• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Günümüzde Çalışmayan Kadının Aşağılanmasi

Herkesin bir birey olarak ihtiyaçları, gideri var. Yaşamak için gereksinimlerimiz var. Bunu sağlamak için çalışmak zorundayız. Kime güveniyoruz bunlar için.
Belli bir yaşa gelmiş koca adamlar çalışmak istemeyip, öylece oturmak istediklerinde, hiçbir şey üretmediklerinde burda da toplumda da topa tutulup saygı görmüyorlar. Ama aynı şeyi yapan kadınlara saygı bekleniyor. Bu konuda benim için kadın erkek fark etmiyor. Tabi ki eğitim almaya imkanı olmamış, yarıda bırakmak zorunda kalmış, iş bulamayan, mecburiyetten böyle yaşamak zorunda olanları tenzih ediyorum.
Kadın erkek farketmeksizin ben çalışmayan, üretmeyen, başkasından geçinen insana saygı duyamıyorum. Hele de bununla övünen insanlardan iğreniyorum.
İlkokuldan bir arkadaşım psikoloji okudu. Okul biter bitmez zengin biriyle evlendi. Hiç çalışmadı. Anca gezip bizlere bunlarla, aldıklarıyla hava atıyor. Şimdi bu kadına saygı duyulur mu?Hangi okuldan mezun olursa olsun, hangi bölümü bitirirse bitirsin ben duymam. Eğitimden ziyade üretmek, çalışmak buradaki mesele. Benim annem ilkokul mezunu. Yıllarca evde el işi yaptı sattı bizim okul ihtiyaçlarımızı karşıladı. Evde kendisi ama üretiyor, para kazanıyor.Ben böyle kadınlara hayranım mesela.

Ben erkeklere de aynısını söylemiyorum.ortak alınmış bı kararsa erkek de çalışmayabilir. Çalışıp maaş kartı kocasinda olan, aldatılan, şiddet gören kadınları da okuyoruz burda. Meslek sahibi olmaktan değil çalışmayı tercih etmemekten bahsediyorum ben
O zaman herkesin tercihine kimse karisamaz der çıkarım konudan 😂😂

Hanımlar merhaba, bu kez bir derdim yok. Sadece güzel bir tartışma konusu buldum ve sizin de fikirlerinizi almak istiyorum. Az önce Twitter'da kocasından para isterken tıktok ceken kadının linç edilmesi üzerine bu konuyu açtım.
Eskiden hepimizin bildiği gibi kadının çalışması uygunsuzdu, ekonomik özgürlüğüne sahip kadın çok azdı ve bu normların kırılmasıyla kadın iş hayatında aktiflesip ozgurlesmeye başladı. Ancak size de kirdigimiz normların üzerine yeni normlar inşa ediyomusuz gibi gelmiyo mu? Ben şuan çalışıyorum ama çalışmadığım dönemde burada çok saçma sapan lafa maruz kaldım "hem çalışmıyosun hem partnerinin parasını yiyosun, ben gerekirse garsonluk yaparım" falan gibi, hiç de garsonluk yaptıklarını sanmıyorum o insanların. Eskiden çalışan kadin linç edilirken bugün aynı lince çalışmayan kadın maruz kalıyor. Oysa burdaki ana mevzu kadının çalışıp çalışmaması değil ki, kadının iş hayatindaki tercihlerini yargılamanın kimsenin üzerine vazife olmaması. Yani pek çok şey değişiyor, kadınlar artık çalışıyor, kadınlar artık ozgurlesebiliyor, belki bazılarımız daha özgürce sevisebiliyor, ama kadını yargılamak asla asla değişmiyor. Asıl isteğimiz kadınların kimsenin fikirlerini sormadigi insanların yorumlarına maruz kalmasını engellemek olmalı. Yanlış mı düşünüyorum? Neden sürekli kadını, hemcinslerimizi, farklı şekillerde, farklı sebeplerle aşağılama ihtiyacı duyuyoruz? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz. Değerli fikirleriniz için şimdiden tesekkur ederim.

Vallahi bravo. Bu konuda daha iyi bir görüş okuyamazdım herhalde.
Burada da bir kadın bir derdini paylaştığında ilk dem vurulan konu kadının çalışmıyor olması veya çalışıp çalışılmadığının sorulması, çalışmıyorsa aşağılanması küçümsenmesi.
İnsanları bir rahat bırakalım gerçekten

Annelerimizin döneminde değiliz artık eskiden bosanmalar o kadar azmış ki çünkü kadınlar çekiyormuş dayak yiyen aldatılan kocasının işkencelerini gören çok kadın var ama boşanamamışlar maddi güçleri yokmuş
Hanımefendi benim anlatmak istediğim açık..Karşılıklı laf atışına girmeyeceğim

Şahsen çocuklarım doğana kadar hep çalıştım. Bu sene tekrar biraz çalışıyorum tekrar. Çalışmayı ve yetişkinlerle iletişim içinde olmayi özlemişim :D bence her ailenin ve hayatın yapısı farklı. Kim nasil mutlu ve huzurlu olacaksa öyle yapsın. İnternette çoğu zaman "kocisim bana 5tas almış. Evimin kralicasiyim" gibi paylaşımlar yapan kadınlar linç yer. Oda calismadiklari için değil, böyle cringe paylaşımlar yaptıkları için. Tik tok sanırım en gıcık uygulama

Günümüzde sadece çalışmayan değil, çalışan, açık, kapalı, ateist, lezbiyen, her türlü kadın, her türlü şekilde aşağılanıyor.
Gerek giyimiyle, gerek tavırlarıyla, gerek konuşmasıyla, gerek hareketleriyle, hatta dış görünüşüyle.
Biz aşamıyoruz bu durumu, gerçekten.
Bazen kadın olmaktan utanıyorum.
Bende çalışmıyorum ve yeri geliyor sevgilim bana para veriyor. Bunu bile ayıplayanlar oluyor. Ne yapayım, verme desem de veriyor. Keşke insanlar önce kendi hayatlarına baksa, ondan sonra başkasının hayatına yorum yapma haddini kendinde bulsa.

Kadinin Calismamasi Negatif Yonleri
1. Ekonomi kotu ve evde tek kisinin calksmasi yeterli degil
2. Sosyallesme daha az nispeten. Sınirli bir cevrede belli kaliplar icinde yasama tehlikesi yani mahalle baskisi
3. Calisma hayatininin verdigi uretim yapiyorum tatmini
4 ekonomik ozgurlugun olmamasi

Kadinin Calismamasinin Pozitif Yonleri
1 Cocuk sahibi oldugunda daha fazla ilgilenebilmes
2. Hobi kulturel vs faaliyetlere daha fazla zaman ayirabilmesi
3. Gunumuz patronlarinin somuruye dayali calisma hayatina maruz kalmayip psikolojisini koruyabilmes
4. Sosyallesebilme imkani tabi bu kisiden kisiye degisiyor.

Bunlar aklima gelenler ama sartlara ve duruma gore degisebilir ve bunlar herkes icin gecerli olmayabilir. Ben calisiyorum calismayan kisiyi kucuk gormem aksine ne guzel kendine vakit daha fazla ayirabiliyor diye imrenirim. Yoruyor bu hayat ev hanimi da olsa bir istede calissa. Ev haniminin isi hic bitmez ben ne kadar yorgun da olsam onlarin is yuku cok fazla.

Herkesin bir birey olarak ihtiyaçları, gideri var. Yaşamak için gereksinimlerimiz var. Bunu sağlamak için çalışmak zorundayız. Kime güveniyoruz bunlar için.
Belli bir yaşa gelmiş koca adamlar çalışmak istemeyip, öylece oturmak istediklerinde, hiçbir şey üretmediklerinde burda da toplumda da topa tutulup saygı görmüyorlar. Ama aynı şeyi yapan kadınlara saygı bekleniyor. Bu konuda benim için kadın erkek fark etmiyor. Tabi ki eğitim almaya imkanı olmamış, yarıda bırakmak zorunda kalmış, iş bulamayan, mecburiyetten böyle yaşamak zorunda olanları tenzih ediyorum.
Kadın erkek farketmeksizin ben çalışmayan, üretmeyen, başkasından geçinen insana saygı duyamıyorum. Hele de bununla övünen insanlardan iğreniyorum.
İlkokuldan bir arkadaşım psikoloji okudu. Okul biter bitmez zengin biriyle evlendi. Hiç çalışmadı. Anca gezip bizlere bunlarla, aldıklarıyla hava atıyor. Şimdi bu kadına saygı duyulur mu?Hangi okuldan mezun olursa olsun, hangi bölümü bitirirse bitirsin ben duymam. Eğitimden ziyade üretmek, çalışmak buradaki mesele. Benim annem ilkokul mezunu. Yıllarca evde el işi yaptı sattı bizim okul ihtiyaçlarımızı karşıladı. Evde kendisi ama üretiyor, para kazanıyor.Ben böyle kadınlara hayranım mesela.

Sizin hayranliginizi kazanmak milletin umurunda degildir muhtemelen. Kendi içinizde calismayan insanlara saygi duymamaya elbette devam edebilirsiniz, kafaniza girip fikirlerinizi zorla degistiremez kimse zaten mevzu o değil. Calismiyor, evde birsey yapip satmiyor diye birine hakaret etme, saygisizlik yapma, asagilama hakkina sahip degil kimse.
Sizi ilgilendiren bir mevzu değil bu. En fazla rahatsiz oldugunuz insanlari cevrenizden uzaklaştirabilirsiniz.

İster çalışsın ister çalışmasın dşyemicem bir kadın kesinlikle çalışmalı,kendisi için, geleceği için, ana babası için, çocukları için. Çünkü hayatın ne getireceği hiç belli değilmiş maalesef

Çalışana da çalışmayana da saygım sonsuz. Ancak neden çalışmayan kadınlar da evde çalışıyor o daha zor gibi bir yaklaşım var acaba? Çalışan kadınlar yeri geldiğinde sabahın köründe kalkıp 1 saat yol gidip milletin ağız kokusunu çekerek çalışıyor. Eve geliyor yemekti bulasıktı temizlikti cocuklardı derken evde çalısmayan kadınların yaptığı şeylerin hepsini de yapıyor. Neden çalışan kadınların bu emeği bu çabası hic takdir görmüyor? Bunu hiç mi haketmiyoruz gerçekten? Çalısmayan bir kadının çalisan kadar yorulduguna ben inanmıyorum

Sizin hayranliginizi kazanmak milletin umurunda degildir muhtemelen. Kendi içinizde calismayan insanlara saygi duymamaya elbette devam edebilirsiniz, kafaniza girip fikirlerinizi zorla degistiremez kimse zaten mevzu o değil. Calismiyor, evde birsey yapip satmiyor diye birine hakaret etme, saygisizlik yapma, asagilama hakkina sahip degil kimse.
Sizi ilgilendiren bir mevzu değil bu. En fazla rahatsiz oldugunuz insanlari cevrenizden uzaklaştirabilirsiniz.
Bir arkadaşım, benim bulunduğum ortamda ki çalışmadığımı biliyor, çalışmayan kadına saygı duymuyorum demişti, çalışmayan kadınlarda çok umursuyordu senin onlara saygı duyup duymamanı diye cevap vermiştim bende. Böyle deyince de seni ayrı tutuyorum cevabı geliyor 🥴 buda çok umurumdaymıs gibi. Sonra kendisiyle görüşmeyi kestim zaten.

Kimse kimsenin kendi fikirleri doğrultusunda oluşturacağı saygıya muhtaç değil, saygı makamıda değil. Benimde kişisel olarak saygı duyamacağım hayatlar var ama bunun o hayatları yaşayanlar için birşey ifade etmediğini biliyorum ve bu insanlarla da herhangi bir yakınlık kurmuyorum. Hem arkadaşlık et hem nasıl saygı duyayım de.

Son düzenleme:
Neyin kavgasını yapıyoruz yahu çalışan kadın %22
Memlekette çoğu ev hanımı bunu ben değil istatistik söylüyor

yalnız sunu atlıyorsunuz
calısan kadınlar ne kadar calısıyor kı yanı calıstıgının degerını ne kadar goruyor kı emınım su sıtede calısan kadınların yarısının maas kartı esındedır , sadece esınden harclık alıyordur

evdekıler de karın tokluguna yasıyor sıcak yatakta uyumak yemek yemek karsılıgında evın tum ısını yapıyor

hıc bırısının hakettıgı degerı gordugunu dusunmuyorum hepsının yerı ayrı hepsının emegı var hepsının yerı var sadece ınsanların bırbırıne saygısı yok .

ben esımle bırlıkte calısıyorum serbestım yogun oldugu zaman gıder yardım ederım fıyat lıstesı cıkarmak gıbı odemelerı takıp etmek gıbı cogu seyı evden yaparım eger ofıste ısım varsa ugrarım yazılım sırketımız var
cogu kısı benım calıstıgımı unutuyor ev hanımıyım sanıyor
gecen yaz eltım bır konusma yaptı benle bankacı kendısı
ıste ben kocamdan para ısteyemem asalak gıbı yasayamam kendıme bunu yakıstıramam gıbı cumleler ıceren bır konusma ... bır anda konusurken ayy pardon canım sakın ustune alınma dedı,
bır keresınde de bana bos bos evde duruyorsun barı kursa gıt kendını gelıstır demıstı :KK70:

halbukı ben kendısınden daha once emeklı olucam :) kendısı portakalda vıtamınken ben hem calısıp hem okuyordum kendısınden once sıgorta gırısım oldu suanda da sıgortalı calısanım sonucta aıle sırketıyız. ve cocuk gelısımı dıksıyon hızlı okuma ebrulı muzık bılgısayar programcılıgı ıngılızce gıbı kurs sertıfkalarının hepsıne evlenmeden once zaten sahıptım.

yanı kadınlar sankı bunu bır ustunluk gıbı gorup ordan ezmeye calısıyorlar. yanlıs...

Son düzenleme:
Çalışana da çalışmayana da saygım sonsuz. Ancak neden çalışmayan kadınlar da evde çalışıyor o daha zor gibi bir yaklaşım var acaba? Çalışan kadınlar yeri geldiğinde sabahın köründe kalkıp 1 saat yol gidip milletin ağız kokusunu çekerek çalışıyor. Eve geliyor yemekti bulasıktı temizlikti cocuklardı derken evde çalısmayan kadınların yaptığı şeylerin hepsini de yapıyor. Neden çalışan kadınların bu emeği bu çabası hic takdir görmüyor? Bunu hiç mi haketmiyoruz gerçekten? Çalısmayan bir kadının çalisan kadar yorulduguna ben inanmıyorum
bu sanırım bıraz ısle alakalı ve yıne ısyerının ve ev ıslerının kadınlar ustunde baskısıyla alakalı
evde este yardım etmek zorunda ıs bolumu yapılmalı
ıs verenlerde kadınlardan daha fazla sorumluluk beklememelı joker gıbı goruyorlar kadını en cok calısan kadın dogum ıznıne cıkar dıye en az tercıh edılen de kadın

muhasebe ofısım varken dunyanın en rahat ınsanıydım cayım onume gelır dısardan yemek gelır ev ıslerıne zamanım cok rahat yetısırdı
katıplık yaptım donem daha baska sıkıntılar dogdu mesaıler arttı egıtımler cogaldı
suan kendı sırketımız var haftanın 4 gunu evdeyım herseye yetısıyorum

yanı bu hem meslek hemde ustlerınızın ve evdekılerın sızden beklentısıyle alakalı maalesef

Burada bir konu açılmıştı. Evli olup da ev hanımı olan kadınlar resmen linç edilmişti. İki taraf da çalışmak zorunda denmişti. Böyle görmüyorum, görmeyeceğim de. Keşke tercihler üzerinden bu kadar keskin yorumlar yapılmasa.

Kadınları aşağılamak bizde ata sporu. Olimpiyatı olsa altın madalyayı sektirmeyiz! Kadınların kendi fikirleri, kendi istekleri doğrultusunda yaşam hakları yok çünkü.

*Kilo alınca "Şiştin az ye." Zayıf olunca; "Kadın dediğin etli butlu olur kilo al."
*Makyaj yaparsın; "Doğal değilsin." Yapmayacak olursan "Saldın kendini bakımsızsın."
*Çocuk istersin "Acelen ne önce evliliğini oturt." İstemezsin "Sen de bir tuhafsın, bu gidişle isteyince olmaz."
*Çalışırsın "Çocuğunu millet büyüttü." olursun. Çalışmayınca "Ne işe yarıyorsun?" merak ederler.

Listeye zibilyon tane madde ekleyebilirim. Şahsım adına çalışmak su içmek ya da yemek yemek gibi doğal bir ihtiyaç. "Acaba çalışmasam mı?" gibi bir soruyu kendime sormadım hiç. Merak bile etmedim nasıl olur diye. Çünkü ben bunu istiyorum.

Şartları elverişli olup çalışmak istemeyenlere de saygı duyuyorum. Kendi kararları, onlar da bunu istiyor. Zorlamak neden?

Fakat; kadının iş hayatında yer edinebilmesi yıllar sürmüş bizim gibi ataerkil bir toplumda çalışmamayı övmeyi doğru bulmuyorum. Bunu sadece kişisel değil toplumsal olarak yanlış görüyorum. Kadınlar okusun, kadınlar üretsin, kadınlar özgür olsun diye yıllarca uğraşılmasına rağmen gelinen nokta hala çok iç açıcı değilken çalışmayı gereksiz görmek ya da yermek çok da makul gelmiyor.

Çünkü biz henüz evrimimizi tamamlamadık aynı hayvanlar gibi benim kuyruğum uzun,senin yelen kısa, benim beneklerim parlak vs rekabet sidik yarıştırma içindeyiz...ne zaman ki insan olma bilincini kazanırız, haddini sınırını bilen kendisiyle meşgul canlılar oluruz.

Back
X