- 6 Aralık 2010
- 34.491
- 91.175
- 798
- Konu Sahibi Kedicikk061
-
İşte bu farklılıklarda karşı tarafa tuhaf geliyor.
Bizim ailede altına falan borç olarak bakımaz. Kim kime ne takmış ilgilenilmez. Herkes içinden geleni takar, maksatları da genç çifte destek olmaktır. Haliyle bizim evliliklerde bu altın alma mevzusu asla kabul edilmez. Ve ciddi ayrılıklarla sonuçlanır.
Bu nedenle atılmış bir nişan da var.
Hani bize çok bencilce geliyor.
Durumu olmayan zorlamaz 100tl takar geçer ama o kişinin çocuğu ona durumu varsa 100tl taktı demez çeyrek takar mesela.
Dolayısıyla kalkıp biri ben alırım dediğinde bizimkiler hoş göremiyor.
Bize çok çok anormal geliyor ondan. Borç değil destek olarak göründüğünden.
Para mide bulandirir. Dolandırıcı mı acaba kız tarafı?İşte bu farklılıklarda karşı tarafa tuhaf geliyor.
Bizim ailede altına falan borç olarak bakımaz. Kim kime ne takmış ilgilenilmez. Herkes içinden geleni takar, maksatları da genç çifte destek olmaktır. Haliyle bizim evliliklerde bu altın alma mevzusu asla kabul edilmez. Ve ciddi ayrılıklarla sonuçlanır.
Bu nedenle atılmış bir nişan da var.
Hani bize çok bencilce geliyor.
Durumu olmayan zorlamaz 100tl takar geçer ama o kişinin çocuğu ona durumu varsa 100tl taktı demez çeyrek takar mesela.
Dolayısıyla kalkıp biri ben alırım dediğinde bizimkiler hoş göremiyor.
Bize çok çok anormal geliyor ondan. Borç değil destek olarak göründüğünden.
canım fark ettim yazdıklarından.
bana da çok normal geliyor yazdığım şekilde.
ben mesela şu alınacak bu alınacak diye erkek veya kız tarafı liste çıkardığında inanılmaz kızıyorum, bunlar ayıp geliyor.
veya erkek tarafının kız tarafına takacağı hediye altının derdi kimseyi bağlamaz diye düşünüyorum.
ama yakın akraba, konu komşu altınlarını ailelerin almasını ise hiç garipsemiyorum, belki de benim çevrem öyle olduğu içindir.
ki ben düğünümü kendim yaptım, aileler o kadar ufak tefek masrafları üstlendiler ki şaşarsın.
düğün bitip balayına çıktığımızda nakit paramız yoktu da kredi kartından harcama yapmıştık
tabi ki -gençler bu zor durumda bırakılsını- ben asla savunamam, kendim de zor durumda kalmışken.
ama ailelerin bu beklentisi de tamamen aç gözlülük olarak gelmiyor bana,
herkesin maddi durumu çok farklı, bugün olmuş çeyrek 200 tl, ben bile bir düğüne gideceğim zaman düşünüyorum ki gelirim iyi, ailelerden bu tarz bir maddi beklentiyi hoş karşılamıyorum.
ne bileyim ya, ben o takılarla ev alacağım gezip tozacağım ama ailem borç ödeyecek, gelmişler 50 yaşına, benim de kabul edeceğim birr şey olmazdı, bu sebeple ailem isterse her koşulda verirdim diyorum. aynı şeyi erkek ailesi için de düşünüyorum elbette...
Benim kafa corba oldu simdiValla yok öyle bir şey. kırıkkale öyle bi yer ki %90 erkek tarafı haklıdır hep, düğünlerde altın onların hakkıdır genelde, kızlar zaten hizmetçi niyetine eve gelir hele bi de öyle kaynanalar vardır ki evlerden uzak... Üç aşağı beş yukarı zihniyet bu.
Ha iyisi hiç mi olmuyor oluyor kesinlikle zaten yavaş yavaş eski kültür ortadan kalkıyor ama bu kırıkkalenin hala erkek egemenliğini kabul etmiş bi toplum olduğunu değiştirmiyor. Biz ne düğünlerde kavgalar gördük erkeğin ailesinin altını alıcaz diye çıkarttığı... Kızın ailesi besbelli güvenmiyor işte. Tabi en iyisi altınları gelin ve damadın alması ama onun dışında altınları erkek tarafı alacağına kız tarafı alsın daha iyi.
Oy oy ben nerelere gidem benim luzumsuz kaynana bilezikler haric hepsini aldi gerci bizim taraf bana kinada takmisti o ayrida13 yili gecti evleneli
Dugun asamasinda hic taki konusu konusulmadi
Taki merasimi bitince kiz tarafi gelin odasina gitmez bizde
Kvalide geldi hepsini posete doldurdu
Ceyrekler paralar yani
Ertesi gun balayina giderken onlara ugradik
Getirdi saydik esimin babasi dugun salonu arac ve celik kapi parasi vermisti
Onlari odedik
Kalan parayi aldik tatile gittik
Dondukten sonra kv altinlari getirdi
Ertesi gun saydim eksik
Dugun cd sini takip saydim zaten ilk saydigimda da eksikmis
Ki esimin yakasinda cok az para ve altin vardi
Benim yakam dolup tasmisti
Annemler her dugune gittikleri icin tabi
Tek kelime etmedim hicbirsey soylemedim
İcimde ukte kaldi
Bir daha dugun cd mi izlemedim
Bana aciklama yapsaydi soyleseydi keske
Zaten masraflari ben esim ve benim ailem yapmistik
Bunun ustune birsuru sey oldu
Esim cok iyi bir es damat ve baba oldugu icin hala gorusuyorum
Kv ile cok samimi olmayan bi iliskimiz var
Cunku ailemiz buyudu kizim, kuzenleri buyudu
Biraraya gelince birbirleriyle konusmayan buyukler yuzunden onlarin uzulmesini istemiyorum
Simdi diyorum tabiki keske benim yakamdakini ailem alsaydi diye
Ama dugun ve ev masraflarini kpeder yapsaydi o alsin da derdim
Gel zaman git zaman kv 60 yasinda hala borc harc bir ev sahibi olabilir miyiz diye ugrasip dursun benim ve ailemin durumu gayet iyi cok sukur.
(Buarada esim annesinin yaptiginin hirsizlik oldugunu kabul etti )
Uzun oldu ama icimden tasti geldi kelimeler
Geri odeme mevzusu bizde de var malesef benimki yeni bitti
Benim kafa corba oldu simdine diyim allah herkesin gonlune gore versin
Aynen,Eeeee normal.
Burada çok okuduk erkek ailesinin gelinin boynundan kopara kopara topladığı altınları.
Ne yapsınlar korkuyordur insanlar kızlarının üzülmesinden,yıpranmasından.
Kız da erkek tarafı alacağına benim anam babam alsın diye göz yumuyordur,bence...
Bu konuda bende dertliyim. Dugunumuzu eşimle ben yaptık. Kayin validemler bilezik ve set taktı onun dışında takılan tüm takıları onlar aldı. Esimde bende para ve diğer altınları hiç görmedik bile. Düşündükçe üzülürüm13 yili gecti evleneli
Ceyrekler paralar yani
Onlari odedik
Ertesi gun saydim eksik
İcimde ukte kaldi
Biraraya gelince birbirleriyle konusmayan buyukler yuzunden onlarin uzulmesini istemiyorum
Gel zaman git zaman kv 60 yasinda hala borc harc bir ev sahibi olabilir miyiz diye ugrasip dursun benim ve ailemin durumu gayet iyi cok sukur.
Çocuk şokta kızla girdiler birbirlerine gözümde hiçler diyo ki ev alacaklardı üzerine kredi çekip
Bu alınan bilezikler altınlar böyle donecekse durmadan ne diye alınıyor? Altın borsası mi bu? Yani şunu demek istiyorum sen birine altın taktın onun ailesi aldı. Sonra o aile geldi sana taktı senin ailen aldı, giden altın geri geldi ama çifte faydası yok. Düğünle ne ilgisi kaldı şimdi altının? Hiç alınmasın o zaman. Evlenen çifte yardım için düğün hediyesidir o takılar. Aileler masraf yaptıysa yardım etmek çiftin kararına kalmış. Ama bu konuda düğün ve ev için hiç masraf yapmayıp üstüne altınları borcumuz var diye isteyen bir aile var. Hic sevmiyorum bu takı işlerini. Kim cikardiysa...Ben bu konuda kk nin genelinden farkli dusunuyorum.
Simdi aile takilan altinlari istemis para goz olmus.
Damat vay efendim senin ailen niye altinlari aldi ben onlarla ev alacaktım ya da kredimi kapatacaktim diyip kizi terketse dugunu iptal etse damat para goz olmuyor mu?
Demekki damat gelecek altinlar icin istemis gelini ki altin yoksa evlilikte yok diyor.
Benim dugunumde bana takilanlari annem aldi uzerimden. Esime takilanlari da kayinvalidem. Sayalim bakalim ne takildigini bilelim dediler. Hic sesimi bile cikarmadim. Hatta sayarken esim kalkti ayaga ilgilenmedi altinlarla. Annem gel sende bil ne takildigini dedi. Esim o altinlarin hepsi vaveyla nin o bilsin yeter dedi.
Biz balayindayken esimin tarafinin taktigi altinlar kayinvalidemde bizim tarafin taktigi altinlarda annemde kaldi.
Dondugumuzde iki tarafta altinlari verdiler bana ve ben iki tafarada borcunuz varsa icinden alin altinlarin dedim. Yok dediler sen onlari dusunme ve eksiksiz verdiler.
Ama tut ki benim ailem vermeseydi esim zerre kadar sorun etmezdi bu durumu.
Ayni sekilde kayinvalidem vermeseydi ben sorun etmezdim.
Sadece bir taraf vermeseydi diger tarafa sende verme ki halsizlik olmasin derdim.
O takilari getiren akrabalar zaten aileler ne goturduyse ona gore geri geliyor. Yani amcam bana bilezik taktiysa babam amcamin ogluna bilezik taktigi icin geliyor. Yani o bilezik babamin cebinden cikiyor bir nevi.
Ayni durum kayinvalidem tarafi icinde gecerli. Kayinvalidemin kardesi bize bilezik takti simdi oglu evlense kayinvalidem de bilezik yapip goturecek yani kayinvalidemlerin cebinden cikacak o para.
Demek istedigim bana gore altinlar ailelerindir. Cocuklarina verip vermeyecekleri kendi bilecekleri istir.
Sadece kiza yapilan bilezik ve set ailenin kiza hediyesidir.
Ben acikcasi esimin amcasinin taktigi cumurhuriyet altinina cikipta o altinlar benim cabuk verin bana diyemem ki demedimde. Cunku o cumhuriyet altini geri odeyecek olan kayinvalidemlerdir.
Ama burda dugun iptal edilsin diye gaz uzerine gaz veriliyor.
Kiz gelip konu acsa bizim tarafin taktigi altinlari annemler istedi diye nisamlim dugune 2 gun kala beni terketti diye? Ne dusunurduk o nisanli hakkinda?
Simdi burada erkek tarafi vermeyi dusunuyormus altinlari. O zaman sizde vermeyin kendi altinlarinizi olsun bitsin. Yada krediyi sizin tarafin taktigi altinlarla odeyin. Sonucta onlar borcumuz var diye vermiyormus sizde borc kapatmis olursunuz.
Benim bilezik ve setimi de esim almisti hatta sete parasi yetmedi o zmn parasi 60 lira gibi bir rakamda ben katmistimBu konuda bende dertliyim. Dugunumuzu eşimle ben yaptık. Kayin validemler bilezik ve set taktı onun dışında takılan tüm takıları onlar aldı. Esimde bende para ve diğer altınları hiç görmedik bile. Düşündükçe üzülürüm
13 yili gecti evleneli
Ceyrekler paralar yani
Onlari odedik
Ertesi gun saydim eksik
İcimde ukte kaldi
Evliliğimizin ilk 1 yılı borç ödedik. Halbuki verselerdi hepsiyle borcumuzu kapatirdik. Birde Kaynanam filanca kişi tam altın taktı dedikçe deliriyordumBenim bilezik ve setimi de esim almisti hatta sete parasi yetmedi o zmn parasi 60 lira gibi bir rakamda ben katmistim
Onlari kv alsa yakamdan kolumdan sokerdi heralde
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?