Evlenirken düzeni kim kurar?

Ben çocuk yaparken amacım ona elimden gelen en güzel ve en mutlu hayatı sunmak olur. Hadi 18 oldun, herkes kendi yoluna mantığı bir yana, daima destek olmak isterim. Eğitimi olsun yuva kurmak istemesi olsun, destek veririm. Çocuk aileye güvenmemeli, aile de maaşını yemek için çocuğuna güvenmemeli ama iki taraf da maddi bakımdan üzerine düşeni yapmalı.
Benim ailem ben evlenirken hiçbir şey almasa mahçup olurdum, ailem ne ilgisiz ne düşüncesiz derdim.
Kısaca çocuk yapıyorsan kendi başına evlensin etsin yaklaşımını sorumsuz ve sevgisiz buluyorum. İnsan evladına destek olmak istemez mi, koca yaşa gelmiş insan için onca yılda bi koltuk bi beyaz eşya alacak para biriktiremez mi anne baba? Tabi aile yardımına güvenip sırtını onlara dayamamalı gençler, o işin başka boyutu. Ama aile tarafından bakınca, düşüncem imkanları ölçüsünde destek olmaları.

Ailelerin durumu varsa yapar , yoksa yapmaz. Eskiden yaparlarmış ama o zamanlar birlik varmış. Gençler babaevine çalışır, gelinler de ayrı ev istemezmiş ,herşey birmiş. Şimdi gelinler istiyor ki, damadın ailesi hem ayrı ev versin hem düğün yapsın hem de eşyaları alsın. Ama her ailenin durumu da buna uygun olmayabilir.
Çok şükür biz eşimle ailelerimize Kuruş masraf yaptırmadık. Çalışıp ödedik. Hiç de demiyorum yok ailesi yapmadı etmedi. Allah eksikliklerini vermesin bize yeter.

Bence bunun kararı da çiftin kendisinde biter
Biz çoğu şeyi kendimiz hazırlamak istedik. Eşimin babası marangoz olduğundan mobilya işinin büyük kısmını o bize hediye etti. Öyle olunca da benim ailem salon mobilyalarını aldı. Mutfak eşyalarını da annemler hazırladı. Beyaz eşyalar bekar evlerimizden gelmişti ilk evlendiğimizde sonra değişti tabii onlar.
Düğün masraflarının birçoğunu biz karşıladık eşimle ama k validem çok ilgiliydi nikah şekerlerini kendisi yaptı, davetiyelerimizi o tasarladı görümcemlerle. Hiçbir zaman da aramızda şunu sen yaptın bunu ben yaptım muhabbeti olmadı. İki taraf da elinden gelenin en iyisini ortaya koydu.
Eşimle gelinliğimizi damatlığımızı kendimiz seçtik kendimiz aldık.

Sonuç olarak çok mutluyduk.
Bunun bir kuralı olmaz defteri kitabı yok. Aileden aileye değişir. Küçük şehirlerde filan da daha farklı oluyor...

valla benim cevremdede asla kendi yapan yok bana cok sacma geliyo anne babasın yani ccuk ne yapabilir ki hani köyde falanda oturmuyorum sehirdeyim öyle kaynanaya ev verdi kolları altın doladı diye hizmey falanda yapmazlar yani

simdikilere acıyorum gercekten hem kaynananaları bisey yapmıyo hemde sürekli dip dipbeler kocalarıda susuyo akıllı kadınlar kendince bana bisey yapmadılar karısmaz diyolar ama bylelerime hem yapmayan hemde karısan tipler gelir

o yüzden sen isteklerini daha cıkarken sırada yada gözlemle bakalım annesi oglun sana ceyize sunu aldım diyomu yada oglum takıların hazır diyomu ki zaten bi erkek annesi

nasıl oglunun takısını dügün öncesi hazırlamaz sasarım ister lira olarak at ister altın gelin oldumu gider kuyumcuya gelinin istedigini alırsın bi anda hem ev hem altın olmaz daha kucukken yapıcan yolunu

senin icin söylemiyorum ama yazına genel cvp veriyim mesela nasıl yapmaz aile yani sen zaten hic biseyi olmayn bi aileyi neden alırsın ki ipsiz sapsız bu zamana kadar kendilerine bi ev bile alamayan ailenin oglu ne cıkar yanii

farzet kız iyi bi ailede para sıkıntısı cekmeden büyümüs karsı tarafın var ama yapmaz yada yok hic biseyi kız babası demez mi allahın culsuzunu bana nasıl damat diye cıkardın cocuk ne kadar iyi olursa olsun anan babasına ceker mahsul o cünkü babası iyi olsa bu zamana kadar kendine ogluna ev alır zaten

Bir de yeni evlilerin borcun altına girmesi bana çok saçma geliyor. Mutlu olmak için evleniyorsun ama hayat parayla dönüyor. Nasıl mutlu olunabilir ki? Aileler yardım etmezse mecbur borç altına girilir.
yani borclu evleniceksem neden evleniyim ki sevgili gibi takılır hafta spnu bulusurum bak bize okumus olsanda kendin ara katmazsı yani gecen bi avukat akrabamız evlendi cocukta mühendis tanıyoruz ama aileler ev aldı 10 bilezk taktı evi 0 dösedi bunlar normal seyler yani

bak ben 2008 yılında evlendim esimin ailesinden ev vardı o zaman bile hersey 60 bin oldu kırklarelide 60 bine daire satılıyodu düsün biz o parayla ev tadilatı dugun esyaları aldık

emim ol cıkan kızlar zaten evi olmayan erkek ce cıkmaz bu saatten sonra eve girecekte 10 sene en az bprc ödicek oh anam ohh sen olcan kızını verirmisin valla sana söyle söyliyim

kuzenim kaptan ve maası 10 bin falan dı o zamanlar kız istemeye gittik kızda iyi bi yerden mezun vs babası dedi eviniz varmı sokak arasında vardı zaten normal bi daire nisanlık 1 yıl sürdü zaten dayım onu sattı üstüne koydu ii bi yerden daire aldılar yani zaten maddi gücü olmayan evlenmesin benim calısna kızımın parasıyla ev alıcaksa ohh cnm bu zamana kadar ne yapmıs erkek anası babası dedigin yemez icmez gider uzak bi yerden arsa alır 20 sene sonrasını düsünür

Valla burada ev olmayana kız verilmez denmiş ama o aileyle de alakalı, sevgiyle de alakalı.
Görücü usulünde ev araba önemlidir ama severek devam edenlere o beraber gelecek kurmak romantik dahi gelir.
Ha şu da var hangi altın hangi ev evladın değerini ölçer? Bunun eskinin başlık parasından farkı ne?
Bana bunların hesabını yapmak çok ucuz ve çirkin geliyor.
Kimin ne olacağını da bilemezsiniz.
Benim annemin durumu gayet iyidir hatta memlekete dönün benim diğer evimde siz oturun kiracıyla uğraşmayayım der bırakın kızım parasını yedirmem demeyi. Çünkü annem benim değerimi maddi bir şeyle ölçmez, sevgilimi de öyle parasını söğüşlemelik damat olarak görmüyor. Kızını emanet edeceği evladı olarak görüyor.
Ben anne olursam çocuğumu zengin ama hayırsız birinin vereceği dairede oturtmak yerine, merhameti vicdanı ve çalışma azmi olan onun da sevdiği biriyle hayat kurmasını isterim. Çünkü benden sonra o daireler değil civdanı ve çalışma azmine güvenirim ben. Azmi olan adam zaten aç kalmaz.
Çok şükür ben mantık evliliği yapmadım. Aileler kuruş vermeseler de umurumda olmazdı açıkçası, çünkü tam kafama ve gönlüme uygun temiz kalbine inandığım biriyle bir yola çıkıyorum. Bundan önemli bir şey yok. Üç beş altına evimdeki huzuru değişmem. Öyle tek üç beş bileklikle de mutluluk gelmiyor.

hic dugunsuz bir evlilik düsünemem ben herkesin görusu farkli iste.

Allah biliyor ya hiç bir zaman düğün istemedim. Hiç sevmedim düğünleri. Hatta yakın bir arkadaşım benden bir sene önce evlendi ve düğün yerine bir barda en yakın arkadaşlar kuzenler falan eğlence yaptılar, herkes yediğini içtiğini ödedei başka müşterilerde vardı çok daha sıcak ve doğaldı. Ben de öyle bir şey istiyordum. Ama kayınvalidem tutturdu ilk düğünüm diye kıyamadım yapın dedik. Beş bin liraya kapalı tipik bir düğün salonunda kurupastalı düğün yapacak oldular, o zaman yapmayın dedim. Hala da arkasındayım. Öyle ter kokan kapalı yerde sıkış tepiş şıklıktan uzak düğün yapacağıma hiç yapmam daha iyi. Neticede kırmadılar yemekli kır düğünü yaptırdım. Buna rağmen diyorum.
Keşke ısrar etmeselerdi hiç yapmasaydım. Millet eğlendi ben hiç bir şey anlamadım saçma sapan gitti paraları. Nikah yapıp geçseydim o paraya yurt dışında rüya gibi bir balayı yapardım. Oh unutulmaz bir anı olurdu ve en önemlisi biz eğlenirdik elalem değil.
Hani insanlar yapamadıklarından yada aileler destek olmadığından mecburen burada istemiyoruz demiyor yani. Be geleneklerden zerre haz etmiyorum mesela.
Hemen hemen hiç birini yapmadım.
Kına gecesi saçmalık dedim istemedim iyi ki yaptırmadım, bohçaymış dıdının dıdısıyla sürü sepet bohça alışverişi gibi rezillikler de istemedim. Kendi alışverişimi de yapabiliyorum çok şükür. Her şeyi aileleri karıştırmadan ikimiz başbaşa aldık iyi ki de aldık. Evimde kayınvalide ve kayınpederin zevkinde bir tane mobilyam yok. Üç beş kuruş için de gerilmedik.
O kırmızı kuşak bağlama bana utanç verici gelirdi asla bağlatmam dedim bağlatmadım.
Yani herkesin gönlündeki başka. Ben gönlümdeki gibi elaleme şov olmadan ve ailelerle yüz göz olmadan üç kuruş için atlattım.
Çok da mutluyum.
Yani evlatlar da aileler karışmasın isteyebilir.
Hala da evime geldiğinde kayınvalideler bir yastığın yerini değiştiremez bilir sinirleneceğimi.

bence evlenmek isteyen insanlar her şeyini kendi yapabilmeli
ama her şey onların istediği gibi olmalı
mesela aile hem karışmayıp hem 1000 kişilik yemekli düğün istememeli.

benim çocuğum olsa ben evlenirken elimden gelen şeyleri yaparım. onun istekleri dahilinde.
Ama kendim evlenirken kimseden bir şey istemedim düğün de yapmadım

durun kendime benzeyen birini buldum :)

biz gelinlikten tut damatlığa kadar.. setim saatler vs herşeyi eşim ve ben aldık..
evi kendimiz yaptırdık eşyalarımızı kendimiz aldık aklına ne geliyorsa..

annem halılarımı karşılamak istedi kayınvalidem perdelerimi hediye etti babamda balayına yolladı bizi bu kadar tek destekleri bu oldu sağolsunlar varolsun iyiki de bişi yapmamışlar bugün kimseye minnet etmiyorum şükürler olsun

evde düzeni kadın kurar kadın bir şeye kızıyorsa illa kocasını eve yapıştırmak için değil evli olduğunu iyice algılamasını sağlamak içindir.çoğu erkekte kocamadan bunu anlamaz yada anlamak istemez.kimse hayatı lunapark gibi yaşamak için evlenmez.

:) insallah kuzum sen yeter ki yemek takimi de, secerik begenirik en guzelini

Sahsen ben de anasinin babasinin parasiyla evlenen erkege kiz vermem, ne o oyle yaslanmis yikilmis ailesinin uzerine oyle adam evlenince de hala anasinin babasinin eline bakar
Parasi olmayan evlenmesin evet, ailesinin eline bakan hele hele hic evlenmesin
Borc odeyecek toto yoksa o iki insanda zaten evin icine girince birbirlerini keserler

Annem ceyızımı hazırlamıstı zaten butun mutfak esyası,perdeler,yatak yorgan mınder nevresım pıkeler falan,hala mutfagıma bısey almadım kucuk parcalar dısında ıkı uc set tencere,yemek takımı almıs cunku.Ev esyalarını evlenırken aıleler arasında sorun cıktıgı ıcın bız kendımız aldık taksıtle,esımle ıkımız calıstık odedık.

Duruma göre değişiyor ailenin çocuğuna verdiği değerle ve durumuyla alakalı kimisi çaba harcayıp yoktan var edip destek oluyor kimisi varken sakınıyor.

Bizim düğünümüzü eşimin ailesi yaptı, eşimin abisine belli bi miktar para ayırmıslar eşime de aynı miktarı verdiler biz o paranın tamamına düğün yaptık öyle diyim ha bir de eşim erkek kınası yaptı, yatak odasını ocak ve fırınımı ayrıca bilimum ceyizimi ailem yaptı, eşyaları biz hallettik

Önemli olan yapmayacak olsalar bile bizim yapacak durumda olmamızdı, önemli olan o duruma gelip evlenmek bence, ha bizimkilerden Allah razı olsun borçsuz evlendik sayelerinde

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…