- 6 Aralık 2010
- 34.491
- 91.175
- 798
- Konu Sahibi Kedicikk061
-
Evet kırıkkalede her şeyi erkek tarafı yapıyo kızın çeyizi diye bildiğimiz şeyleri bile erkek tarafı alıyo. Biz kendimiz aldık karşı tarafta böyle adetler olmadığı için ama akrabalarımız böyle geneldeKardesim kirikkaleliyle evlensin o zaman ne ala memleket
Vay be kırıkkaleli kız ailelerinin değme keyfine o zamanEvet kırıkkalede her şeyi erkek tarafı yapıyo kızın çeyizi diye bildiğimiz şeyleri bile erkek tarafı alıyo. Biz kendimiz aldık karşı tarafta böyle adetler olmadığı için ama akrabalarımız böyle genelde
Valla bende verdim. Geri verdi ama vermeseydi sorun etmezdim. Ben esimle altin toplamak icin evlenmedim esini sevdigim icin evlendim.
Siz oyle takmiyor olabilirsiniz ama turk toplumunun %80 i geri ben goturdum bana getirsinler mantigiyla takiyorlar.
Ayrica bende su zamana kadar kimseye goturdugum takiyi karsilik beklemedim.
Hatta cocuguna altin taktigim benimle konusmayan bir akrab 3. Sahislar aracigiyla cocugum olunca altin yollamis kabul etmedim. Beni bir aramasi yeterliydi hayirli olsun diyem benimle konusmayan insandan altin beklemem dedim.
Benim ailemde kayinvalidemde dokunmadi altinlara bana verdi ama alsaydi altinlari sirf altin icin kendi cocugunu babannesine karsi kin doldurmazdim.
Altini geline vermeyen kayinvalide paragoz tamam kabul ama altin icin cocugunu kayunvalidesine soguk buyuten gelinde hicte kayinvalidesinden asagi segil.
Bana gore ikiside ayni kafa.
O diyor altinlar benim o diyor altinlar benim.
Ki buradaki uyere gore altin yoksa damat dugunu iptal etmeli ama damat para goz degil.
Ayrica ben yaptiklarini dogru bulmuyorum. Sadece altin yoksa digunde yok diyen damat altinlari alan aileyle ayni kafafandir diyorum.
Sende erzincanlıyım yazmışsın onlarda kat kat yorgan yaparlar yorgan severlerVay be kırıkkaleli kız ailelerinin değme keyfine o zaman
Bak altınları hukuken ne kızın anası babası alır, nede sizinkiler alabilir.Çocuk şokta kızla girdiler birbirlerine gözümde hiçler diyo ki ev alacaklardı üzerine kredi çekip
Çok saçma bir düşünce bu.
Ben aileye borç olarak fln altın takmıyorum.
Yeni yuva kurdular ihtiyaçları olur diye takıyorum.
Nikah tan önce niye söylemedi. İşi garantiye alıp dökülmüş. Öyle şey mi olur. Düğün erkek tarafinindir. Ben erkek ailesinin almasına bile karşıyım. Kız erkeğin hakkıdır o para.
Beklediği hasılatı yapamayınca kızın ailesinin taktığı altınları da elinden aldığı için kinlendi. Sizce haksız mı?
Kız zaten lanet olsun sizin tarafınınkileri alın demişti, nişanda taktığı bilezikleri bile aldılar kolundan yetmedi bizim taktığımız altınlara göz diktiler. Kuzenim benim dayımın amcamın taktığı altını ne münasebet alıyorsunuz dediğinde üstüne yürüdüler. Başka sebepten kavga çıktı. Kızcağız düğün fotoğraflarına ve düğün videolarına bakamıyor hala. Kaç sene oldu düğüne gitti mi gözü dolar. Gelinlikli bir fotoğrafını bile duvarına asamıyor o kavgalar aklına geldiği için.
Üç kuruş için kendi düğünlerinde dünürlerle kavga çıkardılar, bizi kovmaktan beter ettiler.
Bir kadın hala düğün cdsini izleyemiyorsa elbette babaannesine karşı doldurur.
Bu açgözlülüktü çünkü. Kızın en mutlu günü rezil oldu, annesi nasıl utandı ağladı, sen iş yerindeki arkadaşlarına lise arkadaşlarına rezil oldun ve senin akrabalarının bile getirdiklerini açgözlü kayınvaliden aldı ne hissedersin?
Ne de olsa babaannesi der misin?
Benim oğlumun iş arkadaşları da varken gelinimin iş arkadaşları da varken ben onu yedi cihana üç kuruş için rezil ediyorsan zaten torunum da sevmesin beni. Açgözlülüğün kurbanıyım ben.
İnsan değillerdi. Maddi durumu sıkışık değilse bir insan çocuğuna destek için takılan altınlara göz koymaz. Ben o altınları geri almak için değil çocuğuma destek olan çok olsun diye takarım, takmıyorsam açgözlüyümdür.
Dünürü hala onla küs. Geri adım zaten atmıyorlar da. Şimdi kızlarını evlendirecekler, erkek tarafına adetlerinden bahsederken hiç altınları siz alın demiyorlar. Bu çifte standart. Şimdi komple adetleri değişmiş. Sizce gelini kızına gelince altın isteyen bir kayınvalideyi sevebilir mi?
Elbette çocuğunu dolduracak bu paragözlük değil. Kuzenim tek almayacaktı o altınları, ev alırken peşinat yapacakları hayalleri oydu. Oğluna ev alıncaktı yani. Yeni evli bir çiftin evini elinden aldılar bir anlamda. Aynı şey değil yani.
Hepsini geçtim bir kadın düğününe baktığında kolundan alınan bilezikler ve kavgaları hatırlıyorsa o kayınvalideye düşman yetiştirmekte haklı.
Ben olsam yüzünü göstermezdim yüzünü.
Düğünü eşyayı baban yaptıysa yaptı. Altınlar gelin ile damadın hediyedir. Ne siz ne karşı taraf alamaz. Aldığınızda gelin zorla alındı geri istiyorum davası bile açabilir.ya değeri kadar para der hakim veya duruyorsa tüm hediyeler (bilir kişinin verdiği raporla ) kıza geri verilmesi istenir.Ailem yaptı canım eşyalar için de kardeşim 15 bin kredi çekti
Size katılıyorum.
Ben de burada okuduklarım yüzünden büyük şaşkınlık yaşıyorum bazen.
Düğünde takılanlar yeni evlenenler için hediyedir. Borç, alacak, sonradan geri ödenmesi beklenen şeyler değildir.
Örneğin benim teyzem her gittiği düğünde çeyrek takar ama kendi çocuğu yok. Altını kabul eden gelinle damat ne yapacak? Geri ödemesi nasıl olacak?
Ya da tek çocuğu olan biri 3 çocuklu bir ailenin 3 çocuğuna da tek tek altın takarsa sonrasında kendi çocuğu evlenirse 3 tane birden mi takılacak onun çocuğuna?
Ne biçim hesaplar bunlar.
Geri ödeme lafını duyunca çok rahatsız oluyorum. Hatta midem bulanıyor. Hediye bu, içten geldiği için yapılır.
Bana düğünümde takılan altınları eşimle ben aldık. Ama sonrasında davet edildiğimiz her düğünde takımızı da taktık. Davetiye kime giderse takıyı o takar benim bildiğim.
Kayın valideme davetiye giderse bir o takar, bir de biz. Çünkü biz farklı bir aileyiz, kayın validem farklı. Evimiz ayrı, bütçemiz ayrı.
Ailelerin altınları almasını da ayrıca anormal buluyorum. Geline ve damada hediye edilen altına el konması gibi geliyor bana.
Eğer borçsa ailelere takılsın o zaman. Gelinle damadı alet etmesinler.
Gene vazgeçebilir ki kardeşiniz. Bir celsede bosanirlarİşi ticarete dökmüş önce deseler vazgeçerdik çünkü bundan korktular
tüm takıları istiyorlarmış sadece kızınkini değil kızın babasının borçları varmış ha bide bunu nikah kıyılmış ertesi gün demişleray boşansın, ayrılsın yorumlarını yeni okuyorum.
ya gerçekten hiç mi duymadınız ailelerin takıları aldığını, ilk defa bu konuda mı denk geldiniz.
bunun için yeni kurulan bir yuva bozulur mu?
hani kız tarafı liste çıkarsa şu şu alınacak dese ben de kızıyorum.
ama burada ailelerin taktıkları takılar verilecek, aileler bu takıları kendileri için ayırmakta haklılar gayet de.
çeyrek olmuş 200 tl, kolay mı yaşlı başlı insanların bu borcun altından kalkmaları.
he bu arada tuzu kurulardan değilim, kendi düğünümü kendim yaptığım gibi takılan altınlardan da sadece arkadaşlarımınkini aldım. ki onları da ben ödeyeceğim.
benim düğünümde takılan altınların tamamını annemler yazdılar ve ödemeye devam ediyorlar, ben evleneli 5 yıl oldu
Size katılıyorum.
Düğünde takılanlar yeni evlenenler için hediyedir. Borç, alacak, sonradan geri ödenmesi beklenen şeyler değildir.
Örneğin benim teyzem her gittiği düğünde çeyrek takar ama kendi çocuğu yok. Altını kabul eden gelinle damat ne yapacak? Geri ödemesi nasıl olacak?
Ya da tek çocuğu olan biri 3 çocuklu bir ailenin 3 çocuğuna da tek tek altın takarsa sonrasında kendi çocuğu evlenirse 3 tane birden mi takılacak onun çocuğuna?
Geri ödeme lafını duyunca çok rahatsız oluyorum. Hatta midem bulanıyor. Hediye bu, içten geldiği için yapılır.
Bana düğünümde takılan altınları eşimle ben aldık. Ama sonrasında davet edildiğimiz her düğünde takımızı da taktık. Davetiye kime giderse takıyı o takar benim bildiğim.
Kayın valideme davetiye giderse bir o takar, bir de biz. Çünkü biz farklı bir aileyiz, kayın validem farklı. Evimiz ayrı, bütçemiz ayrı.
Ailelerin altınları almasını da ayrıca anormal buluyorum. Geline ve damada hediye edilen altına el konması gibi geliyor bana.
Size katılıyorum.
İstanbuldayim ben gerci evet dogrudur erzincanin sogugu fena der bizimkilerSende erzincanlıyım yazmışsın onlarda kat kat yorgan yaparlar yorgan severlersoğuk ya ondan heralde
Vay be kırıkkaleli kız ailelerinin değme keyfine o zaman
sorularına cevap vereyim. bizim aile adetlerine göre :)
Geri ödeme yok, ama evine ziyarete gidilir ve hediyesi kallavi olur.
Evet 3 tane birden takılır.
örneğin biz 3 kardeşiz, dayımın 2 çocuğu var.
nişanımızda ve düğünümüzde ayrı ayrı takı takıldı. nişandakileri annem bir birine bir diğerine taktı, kalan 3. yü de mezuniyet hediyesi diye ailesine verdi. düğün altınlarını ise erkeğe 2 kıza 1 şeklinde ödedi çünkü erkek kuzenimin düğününde dayım tüm masrafları üstlenmişti.
size hoş gelmemesini anlıyorum ama bu biraz maddiyatla ilgili, ailem her düğüne çok kolay takı takabilecek maddi güce sahip değil, borç alarak gittikleri düğünler bile var, sadece geri ödensin mantığı ile de düşünülmüyor, ailenin büyüğü olarak babam düğünlerde takı takmayı adet edinmiş. ama bu takılar bana takıldığında bana takılmış olmuyor aslında, babamın belki borçla gittiği bir düğünün getirisi oluyor. ben zaten kendim istemiyorum bu tarz bir getiriyi.
burada kız da istemiyor işte, ailesine vermek istiyor. ben boşansınlar ayrılsınlar düşüncesini abartı buluyorum.
ancak düğünden 2 gün önce konuşulacak konu değil konusunda herkesle hemfikirim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?