesela ben 10 kiloluk tencereye bir su bardağı dökmüştüm çok güzel tadı oldu... hatta acısını fazla istersen eğer acı pul biber ekleyeblirsin... bi taşım kaynadıktan sonra aynı konserve şişelerine koy kapat ters çevir, soğuyunca kaldır bi yere...ohh canım çekti...ben yemeklerin yanında ekmek bandırıp yemesini de çok seviyorum...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…