Görümcemmm

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Hizmet mevzuna katılıyorum, bu misafir ağırlama kültürüdür.
Biz aile apartmanında büyüdük, babaanne dede, çocukları torunlar yani hep iç içeydik ama buna rağmen bayramlarda dedemler bir kahvaltı sofrası kurardı kuş sütü eksik, her gün gördüğümüz dedemizin evinde sanki uzun yoldan gelmiş gibi ağırlanırdık, rahmetli babaannem, ki öz değildi hangimiz neyi seviyoruz çok iyi bilirdi, hepimizin sevdiği şeyleri tek tek yapardı, yetmezdi bayramın 3. gününün akşam yemeği dedemlerde yenirdi yine bir kuş sütü eksik olurdu, rahmetli babaannem tüm bu hazırlıkları burnunun dibinde oturan gelinlerinden yardım almadan tek başına yapardı üstelik.

Her gün gördüğünüz veya haftada 1-2 gördüğünüz kayınvalide evinde aç kalırsanız gider mutfakta bir şeyler hazırlayıp yersiniz veya kadının huyunu biliyorsunuzdur tok gidersiniz ama senede 1-2 defa gittiğiniz evde de misafirsinizdir, ki bizde de şöyledir çat kapı gelen misafir bile bir kuru çayla ağırlanmaz, evde bir şey yapmaya fırsat bile kalmamışsa pastaneden tatlı tuzlu bir şeyler alınır yine de o çay kupkuru verilmez.

Bu insanlar bugün yapmamış bu davranışı. Hep böylelermiş. Ben gitmem daha şahsen. Şimdiye kadar gidilmiş, pek sevinen aman ne iyi ettin hoşgeldin diye dönen yok. Neden gideyim? Herkesin bahanesi var benim yok mu ? Çok isteyen gider anasına oturuyor mu yatıyor mu napıyorsa yapar yani. Afedersin kediler bile sevildiği yere gidiyor abla. Bu zorlama neden ?

Baştan sona ayni düşünüyorum sizinle.
Konu sahibine ısrarla size hizmet etmek zorunda değiller denilmesini anlayamadım o yüzden. Konu sahibi de değil kendi evladi söz konusu kayinvalide için.
Birkaç saatliğine misafir ağırlamak hizmet etmek değildir. Misafire, yoldan gelene ikram edilir yani bunu bilmemek diye bir şey olamaz. Önemsememek, umursamamaktir bu. Ben her bayramda gitmezdim söylesi bir durumda orası da ayrı. Konu sahibi 1 yıllık evliymis, eşiyle sorun yaşamak istemiyordur belki gitmeyelim diyerek ama işin sonu ona varır.

Bana göre hizmet yatılı gelen misafirin misafirlik vasfı bitip hala kalmaya devam ettiğinde yapılan şeydir.
Misafirinizle biribirinize yakın hissetmenizle de alakalı gelişir bazı şeyler ama yani gelin damat bile olsa arada da şehirler varsa senede 1-2 gün veya birkaç saatlik ziyaretlerinde yaptıklarınız hizmet değil ağırlama oluyor bence.

Tahin Helva da yazmış, muhtemelen yeni evli olduklarından konu sahibi eşini kırmamak için gidiyor, gittiğinde de önlerine bir kuru çay koymalarını ayıp karşılıyor çünkü kendi ailesi damadı yesin içsin aman evladımız geldi diyerek etraflarında pervane olan ailelerden.
Ailesinde gördüklerini beklemesi normal bence ama eşinin ailesinin ya böyle bir kültürü yok ya da oğullarına böyle davranan insanlar bilmiyorum

Ama ana mesele görümce olmamalı bence, mesele kayınvalide, kendimden örnek vereyim misafir ağırlama kültürü olarak ben annemden babaannem anneannemden ne gördüysem onu yapıyorum, kızım da yatılı misafir gelmeden önce ev temizse bile şöyle bir temizler yemeğe geleceklerse hazırlık yapar, çaya geleceklerse ona göre hazırlar, çat kapı gelen olursa pastaneye gider çayı kuru kuru vermeyelim der çünkü öyle büyüdü yetişti, eşimi bile böyle programladık, benim yetişemediğim yerde o girer mutfağa vs.

Bilmiyorum şehir dışı bile olsa sık sık gidip aylarca veya haftalarca kalınması halinde tamam ama senede 2 sefer toplasan birkaç saatlik ziyaretlerde de el el üstünde misafir beklenmez bence.

25 yasındakı kız ergen demısler ama nerde ergen. Bu kadar bıreysellık fazla degıl mı. Çocuklarımızı kole yapmayalım ama bır mısafır geldıgınde, bır aıle geldıgınde ne yapılır ne edilir bılaınler. Bn 13 yasındakı ogluma mısafır gelınce bak sunu soyle yapalım sende sunu yap gıbı ogretıde bulunuyorum. Bu hızmet, kolleık degıl saygıdır hurmettır
Gecen gın velı toplantısında rehberlık bıle bu Konuya degındı. Çocuklar cok bağımsız bıreysel yetısıyor. Buyuk kucuk saygı bılınmıyor.
60 yasında kı kadın evde 25 yasında kızı varken kalkıp da cay koymamalı ama bı zahmet

Benim de anladıgım 12 yaşındaki kızım misafir geldiğinde "anne kahve yapayım mı" dedigi icin kendimi sorgulamam lazımmış. . Bir cocuk böyle birsey söyleyemezmiş keza aklına gelmezmiş.

Aslında en güzeli gitmemek, eş istiyorsa bayramda gitsin 1 saat ziyaret edip dönsün.

Benim de anladıgım 12 yaşındaki kızım misafir geldiğinde "anne kahve yapayım mı" dedigi icin kendimi sorgulamam lazımmış. . Bir cocuk böyle birsey söyleyemezmiş keza aklına gelmezmiş.
Benim 9 yaşındaki kızım da hurma topları yapar misafir geleceğinde sık sık, her gelene ben yaptım deyip tarifini anlatır
Evde malzemesi bitince babasına sipariş veriyor hatta, kendi takip ediyor.
Herkesin degil ama halasının kahvesini de o yapar genelde.
25 yaşın ergen olduğu yerde bizim kızların mutfağa girmesi , bunu istemesi olacak iş değil tabi.

Hayir gelin cikamaz cunku gelinin evine geliniyor misafir olarak. Burada evin sorumlulugu kizda degil kayinvalidededir. Bu durumda ikram, kalacak yer vs ayarlamasi gereken kisi de odur. Evet onun yapmamasi ayip. Beklenmesi cok normal. Ama sadece gorumceye yonelik acilan bir konu bu basliktan da anlasilacagi uzere. Kayinvalideye yonelik degil. Gorumce, abisi gibi evin cocugu. Sadece ondan ikram beklenmesi, hizmet edilmesinin beklenmesine benim tepkim. Nasil ki anneler babalar cocuklarinin evine giderken arayip musaitseniz su gun gelicez vs diye ayarlama yapiyorsa ayni sekilde gorumcenin evde durmasi bekleniyorsa ona da sorulacak sonuc olarak 10-15 yasinda cocuk degil annesine bagli bir hayati olsun. Madem problem sadece gorumce degil Konunun acilis amaci yanlis.

Konunun ardında anlatılmayan detaylar var bencede ya da sizin dediğiniz gibi farkedilmeyen hafife alınan şeyler

600 km yol gidiyorum evde durmuyor görümce, çayın yanı boş demiş konu sahibi ancak amaç zaten bikaç saat kv evinde durup kendi ailesine geçmek. Hep böyle yapmışlar
Sebebi de kv kalın demiyormuş ailesi kalın diyormuş ama

Her ailenin dinamikleri, misafir ağırlama biçimleri aynı değil sonuçta

Bir sürü fikir beyan edilmiş konuda
Konu sahibi maşallah ne sıfatlar eklemiş beğenmediği yorumların sahiplerine

Bana biraz da eşim de kabul ediyor ailesinin ne olduğunu, benim ailemin çabasını da görüyor bi de konu açayımda burada tü kaka cümlelerini duyayım diye açılmış bir konu gibi geldi
Yoksa neden dert edilsin, gitmeme gibi bir seçenekte varken

Ben size hak veriyorum açıkçası. Dediğiniz gibi zaten senede iki kere gittiğiniz bir yerse siz o eve misafirsiniz. Görümceniz hadi bi gittiğinizde dışarı çıktı ama ikinci gittiğinizde evde olmalı Bencede. Ve dediğiniz gibi oğlum gelinim geliyor diye ikramlık bir şey hazırlamalı ve ya almalılar. Tabi şöylede bir şey var onlar düşünemiyorsa siz zaten eliniz dolu gidiyormuşsunuz çay geldiğinde anne bizde şundan getirmiştik çayın yanına koyalım şimdi çay tek başına gitmez falan diyin. Belki bir sonraki gittiğinizde kendileri düşünür görümcenize de şakayla karışık söyleyebilirsiniz bence. Kız kaç yaşına geldin bi dahaki geldiğimizde kek falan yap yiyelim de hünerlerini görelim gibi

Ergen değil, aile kültürleri böyle demek daha doğru olurmuş aslında, sizin bebeler henüz küçük ama, ay kurban olurum bir de mutfağa girip hazırlık mı yapıyorlar o küçücük ellerle, insan yemeye kıyamaz

Sizin tabirinizle hiçbir gittiklerinde evde olmasın ve sürekli geziyor olsun bunda sorun ya da ayıp olacak bir şey yok yani öyle mi ? Üzgünüm ama 25 yaş artık yetişkin olduğu için o ev sadece kv nin evi değil. Aynı zamanda o kadının da evi. Kendi arkadaşlarını misafirlerini ağırlayabilir kendisinin hiçbir bağı yoksa sadece annesinin misafiri olabilir gelenler. Kendisinin kan bağı olduğu ilgisi alakası olduğu küslük olmadığı sürece o kadının da misafiri sayılır gelen. Evlendikten sonra karı koca ayrı ayrı bireysel misafir ağırladığı gibi ortak misafir de ağırlar mesela. Annesiyle üniden ev arkadaşı değil ki sonuçta düzgün düşünmek lazım. Ben anlamıyorum 25 yaşında 2-3 çocuk sahibi kadınlar var bu sitede nasıl ergen denilebiliyor. Küçülsün de cebime girsin o vakit. Her türlü yaptığı ayıp. Hem kv nin hem görümcenin.
Sadece görümce servis yapsın demedik ancak kv ile birlikte bir şeyler yapmaları gerekmez mi sizce de ? Konu sahibi konuyu yanlış başlıkla açmıştır ya da açmamıştır belki yaşları yakın olduğu için görümceden daha bi samimiyet ilgi alaka bekliyordur o yüzden ona daha çok kırılmıştır vs vs bunlar olabilir. Ancak genel hatlarıyla hadi sizin dediğiniz gibi sadece kv nin olsun misafir, anneme misafir gelecek ben de çekilip oturucam hiçbir şeye elimi sürmicem ? Bu şekli bile yanlış bence.

Ben çocuklarla mutfakta epey vakit geçirdim Mune, küçük yaşlarda kendilerine uygun bıçaklarla yamuk yumuk kestikleri sebzelerle yemek yaptık. Eşim hafta sonu kahvaltılarıni hazırlar genelde, alışverişe gider gelir beraber yaparlar, masayı kurarlar.
Oğlumda sever mutfağı, hele kek, kurabiye tarzı bir şey yapacaksam asla tek yaptırmaz, o daha küçük olduğu kendi başına bir şey yapamıyor henüz.
Kızımın takip ettiği dergilerde çocukların yapabileceği sağlıklı atıştırma tarifleri var. Kendi seçip denemek istiyor, misafir bahanesine de bol bol yemiş oluyor

bazen burada okuduğum şeylere inanamıyorum. demek ki varmış böyle aileler.
Olmaz mı bi tane de ben de var…özel günler dışında gitmeyiz,aynı şehirde 1 saatlik yolda oturuyoruz.görümcemle aynı sitede oturuyorlar,görümcemin çocuklarının doğum günlerine gideriz,kutlama biter gözümüze bakar kalkıp gidelim diye.her seferin de yemeğim yok,burda kalanlarla bu akşamı geçiririz der.yılda zaten geldiğim 3-4 kez,bi tencere yemek yapıp beraber yiyelim demek çok mu zor? Ama görümcem,eşi ve çocuklarıyla sürekli beraber yiyip içiyorlar ve bu benim zoruma gidiyo.yemeğim yok ama gelin allah ne verdiyse yeriz demez.kendi ailem de görmediğim için ben de takığım bu duruma maalesef.daha 14 yaşındaki kızımın yani torununun ne sevip ne yediğini bilmiyor kadın.böyle bi insanın evine hidince el gibi oturuyosun zaten,asla o yakınlığı görmrdim ki kalkıp mutfağına gireyim

Bu bireysellik bireysellik diyenler zamanı gelince yataklarında kurtlarıyla oynayan yalnız yaşlılar olacaklar haberleri yok..

Kimseyi istemeyen, kimseye gitmeyen, Asosyal asosyal baykuş gibi yaşayan türler türedi ne aile biliyorlar, ne çoluk çocuk, ne misafir, ne komşu.. Yalnız yaşayıp yalnız ölecekler.

Televizyonlarda görüyoruz ya yaşlı teyze evde terk edilmiş yada yaşlı adam hasta yatağında kimsesiz..

İşte bu tarz insanlar zamanında kimseye faydaları dokunmamış, insanlardan köşe bucak kaçan, Aile birliğinden ,geleneksel kültürden uzak insanlar..

Tabi unuttukları bir şey var gençlik de bir gün bitiyor yaşlanınca öyle ortada kalıyorlar..

De katılıyorum. 25 yası cok kucuk gormusler. Avrupai davranıs sergılıyorlar ama bız avrupalı degılız. Kültürümuzde yok. 13 yasında erkk cocugu mısafır gelıcek dıyınce cayın yanına ne koyalım anne ayıp dıyebılıyor ama onlar dıyemıyor.
Anneden gormedı lafına da katılmıyorum. Bnm annem asosyaldı. Kımse gelmez kımse gıtmezdı ama bnde gormedım dıye hıc oyle davranmadım.
Mısafır geldı mı cayın yanına hep bırseyler yaptım. 15 yaşındaydım 3 cesıt cay yanına cesıt yapıp komsu çağırırdım cevremız olsun dıye.
Gençken yalnızlık asosyallık bır yere kadar da dediğinize katılıyorum yaşlanınca duvarlarla konusurlar. Ülkemizde huzur evıde malum yaygınd egıl sıkıntılı

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…