Haksızmıyım? Siz ne yapardınız?

Neden sinir tanimiyor mu? Cünkü o bir anne. Simdiye kadar "tamam kizim, istedigin olsun, sinirlarina saygi duyuyorum" diyen bir anne, hele bir Türk annesini ne gördüm ne duydum.

Kadin gayet iyi niyetli. Senin yorulmani istemiyor, mutfagin kirlenmesini istemiyor. Önerdigi seylerde pratiktir, sadece yardimda bulunmak istiyor. Eminim bunu yapan annen olsa "yaa bak, kadin yine duramadi ve yapti o yemegi, canim annem" derdin. Kv'de olunca "sorunu ne, neyi ispat etmek istiyor" diye soruyorsun.

Kadin torununa tabiki yemek yapacak. Yemek götürmen aslinda abes. Hele ki bizim insanlar sadece vitaminin çorbada oldugunu düsünür, taze çorba yapip torununa içirmek istemis. Bunda ne var? Tekrar, senin annen olsa yine cinim anaaam diye konusurdun.

Sadece minibus olayi yanlis fakat oda yine senin yanlisin. Corona zamani ne diye cocugu baska yere yolluyorsun? Hele haz etmedigin kv'denin yanina?

Tamam siz buna inat diyin, bende çizgi çizme diyorum . Bi orta yolunu deniyorum işte bu yöntemle. Ben ona karismiyorum ki, o benimle aşık atma havasında. Net değil mi?

Nette ısrarla anlamak istemediğiniz nokta şu rahatsız olan sizsiniz. Problemi olan, aranızdaki ilişkiyle ilgili buraya konu açan, bir sorun olduğunu düşünen taraf sizsiniz. Örneğin yapacağım dedi yemek için siz ısrarla yapma dediniz o yine de yaptı getirdi mi tamam koyun sofraya olsun bitsin fazladan +1 yemeğin ne zararı var? Ne yapalım burdan kayınvalidenize düşünce gücüyle ileti gönderelim başka bir insana mı dönüşsün? Denediğiniz yöntem gördüğünüz gibi bir işe yaramamış.

Çocuğun yalan söylediğini düşünmüyorum. Çocuklar genelde olayların sonucunu bilmeden dosdoğru çok normalce anlatırlar kendilerine söylenenleri. Ben küçükken babaannem ve halam bu tarz şeyler söylerlerdi bana ve babama annem yanımızda değilken. Gidip anneme anlatırdım. O zaman kötü bir niyetleri olduğunu bilmeden anneme öylece anlatırdım. Şimdileri anlıyorum anneme karşı babam be beni doldurmuşlar yıllarca.

Valla benim evime misafir geliyorsa ne pişeceğine ben karar veririm.. Kv düşünüp bişey getiriyorsa özellikle benim misafirim için yapmışsa koyarım sofraya ama ben bişeye gerek yok dediğim halde inatla yapmış getirmişse bende kızarım. Çocuk konusundada henüz bi evladım yok. Nasipse doğduğunda ben olmadan kimseyle bi yere göndermeyi düşünmüyorum. Bi yere gidecekse yanında babası yada benim olmam lazım. Bi daha teklif ettiğinde ben olmadan yada babası olmadan bi yere gitmesini istemiyorum deyin konuyu kapatın. Sizle sofraya oturmazsa oturmasın. Takılmayın boşverin.

Nette ısrarla anlamak istemediğiniz nokta şu rahatsız olan sizsiniz. Problemi olan, aranızdaki ilişkiyle ilgili buraya konu açan, bir sorun olduğunu düşünen taraf sizsiniz. Örneğin yapacağım dedi yemek için siz ısrarla yapma dediniz o yine de yaptı getirdi mi tamam koyun sofraya olsun bitsin fazladan +1 yemeğin ne zararı var? Ne yapalım burdan kayınvalidenize düşünce gücüyle ileti gönderelim başka bir insana mı dönüşsün? Denediğiniz yöntem gördüğünüz gibi bir işe yaramamış.

Peki bir anne ve eş olarak benim otoritem nerde? Dediğiniz gibi yaptım ki zaten hep, ama benim gücüme gidiyorsa ve gerçekten bunun ve şunun söyle olmasını istiyorsam veya öyle gerekiyorsa , bi bildigim varsa, neden ben alttan almak zorundayım? Inadi bi kenara koyalim bi.. yaşça küçük olduğum için mi? Saygısızlık mi olur benim istemediklerimi dile getirmek?

Çocuğun yalan söylediğini düşünmüyorum. Çocuklar genelde olayların sonucunu bilmeden dosdoğru çok normalce anlatırlar kendilerine söylenenleri. Ben küçükken babaannem ve halam bu tarz şeyler söylerlerdi bana ve babama annem yanımızda değilken. Gidip anneme anlatırdım. O zaman kötü bir niyetleri olduğunu bilmeden anneme öylece anlatırdım. Şimdileri anlıyorum anneme karşı babam be beni doldurmuşlar yıllarca.
Çok üzüldüm gerçekten. Işte bunları yasamakdan korkuyorum. Annen adına acayip üzüldüm! Annenle "problemleri" neydi? Sonuç? Işte ben yıllar önce böyle olacağını biliyordum , çünkü kv öyle bir tip!

Siz bakmayın, ben size hak verdim. Anneniz olsa anneyi atmak falan gibi cümleler kurmaz çocuklara. O kadar saygısız da davranmaz. Bence siz çocukları sizsiz ya da babaları olmadan bırakmayın hiçbir yere, olsun bitsin.
Evet anneler çocukların sınırlarına saygı duymuyor bu ülkede ama bu da susup bunu kabullenmemiz gerektiği ya da onların haklı olduğu anlamına da gelmiyor. Siz öğreteceksiniz sınırlarınızı, ısrarla koruyacaksınız. Yoksa herkes çocuklar ya da sizin üzerinizde söz sahibi olduğunu düşünür, öyle şey olmaz.

Peki bir anne ve eş olarak benim otoritem nerde? Dediğiniz gibi yaptım ki zaten hep, ama benim gücüme gidiyorsa ve gerçekten bunun ve şunun söyle olmasını istiyorsam veya öyle gerekiyorsa , bi bildigim varsa, neden ben alttan almak zorundayım? Inadi bi kenara koyalim bi.. yaşça küçük olduğum için mi? Saygısızlık mi olur benim istemediklerimi dile getirmek?
Diğer konularda haklısınız fakat yemekle ilgili konular çok da otorite gerektiren kendimizi kanıtlamamız gereken durumlar değil ki. Tüm yemekleri ben yapsam veya karar versem madalya takmayacak kimse bana tebrikler diye. Çok sık görüşmezseniz hele hiç sorun edilecek bir konu bile değil.

Sizce istediğinizi dile getirdiğinizde karşınızdaki insan 50 küsür yıllık düşüncelerini, karakterini bir kenara bırakıp bir anda evet haklısın ben yanlış yapmışım mı diyecek? Öyle biri mi var karşınızda?

Son düzenleme:
Çok üzüldüm gerçekten. Işte bunları yasamakdan korkuyorum. Annen adına acayip üzüldüm! Annenle "problemleri" neydi? Sonuç? Işte ben yıllar önce böyle olacağını biliyordum , çünkü kv öyle bir tip!
Annemin gerçekten yaptığı bişey yoktu. Bilindik bir kavga tartışma vs hiçbişey yoktu halâ da yok. Sanıyorum aradaki elektriksel kopukluk. Hani bi insandan hoşlanmazsın ya öyle bişey. Hatta bigün babamla gittiğimizde babmın içerden sesi yükseldi, ya siz ne istiyorsunuz bu kadından bana böyle şeyler söyleyip durmayın çocuklarımın annesi demişti çok net hatırlıyorum kaldı ki babam yapı itibariyle biraz naiftir böyle çıkışlar yapacak biri değil artık ne kadar adamı canından bezdirdilerse.Bizi severlerdi mesela ama amcamın çocuklarını daha çok. Biz şehir dışında oturuyorduk amcamlar yan sokaklarında.Sanıyorum yakın diye onların cocuklarını bizden daha cok benimsemislerdi ve biz ayda yılda bir durumları yok diye kurban kesmeye onların evine giderdik onlar alsın eti diye hani biz onları çok fazla düşünürdük. Bizim onlara kestiğmiz kurbanı alır diğer amcamlara götürürlerdi durumları iyi olduğu halde. O kadar cok iyiliklerimiz oldu ki yine de zaman geçtikçe kardeşimle bana da soğuk yapmaya başladılar. Mesela bizim burada çok emek verilerek yapılan meşhur içli köfte vardır herkes o kıvamda yapamaz. Halam çok güzel yapardı ayda yılda bir gittiğimizde eğer tesadüfen o yemeği yapmışsa önümüzden alıp amcamım çocuklarının önüne koyduğunu bilirim. Veya halamlarda kalınacaksa yatak yapıldıysa orası x ve y nin yeri siz burada yatın diye söylerlerdi. Amcamın evi yan sokakta olmasına rağmen oğullarının hep belirli ve kıymetli bir yerleri vadrı evlerinde ama biz ziyarete gittiğimizde sığıntı gibi yatardık.Değişik şeyler bilemiyorum tam ama mesela galiba önyargıyla başlayan hoşnutsuzluk. Çok soğuduk doğal olarak. Artık gitmiyoruz da aramıyoruz da. Küs de değiliz ama içimizden gelmiyor.Yıllar geçti babam sonunda gördü bize yapılanları.

Sizce istediğinizi dile getirdiğinizde karşınızdaki insan 50 küsür yıllık düşüncelerini, karakterini bir kenara bırakıp bir anda evet haklısın ben yanlış yapmışım mı diyecek? Öyle biri mi var karşınızda?
Öpülecek el var öpülücek el var. Gerisini anlayın.
Vallah bana saygı duymayandan ben zorlanıyorum artik karşısında "egilmeye",buda benim yapım. Bunada çok geç kalmisim ne yazık ki. Ilk başta tipik yeni gelinler gibi düsünmemistim. Hatta ne ukala bir anlayis diye düşünmüştüm hep. Herseyime kadar evime bile karisti. Müsade ettim, art niyetli olmadığını düşündüğüm icin. Ama yapılanlar hos değil artik. Bu kadar basit. 50 yaş büyük olsa bile, hoşuma gitmiyor.

Bir de tekrar fark ettim ama soylemeden gecemeyecegim
Su kkda bir tek bende adam gibi kaynana yok. Hepsi torunlarla vakit geciriyor,torunlara bakiyor yediriyor iciriyor ,ev misafirine varana kadar ikram hazirliyor. Ama kiymeti bilinmiyor tabi o ayri. Annemin cok guzel bir sozu var ‘’Allah kulaksiza kupe burunsuza da hizma verir” diye kesinlikle dogru. Daha ne istiyorsunuz ,isinize gelmiyorsa begenmiyorsaniz gorusmeyin mis gibi oturun,cocuklara da kendiniz bakin,misafirinize yemegi de kendiniz yapin. Hem nimetlerden yararlanayim hem de benim istedigim gibi olsun dediginizde olmuyor iste iyi niyetli olmuyorsunuz bu net esas

Su kkda bir tek bende adam gibi kaynana yok. Hepsi torunlarla vakit geciriyor,torunlara bakiyor yediriyor iciriyor ,ev misafirine varana kadar ikram hazirliyor. Ama kiymeti bilinmiyor tabi o ayri. Annemin cok guzel bir sozu var ‘’Allah kulaksiza kupe burunsuza da hizma verir” diye kesinlikle dogru. Daha ne istiyorsunuz ,isinize gelmiyorsa begenmiyorsaniz gorusmeyin mis gibi oturun,cocuklara da kendiniz bakin,misafirinize yemegi de kendiniz yapin. Hem nimetlerden yararlanayim hem de benim istedigim gibi olsun dediginizde olmuyor iste iyi niyetli olmuyorsunuz bu net esas

Ben sizin gibi ayağıma kaynanam şunu veya bunu yapsın istemiyorum ki. Bu sizin beklentileriniz. Isteseydim bunları buraya yazmadım zaten. Yani ne için memnun olim ki burda. Öyle olsaydı uzatirdim ayaklarımı çoğu gibi. Aynen Allaha şükür kimseye muhtaç değilim. O kadar acizde değilim.

Ben sizin gibi ayağıma kaynanam şunu veya bunu yapsın istemiyorum ki. Bu sizin beklentileriniz. Isteseydim bunları buraya yazmadım zaten. Yani ne için memnun olim ki burda. Öyle olsaydı uzatirdim ayaklarımı çoğu gibi. Aynen Allaha şükür kimseye muhtaç değilim. O kadar acizde değilim.
Ben soyleyeyim ne icin memnun olmaniz gerektigini,belli ki farkinda degilsiniz ve elinizdeki nimeti yarariniza cevirmeyi bilmediginiz yetmiyor isi inada bindiriyorsunuz. Torunlariyla kendi imkanlariyla ilgilenmeye calisan biri var yaninizda. Kuafore mi gideceksiniz,rahatlikla birakabilirsiniz ona. Markete avmye mi gideceksiniz,birakabilirsiniz. Ya da calisma hayatiniza iciniz rahat devam edebilirsiniz,hepimiz cocuk bakimi karsiliginda yabanci bir bireye para oduyoruz o bile istedigimiz gibi olmuyor. Arti aklimiz evde cocukta kalmaya devam ediyor. Cunku anne yuregi bir turlu yapilanlari yeterli gormez. Misafirinize varana kadar kadin ikram hazirliyor, cocugunuza yemek yapip gonderiyor biz bunlari para karsiligi baskalarina yaptiriyoruz. Asla anneanne ve babaannelere cocuk baktirma taraftari olmayan bir insanim,burada beni bilen bilir senelerdir rahat birakin su kvleri anneleri derim. Gonulsuzlerse israr etmeyin derim. Ama elinizdeki bu sey bir nimettir. Dogru durust bir insanin varligi guven verir. Ha size vermemis ama buna ragmen yararlanmaya devam ediyorsunuz,bu davranis hos degil. Istemiyorum diyorsunuz o zaman kadinin her seyine bir kulp bulmaktan vazgecin ve kendi isinizi kendiniz yapin esinizle beraber.
Ben kvmi bir kenara birakayim,yeryuzunun en gereksiz babaannesi ve halasina sahibim. Annemin ve benim yillarca cektiklerini burda anlatsam filmi cekilir. Yine de annem agzini acip tek bir ters cumle soylememistir. Cunku soyleseydi veya dusunseydi ondan bir sey beklememesi gerekecekti. Hala rahmetle anar.Hem yiyeyim hem de tabagim dolu kalsin olmuyor

Minibus konusunda haklısınız. Sanırım siz yokken konuşulanlari çocuk duymuş ve yanlış anlamış.

Ama diger konularda haklı değilsiniz. Kv yemekle göndermek bence hoş olmamış. Bana da yapılsa aynı tepkiyi veriridim. Sanki siz güç yarışması yapıyorsunuz yemek konusunda. Kimin dediği olacak diye.

Su kkda bir tek bende adam gibi kaynana yok. Hepsi torunlarla vakit geciriyor,torunlara bakiyor yediriyor iciriyor ,ev misafirine varana kadar ikram hazirliyor.
Niye böyle şeyler bekliyorsunuz ki kayınvalidenizden ben de buna şaşırdım esas. Ben de rahatsız olurum böyle şeylerden. Konuda misafirine ikram hazırlamasını istemediğini kendi misafirine kendi hazırlamak istediğini ama kayınvalidenin ısrar ettiğini yazmış konu sahibi, hoş değil ki bu. Müdahalecilik oluyor.

Niye böyle şeyler bekliyorsunuz ki kayınvalidenizden ben de buna şaşırdım esas. Ben de rahatsız olurum böyle şeylerden. Konuda misafirine ikram hazırlamasını istemediğini kendi misafirine kendi hazırlamak istediğini ama kayınvalidenin ısrar ettiğini yazmış konu sahibi, hoş değil ki bu. Müdahalecilik oluyor.
Ben beklemiyorum,kendi gonluyle geliniyle ve torunlariyla bunlari paylasanlara imreniyorum sadece. Kvye al yap demem,ama elinde yemekle cikar gelirse cok sevinirim. Yemegini begenmesem de yapma demem, tesekkur ederim bu nezakettir. Torununa yemek yapip yediren bir kadina mudahaleci denmez,begenmiyorsaniz gondermezsiniz cocugu. Ama hem baktirayim hem de benim istedigim gibi baksin demek ikiyuzluluk oluyor biraz.

Siz beni tanimiyor olabilirsiniz,kvsinden is bekleyen kknin en son insani benimdir ;) o yuzden onceki mesajimi ayrintili yazdim izah etmek icin.

Öpülecek el var öpülücek el var. Gerisini anlayın.
Vallah bana saygı duymayandan ben zorlanıyorum artik karşısında "egilmeye",buda benim yapım. Bunada çok geç kalmisim ne yazık ki. Ilk başta tipik yeni gelinler gibi düsünmemistim. Hatta ne ukala bir anlayis diye düşünmüştüm hep. Herseyime kadar evime bile karisti. Müsade ettim, art niyetli olmadığını düşündüğüm icin. Ama yapılanlar hos değil artik. Bu kadar basit. 50 yaş büyük olsa bile, hoşuma gitmiyor.

Yok biz sizinle anlaşamadık. Benim anlatmak istediğimi ya siz anlamıyorsunuz ya ben anlatamıyorum. Neyse iyi günler diliyorum size :)

Selam Arkadaşlar,
Size sormak ve anlatmak istediğim bi takım şeyler var.

Geçenlerde misafir ağırladım, (coronadan önce).
Kayınvalideye menüyü açıkladim. Ama şu olsun , yok bu olsun demişti. Menü hazır ya dedim, sen bişey yapma ben yaparim, kimse bişey yapmasın dedi kendisi. Hem senin mutfağın buharlanmasin dedi. Oda ne demek? Sadece o yapacak mış birde? Dedim ki yok, evimde yapılsın istiyorum, o zaman istersen sende şunu yap dedim kendisine (herzamanki gibi). Iyi dedi, bunuda yapim mi dedi üstüne? Konu kapanmıştı. (Illa dediği olacak)? yok o çok olur dedim, sakın yapma. Inadına yaptı ve burnumun direğine getirip, baaaak ne yaptım demez mi! Cidden yüzümün ortasına tuttu tabagi. Şimdi diyeceksiniz, ne var onda.
Ben şuna şaşırıyorum, ben hayır, veya çok olur, ziyan olur dediğim halde, neden benim istediğim olsun isterler? Sınırlarımızı belirttiğimiz zaman, söylediğimize ragmen, neden insanlar saygı duymazlar? Bi bildiği var demezler? Bende tamam deyip geçiyorum. O neden bunu basaramiyor? Sadece bu konu değil, NICE hayır 'lara karşı, karşı tarafın takmamasi hayretler içinde bırakıyor beni.
Başka bi konu daha...
Corona zamani olduğu için çocuğum miniübüse binmesini istemiyorumm. Istemiyorummm. Bindirme minübüse denildiğinde, insan neden bindirir? Birisi size dese, (bu 7 kat yabancı olsa bile), siz o çocuğu yinede bindirir miydiniz?
Madem gezdireceksin, ne gerek var. Yürüyün dolaşın. Halbuki mecbur değillerdi binmeye ve yinede binmisler. Çok üzüldüm gerçekten.

Diğer konu...
Ailecek kayınvalideye gittiğimiz zaman , durmadan çocuğumla yanlız dışarı çıkmak istemesi normal mi? Veya onlar ailecek geldikleri zaman, ben torunumla dışarı cikim demesi?
Size soruyorum, çünkü konu dışında olanlar bunları nasıl algıladığını fazlasıyla merak ediyorum.
Veyaaaa... Yemeğe oturuldugunda siz yiyin, ben sonra yerim, yani aynı sofrada oturmak istemediğini dile getirmese bile, his ettirmesi normal mi?

Geçenlerde çocuklarımı öğle vakti babaannelerine götürdüm, yemek yapmana gerek yok demistim. Neyse çocukları götürdüm, getirdigim yemeği şimdi yiyebilirler (acıkmak üzerelerdi), dün yapmıştım atılmasın dedim ve oradan ayrildim. Ne yaptı bilin? Cocuklara o yemeği değilde çorba yapmış yedirmis ve yolladığım yemekleri geri yollamıştı. Normal mi?
Cidden soruyorum, ben mi abartmıyorum. Amacı ne olabilir. Allah aşkına demeyin , yardım etmek istiyor sadece. Bunlar yardım değilde , sanki emrivaki mi? Daha fazla nasıl kışkırta bilirim diye mi uğraşıyor? Eğer öyleyse, neden? Kavga mı etmek istiyor? O "seviyeye" düşmek istemiyorum asla. Şunu belirtmek isterim, bu zamana kadar ne sesimi yükselttim, nede ters cvp verdim. Sen çirkin olmuşsun, pantolonun gzl değil, oğlumu şu veya bu kıza çok istemiştim demelerine rağmen "gülüp" geçtim.

Sadece kendime, seneler sonra artık istemediklerimi gzl bir şekile ifade etmeye söz verdim ve uygulamaya çalışıyorum. Buna rağmen tinlamiyor.
Çok önemli bi sorum daha..
Çocuklar yalan konuşur mu yada bişeyler uydurur mu? Umarım konuşurda ve uydururda ama çocuğumun bana, anne seni atmicam demesi şaşırttı beni. Niye atacakmissin dedim oda babaanne öyle dedi diyor. Annen gelmesin , sen gel diyormuş birde. Ne kadar doğru veya yanlış bilemiyorum. Korktuğum sadece çocuğumun piskolojisi bozulur mu, kayınvalide "şakaya" vursa bile? Burda acaba bu evlilik nereye gidecek diye korkmaya başlıyorum. Illerde çocuklarıma başka seylerde söyler , söyletir mi acaba? Eşim dünya iyisi insan. Ama annesine karşı bişey demez. öyle anne bosber veya hayır kısık bir ses tonuyla der . Ama daha çok hep sen söyle işte der. Konuş sen , yok sen yap vs... Bende söylüyorum ama yoruldum.

Okuduğunuz için tskler .
İlk paragrafları okurken amma takmışssınız ne var yani diyordum ama sonra. Seni gelin olarak istemedim, o sana yakışmamış vs demesi çok yaralayıcı. Eminim çocuklara da sizle ilgili olumsuz duygularını yansıtıyor, sizi kötülüyor. Çocuğun o konuda yalan söylediğini hiç sanmıyorum, ben olsam ne kendim görüşürüm ne de çocuklarımı görüştürürüm, eşimle de konuşur bu söylediklerini anlatırım, şaka vs böyle olmaz, çocuklara bu şekilde şaka yapılmaz anneni atalım vs diye, travma yaratacak kadın çocuklarda çok sinirlendim

Back
X