- 11 Ocak 2012
- 10.411
- 2.199
- 248
- Konu Sahibi gazeldustubaglara
-
şişe domatesi nasıl yaptın anlatırmısın benimkinden farklıysa denemek isterim
sağol canım tariflerin benimkiler gibi ben acılı olana domatesi rendeliyorum bir bardak sirke, bir bardak yağ, bir bardak su, bir çorba kaşığı tuz , bir çorba kaşığı şeker koyuyorum sonrada acı veya tatlı biberleri içine atıp biraz kaynayınca kavanoza doldurup ters kapatıyorum.canım ben kendi tarifimi anlatayım istersen,,
iki çeşit yapıyorum ben biri acılı sos olarak, kısır yanında yemeye veya kahvaltıda ekmeğe sürmek için...
biride acısız domates çorbası veya diğer çorbalara eklemek için yaptığım...
acısız olan basit.. domatesleri rondodan geçiriyorum, sonra hafif ateşte kaynatıyorum..çok uzun süre değil çok uzun süre kaynarsa koyulaşmaya başlıyor..sadece bir iki kere kabarcık oluşana kadar kaynatıyorum... tuz koyuyorum.. göz kararı da sıvı yağ koyuyorum...hepsi bu kadar...sonra konserve şişelerine doldurup kapaklarını sıkıca kapatıyorum, hemen ters çevirip sabit biyerde bekletiyorum..soğuyunca kapakları tutunca ayakaltı olmayan biyere kaldırıyorum...
acılı olan da şöyle...aynen rondodan geçiriyorum domatesleri, tencerede kaynamaya bırakıyorum...bu esnada sarımsakları ikiye üçe bölüp atıyorum içine göz kararı işte çok veya az farketmez... zevke göre.. sonra minik minik acı cin biberleri varya, işte onları bütün bütün atıyorum... fakat acısı bol çıkmasını istiyorsan biberleri bölerek at ki acısı çıksın.. biz aşırı acı yiyemiyoruz o yüzden sadece saplarını koparıp atıyorum... sonra bir su bardağı civarı sirke döküyorum, göz kararıda sıvı yağ döküyorum...sirkeyi ölçmene bile gerek yok bi yandan döküp bi yandan tadına bakarsan tadını anlarsın zaten..çünkü domatesin miktarına göre aayarlanıyor...mesela ben 10 kiloluk tencereye bir su bardağı dökmüştüm çok güzel tadı oldu... hatta acısını fazla istersen eğer acı pul biber ekleyeblirsin... bi taşım kaynadıktan sonra aynı konserve şişelerine koy kapat ters çevir, soğuyunca kaldır bi yere...ohh canım çekti...ben yemeklerin yanında ekmek bandırıp yemesini de çok seviyorum...
sağol canım tariflerin benimkiler gibi ben acılı olana domatesi rendeliyorum bir bardak sirke, bir bardak yağ, bir bardak su, bir çorba kaşığı tuz , bir çorba kaşığı şeker koyuyorum sonrada acı veya tatlı biberleri içine atıp biraz kaynayınca kavanoza doldurup ters kapatıyorum.
canım kışın kızartacağın kadar çıkartıyorsun biberler sert oluyor. tuzuna bakıyorsun tuzu normalse yıkayıp, süzüp kızartıyorsun. tazesi gibi istersen sarımsaklı sos ta ekleyebilirsin yada sade sos veya sulandırılmış salça ekleyip sarımsaklı yoğurt dökebilirsin. biberler çok tuzlu olmuşsa biraz ılık suda bekletip, tuzunu çıkartırsın sonra yıkayıp süzüp kızartırsın.istersen buyıl denemek için bir kola şişesine yap beyenirsen önümüzdeki yıl paylaşırsın.canım bişey sorcam ben niyetlendim bu çarliston biberi yapmaya, ama aklıma takılan bişey var... kışın çıkarıp kızartırken sulu sulu olduğundan dolayı kızarıyormu...haşlama gibimi oluyor pek anlamadım orasını...
canım kışın kızartacağın kadar çıkartıyorsun biberler sert oluyor. tuzuna bakıyorsun tuzu normalse yıkayıp, süzüp kızartıyorsun. tazesi gibi istersen sarımsaklı sos ta ekleyebilirsin yada sade sos veya sulandırılmış salça ekleyip sarımsaklı yoğurt dökebilirsin. biberler çok tuzlu olmuşsa biraz ılık suda bekletip, tuzunu çıkartırsın sonra yıkayıp süzüp kızartırsın.istersen buyıl denemek için bir kola şişesine yap beyenirsen önümüzdeki yıl paylaşırsın.
istediğin biberden istediğin kaba yapabilirsin her çeşidi güzel olur helede yuvarlak domates biberlerinden yapıyorlar etli etli çok güzel oluyor. eskiden köyde kışın tütün pastalı yaparken öğle yemeklerinin en başında baskı biberi gelirdi. üzerinede sarımsaklı yoğurt döküldümü dahada güzel oluyor.bizim o zamandan gelen damak tadımız dır bazen canımız çekiyor diye yapıyoruz yine geçen sene kızkardeşim çok canım çekti baskı biberi olsada kızartsak dedi. ablamda bende var vereyim kızartın dedi. birer şişe getirdik ablamdan. birazını yaptım birazı kalmıştı. birgün yemeğim azdı şu biberleri kızartayım dedim . tam kızartırken yeğenimin hanımı geldi. gelinimiz gümüşhaneli. çok güzel birşey kokuyor ama ne olduğunu çözemedim dedi. bende yerken çözersin dedim. bryandanda acaba yadırgar beyenmezmi diye düşünüyordum. bir lokma aldı benim tabağımı doldur dedi. şimdide bu sene çok yap bende isterim diyor. inşaAllah senin damak tadınada uyar.cam konserve şişesine bastırarark yapsam olmazmı canım... birde sadece çarlistonla mı oluyor normal biberler varya tombul onlardan eklesem karışık olur dimi...yarın yapıcam eğer olursa...baya biber var evde...
istediğin biberden istediğin kaba yapabilirsin her çeşidi güzel olur helede yuvarlak domates biberlerinden yapıyorlar etli etli çok güzel oluyor. eskiden köyde kışın tütün pastalı yaparken öğle yemeklerinin en başında baskı biberi gelirdi. üzerinede sarımsaklı yoğurt döküldümü dahada güzel oluyor.bizim o zamandan gelen damak tadımız dır bazen canımız çekiyor diye yapıyoruz yine geçen sene kızkardeşim çok canım çekti baskı biberi olsada kızartsak dedi. ablamda bende var vereyim kızartın dedi. birer şişe getirdik ablamdan. birazını yaptım birazı kalmıştı. birgün yemeğim azdı şu biberleri kızartayım dedim . tam kızartırken yeğenimin hanımı geldi. gelinimiz gümüşhaneli. çok güzel birşey kokuyor ama ne olduğunu çözemedim dedi. bende yerken çözersin dedim. bryandanda acaba yadırgar beyenmezmi diye düşünüyordum. bir lokma aldı benim tabağımı doldur dedi. şimdide bu sene çok yap bende isterim diyor. inşaAllah senin damak tadınada uyar.
sağol canım tariflerin benimkiler gibi ben acılı olana domatesi rendeliyorum bir bardak sirke, bir bardak yağ, bir bardak su, bir çorba kaşığı tuz , bir çorba kaşığı şeker koyuyorum sonrada acı veya tatlı biberleri içine atıp biraz kaynayınca kavanoza doldurup ters kapatıyorum.
ben 12 senelik evliyim sadece et,kıyma marketten aldıgım pizzavs..vs.. koyuyordum dolabıma... ama iki senedir elime ne geçerse dolduruyor büyük kolaylık... fasulye koydum bezelye.barbunya,,(biri geldiginde hemen elinin altında ugraşmayada gerek yok yikanmış ayıklanmış) .....vişne koydum 5-6 kilo (koy suyunu baş şekeri ohhh kışın ortasında vişne suyu iç )sigara böregi,yaprak sarması mantı.. hatta bazen misafir geldiginde arta kalan böregimi çoregimi poşetliyop koyuyorum dolaba...aradan zaman geçince aksamları çayın yanında yiyoruzzz...domates koyucam konsarve düşünüyorum ...bakalım tuttura bilecekmiyim..biraz gözümde buyuyor :S
​kızlar ben mantıyı yaptıktan sonra ..fırında kurutup öyle koyuyorum dolaba.......farkılı yöntemde koyan varmı????
melemenlık diye düşünüyorum walla gaza geldim yapıcam :)yarın alırım domateslerri yaparım gece... kabuklarını soymadan dimi...kaç kilo yaptın sen cnm ..canım domates konusunda hiç çekinme rahatca yap..anlatıldığı gibi değil valla..çocuk bile yapar...menemenlik mi yapacaksın yoksa sosluk mu..?
menemenlikse çok kolay robotta çek tencereye koy bi taşım kaynasın tuz at hafifde yağ gezdir...tamamdır..şişelere koy kapağını sık ters çevir..bu kadar basit..sormak istediğin varsa sor her zaman yardımcı oluruz tek tek yazarız ayrıntılı...
melemenlık diye düşünüyorum walla gaza geldim yapıcam :)yarın alırım domateslerri yaparım gece... kabuklarını soymadan dimi...kaç kilo yaptın sen cnm ..
ben bu sene daha yapmadım bayramdan sonra yapıcam canım, ama her sene yaparım mutlaka çünkü kışın hep elimin altında olması lazım :) yemeklere koy bir iki kaşık, çorbalara ekle, veya acil misafir geldi veya yemek yapasın yokmu ? :) aç kapağını dök tavaya azcık kaynasın kır iki yumurta ohh mis gibi menemen hazır :)
ben geçen sene tam kilosunu hatırlamıyorum ama bir kasa vardı :) birazda biber koydum yeşil biber minik minik doğramıştım... yok kabuklarını falan soyma...direk çek robottan koy tencereye yağ dök azcık..çok koyu olursa azcık su ekleyebilirsin... benim 20 şişe çıkmıştı :) off kış boyunca bitti hemen..bu sene daha fazla yapıcam :) bana çok işe yarıyor
gayet güzel görünüyor ellerine sağlıksevgili dafi hanıma çok teşekkür ederim bi anlık cüretle kalktım yaptım..üşenmeden :) gerçekten kolay ve zevkliymiş bakalım kışın tadı nasıl olacak :)
resmi bu..karşınızda baskı biberi :)))
Eki Görüntüle 488752
üç çeşit biber var, çarliston biberi, kırmızı et biberi, birde az biraz kalan dolmalık biberleri dikine doğradım.. :) karma bişey çıktı ortaya.. ölçüyü aynen dafinin anlattığı gibi yaptım...
şişe domatesi nasıl yaptın anlatırmısın benimkinden farklıysa denemek isterim
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?