Gelinin ailesinin düğündeki takıları alması adeti

canım fark ettim yazdıklarından.
bana da çok normal geliyor yazdığım şekilde.

ben mesela şu alınacak bu alınacak diye erkek veya kız tarafı liste çıkardığında inanılmaz kızıyorum, bunlar ayıp geliyor.
veya erkek tarafının kız tarafına takacağı hediye altının derdi kimseyi bağlamaz diye düşünüyorum.

ama yakın akraba, konu komşu altınlarını ailelerin almasını ise hiç garipsemiyorum, belki de benim çevrem öyle olduğu içindir.

ki ben düğünümü kendim yaptım, aileler o kadar ufak tefek masrafları üstlendiler ki şaşarsın.
düğün bitip balayına çıktığımızda nakit paramız yoktu da kredi kartından harcama yapmıştık
tabi ki -gençler bu zor durumda bırakılsını- ben asla savunamam, kendim de zor durumda kalmışken.
ama ailelerin bu beklentisi de tamamen aç gözlülük olarak gelmiyor bana,
herkesin maddi durumu çok farklı, bugün olmuş çeyrek 200 tl, ben bile bir düğüne gideceğim zaman düşünüyorum ki gelirim iyi, ailelerden bu tarz bir maddi beklentiyi hoş karşılamıyorum.

ne bileyim ya, ben o takılarla ev alacağım gezip tozacağım ama ailem borç ödeyecek, gelmişler 50 yaşına, benim de kabul edeceğim birr şey olmazdı, bu sebeple ailem isterse her koşulda verirdim diyorum. aynı şeyi erkek ailesi için de düşünüyorum elbette...

kızın ailesi de düğün yapıyor kına da masrafı oluyor eve bir şeyler alıyor. Borçla aldıysa insanlar altınları istemesi cok normal niye hayret edilcek bir şey olsun anlamadım... erkek ailesi de aynı şekilde borçla yapacağına alır takılan takıyı ne var bunda.. anne baba kaç yaşına gelmiş çocuklara borcla düğün yapacak üstüne cocuklar rahat etsin ev alsın diye borc ödemeye devam edecek.. hiç adil değil.. gencler calıssın edinsin.. hangi tarafında ne kadar gücü varsa o kadar yardım etsin cocuguna .. herkes kendi evladına yapıyor cunku.. sizin ailenizde gelinin anne babasına yardım etmiyor sonuçta .

Para mide bulandirir. Dolandırıcı mı acaba kız tarafı?

13 yili gecti evleneli

Dugun asamasinda hic taki konusu konusulmadi
Taki merasimi bitince kiz tarafi gelin odasina gitmez bizde
Kvalide geldi hepsini posete doldurdu
Ceyrekler paralar yani
Ertesi gun balayina giderken onlara ugradik
Getirdi saydik esimin babasi dugun salonu arac ve celik kapi parasi vermisti
Onlari odedik
Kalan parayi aldik tatile gittik
Dondukten sonra kv altinlari getirdi
Ertesi gun saydim eksik
Dugun cd sini takip saydim zaten ilk saydigimda da eksikmis
Ki esimin yakasinda cok az para ve altin vardi
Benim yakam dolup tasmisti
Annemler her dugune gittikleri icin tabi

Tek kelime etmedim hicbirsey soylemedim
İcimde ukte kaldi
Bir daha dugun cd mi izlemedim
Bana aciklama yapsaydi soyleseydi keske
Zaten masraflari ben esim ve benim ailem yapmistik
Bunun ustune birsuru sey oldu
Esim cok iyi bir es damat ve baba oldugu icin hala gorusuyorum
Kv ile cok samimi olmayan bi iliskimiz var
Cunku ailemiz buyudu kizim, kuzenleri buyudu
Biraraya gelince birbirleriyle konusmayan buyukler yuzunden onlarin uzulmesini istemiyorum

Simdi diyorum tabiki keske benim yakamdakini ailem alsaydi diye
Ama dugun ve ev masraflarini kpeder yapsaydi o alsin da derdim

Gel zaman git zaman kv 60 yasinda hala borc harc bir ev sahibi olabilir miyiz diye ugrasip dursun benim ve ailemin durumu gayet iyi cok sukur.

(Buarada esim annesinin yaptiginin hirsizlik oldugunu kabul etti )

Uzun oldu ama icimden tasti geldi kelimeler

Geri odeme mevzusu bizde de var malesef benimki yeni bitti

Ya düğüne borçlanmadılarsa hele altınları almaları bana hala saçma geliyor. Yani düğün yada eve masraf yapmayan bir anne ve baba nasıl ve neden alır altınları cidden.
Sonuçta gençlerin masrafı daha çok oluyor, hayata yeni başlıyorlar. Asıl desteğe ihtiyaçları varken paran yoktur destek olamazsın anlarım da gelen destekleri almak nedir?
Şimdi senin evin var, iyi kötü gelirin var, artık baktığın çocuk da yok. Ama genç çift düğün borcu, ev için masraflar, kendi evlerini alacaklarsa onun kredisi, çocuk yaptılarsa onun bitmeyen masraflarıyla zaten zor bir yola giriyor. Asıl onların hitiyacı varken bu bencillik neden yani?
Bilmiyorum bana hala çok ç ok yanlış geliyor.
Ha düğün yapmışlardır, ev vermişlerdir bundan kalan borçlar vardır anlarım da gençler zaten yardım almamışsa üstüne altınları almak hiç hoş değil.

Benim kafa corba oldu simdi ne diyim allah herkesin gonlune gore versin

Oy oy ben nerelere gidem benim luzumsuz kaynana bilezikler haric hepsini aldi gerci bizim taraf bana kinada takmisti o ayrida

Gecen gun bir dugune gittim
Damat akrabam
Taki sirasinda baktim kizin yakasi neredeyse boş
Ben kiza takayim dedim
Onumdeki teyzeler (onlarda bizim taraf)
Kiz taraflari artik kinada topluyor takiyi
Ailesi alsin diye , sen oglana tak kiz senin biseyin olmuyo diye cemkirdiler
Pasa pasa damada taktim

Aynen,
Bizim dugunde böyle oldu. Benim tarafimdan takilmasi beklenen erkek tarafinin uc katiydi nerdeyse, oyle de oldu. Kayinvalidem de altinlarla yapacaklarinin hayallerini kurmaya baslamisti.
O yuzden bizde de kiz tarafindan takilanlari annemler, erkek tarafindan takilanlari kayinvalidemler aldi.
Biz de dimdizlak bir hayata baslayip borç dunyasina adim attik

Bu konuda bende dertliyim. Dugunumuzu eşimle ben yaptık. Kayin validemler bilezik ve set taktı onun dışında takılan tüm takıları onlar aldı. Esimde bende para ve diğer altınları hiç görmedik bile. Düşündükçe üzülürüm

Ya terbiyesizlik bunun neresinde anlamıyorum ki bende düğünde takılan takıların çoğunu eşimin ailesine verdim. Kız tarafının taktığı takıları kendi aileme verdim. Sadece ailemin taktığı bilezikler bende kaldı. Sonuçta iki ailede evlendirirken bir sürü masrafa giriyorlar. Tabi aileler bişey yapmayıp böyle bir hak iddia ediyorsa bilemem. Neyse sonuç itibariyle ailelerin maddi olarak sıkıntısı yoksa altınlar evlenecek çifte aittir. Belki kız tarafı bu sıkıntıyı belli etmemek için adetlerin arkasına sığınmıştır. Yinede olayı büyütmemek lazım. Herşey para değil şu hayatta

Çocuk şokta kızla girdiler birbirlerine gözümde hiçler diyo ki ev alacaklardı üzerine kredi çekip

Daha önce böyle planları varsa adet madet işlemez kimse hikaye anlatmasın. O yöreyle ilgili bilgim yok.
Bir kere takılar zaten kızda kalır ama onun güvencesi olduğu için. Kızın veya erkeğin ailesi alamaz.

Bu alınan bilezikler altınlar böyle donecekse durmadan ne diye alınıyor? Altın borsası mi bu? Yani şunu demek istiyorum sen birine altın taktın onun ailesi aldı. Sonra o aile geldi sana taktı senin ailen aldı, giden altın geri geldi ama çifte faydası yok. Düğünle ne ilgisi kaldı şimdi altının? Hiç alınmasın o zaman. Evlenen çifte yardım için düğün hediyesidir o takılar. Aileler masraf yaptıysa yardım etmek çiftin kararına kalmış. Ama bu konuda düğün ve ev için hiç masraf yapmayıp üstüne altınları borcumuz var diye isteyen bir aile var. Hic sevmiyorum bu takı işlerini. Kim cikardiysa...

Benim bilezik ve setimi de esim almisti hatta sete parasi yetmedi o zmn parasi 60 lira gibi bir rakamda ben katmistim
Onlari kv alsa yakamdan kolumdan sokerdi heralde

yine eşiniz kabul etmiş
ailesinin ne yaptığını bildiği halde asla kabul etmeyenler var

Benim bilezik ve setimi de esim almisti hatta sete parasi yetmedi o zmn parasi 60 lira gibi bir rakamda ben katmistim
Onlari kv alsa yakamdan kolumdan sokerdi heralde
Evliliğimizin ilk 1 yılı borç ödedik. Halbuki verselerdi hepsiyle borcumuzu kapatirdik. Birde Kaynanam filanca kişi tam altın taktı dedikçe deliriyordum

Valla bana göre de altınların illa billa ailelere verilmesi çok yanlış,sonuçta onlar gelin ve damada takılıyor,onlar ne isterse onu yaparlar ailelerin bu konuda karışmaları ve baskı yapmaları çok yanlış.

Ben bu konuda yırttım sanırım. Bnm adamın adetlerinde geline ve damada para takmak yok. para takmak isteyenler için resepsiyon tarzı birşey var. Para yada altın takmak isteyenler zarfın içine koyuyorlarmış. Ve takanlar isimlerini yazıyorlarmış. Para ilk önce damada veriliyor. Damatta ev ekonomisi gelinde olduğu için. Bütün parayı geline teslim ediyormuş
Keşke bizim türk adetlerindede olsaydı böyle birşey.. Hem o paralları aileler neden alırki.. Çocuklar zaten yeni evlenmiş. Bırakın da borçlarını ödesinler. Kim onlardan ahım şahım düğün istiyorki.. sırf millete gösteriş..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…